Ország-Világ, 1980. július-december (24. évfolyam, 27-53. szám)

1980-12-10 / 50. szám

ázilag ÖTLETEK FÜRDŐSZOBÁBA Bizonyára mindenki örülne, ha ajándékba ilyen szép, hangulatos törülközőket kapna. Ter­mészetesen, ezek boltban már nem kaphatók, de házilag gyorsan elkészíthetők. Vásároljunk lepe­dővásznat és pamutcsipkét. Tetszés szerinti mé­retre vágjuk a vásznat, szegjük be, majd a két végére gépeljük a pamutcsipkét. Akinek kedve van hozzá, még monogramot is hímezhet rá. A maradék lepedővászonból varrjunk kis zacskót. Hímezzük ki (lehet egyszerűbb minta is) és máris kész az arctörlőtartó, már kevésbé figyeltem, hogy kilencven fo­rintba kerül. Ez nem is csoda, hiszen tel­jesen elvakít az az édes gondolat, hogy amint hazaérek, befalom a marcipános sza­loncukrot — mit sem törődve azzal, hogy a fenyőfámra nem marad. Dehogy bírtam ki hazáig: már a buszon felfeszegettem a doboz tetejét, a résen ki­piszkáltam csemegémet, és mohón bekap­tam. Talán ezért nem éreztem a marcipán ízét. Hazaérve természetesen tovább kóstol­gattam, most már ínyencekhez méltóan: aprókat harapdálva, nyalogatva. És így sem volt marcipán íze. Fondant íze volt, akárcsak a hagyományos szalon­cukornak. (Amit szintén kedvelek, de nem kilencvenért.) Talán én tévedek — gondoltam —, és le­szaladtam a közértbe: vettem még egy do­bozzal —, hogy a család is megkóstolhassa. Egyhangúlag megállapították: a marcipán­nal töltött szaloncukor — a kilencvenért — nem marcipán ízű. Így történt, hogy száz­­nyolcvan forintba került az a szaloncukor, ami semmiben sem különbözik a hagyo­mányostól. Persze, úgy kell nekem. Miért szeretem annyira a marcipánt? B. SZ. P. Karfiol sokféleképpen KARFIOL, MÁRTÁSSAL Hozzávalók: 1 karfiol, 4 dkg vaj, 3 dkg liszt, fél liter tej, só, bors, szerecsendió, 10 dkg reszelt sajt (fele ementáli, fele trappista). Készítése: Főzzük meg a virágjaira szedett karfiolt sós vízben. Csepegtessük le. Készítsük el a mártást: a liszttel és a vajjal csináljunk világos mártást, öntsük hozzá a tejet, kevergessük, míg besűrűsö­dik. Fűszerezzük. Adjuk hozzá a reszelt sajt háromnegyedét, tegyük a karfiolrózsá­kat tűzálló tálba, öntsük le a mártással, szórjuk meg a maradék sajttal, tegyük sü­tőbe, süssük aranybarnára. Ehhez a sokak által bizonyára ismert re­cepthez tetszés szerint adhatunk még ap­róra vágott sonkát, gombát, császárhúst is. KARFIOL PAPRIKAMÁRTÁSSAL Hozzávalók: 1 fej karfiol, 3 dkg zöldhagyma, 2,5 dkg vaj, 1 evőkanál paprika, 2 dl tejföl, só. Készítése: Tisztítsuk meg a karfiolt, szedjük virá­gaira, sós vízben főzzük 10 percig, csepeg­tessük le. Közben készítsük el a mártást, vágjuk fel vékonyra a zöldhagymát, ol­vasszuk fel a vajat, de ne hagyjuk bámul­ni. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a pap­rikát, a tejfölt, sózzuk meg, majd tegyük vissza a tűzre, melegítsük fel, és öntsük a meleg mártást a meleg karfiolra. GÖRÖG KARFIOLSALÁTA Két deci olajban hirtelen átsütünk — de nem pirítunk — mintegy tucatnyi apró szemű hagymát, hozzáadunk egy kiló ró­zsáira szedett szép, fehér karfiolt, három közepes nagyságú sárgarépát karikára vágva, és hat lehéjazott, összetört paradi­csomot. Sóval, egy csokor összevagdalt pet­­rezselyemzölddel, egy babérlevéllel, kés­hegynyi kakukkfűvel, pár szem koriander­­ral, egy szem szegfűszeggel, két vékony citromkarikával ízesítjük, és négy deci szá­raz fehér bort, meg egy citrom kifacsart levét hozzáöntve, 15 percig fedő alatt pá­roljuk. Ekkor a darabos belevalókat szű­rőkanállal tálra szedjük, a visszamaradt levet felére beforraljuk, és átszűrve öntjük a zöldségre. Meghintjük a második csokor, frissen összevagdalt petrezselyemzölddel, és lehűtve kínáljuk. KARFIOL LENGYEL MÓDRA Hozzávalók: 1 karfiol, só, 2 tojás 10 dkg vaj, 4 evő­kanál zsemlemorzsa. Készítése: Tisztítsuk meg a karfiolt, szedjük virá­­gaira, sós, forró vízben 10 percig főz- s­­­zük. Csepegtessük le, tartsuk melegen. Ke- rtl­mény tojást vágjunk apró darabokra, szór­ Cl­juk meg vele a karfiolt. Olvasszuk meg­­ a vajat, és pirítsuk meg benne a zsemle- fpj morzsát, öntsük rá a karfiolra, s esetleg a még további apróra vágott kemény tojáso­­kat is szórhatunk a tetejére.­­

Next