Ország-Világ, 1980. július-december (24. évfolyam, 27-53. szám)
1980-12-10 / 50. szám
ázilag ÖTLETEK FÜRDŐSZOBÁBA Bizonyára mindenki örülne, ha ajándékba ilyen szép, hangulatos törülközőket kapna. Természetesen, ezek boltban már nem kaphatók, de házilag gyorsan elkészíthetők. Vásároljunk lepedővásznat és pamutcsipkét. Tetszés szerinti méretre vágjuk a vásznat, szegjük be, majd a két végére gépeljük a pamutcsipkét. Akinek kedve van hozzá, még monogramot is hímezhet rá. A maradék lepedővászonból varrjunk kis zacskót. Hímezzük ki (lehet egyszerűbb minta is) és máris kész az arctörlőtartó, már kevésbé figyeltem, hogy kilencven forintba kerül. Ez nem is csoda, hiszen teljesen elvakít az az édes gondolat, hogy amint hazaérek, befalom a marcipános szaloncukrot — mit sem törődve azzal, hogy a fenyőfámra nem marad. Dehogy bírtam ki hazáig: már a buszon felfeszegettem a doboz tetejét, a résen kipiszkáltam csemegémet, és mohón bekaptam. Talán ezért nem éreztem a marcipán ízét. Hazaérve természetesen tovább kóstolgattam, most már ínyencekhez méltóan: aprókat harapdálva, nyalogatva. És így sem volt marcipán íze. Fondant íze volt, akárcsak a hagyományos szaloncukornak. (Amit szintén kedvelek, de nem kilencvenért.) Talán én tévedek — gondoltam —, és leszaladtam a közértbe: vettem még egy dobozzal —, hogy a család is megkóstolhassa. Egyhangúlag megállapították: a marcipánnal töltött szaloncukor — a kilencvenért — nem marcipán ízű. Így történt, hogy száznyolcvan forintba került az a szaloncukor, ami semmiben sem különbözik a hagyományostól. Persze, úgy kell nekem. Miért szeretem annyira a marcipánt? B. SZ. P. Karfiol sokféleképpen KARFIOL, MÁRTÁSSAL Hozzávalók: 1 karfiol, 4 dkg vaj, 3 dkg liszt, fél liter tej, só, bors, szerecsendió, 10 dkg reszelt sajt (fele ementáli, fele trappista). Készítése: Főzzük meg a virágjaira szedett karfiolt sós vízben. Csepegtessük le. Készítsük el a mártást: a liszttel és a vajjal csináljunk világos mártást, öntsük hozzá a tejet, kevergessük, míg besűrűsödik. Fűszerezzük. Adjuk hozzá a reszelt sajt háromnegyedét, tegyük a karfiolrózsákat tűzálló tálba, öntsük le a mártással, szórjuk meg a maradék sajttal, tegyük sütőbe, süssük aranybarnára. Ehhez a sokak által bizonyára ismert recepthez tetszés szerint adhatunk még apróra vágott sonkát, gombát, császárhúst is. KARFIOL PAPRIKAMÁRTÁSSAL Hozzávalók: 1 fej karfiol, 3 dkg zöldhagyma, 2,5 dkg vaj, 1 evőkanál paprika, 2 dl tejföl, só. Készítése: Tisztítsuk meg a karfiolt, szedjük virágaira, sós vízben főzzük 10 percig, csepegtessük le. Közben készítsük el a mártást, vágjuk fel vékonyra a zöldhagymát, olvasszuk fel a vajat, de ne hagyjuk bámulni. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a paprikát, a tejfölt, sózzuk meg, majd tegyük vissza a tűzre, melegítsük fel, és öntsük a meleg mártást a meleg karfiolra. GÖRÖG KARFIOLSALÁTA Két deci olajban hirtelen átsütünk — de nem pirítunk — mintegy tucatnyi apró szemű hagymát, hozzáadunk egy kiló rózsáira szedett szép, fehér karfiolt, három közepes nagyságú sárgarépát karikára vágva, és hat lehéjazott, összetört paradicsomot. Sóval, egy csokor összevagdalt petrezselyemzölddel, egy babérlevéllel, késhegynyi kakukkfűvel, pár szem korianderral, egy szem szegfűszeggel, két vékony citromkarikával ízesítjük, és négy deci száraz fehér bort, meg egy citrom kifacsart levét hozzáöntve, 15 percig fedő alatt pároljuk. Ekkor a darabos belevalókat szűrőkanállal tálra szedjük, a visszamaradt levet felére beforraljuk, és átszűrve öntjük a zöldségre. Meghintjük a második csokor, frissen összevagdalt petrezselyemzölddel, és lehűtve kínáljuk. KARFIOL LENGYEL MÓDRA Hozzávalók: 1 karfiol, só, 2 tojás 10 dkg vaj, 4 evőkanál zsemlemorzsa. Készítése: Tisztítsuk meg a karfiolt, szedjük virágaira, sós, forró vízben 10 percig főz- szük. Csepegtessük le, tartsuk melegen. Ke- rtlmény tojást vágjunk apró darabokra, szór Cljuk meg vele a karfiolt. Olvasszuk meg a vajat, és pirítsuk meg benne a zsemle- fpj morzsát, öntsük rá a karfiolra, s esetleg a még további apróra vágott kemény tojásokat is szórhatunk a tetejére.