Ország-Világ, 1980. január-június (24. évfolyam, 1-26. szám)
1980-01-09 / 2. szám
samwM*n agydíjas termékekként mutatták be az őszi Vásáron ezeket az aranyos kis modelleket. Mellettük cédula hirdette a következőket: 1980 első felében megvásárolhatók. Mivel sok szülő érdeklődött már, hol kaphatók e tetszetős és praktikus holmik, utánanéztünk, mi lett a sorsuk e modelleknek, valóban megvásárolhatók-e? A tervezőt és egyben kivitelezőt — az OKISZ Labort kérdeztük elsőként. — A GRABOPLAST Győri Pamutszövő és Műbőrgyár anyagából készült modellek a gyár Budapest VII. kerület Rákóczi út 51. szám alatti üzletében, valamint a nagykereskedelmi vállalatok forgalmazásában kaphatók — hangzott a válasz. Egy telefon a Rákóczi úti boltba. — Sajnos, az üzletet átalakítás miatt bezárjuk — közölte az üzletvezető — de az alapanyagot a Rákóczi út 15. szám alatt üzletünkben megvásárolhatják az érdeklődők. A kiállításon látott modellekhez hasonlóakat viszont az ország valamennyi bébi- és más ruházati boltjaiban kínálnak. Újabb telefon a Ruházati Bolt Kiskereskedelmi Vállalathoz. Nálunk nem kaphatók, de a Felsőruházati Nagykereskedelmi Vállalat tavaszi kollekciójában talán már lesz. FÉR beszerzési főosztályvezető: — Sajnos, nemrég kaptuk az értesítést a győri áruforgalmi osztályvezetőtől, hogy e nagydíjas termék nem alkalmas felsőruházat gyártására, csak díszműipari célra használható. (Ezek után már csak az a meglepő, hogy szerkesztőségünk a gyártól szóban azt a tájékoztatást kapta a győriektől, hogy minden ilyen jellegű termékük alkalmas felsőruházat gyártására, s ha rendelnek tőlük, ők szállítanak.) Most már azt nem tudjuk, hogy mit díjaztak nagydíjjal a vásáron? Azt, hogy sikerült olyan gyermekruhát bemutatni, ami nemcsak hamar tönkremegy, de már gyártásra is alkalmatlan? Vagy ha mégis alkalmas, hogy lesz belőlük az üzletekben az I. félévben? Hányó Éva Fotó: Ács Irén / Receptek gyerekeknek STEFÁNIA RIZOTTO Hozzávalók: 1 csomag vegyes zöldség vagy 1 tasak mélyhűtött zöldségkocka, 10 deka zöldborsó (konzerv), 4 keménytojás, 5 deka vaj, 10 deka reszelt sajt, 25 deka rizs. Készítése: A vegyes zöldséget megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk. Gyengén sózott vízben megfőzzük és leszűrjük. A rizst kiválogatjuk, majd kevés forró vajon kissé megpirítjuk. Amikor üveges, fölengedjük annyi zöldség főzőlevével, hogy az jó bőven ellepje (kb. kétszeres mennyiséggel) és fedő alatt puhára pároljuk. A kész rizst öszszekeverjük a zöldséggel, a borsóval utána ízesítjük, majd a sajt egyharmadát lazán beleforgatjuk. Kivajazott vagy megnedvesített levescsészébe nyomkodjuk. Ebből kiborítva sajttal és finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk. ALMÁS PALACSINTA Hozzávalók: 15 deka liszt, 1 darab tojás, 2 deci tej, szódavíz, 50 deka alma, fahéj, citromlé, cukor, vaníliás cukor. Készítése: Az almákat megtisztítjuk, magházát kiemeljük, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Meghintjük kevés fahéjas cukorral, meglocsoljuk a citromlével és 15 perc állás után erősen kicsavarjuk. A tojást 1 kiskanál porcukorral és 1 deci tejjel elkeverjük, majd állandó keverés közben hozzáadjuk a lisztet. Végül annyi tejet és szódavizet öntünk bele, hogy a tészta se túl sűrű, se túl híg ne legyen. (Habverővel jól keverni.) Sütés előtt hozzáadjuk a kicsavart almát és zsírozott palacsintasütőben, mind a két oldalán megsütjük. Vaníliás cukorral meghintve fogyasztjuk. Az alma kicsavart levét jól lehűtve üdítőként fogyaszthatjuk. GYÜMÖLCSRIZS Hozzávalók: 10 deka rizs, 5 deci tej, 40 deka vegyes befőtt, 2 deci tejszín, 5 deka porcukor. Készítése: A rizsből és a tejből tejberizst főzünk. Amikor lehűlt, belekeverjük a kis kockákra vágott befőttet és annak kevés levét. A tejszínből a porcukorral kemény habot verünk, majd a felét lazán a rizsbe forgatjuk, és tálkákra vagy poharakba adagoljuk. Jól lehűtjük, tejszínhabbal és gyümölccsel díszítve tálaljuk. VITAMINOS GYÜMÖLCSITAL Hozzávalók: 4 alma, 2 középnagyságú sárgarépa, 2 narancs vagy 2 deci narancs juice, édesítő, szódavíz. Készítése: a sárgarépát kevés, gyengén sós vízben megfőzzük, levét leszűrjük, és a lehűlt répát apróra vágjuk. Az almát meghámozzuk, tormareszelőn lereszeljük, majd turmixgépbe tesszük. Hozzáadjuk a porrá tört édesítőt, a narancs kicsavart levét vagy a narancslét, felengedjük kb. 2—3 deci szódavízzel. 