Ország-Világ, 1980. január-június (24. évfolyam, 1-26. szám)

1980-01-09 / 2. szám

samwM*n­ agydíjas termékekként mu­tatták be az őszi Vásáron ezeket az aranyos kis mo­delleket. Mellettük cédula hirdette a következőket: 1980 első felében megvásárolhatók. Mivel sok szülő érdeklődött már, hol kaphatók e tetszetős és praktikus holmik, utána­néztünk, mi lett a sorsuk e mo­delleknek, valóban megvásárol­­hatók-e? A tervezőt és egyben kivite­lezőt — az OKISZ Labort kér­deztük elsőként. — A GRABOPLAST Győri Pamutszövő és Műbőrgyár anyagából készült modellek a gyár Budapest VII. kerület Rá­kóczi út 51. szám alatti üzleté­ben, valamint a nagykereske­delmi vállalatok forgalmazásá­ban kaphatók — hangzott a válasz. Egy telefon a Rákóczi úti boltba. — Sajnos, az üzletet átalakí­tás miatt bezárjuk — közölte az üzletvezető — de az alap­anyagot a Rákóczi út 15. szám alatt üzletünkben megvásárol­hatják az érdeklődők. A kiállí­táson látott modellekhez ha­­sonlóakat viszont az ország va­lamennyi bébi- és más ruházati boltjaiban kínálnak. Újabb telefon a Ruházati Bolt Kiskereskedelmi Vállalat­hoz.­­ Nálunk nem kaphatók, de a Felsőruházati Nagykereske­delmi Vállalat tavaszi kollek­ciójában talán már lesz. FÉR beszerzési főosztályveze­tő: — Sajnos, nemrég kaptuk az értesítést a győri áruforgalmi osztályvezetőtől, hogy e nagy­díjas termék nem alkalmas felsőruházat gyártására, csak díszműipari célra használható. (Ezek után már csak az a meg­lepő, hogy szerkesztőségünk a gyártól szóban azt a tájékozta­tást kapta a győriektől, hogy minden ilyen jellegű termékük alkalmas felsőruházat gyártá­sára, s ha rendelnek tőlük, ők szállítanak.) Most már azt nem tudjuk, hogy mit díjaztak nagydíjjal a vásáron? Azt, hogy sikerült olyan gyermekruhát bemutat­ni, ami nemcsak hamar tönk­remegy, de már gyártásra is alkalmatlan? Vagy ha mégis alkalmas, hogy lesz belőlük az üzletekben az I. félévben? Hányó Éva Fotó: Ács Irén / Receptek gyerekeknek STEFÁNIA RIZOTTO Hozzávalók: 1 csomag vegyes zöldség vagy 1 tasak mélyhű­tött zöldségkocka, 10 deka zöld­borsó (konzerv), 4 keménytojás, 5 deka vaj, 10 deka reszelt sajt, 25 deka rizs. Készítése: A vegyes zöldséget megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk. Gyengén sózott vízben megfőzzük és leszűrjük. A rizst kiválogatjuk, majd kevés forró vajon kissé megpirítjuk. Ami­kor üveges, fölengedjük annyi zöldség főzőlevével, hogy az jó bőven ellepje (kb. kétszeres mennyiséggel) és fedő alatt pu­hára pároljuk. A kész rizst ösz­­szekeverjük a zöldséggel, a bor­sóval utána ízesítjük, majd a sajt egyharmadát lazán bele­forgatjuk. Kivajazott vagy meg­nedvesített levescsészébe nyom­kodjuk. Ebből kiborítva sajttal és finomra vágott petrezselyem­mel meghintve tálaljuk. ALMÁS PALACSINTA Hozzávalók: 15 deka liszt, 1 darab tojás, 2 deci tej, szódavíz, 50 deka alma, fahéj, citromlé, cukor, vaníliás cukor. Készítése: Az almákat meg­tisztítjuk, magházát kiemeljük, és nagy lyukú reszelőn lereszel­jük. Meghintjük kevés fahéjas cukorral, meglocsoljuk a cit­romlével és 15 perc