Ország-Világ, 1978. január-június (22. évfolyam, 1-26. szám)
1978-06-28 / 26. szám
□ ORSZÁG-VILÁG HORGOLÁS HORKOLT TARISZNYA Maradék fonalakból a legegyszerűbb horgolási móddal divatos, vállra akasztható tarisznyát készíthetünk. A horgolási minta: két ráhajtással egy hosszú pálcát öltünk az első sorra, egy láncszem után ismét két ráhajtásos hosszú pálca. Mintánkhoz kétszálas középvastag fonalat és 3-as horgolatűt vegyünk. A csíkozáshoz bármilyen maradék fonalat felhasználhatunk, csak arra ügyeljünk, hogy minőségük és vastagságuk azonos legyen. A színeket kedvünk, illetve nyári ruhatárunk alapszínével összehangoltan válogassuk össze. A képen látható fekete-mályvarózsaszínhalvány rózsaszín-fehér öszszeállítás egyszínű ruhához való. Minden színből egy sort horgoljunk.A tarisznyán a színcsoportok háromszor ismétlődnek. A kezdő és a befejező sor azonos a rojt és a zsinór színével. A rojt subacsomózással készül. A rojthoz használandó fonalat egyforma méretűre vágjuk fel. Egy-egy köteget (kb. 5 szál) fogjunk össze, s az anyagon áthúzva hurkoljuk meg. DIVAT ÖTLETEK KÁNIKULÁBAN igyekszünk minél szellősebb ruhát viselni. Vadász Éva, az ismert és nagyon népszerű manöken saját ruháival ad olvasóinknak tanácsot könnyű, nyári kánikularuhák elkészítéséhez. A bemutatott ruhákat, saját tervei alapján, maga csinálta. Előnyük, hogy különösebb szabási mesterséget nem igényelnek, varrásuk végeetelenül egyszerű. A hátsó borítón , púderrózsaszínű zsugorított lepkekönnyű pamutvászon szabadidőruhában látható. A ruha vállpánt nélküli. A mell fölött több soros gumírozás tartja. A bőséget keskeny övvel fogja össze. Előfordul azonban, hogy öv nélkül viseli, szabadon hagyva a bőséget. Szoknyája egymáshoz dolgozott két húzott fodorból áll. Ez felel meg a mai divatnak, a fiatalok ízlésének. Képünkön: strandruha, melyet tűpöttyös kartonból tervezett. A szoknya lefelé kissé bővül s a derékbőséget övszalagba fogott gumipánttal húzta össze. Ez a szoknya rendkívül kényelmes, csakúgy, mint a napozófelsőrész, amely szintén gumírozott. A fodor különálló, a három rész együtt és külön-külön — más darabokkal társítva — viselhető. (—b) Fotó: Aca trón A fővárosi és a vidéki éttermek is szívesen „tűzik” étlapjukra az ízletes, gombás, tejfölös „szaftos” húsételt, a bakonyi sertésbordát. Ám mintha ezzel ki is merülne a „tudomány”, a Bakony vidéki receptek ismerete, holott sokféle különlegességet kínál hazánk e gasztronómiai tája, ahonnan származnak a jó féle BAKONYI ÉTELEK A széles ételskálából adott ízelítőt a Veszprém megyei Vendéglátó Vállalat és a Veszprém megyei Idegenforgalmi Hivatal a Margitszigeti Nagyszállóban. Eredeti Bakony vidéki ételeket, köztük Sobri Jóska kedvencét, a gombával tűzdelt fűszeres húst, és a héjában sült, majd hagymás zsírban „rösre” pirított burgonyát tálaltak fel a vendégeknek. Szerepelt az étlapon a híres bakonyi gulyás, amely csak a tésztájában különbözik a hazánk más vidékein honos gulyásaitól. Míg másutt csipetkét, ezen a vidéken burgonya gombócot tesznek az ételbe. S a gombócot kétféleképpen készítik: