Ország-Világ, 1974. január-június (18. évfolyam, 1-26. szám)
1974-04-10 / 15. szám
Hivat Hímzés 1 \ ___ Heti étrend t JuumaDmanniiilg zzzr* / A rovatot szerkeszti: Tóth Emma Orvosi tanács ÁPRILIS. Ó, ÁPRILIS... Egyszer beborul, máskor tűz a nap. Reggel hűvös az idő, délre felmelegedik, s egy óra múlva zápor zúdul a városra. Ilyenkor töpreng az ember, mit vegyen fel, hogy a szeszélyes időjárásnak megfelelő legyen az öltözéke. A „nagy" kérdést a tervezők vízhatlan öltözékekkel oldották meg. Néhányat képeinken is bemutatunk. Az első: sárga műlakk esőköpeny, csinos sapkával. Az ötletes kabátdíszítés arra utal, hogy az idén színesebb a divat, s ez még az esőkabátra is érvényes. A második modell: kétrészes „viharállót” öltözék. Anyaga műbőr, amely kedvelt, mert viszonylag olcsó, tisztítása könnyű, nedves szivaccsal, szappannal lemosható. És végül harmadiknak: a megunhatatlan ballon, amely nélkülözhetetlen darabja a tavaszi ruhatárnak. Keresztszemes párnák Sokan szeretnek keresztszemes mintát hímezni — ez derül ki a rovatunkhoz küldött levelekből. A képeken látható párnák alapanyaga a kézimunkaboltokban kapható kongré. Hímzéséhez színes (legszebb azonban az egyszínű piros vagy kék) gyöngyfonalat használjunk. A mintát rajzoljuk elő ehhez a kézimunkához kapható kockás papírra, vagy ha nem bízunk saját ügyességünkben, akkor készen is vásárolhatunk keresztszemes mintafüzetet — ilyen például a „Tisza - vidéki keresztszemes minták” című könyv. A leszámolható rajz szemét a kongré alap 3 szemén varrjuk át átlós irányban, így meglehetősen nagy szemeket kapunk és a munka gyorsan halad. A népi motívumú párnák mellett igen szépek és mutatósak a modern minták is. A kész hímzett lapot sima vászon hátlappal varrjuk össze, oldalán nyílást hagyva, hogy a párnára húzhassuk. (Fotó: Esztergály Koré) 30 SZERDA: gulyásleves, rakott túró (recept) CSÜTÖRTÖK: spenót, bundás zsemlével, vaníliafelfújt PÉNTEK: köménymagleves, töltött tojás sóskamártással SZOMBAT: fóliában sült natúrszelet, sajtos zöldbabbal, gyümölcsrizs vacsora, hideg sonka, vagy csülök, főtt tojással, hónapos retekkel, tormával VASÁRNAP (húsvét): húsleves, töltött csirke gombás rizzsel, fejes salátával, orosz krémtorta HÉTFŐ: karalábéleves rizzsel, húsos rakott erdélyi káposzta, diós-mákos patkó Az új zöldhagyma, a metélőhagyma (snittling) és a zöldpetrezselyem ételeinknek az értékes vitaminokon kívül friss ízt, zamatot ad. Ha sonkát vagy csülköt főzünk, a levét ételeink ízesítéséhez felhasználhatjuk (például töltött káposztához, bableveshez), a lé tetején úszó zsírréteget megfagyasztva a következőképpen készíthetjük el: apróra vágott metélőhagymát (snittlinget), petrezselymet a zsírral együtt egy tálban jól kikeverünk, kenyérre kenve friss hónapos retekkel kitűnő uzsonna, sőt jó szárazkolbászszal tea mellé vendégeknek is feltálalható. A már kapható friss juhtúróból, esetleg tehéntúróból is készíthetjük az erdélyi ételt, a rakott túrót. Tűzálló tálat vajjal kikenünk, meghintjük reszelt sajttal, vékonyra vágott zsemleszeleteket teszünk rá, megszórjuk elmorzsolt túróval, vágott metélőhagymával — és így rétegezzük, amíg a hozzávalókból tart. Közben vajmot, zsákot is szórunk rá. A legfelső sort bőven megszórjuk reszelt sajttal, ráöntjük a gyengén sózott tejet, és forró sütőben átsütjük, de vigyázzunk, hogy ki ne száradjon. Csak addig hagyjuk a sütőben, amíg a tejet a zsemle beszívja és a teteje kissé pirulni kezd. Ugyanabban az edényben tálaljuk. Vágott zöld kaporral is ízesíthetjük.