Ország-Világ, 1976. július-december (20. évfolyam, 27-52. szám)
1976-12-29 / 52. szám
SZILVESZTERI VENDÉGLÁTÁS SAJT-FONDUE-RECEPTEK Aki valaha is részt vett a sajt-fondueevés kedves, vidám „szertartásában”, az vendégeit elsőnek bizonyára ezzel az olvasztott sajtokból készülő eledellel kínálja. A fondue készítéséhez bizonyos felszerelés szükséges, de darabjai pótolhatók, helyettesíthetők meglevő konyhai edényeinkkel: rézüst helyett megfelel egy jó formájú nyeles zománc, vagy teflon vagy kőedény. (Az alumíniumedény nem alkalmas.) A jó sajt-fondue titka a különféle jellegű, illatú és halmazállapotú sajtok megfelelő arányban való keverésében rejlik. Bors és pálinka is kerül a tűzön olvadozó, halkan pöffenő, bugyborékokat vetve forrdogáló nemes sajtkeverékbe. Elérkezik a pillanat, ki-ki megragadja a hosszú nyelű fondue-villát, rászúr egy kenyérdarabot, megmártja az olvadt sajtban, s kezdődhet a falatozás. SVÁJCI FONDUE Az edénybe öntsünk két pohár fehér bort, s gyenge lángon melegítsük, amíg levegőbuborékok szállnak a bor felszínére. Adjunk hozzá két kávéskanál citromlevet, majd folytonos keverés közben, negyven deka reszelt vagy apróra vágott ementáli sajtot. Közben egy-másfél kávéskanál zselatint oldjunk fel kis borban vagy cseresznyepálinkában, s mikor a sajt már jól megolvadt, öntsük az üstbe ezt is. Kéthárom percig főzzük, majd ízlés szerint borssal, paprikával, csipetnyi szerecsendióval fűszerezzük. Ha besűrűsödik, borral hígítsuk. SÖRÖS FONDUE Az üstbe öntsünk fél liter világos sört. Melegítsük gyenge lángon, s mikor a sör megforrósodott, tegyünk bele — folytonos keverés mellett — húsz deka ementálit és ugyanannyi alaposan kiszáradt, reszelt eidami sajtot. Fél evőkanál búzakeményítőt hideg sörrel keverjünk simára, s öntsük a megolvadt sajthoz. Fűszerezzük borssal, sóval. FONTINA Besamel-mártáshoz adjunk egy kávéskanálnyi köménymagot, amelyet előzőleg foryó vízben negyedóráig áztattunk. Amikor a tűzön levő mártás csaknem forr, fokozatosan adjunk hozzá negyven deka apróra vágott trappista sajtot, s mikor a buji borékok jelzik, hogy a sajt forrni kezd, sóval, szerecsendióval fűszerezzük. A hagyományos szilveszteri malacsült előtt adhatunk GOMBAFEJEKET SÖRTÉSZTÁBAN SÜTVE, a tojássárgáják olajjal, liszttel simára keverjük, majd sörrel felengedjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, s hozzáadjuk az összekevert sárgájához. Sóval, citromlével, pici cukor □ ORSZÁG-VILÁG „ MOSZKVA! TÉL " Az APN hírügynökség rendszeresen tájékoztatja rovatunkat a legfrissebb szovjet divatról. Legújabb fotóik az 1977-es szőrmedivatról számolnak be. Amit „leolvashatunk” róluk: a finom elegancia. Kissé bepillanthatunk a jövő év bundadivatjába is: a hagyományos szabású bundái mellett olyan különlegességekket is terveznek, mint a bors .5 tólapunkon látható szőrmepelerin, fehér nevc díszítéssel. A modell neve: „Moszkvai tél"., Moszkvában, a Kuznyecki,; moszt-on található a SZOJUZPUSCSINA, a Szőrmeipari :.*VV '■