Nők Magazinja, 1983 (19. évfolyam, 1-12. szám)

1983-08-01 / 8. szám

PELLE JÓZSEFNÉ ROVATA Augusztusban a legbőségesebb a zöldség- és főzelékfélék, a gyümöl­csök választéka. Ezzel éljünk is, amikor étrendünket összeállítjuk. A nagy melegben minél kevsebb zsiradékkal főzzünk: ételeinket rántás helyett sűríthetjük tejfölös, tejes, joghurtos vagy tojásos habarással, a főzelékféléket adhatjuk párolva, egy kevés vajjal ízesítve is. A habart főzelékek — pl. a tök, a zöldbab — hidegen is fogyaszthatók. Könnyű, olcsó étel a JUHTÚRÓVAL TÖLTÖTT TÖK. Két kisebb zsenge spárgatököt meghámozunk, majd sós vízben 10 percig pároljuk és le­csurgatjuk őket. 4-6 db közepes nagyságú héjában főtt burgonyát megtisztítunk, még melegen villával összetörünk, elkeverünk 2 egész tojással, 4 dkg vajjal, 20 dkg juhtúróval és egy nagy csomó apróra vágott friss kaporral. A megfőtt tököket kettévágjuk, magjukat kika­parjuk, s a fél tököket kizsírozott tűzálló tálra tesszük, megtöltjük a túrós töltelékkel, leöntjük 2 dl tejföllel, és a sütőben 10-15 percig sütjük. KARFIOLBÓL HAMIS VESEVELŐT készíthetünk. Egy fej apróra vágott vöröshagymát 2 evőkanál zsírban — vagy olajban — meghervasztunk. Meghintjük pirospaprikával, egy csipet majoránnával, és föleresztjük 2—3 evőkanál vízzel. Kb. 1 kg karfiolt rózsáb­a szedünk. Megmossuk, és a hagymás, paprikás zsírban — mindig kevés vizet öntve alá — puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük. Tálalás előtt ráütünk 4 db felvert tojást (óvatosan keverjük el, hogy a karfiol ne törjön össze), megsózzuk, és addig hagyjuk a tűzön, amíg rántottaszerű nem lesz. A ZÖLDBARTOKÁNYHOZ egy kg zöldbabot megtisztítunk - azaz két végét levágjuk, és esetleges szálkáit lehúzzuk —, de a babot nem vágjuk darabokra, hanem egyben hagyva, sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, és levét lecsurgatjuk. Egy evőkanál zsírban halványra pirítunk 1 fej apróra vágott hagymát, meghintjük finomra vágott zöld­petrezselyemmel, pirospaprikával, és a bab főzővizéből 1 deciliternyi­vel föleresztve addig forraljuk, amíg a hagyma jól szét nem fő, és az egész mártásszerű nem lesz. Ekkor beletesszük a lecsurgatott zöldba­bot, hozzákeverünk egy kávéskanálnyi ételízesítőt (Szilas vagy Delikát), és néhány percig így pároljuk. Tükörtojással vagy sült virslivel tálaljuk. Készíthetjük a zöldbabot paradicsomosan is. Ekkor a megfőtt, leszűrt zöldbabot kész paradicsommártásba forgatjuk, és tálaláskor a tetejét megszórjuk apróra vágott zellerzölddel. Nagyon jól illik ehhez a rán­tott sajt.

Next