állás után erősen kicsavarjuk. A tojást 1 kiskanál porcukorral és 1 deci tejjel elkeverjük, majd állandó keverés közben hozzáadjuk a lisztet. Végül annyi tejet és szó­davizet öntünk bele, hogy a tészta se túl sűrű, se túl híg ne legyen. (Habverővel jól kever­ni.) Sütés előtt hozzáadjuk a ki­csavart almát és zsírozott pala­csintasütőben, mind a két ol­dalán megsütjük. Vaníliás cu­korral meghintve fogyasztjuk. Az alma kicsavart levét jól le­hűtve üdítőként fogyaszthatjuk. GYÜMÖLCSRIZS Hozzávalók: 10 deka rizs, 5 deci tej, 40 deka vegyes befőtt, 2 deci tejszín, 5 deka porcukor. Készítése: A rizsből és a tej­ből tejberizst főzünk. Amikor lehűlt, belekeverjük a kis koc­kákra vágott befőttet és annak kevés levét. A tejszínből a por­cukorral kemény habot verünk, majd a felét lazán a rizsbe for­gatjuk, és tálkákra vagy poha­rakba adagoljuk. Jól lehűtjük, tejszínhabbal és gyümölccsel dí­szítve tálaljuk. VITAMINOS GYÜMÖLCSITAL Hozzávalók: 4 alma, 2 közép­­nagyságú sárgarépa, 2 narancs vagy 2 deci narancs juice, éde­sítő, szódavíz. Készítése: a sárgarépát kevés, gyengén sós vízben megfőzzük, levét leszűrjük, és a lehűlt ré­pát apróra vágjuk. Az almát meghámozzuk, tormareszelőn lereszeljük, majd turmixgépbe tesszük. Hozzáadjuk a porrá tört édesítőt, a narancs kicsa­vart levét vagy a narancslét, felengedjük kb. 2—3 deci szó­davízzel. 1—2 percre bekapcsolt turmixgéppel jól összekeverjük. Azonnal fogyasztjuk Gyerekek, figyelem! Rajzoljátok le és küldjétek be szerkesztőségünkbe, milyen volt a karácsonyotok. A legjobbakat közöljük és jutalmazzuk! B. ZSITKOV: A bátor kiskacsa A gazdaasszony minden reg­gel egy teli tányér apróra vá­gott tojást vitt a kiskacsáknak. Ám, ahogy a kiskacsák odasza­ladtak a tányérhoz, a kertből felszállt egy hatalmas szitakötő és elkezdett körözni felettük. Olyan szörnyen ciripelt, hogy a halálra rémült kiskacsák elfu­tottak és elrejtőztek a fűben. A gonosz szitakötő pedig le­ült a tányér szélére, belekóstolt az ételbe, majd elrepült. Ezek után a kiskacsák már nem is mertek a tányér közelébe men­ni. Este a gazdaasszony bevitte a tányért és így szólt: — Biztosan betegek a kiska­csáink, valahogy nem akarnak enni. Azt sem tudta, hogy a kiska­csák minden este éhesen fek­szenek le aludni. Egyszer átjött hozzájuk a szomszéd kiskacsa, Aljosa. Ami­kor a kiskacsák meséltek neki a szitakötőről, nevetni kezdett. — No, ti bátor legények! — mondta. — Én egymagam elbá­­ nok ezzel a szitakötővel. Majd holnap meglátjátok. — Csak hősködsz — felelték a többiek. — Holnap te leszel az első, aki elszalad. JPj Másnap reggel a gazdaasz- CSis­szony, mint mindig, letette a te- 10 jóssal teli tányért a bokor mel­­lé és elment. — No, most figyeljetek — Jj­» mondta a bátor Aljosa. — Mind- igC járt megverekszem a ti híres szitakötőtökkel. 53 Ahogy kimondta, már hall­ Spm háttá is a szitakötő zümmögé­­sét. Az fentről egyenesen a tá- t9­nyér szélére repült. A kiska­­st­ csak el akartak futni, ám Aljo­­sjó­sa nem ijedt meg.