1—2 percre bekapcsolt turmixgéppel jól összekeverjük. Azonnal fogyasztjuk Gyerekek, figyelem! Rajzoljátok le és küldjétek be szerkesztőségünkbe, milyen volt a karácsonyotok. A legjobbakat közöljük és jutalmazzuk! B. ZSITKOV: A bátor kiskacsa A gazdaasszony minden reggel egy teli tányér apróra vágott tojást vitt a kiskacsáknak. Ám, ahogy a kiskacsák odaszaladtak a tányérhoz, a kertből felszállt egy hatalmas szitakötő és elkezdett körözni felettük. Olyan szörnyen ciripelt, hogy a halálra rémült kiskacsák elfutottak és elrejtőztek a fűben. A gonosz szitakötő pedig leült a tányér szélére, belekóstolt az ételbe, majd elrepült. Ezek után a kiskacsák már nem is mertek a tányér közelébe menni. Este a gazdaasszony bevitte a tányért és így szólt: — Biztosan betegek a kiskacsáink, valahogy nem akarnak enni. Azt sem tudta, hogy a kiskacsák minden este éhesen fekszenek le aludni. Egyszer átjött hozzájuk a szomszéd kiskacsa, Aljosa. Amikor a kiskacsák meséltek neki a szitakötőről, nevetni kezdett. — No, ti bátor legények! — mondta. — Én egymagam elbá nok ezzel a szitakötővel. Majd holnap meglátjátok. — Csak hősködsz — felelték a többiek. — Holnap te leszel az első, aki elszalad. JPj Másnap reggel a gazdaasz- CSisszony, mint mindig, letette a te- 10 jóssal teli tányért a bokor mellé és elment. — No, most figyeljetek — Jj» mondta a bátor Aljosa. — Mind- igC járt megverekszem a ti híres szitakötőtökkel. 53 Ahogy kimondta, már hall Spm háttá is a szitakötő zümmögését. Az fentről egyenesen a tá- t9nyér szélére repült. A kiskast csak el akartak futni, ám Aljosjósa nem ijedt meg. A szitakötő még bele sem tudott kóstolni az ételbe, mivel- ffe, hogy Aljosa a csőrével alapos "L*san belecsípett a szárnyába. A 52 szitakötő végül nagy nehezen kiszabadította magát és törött tofa szárnnyal tovaszállt. Attól fogva soha többet nem repült oda. Ám a kiskacsák nem magukban etették meg az ételt, hanem megvendégelték a bátor Aljosát is. Fordította: Hoppé Marianna . Amit i a fogakról is tudni kell ! Az újszülött fogak nélkül jön a világra. Ha fogai vannak, azokat el kell távolítani, mert a szopásban akadályt jelentenek. A fogelőtörés a születés utáni hatodik hónapban vagy kevéssel utána kezdődik. Ha a baba első tejfoga ebben az időben nem jelenik meg a szájüregben, aggodalomra semmi ok, ugyanis olyan szélső értékek is ismeretesek, amikor csak a tizennegyedik hónapban indult meg a fogzás. Általában az alsó középső tejmetszők az elsők, amelyek előbújnak. Ezeket követik a felső középső tejmetszők. Időrendben ez után az alsó tej kettesek és a felső oldalsó tejmetszők törnek át. A további sorrend: első tejőrlők, a tej szemfogak, a második tejőrlők. Ez a folyamat kisebb elhúzódásokkal kétéves korig befejeződik. A gyermekeknek húsz tejfoguk van. Hatéves korban kezdődik meg a fogváltás, mely a teljes maradó fogazat kifejlődéséig, tizenkettő-tizennégy éves korig (bölcsesség fog nélkül) tart. E rövid bevezetés után szólni kell a legfontosabb, fogakat érő betegségről, a fogszuvasodásról. Orvosi nevén cariesről. Sajnos, ma már „népbetegségnek” tekinthető. A legtöbb betegségre érvényes, de a fogszuvasodásra különösképpen, hogy a megelőzés sokkal hatékonyabb ellene, mint a gyógyítás! A megelőzésben fontos szerepet játszik a megfelelő táplálkozás, a rágás, a szájhygiene. A fejlődő gyermek táplálkozásában nagyon fontos, hogy a bevitt táplálék megfelelő össze- ígél tételű legyen. Minden étkezés géinek komplettnek kell lennie, nemcsak a fehérje szempontja- I ból, melyre a fejlődő szervezet- I -- nek legnagyobb igénye van, ha- I I nem szükség van megfelelő mennyiségű és minőségű zsira- SE dékokra, szénhidrátokra, vitaminokra és ásványi sókra is. I I A rágás jelentős szerepet ját- I Szt szik abban, hogy a fogak mi-lyen mértékben ellenállóak a fogszuvasodással szemben. A jó rágó, kemény ételt evő gyér- I-------1 meknek ép a foga. g-L Nagyon káros, hogy az édes- sík anya a csecsemőkornak megfelelő étrend elkészítése során megszokja a pempős, puha été cselek főzését, és ezt még akkor árjj sem hagyja abba, mikor a cse- ¡CA csemő szájában már jó néhány rágásra való fogacska van. A q* kisgyermek könnyen rászokik a rágás mellőzésére, ha csak ^,-y „papikat” kap. A meglevő fogakat használni kell. Minden étkezés tartalmazzon olyan étésCS leket, amelyek rágást igényelnek. Egy év körüli csecsemőnek, aki már 8 foggal rendelkezik, adhatunk aprítás nélkül pirított vagy száraz kenyeret, almaszeleteket. Kétéves kor után emellett adhatunk nyers karalábét, sárgarépát, káposztatorzsát, retket. A jól rágó gyermek foga nem szuvasodik! A rágás egyben a leg- iif jobb fogtisztítás. ifj. dr. Hubánffi Pál