Ország-Világ, 1978. július-december (22. évfolyam, 27-52. szám)

1978-08-23 / 34. szám

HÉTFŐ: Kapros burgonyale­ves füstölt oldalassal, tojá­sos karfiol (recept). KEDD: Paprikás burgonya csuszatésztával, jegelt diny­­nye. SZERDA: Bojtárleves, gombá­val töltött paprika (recept), szőlő. CSÜTÖRTÖK: Gyümölcsleves, kapros tökfőzelék bundás sonkával, főtt kukorica. PÉNTEK: Tojásos lecsó füs­tölt szalonnával, kapros tú­rós lepény. SZOMBAT: Húsos törökpara­dicsom (recept), rakott gyü­mölcskocsonya. VASÁRNAP: Olasz hússzele­tek pirított burgonyával, al­másrétes. GYORS NYÁRI EGYTÁLÉTELEK TOJÁSOS KARFIOL. Egy fej vágott hagymát zsírban halványra pirítunk s rádobunk egy kg megtisztított, rózsáira szedett szép fehér karfiolt. Felöntjük egy pohár vízzel s addig pároljuk, amíg zsírjára sül, ekkor beborítjuk 2—3 to­jás felvert kabarékjával. Óva­tosan, nehogy leégjen, megke­verjük. Ha a tojás megsült, meghintjük piros paprikával, őrölt borssal s kovászos ubor­kával tálaljuk. GOMBÁVAL TÖLTÖTT PAPRIKA. Szeletekre vágott gombát reszelt hagymával zsírban megpárolunk, hozzá­keverünk néhány kanál párolt rizst, majd 1—2 nyers tojást ütünk rá, sózzuk és törött borssal ízesítjük. A töltelékkel megtöltjük a kicsukmázott paprikákat, tűzálló tálba egy­más mellé állítjuk és leöntjük paradicsomlével. Addig főz­zük, míg a paprikák megpu­hulnak. Sós vízben főtt burgo­nyát adhatunk hozzá. HÚSOS TÖRÖKP­ARADI­­CSOM. Sertés- vagy marha­húst vékony csíkokra vágunk és forró zsírban átsütjük. Hoz­záadunk egy fej apróra vágott hagymát, sózzuk és kevés víz­zel félpuhára pároljuk. Két­­három törökparadicsomot nyersen meghámozunk és hosszúkás szeletekre vágunk. A már majdnem megpuhult húst zsírjára sütjük. Megszór­juk kevés liszttel, feleresztjük fél dl vízzel, 1 dl paradicsom­­lével, beletesszük a törökpara­dicsomot és az egészet puhára főzzük. Tejföllel tálaljuk. ÖTLETEKET ADUNK Jó, ha kéznél van a falécekből házilag is igen könnyen összeállítható késtartó. Előnye főleg abban mutatkozik, hogy a késeket nem kell keres­gélni, amikor a főzési előkészü­lethez szükségesek, s nem fe­lejtjük a hulladékban, amikor végeztünk a főzéssel.­­ A kosár­fonók figyelmébe ajánljuk a praktikus és célszerű kosarakat. MINDEN HÉTEN ISO© FORINT NYEREMÉNY A vicc poénjának megfejtői között egy 500, egy 300 és egy 200 forintos, a Szivár­vány Áruház Vállalat üzleteiben beváltható vásárlási, valamint tíz darab 50 forintos könyvutalványt sorsolunk ki. A megfejtéseket a lap megjelenésétől számított hét napon belül kérjük bekül­deni „KERESZTREJTVÉNY” megjelölés­sel. Cím: Ország-Világ szerkesztősége, 1073 Bp. Lenin krt. 9—11. Pásztor Pál Az Ország Világ 32. számában megjelent keresztrejtvény helyes megfejtése:... Miért hívott ki, hiszen ez a víz nagyon kellemesen meleg. 500, 300 és 200 forintos vásárlási utal­ványt nyertek: Tóth György, 4028 Debre­cen; Kalocsai Sándor, 1036 Budapest; Ka­­kuk Tünde, 5440 Kunszentmárton. 50 forintos könyvutalványt nyertek: Ba­logh Györgyné, 2481 Velence; Kőhalmi Csilla, 6500 Baja; Vigh Józsefné, 5600 Bé­késcsaba; Szigethy Edit, 8201 Veszprém; Szekér Enikő, 3100 Salgótarján; Szol­­csánszky Lászlóné, 1108 Budapest; Rácz Ferencné, 1052 Budapest; Habarics Éva, 4761 Porcsalma; Rauschenberger Éva, 1146 Budapest; Szakács Ilona, 9330 Kapuvár. V3 H ■a ■ —i ■ > ■ ■ B u ■ •< ■ M ■ WT B CC ■ o ■

Next