Ország-Világ, 1980. július-december (24. évfolyam, 27-53. szám)

1980-12-31 / 53. szám

Az idén nagy divat muszlin, z anyag rmészetéből­dódóan z alkalmi illákra a bőség, lágy esés, leheletszer­űség "■llemzőt­öbbnyire sórész­­vágással, vagetti vállal észülnek, fiatalok nyes lyagú, tűk szabású adrágot is eselhetnek rajta. (FOTÓ: KOVÁCS SÁNDOR) Ha vendégeket várunk kezdő, de még gyakorlott háziasszonyoknak is gondot jelenthet a szilveszteri vendéglátás, mivel gyakorlatilag estétől reggelig kell gondoskodni a vendégekről. Hogy a háziasszonyoknak ne kelljen az egész éj­szakát a konyhában töltenie legcélszerűbb hideg bü­fé összeállítása. A büféasztalt terítsük le szép abrosszal, a köze­pére helyezhetünk egy vázába néhány fenyőgallyat. Az asztal egyik végére rakjuk a húsos tálakat, pás­tétomot, salátákat, mártásokat, a másik végére az édességeket, gyümölcsöket. A kenyérszeleteket vagy a péksüteményeket a húsok közelében helyezzük el. A tányérokat, evőeszközöket, poharakat szintén külön sorakoztassuk fel úgy, hogy mindenki köny­­nyen hozzájuk jusson. A szép tálalásnak nem előfeltétele az agyondíszí­­tett, agyonzsúfolt tál. Inkább a formák szépségére, a színek harmóniájára fordítsunk gondot. A különböző húsokat lehetőleg ne rakjuk egybe (kivételt képeznek a finom felvágottak), külön szol­gáljuk fel a sonkát, a hidegsülteket, a kocsonyázott fogásokat stb. A hússalátákat kúp alakban helyezzük a tálba és citromkarikákkal díszítsük. Végül ügyeljünk arra, hogy a büfét mindenki könnyen megközelítse, hogy az ételek kiemelés közben ne hűljenek össze. A tortákat előre szeletel­jük föl, és a salátákat is adagolhatjuk. És most nézzük, mi mindent helyezhetünk az asz­talra, hogy estétől reggelig ne éhezzenek a vendé­gek. Egy tál töltött tojás. Egy tál pástétom. Egy tál sonka és nyelv formával. Egy tál töltött vagy sült csirke. Két tál szendvics. Egy tál franciasaláta. Vegyes savanyúság. Torták, sütemények. Hideg krémek. Fekete. Éjfélig könnyű bor és likőr. Éjfélkor pezsgő és for­ró puncs. Reggel korhelyleves és pogácsa. Pikáns töltött tojás 8 db keményre főtt tojás, szárnyas húsvagdalék vagy főtt sonka, vagy máj, 2 db tojássárgája, 4 evő­kanál olaj, mustár, só, bors. A kettévágott tojások alját kissé levágjuk, hogy egyenesen álljanak. Sárgájukat szitán áttörjük, pár kanál majonézzel (melyet a 2 tojássárgájából és az olajból szokásos módon készítünk), a mustárral, húsvagdalékkal elkeverjük. Sóval, borssal ízesítjük. A tojásokért jól megtöltjük vele. Metéltre vágott zöldsalátán vagy vágott aszpirion kerek tálon tálal­juk. Kaviárral, vagy egy-egy szem zöldborsóval, vagy kis cékladarabbal díszítjük. Szardellás pástétom 50 dkg sertéshús, 15 dkg vaj, 5 dkg zsír, 4 db át­tört szardella, 3 evőkanál tejföl, 15 szem kapribo­­gyó, fél darab reszelt hagyma, fél darab citrom le­ve, só, bors. A húst megmossuk, sózzuk, borsozzuk, hagymás zsíron megsütjük, majd húsdarálón ledaráljuk. A ki­kevert vajhoz hozzáadjuk az apróra vágott kaprit, a szardellát, tejfölt, citromlevet és a húspépet. Jól ki­keverjük. Olajjal kikent formába öntjük, belenyom­kodjuk és pár órára jégre állítjuk. Tálra borítjuk, körülrakjuk vágott aszpikkal, gyenge zöldsalátával, cikkekre vágott kemény tojással. Külön csészében tartárt adhatunk hozzá. Szendvics-változatok Sajtos szendvicsalap: 1 dl tejet, 1 tojássárgáját, 3 dkg vajat, 5 evőkanál reszelt sajtot összekeverünk, gőzön 10 percig folyamatosan keverjük. Miután ki­hűlt, kenyérszeletekre kenjük. Tehetünk rá füstölt nyelvet, sonkát, kolbászt, szalámit. Felvágott krémes szendvics: 2 kemény tojást szi­tán áttörünk, 10 dkg vajjal habosra keverjük. Két