főzve (fehéren) és zsírban sütve (pirosan) — úgy teszik a levesbe. A KABHEGYI ROSTÉLYOS sem mindennapi ízhatásokat kínált. A kivert húst nem egyszerűen zsírban forgatják, hanem előbb lecsóval megpakolják, majd összetekerik, összetűzik s úgy vetik a zsírra, hogy a meleg gőzben az ízek kellemesen ismerkedjenek, majd vegyüljenek egymással. Vajas galuska a kísérője ennek a finom bakonyi ételnek. Azok számára, akik kedvet éreznek elkészíteni s feltálalni a táj hagyományos ételeit, átnyújtjuk ezek receptjeit. PÁPAI SONKÁS GOMBÓC. Hozzávalók: két db zsemle, 5 dkg zsír, 1 petrezselyem, 20 dkg füstölt sonka, 2 tojás, 3 dl tejföl, só, törött bors, liszt, zsemlemorzsa, 5 dkg vaj. A zsemlét kockára vágjuk és kevés zsíron megpirítjuk, hozzáadjuk a darált sonkát, a tojást, a petrezselymet, majd sózzuk, borsozzuk. Liszttel és tejjel lazán eldolgozzuk, majd vizes kézzel gombócokat formálunk belőle és sós vízben kifőzzük. Vajas zsemlemorzsában megforgatjuk, tejföllel leöntve tálaljuk. íme, a bakonyi ételek nyersanyaga és a csodálatos kenyér, amely a megyében termett gabonából készült BAKONYI GOMBA. Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg friss gomba, 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, paprika, pici liszt, 2 dl tejföl, 1 zöldpaprika, paradicsom, só. A szalonnát kockára vágva megpirítjuk és az aprított vöröshagymát is üvegesre pirítjuk rajta. Bepaprikázzuk, rátesszük a megmosott és felvágott gombát, hozzáadjuk a vékony karikára vágott paprikát, a paradicsomot, majd fedő alatt addig főzzük, míg a leve elpárolog. Ezután a liszttel és a tejfölel habarást készítünk s ezzel a gombát besűrítjük. Ezután sózzuk, és külön vajas galuskával vagy rizzsel tálaljuk. CSÁRDAPECSENYE. Hozzávaló személyenként: 2 szelet sertéstarja, 2 dkg kolbász, 2 dkg szalonna, 1—1 csirkemáj, vagy 5 dkg füstölt sonka, vöröshagyma, bors, paprika, só. Két-két szelet tarja közé kolbász- és szalonnnaszeleteket helyezünk, vágott csirkemájat vagy darált sonkát is adhatunk hozzá. A húst összetűzzük és hagymás pörköltjében megpároljuk. Gánicát készítünk hozzá. GÁNICA: főtt burgonyát áttörünk s összekeverjük kevés liszttel, sóval. Egy kanállal nagyobbgaluskákat szaggatunk, kifőzzük. Lecsurgatjuk s tálalásnál vágott, zsírban pirított vöröshagymával nyakon öntjük. Tejföllel is nagyon jó. A híres bakonyi csárdaleves tejföllel nyakon öntve ZÖLDBORSÓS CSIRKE. A feldarabolt csirkét sózzuk és lisztben megforgatjuk, majd kevés zsíron elősütjük. Vajban zöldborsót forgatunk, vágott petrezselyemmel megszórjuk, vízzel felengedjük és az elősütött csirkét ráhelyezzük. Sütőben készre pároljuk. Tóth Emma Fütép: MTI — Fényes Tamás Az OV heti étrendjavaslata HÉTFŐ: tejfölös tökfőzelék sült virslivel, gyümölcshab KEDD: Bakonyi gomba rizzsel (recept), eperkrémes palacsinta SZERDA: Karfiolleves, pápai sonkás gombóc (recept), gyümölcs CSÜTÖRTÖK: Kabhegyi rostélyos burgonyával, paradicsomsaláta PÉNTEK: Zöldbableves, meggyes tejberizs SZOMBAT: Nyers málnaleves, csárdapecsenye (recept) VASÁRNAP: Zöldborsós csirke (recept), cseresznyésmeggyes rétes