­­ A szitakötő még bele sem tu­­dott kóstolni az ételbe, mivel- ffe, hogy Aljosa a csőrével alapos "L*­san belecsípett a szárnyába. A 52 szitakötő végül nagy nehezen kiszabadította magát és törött tofa szárnnyal tovaszállt. Attól fog­­va soha többet nem repült oda. Ám a kiskacsák nem magukban et­­ették meg az ételt, hanem meg­­vendégelték a bátor Aljosát is. Fordította: Hoppé Marianna . Amit i­­ a fogakról i­s tudni kell ! Az újszülött fogak nélkül jön a világra. Ha fogai vannak, azo­kat el kell távolítani, mert a szopásban akadályt jelentenek. A fogelőtörés a születés utáni hatodik hónapban vagy kevés­sel utána kezdődik. Ha a baba első tejfoga ebben az időben nem jelenik meg a szájüregben, aggodalomra semmi ok, ugyanis olyan szélső értékek is isme­retesek, amikor csak a tizenne­gyedik hónapban indult meg a fogzás. Általában az alsó közép­ső tejmetszők az elsők, amelyek előbújnak. Ezeket követik a fel­ső középső tejmetszők. Időrend­ben ez után az alsó tej kettesek és a felső oldalsó tejmetszők tör­nek át. A további sorrend: első tejőrlők, a tej szemfogak, a má­sodik tejőrlők. Ez a folyamat ki­sebb elhúzódásokkal kétéves ko­rig befejeződik. A gyermekek­nek húsz tejfoguk van. Hatéves korban kezdődik meg a fogvál­tás, mely a teljes maradó foga­zat kifejlődéséig, tizenkettő-ti­­zennégy éves korig (bölcsesség fog nélkül) tart. E rövid bevezetés után szól­ni kell a legfontosabb, fogakat érő betegségről, a fogszuvaso­dásról. Orvosi nevén cariesről. Sajnos, ma már „népbetegség­nek” tekinthető. A legtöbb be­tegségre érvényes, de a fogszu­vasodásra különösképpen, hogy a megelőzés sokkal hatéko­nyabb ellene, mint a gyógyítás! A megelőzésben fontos szere­pet játszik a megfelelő táplál­kozás, a rágás, a szájhygiene. A fejlődő gyermek táplálko­zásában nagyon fontos, hogy a bevitt táplálék megfelelő össze- ígél tételű legyen. Minden étkezés­ géi­nek komplettnek kell lennie, nemcsak a fehérje szempontja- I ból, melyre a fejlődő szervezet- I -- nek legnagyobb igénye van, ha- I I nem szükség van megfelelő mennyiségű és minőségű zsira- SE dékokra, szénhidrátokra, vita­­minokra és ásványi sókra is. I I A rágás jelentős szerepet ját- I Szt szik abban, hogy a fogak mi-­­­lyen mértékben ellenállóak a­­ fogszuvasodással szemben. A jó­ rágó, kemény ételt evő gyér- I-------1 meknek ép a foga. g-L Nagyon káros, hogy az édes- sík anya a csecsemőkornak megfe­­lelő étrend elkészítése során megszokja a pempős, puha été­ cse­lek főzését, és ezt még akkor árjj sem hagyja abba, mikor a cse- ¡CA csemő szájában már jó néhány rágásra való fogacska van. A q* kisgyermek könnyen rászokik a rágás mellőzésére, ha csak ^,-y „papikat” kap. A meglevő fo­­gakat használni kell. Minden étkezés tartalmazzon olyan été­­sCS leket, amelyek rágást igényel­­nek. Egy év körüli csecsemőnek, aki már 8 foggal rendelkezik, adhatunk aprítás nélkül pirított vagy száraz kenyeret, almasze­­leteket. Kétéves kor után emellett ad­­hatunk nyers karalábét, sárga­­répát, káposztatorzsát, retket. A jól rágó gyermek foga nem szu­­vasodik! A rágás egyben a leg- iif jobb fogtisztítás. ifj. d­r. Hubánffi Pál

Next