apróra vágott szardellát vagy megfelelő mennyiségű szardellapasztát egy-egy evőkanál olajjal és mustár­ral, kávéskanál borecettel, zöldpetrezselyemmel, me­télőhagymával, paprikával, borssal, 10 dkg apróra vágott párizsival, 10 dkg összevagdalt, hideg leves­hússal összekeverjük és zsemleszeletekre rákenjük. Kivájt szendvicsek: Apró zsemlék tetejét gömbö­lyűre levágjuk, belüket­­kivájjuk. Az üres zsemlét belül kikenjük vajjal vagy szardellás vajjal. Külön­féle keverékkel töltjük: vagdalt sonkával, csirkemáj­jal, szardíniával vagy heringgel. Minden keverékkel külön-külön összekeverjük olvasztott aszpikkal. (Tu­busban is lehet már vásárolni.) Tetejükre kemény tojást, szardellaszeleteket és olajbogyót teszünk. Főzelékes, heringes szendvics: Rozskenyérből koc­ka alakú szeleteket vágunk. Ezeket heringcsíkok­­kal, tojáskarikákkal, halszeletekkel és marinírozott főzelékfélével díszítjük. A különbözőképpen díszített szendvicseket egymással váltogatva helyezzük a tálra. Rakott szendvicsek: Vékonyra szeletelt fehér és barna kenyérből nagyobb szendvicseket készítünk a következőképpen: a kenyérszeleteket vajjal meg­kenjük, egy szelet sonkát és egy vékony szelet saj­tot teszünk rá, és egy szelet barna kenyérre egy sze­let fehér kenyeret illesztünk. Az így összeállított szendvics tetejére szardíniát vagy más olajos halat teszünk és uborkaszeletekkel díszítjük (BANGÓ) |26 X [o PJ w *- pl fcj S­zilveszteri SM5NSS. Arany-szürke-piros színek harmóniája és különleges vonalvezetés jellemzi a kikészítést A smink a nő arcának szépségét kiemeli, s egyúttal éveket tüntethet el az arcról. Ezért kü­lönösen ünnepi alkalmakkor bátran készítsük ki arcunkat. Megkértük Bártfai Zsuzsanna kozme­tikust, legyen segítségünkre a szilveszteri smink kialakításában. — A kendőzésben minden divat, ami szokat­lan vagy merész, így a legkülönbözőbb színössze­állításokat használhatjuk, például az aranyat kékkel, a pirosait lilával, a rózsaszínt vagy naran­csot türkizzel. Ha sokféle színt akarunk hasz­nálni, akkor a különböző színek pasztellárnya­­latait vigyük fel arcunkra, szemhéjunkra. A szem hangsúlyozott, a száj is kontúros legyen, de a kontúr csak alapot adjon és arra fessük a szájfestéket — javasolja a kozmetikusnő. — Figyelembe kell venni, hogy minden szem így minden szemnek megvan a maga :e. A vonalvezetés a homlokig, sőt egészen a haladhat és az orrtőig lehúzódhat. Az­­nket díszíthetjük a kellékboltokban moorral. Ezt azonban csak hajra csak finomabb formában te­­mozsárban meg kell törni. A felragasztáshoz műszempilla-ragasztót használ­junk. Természetesen a szemhéjon és az arcon alkalmazott színekkel harmonizáljon az élénk rúzs is.­­ Mielőtt azonban elkezdjük az arckikészítést, érdemes a fáradt bőrt felfrissíteni. Arcunkat tisz­títsuk meg a szennyeződéstől a szokásos arcle­mosóval, majd a következő pakolással kenjük be: 1 burgonyát reszeljünk le, keverjünk hozzá 2 kanál tejet és 1 kanál babahintőport. Kever­jük péppé és vigyük fel arcunkra. A szemet zsí­ros krémmel kenjük be és közönséges teába vagy kamillateába áztatott vattát tegyünk rá. Jó ha­tást lehet elérni a tojáspakolással is: 1 tojássár­gáját keverjünk el néhány csepp étolajjal, 1—2 csepp citromlével és 1 kanál hintőporral. Mind­két pakolást bármilyen bőrtípusúaknak ajánlha­tom. A pakolást 20—30 percig hagyjuk fent, s ezalatt lehetőleg helyezzük magunkat kényelem­be, és pihentessük testünket is. Végül langyos vizes vattával mossuk le. A képeinken látható alkalmi sminkek az idei fodrász-kozmetikus kongresszuson készültek. (Sz. J­ó­ng 2. A türkiz, narancs, piros, lila összeállítású cinket csillámpor

Next