Ország-Világ, 1972. július-december (16. évfolyam, 27-52. szám)
1972-11-08 / 45. szám
yító Dna DinannriDs Heti étrend, fiamat falatok Keresztrejtvént HÉTFŐ: Tejfölös zöldbableves, alföldi tarhonya kolbásszal, savanyúság. KEDD (november 7): Karfielleves, töltött sertésszelet párolt rizzsel (recept), gesztenyetorta. SZERDA: Gombakrémleves, serpenyőt rostélyos, salátával. CSÜTÖRTÖK: Szalontüdő zsemlegombóccal, rizsfelfújt. PÉNTEK: Bableves füstölt oldalassal, almát palacsinta. SZOMBAT: Húsleves cérnametélttel, tojásos matrózhús, ecetes paprika (recept). VASÁRNAP: Burgonyakrémleves, káposztás csomagolt hús (recept), orosz krémtorta. FINOM FALATOK TÖLTÖTT SERTÉSSZELET A sertéscombból vágott szeleteket kiverjük, besózzuk, a széleit levágjuk, és szeletenként kb. 3—1 dkg apróhúst számítva, tölteléket készítünk: személyenként 2 dkg gombát vékony lemezkékre vágunk és apróra vágott hagymával megpároljuk, belekeverjük a megdarált húst, sóval, törött borssal ízesítjük, rákenjük a hússzeletek egyik felére, a másik felét ráhajtjuk, és fogpiszkálóval összetűzzük. Forró zsírban hirtelen kisütjük, TKírjában halványra pirítunk reszelt hagymát, meghintjük pirospaprikával, feleresztjük kevés vízzel, és a szeleteket visszatéve, puhára pároljuk. Ezután zsírjára sütjük, tejfölt öntünk rá, felforraljuk és párolt rizzsel tálaljuk. TOJÁSOS MATRÓZHÚS A főtt marhahúst vékony csíkokra Vágjuk, és hagymás-paprikás zsírban kissé átsütjük. Személyenként 2 tojást számítva, 1 kanál tejföllel felverünk, megsózzuk, a húsa öntjük és megsütjük. KÁPOSZTÁS csomagolt hús Személyenként 2 db sertéskarajt jól kiverünk, megsózunk és kevés zsírban hirtelen kisütünk. Félig párolt rizst elkeverünk darált hússal, kevés apróra vágott füstölt kolbásszal, és gyengén sózzuk. A kisütött karajokra elosztjuk a rizses húskeveréket (amely szeletenként kb. 2 evőkanálnyi legyen), és minden darabot becsomagolunk egy savanyított káposztalevélbe, és fehér cérnával átkötjük. Az apró savanyú káposztát kevés vízzel, 1 kanál zsírral lábosba tesszük, tetejére rakjuk a csomagolt húst, és fedő alatt, gyenge tűzön puhára pároljuk. Ha megpuhult, tejfölt öntünk rá, felforraljuk, a töltelékekről a cérnát leszedjük, és a hússütésből maradt pecsenyezsírral meglocsolva tálaljuk. DERŰS PERCEK Huszonöt könyvet sorsolunk ki azok között a kedves megfejtőink között, akik az alábbi viccnek a keresztrejtvényben szereplő szövegét legkésőbb november 15-ig eljuttatják szerkesztőségünkbe. Cím: Ország-Világ szerkesztősége, Budapest, VIL, Lenin krt. 5—11. A megfejtéseket kérjük levelezőlapon beküldeni, és ráírni: „KERESZTREJTVE NY!*" Keresztrejtvényünkben az o és á, valamint az * és ő betűk között nem teszünk kftoteégéL A 43. számunkban megjelent rejtvény helyes megfejtése: „A Duna habjai beléd szeretnek, rólad mesélnek messze tengereknek.” Egy-egy könyvet nyert: BUDAPEST: Szék István; Keglovics Gyuláné; Mikóczy Vilmos; Pálmai Mihály; Rácz Tiborné; PÉTFÜRDŐ: Mayer Miklós; NYÍREGYHÁZA: Orosz Szilárdné; ÖTTEVÉNY: Pálmai Mária; ERCSI: Palkó János; BAJA: Varga Istvánná; BÉKÉSCSABA: Kazár Mátyás; KECSKEMÉT: Zolnai Károly; BOLY: Molnár Róbert; NAGYBATONY: Kocsis Lajos; TISZAFÜRED: Szepesi József; SZEGED: Tan Judit; NAGYATÁD: Gáspár István; KAPOSVÁR: Zsirai Gyuláné; SALGÓTARJÁN: Hidasi Józsefné; ALSÓNYÉK: Reisz Ferencné; VÁRDOMB: Pápa Tivadarné; ALSONANA: Galla Lászlóné; TOLNA: Pirgi Zsuzsanna; KOVACSHIDA: Sík István; MIZSEREA: Kiss Károly.