Ország-Világ, 1974. január-június (18. évfolyam, 1-26. szám)

1974-04-10 / 15. szám

Hivat Hímzés 1 \ ___ Heti étrend t JuumaDmanniiilg zzzr* / A rovatot szerkeszti: Tóth Emma Orvosi tanács ÁPRILIS. Ó, ÁPRILIS... Egyszer beborul, máskor tűz a nap. Reggel hű­vös az idő, délre felmelegedik, s egy óra múlva zápor zúdul a városra. Ilyenkor töpreng az ember, mit vegyen fel, hogy a szeszélyes időjárásnak megfelelő legyen az öltözéke. A „nagy" kérdést a tervezők vízhatlan öltözékekkel oldották meg. Néhányat képeinken is bemutatunk. Az első: sár­ga műlakk esőköpeny, csinos sapkával. Az ötletes kabátdíszítés arra utal, hogy az idén színesebb a divat, s ez még az esőkabátra is érvényes. A má­sodik modell: kétrészes „viharállót” öltözék. Anya­ga műbőr, amely kedvelt, mert viszonylag olcsó, tisztítása könnyű, nedves szivaccsal, szappannal lemosható. És végül harmadiknak: a megunha­tatlan ballon, amely nélkülözhetetlen darabja a tavaszi ruhatárnak. Kereszt­szemes párnák Sokan szeretnek keresztszemes min­tát hímezni — ez derül ki a rova­tunkhoz küldött le­velekből. A képe­ken látható párnák alapanyaga a kézi­munkaboltokban kapható kongré. Hímzéséhez színes (legszebb azonban az egyszínű piros vagy kék) gyöngy­fonalat használ­junk. A mintát raj­zoljuk elő ehhez a kézimunkához kapható kockás papírra, vagy ha nem bízunk saját ügyességünkben, akkor készen is vásárol­hatunk keresztszemes mintafüzetet — ilyen például a „Tisza - vidéki keresztszemes minták” című könyv. A leszámolható rajz­­ szemét a kongré alap 3 szemén varrjuk át átlós irányban, így meglehetősen nagy szemeket kapunk és a munka gyorsan ha­lad. A népi motívumú párnák mellett igen szépek és mutatósak a modern minták is. A kész hímzett lapot­ sima vászon hátlappal varrjuk össze, oldalán nyílást hagyva, hogy a párnára húzhas­suk. (Fotó: Esztergály Koré) 30 SZERDA: gulyásleves, rakott túró (recept) CSÜTÖRTÖK: spenót, bundás zsemlével, vaníliafelfújt PÉNTEK: köménymagleves, töltött tojás sóskamártással SZOMBAT: fóliában sült natúrszelet, sajtos zöldbabbal, gyümölcs­rizs vacsora, hideg sonka, vagy csülök, főtt tojással, hónapos retekkel, tormával VASÁRNAP (húsvét): húsleves, töltött csirke gombás rizzsel, fe­jes salátával, orosz krémtorta HÉTFŐ: karalábéleves rizzsel, húsos rakott erdélyi káposzta, diós-mákos patkó Az új zöldhagyma, a metélő­hagyma (snittling) és a zöld­petrezselyem ételeinknek az értékes vitaminokon kívül friss ízt, zamatot ad. Ha son­kát vagy csülköt főzünk, a le­vét ételeink ízesítéséhez fel­használhatjuk (például töltött káposztához, bableveshez), a lé tetején úszó zsírréteget megfagyasztva a következő­képpen készíthetjük el: apróra vágott metélőhagymát (snitt­­linget), petrezselymet a zsír­ral együtt egy tálban jól kike­verünk, kenyérre kenve friss hónapos retekkel kitűnő uzsonna, sőt jó szárazkolbász­­szal tea mellé vendégeknek is feltálalható. A már kapható friss juhtú­­róból, esetleg tehéntúróból is készíthetjük az erdélyi ételt, a rakott túrót. Tűzálló tálat vaj­jal kikenünk, meghintjük re­szelt sajttal, vékonyra vágott zsemleszeleteket teszünk rá, megszórjuk elmorzsolt túróval, vágott metélőhagymával — és így rétegezzük, amíg a hozzá­valókból tart. Közben vajmot­, zsákot is szórunk rá. A legfel­ső sort bőven megszórjuk re­szelt sajttal, ráöntjük a gyen­gén sózott tejet, és forró sütő­ben átsütjük, de vigyázzunk, hogy ki ne száradjon. Csak addig hagyjuk a sütőben, amíg a tejet a zsemle beszívja és a teteje kissé pirulni kezd. Ugyanabban az edényben tá­laljuk. Vágott zöld kaporral is ízesíthetjük.

Next