Ország-Világ, 1979. július-december (23. évfolyam, 27-50. szám)

1979-10-10 / 41. szám

Lajos elmondta, hogy a szö­vetkezeti ipar saját lehetősé­geihez mérten láthatólag tö­­reks­ik a választék gazdagítá­sára az igényeknek megfelelő termékek előállítására — ez azonban kevés. A fő probléma az — mondta az osztályveze­tő —, hogy a nagy kötöttáru­­gyárak, melyek a forgalomban levő kötöttáru döntő többségét állítják elő, meglehetősen sze­szélyesen termelnek. Kínálatuk többnyire csak papíron marad. Azt pedig könnyű belátni, hogy amíg a gyárak a tervben elő­írt kötelezettségeiket sem tel­jesítik, addig mi, vásárlók leg­feljebb a raktárak mélyén fek­vő, enyhén szólva „hagyomá­nyos” darabokból válogatha­tunk. Az idei őszön talán már be­lenyugodtunk abba, hogy a divatos, jó minőségű női puló­vereknek, kardigánoknak csak a hiánycikkek listáján jut fő­szerep. Egészen bizonyos, hogy a kötöttárugyárak számos ma­gyarázatot, okot sorolnak föl, ha e megdöbbentő adatokról érdeklődünk. Ám a vásárlót ez igazán nem érdekli. Ki a hibás? Ki kire mutat? A vá­sárló senkire. Legföljebb le­gyint egyet, s jár a tavaly­­előttiben. Sovány vigasz, hogy a ke­reskedelem jelzése szerint az úgynevezett kiegészítőkből, sapkákból, sálakból megfelelő az ellátás. Reméljük azonban, hogy a kötöttáruk területén jelenleg tapasztalható helyzet nem marad sokáig „divatban”. Hangér Éva Ir. Irén felvételei Az OV étrendjavaslata ■ minden héten 1500 FORINT nyeremény Horgolt sapka A hátsó címlapon látható sapka elkészítése nagyon egy­szerű. A horgolást a sapka te­tején kezdjük, 4 láncszem ösz­­szekapcsolásával, ebbe 8 kis­­pálcát horgoljunk. 2. sor: minden kispálcára egy egy­­ráhajtásos pálca és egy lánc­szem kerül. 3. sor: minden pál­cára és láncszembe egy-egy egyráhajtásos pálcát horgol­junk, közéjük ismét egy-egy láncszem kerüljön. A negyedik sortól minden láncszembe egy­ráhajtásos pálcát öltsünk, s köztük egy láncszemet hor­goljunk. A szaporítást a fejbő­­ségnek megfelelően alakítsuk. A fejbőség elérése után egye­nesen horgolunk még 12 sort. HÉTFŐ: Tejfölös bableves, szárnyas rizottó, uborkasa­láta, gyümölcshab. KEDD: Zöldségleves, főtt füs­tölt nyelv, burgonyapüré, céklasaláta, pilótakeksz hab­bal. SZERDA: Csontleves májriz­­­zsel, paradicsomos káposzta, vagdalthúspogácsa, sajt. CSÜTÖRTÖK: Gombaleves, paprikás csirke galuskával, káposztasaláta, gyümölcssa­láta. PÉNTEK: Gulyásleves, ká­posztás kocka, szőlő. SZOMBAT: Spárgakrémleves (zacskós), rácponty, ősziba­rackos lepény. VASÁRNAP: Húsgombócleves, töltött sertéskaraj, párolt ve­gyes zöldség, krémes lepény. RECEPTEK Töltött sertéskaraj Hozzávalók: 60 deka sertés­karaj, 1 kis doboz májkrém, 1 zsemle, 2 kemény tojás, 1 nyers tojás, 1 kis fej vörös­hagyma, só, bors, zöldpetre­zselyem. Készítése: A karajt csontjá­ról lefejtjük, és hegyes, éles késsel felszúrjuk. A májkré­met összekeverjük az áztatott és jól kicsavart zsemlével, a villával összetört kemény to­jásokkal és a lereszelt vörös­hagymával. Sóval, borssal és finomra vágott zöldpetrezse­lyemmel fűszerezzük. Végül jól összedolgozzuk a nyers to­jással. Az elkészült tölteléket a karajba töltjük (kanállal vagy spicczsákkal). A töltő­nyílást egy nagy szelet ubor­kával elzárjuk, a húst zsíro­zott tepsibe helyezzük, 1—2 deci vizet alátöltve sütőben megsütjük. Sütés közben lo­csoljuk meg saját levével. Őszibarackos lepény Hozzávalók: 30 deka liszt, 15 deka margarin, 15 deka cukor, 2 tojássárgája, 1 deci tejföl, 5 deka morzsa, 0 deka darált dió, csipetnyi só, őrölt fahéj, reszelt citromhéj, 1 kiló őszi­barack. Készítése: A lisztet, a vajat, 8 deka cukrot, a tojássárgáját csipetnyi sóval, citromhéjjal gyúródeszkán összeállítjuk, és rövid ideig pihenni hagyjuk. A tésztát ceruza vastagságúra nyújtjuk, és tepsibe rakva fé­lig megsütjük. A darált diót, a morzsát, a fahéjat összekever­jük a megmaradt cukorral, és a felével megszórjuk a tészta­lapot. Rárakjuk a meghámo­zott, kimagozott és felszeletelt őszibarackot, majd meghint­jük a maradék dióval. A sütő­be visszarakva készre sütjük. Jól lehűtjük, és a közben el­készített zselatinnal leöntjük. Zselatin készítése: 1,5 deci őszibarack befőttjébe beleke­verünk 2 kanál vízben felol­dott 2 deka zselatint. (Hideg helyre téve a zselatin megköt.) „— Tudja szomszédasszony, az az igazság, hogy ...” A vicc poénjának megfejtői között egy 500, egy 300 és egy 200 fo­rintos, a Szivárvány Áruház Vállalat üzleteiben beváltható vásárlási, valamint tíz darab ötvenforintos könyvutalványt sorsolunk ki. A megfejtéseket a lap meg­jelenésétől számított hét na­pon belül kérjük beküldeni. Cím: Ország-Világ szerkesztő­sége, Bp., Lenin krt. 9—11. „Rej­tvény”. Az Ország-Világ 1979. 39. számában megjelent kereszt­­rejtvény helyes megfejtése: „ ... keze munkáját, kedves szépségét, de ha elhagy, riadtan döbbensz magányos nyomorú­ságodra." A Szivárvány Áruház 500, 300, illetve 200 forintos vásár­lási utalványát nyerték: Cser­halmi Istvánná, 7623 Pécs; ifj Almási Pál, 8900 Makó; Képi­ Jánosné, 6090 Kunszentmiklós Egyenként 50 forintos könyv­­utalványt nyertek: Tax Imré­­né, 6500 Baja; Gáspár Aladár­­né, 1084 Budapest; Zimonyi Lászlóné, 1121 Budapest; Sán­dor Ferenc, 3060 Pásztó; Fehér László, 2421 Nagyvenyim; Tóth Ernő, 1083 Budapest; Horváth János, 1115 Budapest; Németh Gézáné, 8200 Veszprém; Hé­­ricz Gyula, 2800 Tatabánya; Vi­­kár Sándornné, 4400 Nyíregyhá­za. A nyertesek nyereményeiket postán kapják meg.

Next