Ország-Világ, 1978. július-december (22. évfolyam, 27-52. szám)
1978-08-23 / 34. szám
HÉTFŐ: Kapros burgonyaleves füstölt oldalassal, tojásos karfiol (recept). KEDD: Paprikás burgonya csuszatésztával, jegelt dinynye. SZERDA: Bojtárleves, gombával töltött paprika (recept), szőlő. CSÜTÖRTÖK: Gyümölcsleves, kapros tökfőzelék bundás sonkával, főtt kukorica. PÉNTEK: Tojásos lecsó füstölt szalonnával, kapros túrós lepény. SZOMBAT: Húsos törökparadicsom (recept), rakott gyümölcskocsonya. VASÁRNAP: Olasz hússzeletek pirított burgonyával, almásrétes. GYORS NYÁRI EGYTÁLÉTELEK TOJÁSOS KARFIOL. Egy fej vágott hagymát zsírban halványra pirítunk s rádobunk egy kg megtisztított, rózsáira szedett szép fehér karfiolt. Felöntjük egy pohár vízzel s addig pároljuk, amíg zsírjára sül, ekkor beborítjuk 2—3 tojás felvert kabarékjával. Óvatosan, nehogy leégjen, megkeverjük. Ha a tojás megsült, meghintjük piros paprikával, őrölt borssal s kovászos uborkával tálaljuk. GOMBÁVAL TÖLTÖTT PAPRIKA. Szeletekre vágott gombát reszelt hagymával zsírban megpárolunk, hozzákeverünk néhány kanál párolt rizst, majd 1—2 nyers tojást ütünk rá, sózzuk és törött borssal ízesítjük. A töltelékkel megtöltjük a kicsukmázott paprikákat, tűzálló tálba egymás mellé állítjuk és leöntjük paradicsomlével. Addig főzzük, míg a paprikák megpuhulnak. Sós vízben főtt burgonyát adhatunk hozzá. HÚSOS TÖRÖKPARADICSOM. Sertés- vagy marhahúst vékony csíkokra vágunk és forró zsírban átsütjük. Hozzáadunk egy fej apróra vágott hagymát, sózzuk és kevés vízzel félpuhára pároljuk. Kéthárom törökparadicsomot nyersen meghámozunk és hosszúkás szeletekre vágunk. A már majdnem megpuhult húst zsírjára sütjük. Megszórjuk kevés liszttel, feleresztjük fél dl vízzel, 1 dl paradicsomlével, beletesszük a törökparadicsomot és az egészet puhára főzzük. Tejföllel tálaljuk. ÖTLETEKET ADUNK Jó, ha kéznél van a falécekből házilag is igen könnyen összeállítható késtartó. Előnye főleg abban mutatkozik, hogy a késeket nem kell keresgélni, amikor a főzési előkészülethez szükségesek, s nem felejtjük a hulladékban, amikor végeztünk a főzéssel. A kosárfonók figyelmébe ajánljuk a praktikus és célszerű kosarakat. MINDEN HÉTEN ISO© FORINT NYEREMÉNY A vicc poénjának megfejtői között egy 500, egy 300 és egy 200 forintos, a Szivárvány Áruház Vállalat üzleteiben beváltható vásárlási, valamint tíz darab 50 forintos könyvutalványt sorsolunk ki. A megfejtéseket a lap megjelenésétől számított hét napon belül kérjük beküldeni „KERESZTREJTVÉNY” megjelöléssel. Cím: Ország-Világ szerkesztősége, 1073 Bp. Lenin krt. 9—11. Pásztor Pál Az Ország Világ 32. számában megjelent keresztrejtvény helyes megfejtése:... Miért hívott ki, hiszen ez a víz nagyon kellemesen meleg. 500, 300 és 200 forintos vásárlási utalványt nyertek: Tóth György, 4028 Debrecen; Kalocsai Sándor, 1036 Budapest; Kakuk Tünde, 5440 Kunszentmárton. 50 forintos könyvutalványt nyertek: Balogh Györgyné, 2481 Velence; Kőhalmi Csilla, 6500 Baja; Vigh Józsefné, 5600 Békéscsaba; Szigethy Edit, 8201 Veszprém; Szekér Enikő, 3100 Salgótarján; Szolcsánszky Lászlóné, 1108 Budapest; Rácz Ferencné, 1052 Budapest; Habarics Éva, 4761 Porcsalma; Rauschenberger Éva, 1146 Budapest; Szakács Ilona, 9330 Kapuvár. V3 H ■a ■ —i ■ > ■ ■ B u ■ •< ■ M ■ WT B CC ■ o ■