Ország-Világ, 1979. július-december (23. évfolyam, 27-50. szám)
1979-10-10 / 41. szám
Lajos elmondta, hogy a szövetkezeti ipar saját lehetőségeihez mérten láthatólag töreksik a választék gazdagítására az igényeknek megfelelő termékek előállítására — ez azonban kevés. A fő probléma az — mondta az osztályvezető —, hogy a nagy kötöttárugyárak, melyek a forgalomban levő kötöttáru döntő többségét állítják elő, meglehetősen szeszélyesen termelnek. Kínálatuk többnyire csak papíron marad. Azt pedig könnyű belátni, hogy amíg a gyárak a tervben előírt kötelezettségeiket sem teljesítik, addig mi, vásárlók legfeljebb a raktárak mélyén fekvő, enyhén szólva „hagyományos” darabokból válogathatunk. Az idei őszön talán már belenyugodtunk abba, hogy a divatos, jó minőségű női pulóvereknek, kardigánoknak csak a hiánycikkek listáján jut főszerep. Egészen bizonyos, hogy a kötöttárugyárak számos magyarázatot, okot sorolnak föl, ha e megdöbbentő adatokról érdeklődünk. Ám a vásárlót ez igazán nem érdekli. Ki a hibás? Ki kire mutat? A vásárló senkire. Legföljebb legyint egyet, s jár a tavalyelőttiben. Sovány vigasz, hogy a kereskedelem jelzése szerint az úgynevezett kiegészítőkből, sapkákból, sálakból megfelelő az ellátás. Reméljük azonban, hogy a kötöttáruk területén jelenleg tapasztalható helyzet nem marad sokáig „divatban”. Hangér Éva Ir. Irén felvételei Az OV étrendjavaslata ■ minden héten 1500 FORINT nyeremény Horgolt sapka A hátsó címlapon látható sapka elkészítése nagyon egyszerű. A horgolást a sapka tetején kezdjük, 4 láncszem öszszekapcsolásával, ebbe 8 kispálcát horgoljunk. 2. sor: minden kispálcára egy egyráhajtásos pálca és egy láncszem kerül. 3. sor: minden pálcára és láncszembe egy-egy egyráhajtásos pálcát horgoljunk, közéjük ismét egy-egy láncszem kerüljön. A negyedik sortól minden láncszembe egyráhajtásos pálcát öltsünk, s köztük egy láncszemet horgoljunk. A szaporítást a fejbőségnek megfelelően alakítsuk. A fejbőség elérése után egyenesen horgolunk még 12 sort. HÉTFŐ: Tejfölös bableves, szárnyas rizottó, uborkasaláta, gyümölcshab. KEDD: Zöldségleves, főtt füstölt nyelv, burgonyapüré, céklasaláta, pilótakeksz habbal. SZERDA: Csontleves májrizzsel, paradicsomos káposzta, vagdalthúspogácsa, sajt. CSÜTÖRTÖK: Gombaleves, paprikás csirke galuskával, káposztasaláta, gyümölcssaláta. PÉNTEK: Gulyásleves, káposztás kocka, szőlő. SZOMBAT: Spárgakrémleves (zacskós), rácponty, őszibarackos lepény. VASÁRNAP: Húsgombócleves, töltött sertéskaraj, párolt vegyes zöldség, krémes lepény. RECEPTEK Töltött sertéskaraj Hozzávalók: 60 deka sertéskaraj, 1 kis doboz májkrém, 1 zsemle, 2 kemény tojás, 1 nyers tojás, 1 kis fej vöröshagyma, só, bors, zöldpetrezselyem. Készítése: A karajt csontjáról lefejtjük, és hegyes, éles késsel felszúrjuk. A májkrémet összekeverjük az áztatott és jól kicsavart zsemlével, a villával összetört kemény tojásokkal és a lereszelt vöröshagymával. Sóval, borssal és finomra vágott zöldpetrezselyemmel fűszerezzük. Végül jól összedolgozzuk a nyers tojással. Az elkészült tölteléket a karajba töltjük (kanállal vagy spicczsákkal). A töltőnyílást egy nagy szelet uborkával elzárjuk, a húst zsírozott tepsibe helyezzük, 1—2 deci vizet alátöltve sütőben megsütjük. Sütés közben locsoljuk meg saját levével. Őszibarackos lepény Hozzávalók: 30 deka liszt, 15 deka margarin, 15 deka cukor, 2 tojássárgája, 1 deci tejföl, 5 deka morzsa, 0 deka darált dió, csipetnyi só, őrölt fahéj, reszelt citromhéj, 1 kiló őszibarack. Készítése: A lisztet, a vajat, 8 deka cukrot, a tojássárgáját csipetnyi sóval, citromhéjjal gyúródeszkán összeállítjuk, és rövid ideig pihenni hagyjuk. A tésztát ceruza vastagságúra nyújtjuk, és tepsibe rakva félig megsütjük. A darált diót, a morzsát, a fahéjat összekeverjük a megmaradt cukorral, és a felével megszórjuk a tésztalapot. Rárakjuk a meghámozott, kimagozott és felszeletelt őszibarackot, majd meghintjük a maradék dióval. A sütőbe visszarakva készre sütjük. Jól lehűtjük, és a közben elkészített zselatinnal leöntjük. Zselatin készítése: 1,5 deci őszibarack befőttjébe belekeverünk 2 kanál vízben feloldott 2 deka zselatint. (Hideg helyre téve a zselatin megköt.) „— Tudja szomszédasszony, az az igazság, hogy ...” A vicc poénjának megfejtői között egy 500, egy 300 és egy 200 forintos, a Szivárvány Áruház Vállalat üzleteiben beváltható vásárlási, valamint tíz darab ötvenforintos könyvutalványt sorsolunk ki. A megfejtéseket a lap megjelenésétől számított hét napon belül kérjük beküldeni. Cím: Ország-Világ szerkesztősége, Bp., Lenin krt. 9—11. „Rejtvény”. Az Ország-Világ 1979. 39. számában megjelent keresztrejtvény helyes megfejtése: „ ... keze munkáját, kedves szépségét, de ha elhagy, riadtan döbbensz magányos nyomorúságodra." A Szivárvány Áruház 500, 300, illetve 200 forintos vásárlási utalványát nyerték: Cserhalmi Istvánná, 7623 Pécs; ifj Almási Pál, 8900 Makó; Képi Jánosné, 6090 Kunszentmiklós Egyenként 50 forintos könyvutalványt nyertek: Tax Imréné, 6500 Baja; Gáspár Aladárné, 1084 Budapest; Zimonyi Lászlóné, 1121 Budapest; Sándor Ferenc, 3060 Pásztó; Fehér László, 2421 Nagyvenyim; Tóth Ernő, 1083 Budapest; Horváth János, 1115 Budapest; Németh Gézáné, 8200 Veszprém; Héricz Gyula, 2800 Tatabánya; Vikár Sándornné, 4400 Nyíregyháza. A nyertesek nyereményeiket postán kapják meg.