Ország-Világ, 1978. január-június (22. évfolyam, 1-26. szám)

1978-06-28 / 26. szám

□ ORSZÁG-VILÁG HORGOLÁS HORKOLT TARISZNYA Maradék fonalakból a leg­egyszerűbb horgolási móddal divatos, vállra akasztható ta­risznyát készíthetünk. A hor­golási minta: két ráhajtással egy hosszú pálcát öltünk az első sorra, egy láncszem után ismét két ráhajtásos hosszú pálca. Mintánkhoz kétszálas középvastag fonalat és 3-as horgolatűt vegyünk. A csíko­záshoz bármilyen maradék fonalat felhasználhatunk, csak arra ügyeljünk, hogy minősé­gük és vastagságuk azonos legyen. A színeket kedvünk, illetve nyári ruhatárunk alap­színével összehangoltan válo­gassuk össze. A képen látható fekete-mályvarózsaszín­­halvány rózsaszín-fehér ösz­­szeállítás egyszínű ruhához való. Minden színből egy sort horgoljunk.­­A tarisznyán a színcsoportok háromszor is­métlődnek. A kezdő és a be­fejező sor azonos a rojt és a zsinór színével. A rojt suba­­csomózással készül. A rojthoz használandó fonalat egyforma méretűre vágjuk fel. Egy-egy köteget (kb. 5 szál) fogjunk össze, s az anyagon áthúzva hurkoljuk meg. DIVAT ÖTLETEK KÁNIKULÁBAN igyekszünk minél szellősebb ruhát viselni. Vadász Éva, az ismert és nagyon népszerű manöken saját ruháival ad olvasóinknak ta­nácsot könnyű, nyári kánikularuhák elkészítéséhez. A bemuta­tott ruhákat, saját tervei alapján, maga csinálta. Előnyük, hogy különösebb szabási mesterséget nem igényelnek, varrásuk vég­­ee­telenül egyszerű. A hátsó borítón , púderrózsaszínű zsugorított lepkekönnyű pamut­vászon szabadidőruhában látható. A ruha vállpánt nélküli. A mell fölött több soros gumírozás tartja. A bőséget keskeny övvel fogja össze. Előfordul azonban, hogy öv nélkül viseli, szabadon hagyva a bőséget. Szoknyája egymáshoz dolgozott két húzott fo­dorból áll. Ez felel meg a mai divatnak, a fiatalok ízlésének. Képünkön: strandruha, melyet tűpöttyös kartonból tervezett. A szoknya lefelé kissé bővül s a derékbőséget övszalagba fogott gu­mipánttal húzta össze. Ez a szoknya rendkívül kényelmes, csak­úgy, mint a napozófelsőrész, amely szintén gumírozott. A fodor különálló, a három rész együtt és külön-külön — más darabok­kal társítva — viselhető. (—b­) Fotó: Aca trón A fővárosi és a vidéki éttermek is szívesen „tűzik” étlapjukra az ízletes, gombás, tejfölös „szaftos” húsételt, a bakonyi sertés­bordát. Ám mintha ezzel ki is merülne a „tudomány”, a Ba­kony vidéki receptek ismerete, holott sokféle különlegességet kínál hazánk e gasztronómiai tája, ahonnan származnak a jó­ féle BAKONYI ÉTELEK A széles ételskálából adott ízelítőt a Veszprém megyei Vendéglátó Vállalat és a Veszprém megyei Idegenfor­galmi Hivatal a Margitszigeti Nagyszállóban. Eredeti Ba­kony vidéki ételeket, köztük Sobri Jóska kedvencét, a gom­bával tűzdelt fűszeres húst, és a héjában sült, majd hagymás zsírban „rösre” pirított burgo­nyát tálaltak fel a vendégek­nek. Szerepelt az étlapon a hí­res bakonyi gulyás, amely csak a tésztájában különbö­zik a hazánk más vidékein honos gulyásaitól. Míg má­sutt csipetkét, ezen a vidé­ken b­u­rgon­y­a gomb­ócot tesz­nek az ételbe. S a gombócot kétféleképpen készítik: