Ország-Világ, 1972. július-december (16. évfolyam, 27-52. szám)

1972-11-08 / 45. szám

­­yító Dna DinannriDs Heti étrend, fiamat falatok Keresztrejtvént­ HÉTFŐ: Tejfölös zöldbableves, alföldi tarho­nya kolbásszal, savanyúság. KEDD (november 7): Karfielleves, töltött ser­tésszelet párolt rizzsel (recept), gesztenye­­torta. SZERDA: Gombakrémleves, serpenyőt rosté­lyos, salátával. CSÜTÖRTÖK: Szalontüdő zsemlegombóccal, rizsfelfújt. PÉNTEK: Bableves füstölt oldalassal, almát pa­lacsinta. SZOMBAT: Húsleves cérnametélttel, tojásos matrózhús, ecetes paprika (recept). VASÁRNAP: Burgonyakrémleves, káposztás cso­magolt hús (recept), orosz krémtorta. FINOM FALATOK TÖLTÖTT SERTÉSSZELET A sertéscombból vágott szeleteket ki­verjük, be­sózzuk, a széleit levágjuk, és szeletenként kb. 3—1 dkg apróhúst szá­mítva, tölteléket készítünk: személyen­ként 2 dkg gombát vékony lemezkékre vágunk és apróra vágott hagymával megpároljuk, belekeverjük a megdarált húst, sóval, törött borssal ízesítjük, rá­kenjük a hússzeletek egyik felére, a másik felét ráhajtjuk, és fogpiszkálóval összetűzzük. Forró zsírban hirtelen ki­sütjük, TKírjában halványra pirítunk reszelt hagymát, meghintjük pirospap­rikával, feleresztjük kevés vízzel, és a szeleteket visszatéve, puhára pároljuk. Ezután zsírjára sütjük, tejfölt öntünk rá, felforraljuk és párolt rizzsel tálal­juk. TOJÁSOS MATRÓZHÚS A főtt marhahúst vékony csíkokra Vágjuk, és hagymás-paprikás zsírban kissé átsütjük. Személyenként 2 tojást számítva, 1 kanál tejföllel felverünk, megsózzuk, a húsa öntjük és megsüt­jük. KÁPOSZTÁS csomagolt hús Személyenként 2 db sertéskarajt jól kiverünk, megsózunk és kevés zsírban hirtelen kisütünk. Félig párolt rizst el­keverünk darált hússal, kevés apróra vágott füstölt kolbásszal, és gyengén sózzuk. A kisütött karajokra elosztjuk a rizses húskeveréket (amely szeleten­ként kb. 2 evőkanálnyi legyen), és min­den darabot becsomagolunk egy sava­nyított káposztalevélbe, és fehér cérná­val átkötjük. Az apró savanyú káposz­tát kevés vízzel, 1 kanál zsírral lábosba tesszük, tetejére rakjuk a csomagolt húst, és fedő alatt, gyenge tűzön pu­hára pároljuk. Ha megpuhult, tejfölt öntünk rá, felforraljuk, a töltelékekről a cérnát leszedjük, és a hússütésből maradt pecsenyezsírral meglocsolva tá­laljuk. DERŰS PERCEK Huszonöt könyvet sorsolunk ki azok között a kedves megfejtőink között, akik az alábbi viccnek a keresztrejtvényben szereplő szövegét legkésőbb november 15-ig eljuttatják szerkesztőségünkbe. Cím: Ország-Világ szer­kesztősége, Budapest, VIL, Lenin krt. 5—11. A megfejtéseket kérjük leve­lezőlapon beküldeni, és ráírni: „KERES­ZTREJTVE­ NY!*" Keresztrejtvényünkben az o és á, valamint az * és ő betűk között nem teszünk kft­­oteégéL A 43. számunkban megjelent rejtvény helyes megfejtése: „A Duna hab­jai beléd szeretnek, rólad mesélnek messze tengereknek.” Egy-egy könyvet nyert: BUDAPEST: Szék István; Keglovics Gyulá­né; Mikóczy Vilmos; Pálmai Mihály; Rácz Tiborné; PÉTFÜRDŐ: Mayer Mik­lós; NYÍREGYHÁZA: Orosz Szilárdné; ÖTTEVÉNY: Pálmai Mária; ERCSI: Palkó János; BAJA: Varga Istvánná; BÉKÉSCSABA: Kazár Mátyás; KECSKEMÉT: Zolnai Károly; BOLY: Molnár Róbert; NAGYBATONY: Kocsis Lajos; TISZAFÜRED: Szepesi József; SZEGED: Tan Judit; NAGY­ATÁD: Gáspár István; KAPOSVÁR: Zsirai Gyuláné; SALGÓTARJÁN: Hidasi Józsefné; ALSÓNYÉK: Reisz Ferencné; VÁRDOMB: Pápa Tiva­­darné; ALSONANA: Galla Lászlóné; TOLNA: Pirgi Zsuzsanna; KOVACS­­HIDA: Sík­ István; MIZSEREA: Kiss Károly.

Next