főzve (fehéren) és zsírban sütve (pi­rosan) — úgy teszik a leves­be. A KABHEGYI ROSTÉ­LYOS sem mindennapi ízha­tásokat kínált. A kivert húst nem egyszerűen zsírban for­gatják, hanem előbb lecsóval megpakolják, majd összeteke­rik, összetűzik s úgy vetik a zsírra, hogy a meleg gőzben az ízek kellemesen ismerked­jenek, majd vegyüljenek egy­mással. Vajas galuska a kísé­rője ennek a finom bakonyi ételnek. Azok számára, akik kedvet éreznek elkészíteni s feltálal­ni a táj hagyományos ételeit, átnyújtjuk ezek receptjeit. PÁPAI SONKÁS GOMBÓC. Hozzávalók: két db zsemle, 5 dkg zsír, 1 petrezselyem, 20 dkg füstölt sonka, 2 tojás, 3 dl tejföl, só, törött bors, liszt, zsemlemorzsa, 5 dkg vaj. A zsemlét kockára vágjuk és kevés zsíron megpirítjuk, hoz­záadjuk a darált sonkát, a to­jást, a petrezselymet, majd sózzuk, borsozzuk. Liszttel és tejjel lazán eldolgozzuk, majd vizes kézzel gombócokat for­málunk belőle és sós vízben kifőzzük. Vajas zsemlemor­zsában megforgatjuk, tejföllel leöntve tálaljuk. íme, a bakonyi ételek nyers­anyaga és a csodálatos ke­nyér, amely a megyében ter­mett gabonából készült BAKONYI GOMBA. Hoz­závalók 4 személyre: 20 dkg friss gomba, 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, paprika, pici liszt, 2 dl tejföl, 1 zöldpaprika, paradicsom, só. A szalonnát kockára vág­va megpirítjuk és az aprított vöröshagymát is üvegesre pi­rítjuk rajta. Bepaprikázzuk, rátesszük a megmosott és fel­vágott gombát, hozzáadjuk a vékony karikára vágott pap­rikát, a paradicsomot, majd fedő alatt addig főzzük, míg a leve elpárolog. Ezután a liszttel és a tejfölel habarást készítünk s ezzel a gombát besűrítjük. Ezután sózzuk, és külön vajas galuskával vagy rizzsel tálaljuk. CSÁRDAPECSENYE. Hoz­závaló személyenként: 2 sze­let sertéstarja, 2 dkg kolbász, 2 dkg szalonna, 1—1 csirke­máj, vagy 5 dkg füstölt son­ka, vöröshagyma, bors, papri­ka, só. Két-két szelet tarja közé kolbász- és szalonnnasze­­leteket helyezünk, vágott csir­kemájat vagy darált sonkát is adhatunk hozzá. A húst összetűzzük és hagymás pör­költjében megpároljuk. Gá­­nicát készítünk hozzá. GÁNICA: főtt burgonyát áttörünk s összekeverjük ke­vés liszttel, sóval. Egy kanál­lal nagyobb­­galuskákat szag­gatunk, kifőzzük. Lecsurgat­juk s tálalásnál vágott, zsír­ban pirított vöröshagymával nyakon öntjük. Tejföllel is nagyon jó. A híres bakonyi csárdaleves tejföllel nyakon öntve ZÖLDBORSÓS CSIRKE. A feldarabolt csirkét sózzuk és lisztben megforgatjuk, majd kevés zsíron elősütjük. Vaj­ban zöldborsót forgatunk, vá­gott petrezselyemmel meg­szórjuk, vízzel felengedjük és az elősütött csirkét ráhelyez­zük. Sütőben készre párol­juk. Tóth Emma Fütép: MTI — Fényes Tamás Az OV heti étrendjavaslata HÉTFŐ: tejfölös tökfőzelék sült virslivel, gyümölcshab KEDD: Bakonyi gomba riz­­­zsel (recept), eperkrémes palacsinta SZERDA: Karfiolleves, pápai sonkás gombóc (recept), gyü­mölcs CSÜTÖRTÖK: Kabhegyi ros­télyos burgonyával, paradi­csomsaláta PÉNTEK: Zöldbableves, meggyes tejberizs SZOMBAT: Nyers málnale­ves, csárdapecsenye (recept) VASÁRNAP: Zöldborsós csir­ke (recept), cseresznyés­meggyes rétes

Next