Ország-Világ, 1980. július-december (24. évfolyam, 27-53. szám)
1980-12-31 / 53. szám
Az idén nagy divat muszlin, z anyag rmészetébőldódóan z alkalmi illákra a bőség, lágy esés, leheletszerűség "■llemzőtöbbnyire sórészvágással, vagetti vállal észülnek, fiatalok nyes lyagú, tűk szabású adrágot is eselhetnek rajta. (FOTÓ: KOVÁCS SÁNDOR) Ha vendégeket várunk kezdő, de még gyakorlott háziasszonyoknak is gondot jelenthet a szilveszteri vendéglátás, mivel gyakorlatilag estétől reggelig kell gondoskodni a vendégekről. Hogy a háziasszonyoknak ne kelljen az egész éjszakát a konyhában töltenie legcélszerűbb hideg büfé összeállítása. A büféasztalt terítsük le szép abrosszal, a közepére helyezhetünk egy vázába néhány fenyőgallyat. Az asztal egyik végére rakjuk a húsos tálakat, pástétomot, salátákat, mártásokat, a másik végére az édességeket, gyümölcsöket. A kenyérszeleteket vagy a péksüteményeket a húsok közelében helyezzük el. A tányérokat, evőeszközöket, poharakat szintén külön sorakoztassuk fel úgy, hogy mindenki könynyen hozzájuk jusson. A szép tálalásnak nem előfeltétele az agyondíszített, agyonzsúfolt tál. Inkább a formák szépségére, a színek harmóniájára fordítsunk gondot. A különböző húsokat lehetőleg ne rakjuk egybe (kivételt képeznek a finom felvágottak), külön szolgáljuk fel a sonkát, a hidegsülteket, a kocsonyázott fogásokat stb. A hússalátákat kúp alakban helyezzük a tálba és citromkarikákkal díszítsük. Végül ügyeljünk arra, hogy a büfét mindenki könnyen megközelítse, hogy az ételek kiemelés közben ne hűljenek össze. A tortákat előre szeleteljük föl, és a salátákat is adagolhatjuk. És most nézzük, mi mindent helyezhetünk az asztalra, hogy estétől reggelig ne éhezzenek a vendégek. Egy tál töltött tojás. Egy tál pástétom. Egy tál sonka és nyelv formával. Egy tál töltött vagy sült csirke. Két tál szendvics. Egy tál franciasaláta. Vegyes savanyúság. Torták, sütemények. Hideg krémek. Fekete. Éjfélig könnyű bor és likőr. Éjfélkor pezsgő és forró puncs. Reggel korhelyleves és pogácsa. Pikáns töltött tojás 8 db keményre főtt tojás, szárnyas húsvagdalék vagy főtt sonka, vagy máj, 2 db tojássárgája, 4 evőkanál olaj, mustár, só, bors. A kettévágott tojások alját kissé levágjuk, hogy egyenesen álljanak. Sárgájukat szitán áttörjük, pár kanál majonézzel (melyet a 2 tojássárgájából és az olajból szokásos módon készítünk), a mustárral, húsvagdalékkal elkeverjük. Sóval, borssal ízesítjük. A tojásokért jól megtöltjük vele. Metéltre vágott zöldsalátán vagy vágott aszpirion kerek tálon tálaljuk. Kaviárral, vagy egy-egy szem zöldborsóval, vagy kis cékladarabbal díszítjük. Szardellás pástétom 50 dkg sertéshús, 15 dkg vaj, 5 dkg zsír, 4 db áttört szardella, 3 evőkanál tejföl, 15 szem kapribogyó, fél darab reszelt hagyma, fél darab citrom leve, só, bors. A húst megmossuk, sózzuk, borsozzuk, hagymás zsíron megsütjük, majd húsdarálón ledaráljuk. A kikevert vajhoz hozzáadjuk az apróra vágott kaprit, a szardellát, tejfölt, citromlevet és a húspépet. Jól kikeverjük. Olajjal kikent formába öntjük, belenyomkodjuk és pár órára jégre állítjuk. Tálra borítjuk, körülrakjuk vágott aszpikkal, gyenge zöldsalátával, cikkekre vágott kemény tojással. Külön csészében tartárt adhatunk hozzá. Szendvics-változatok Sajtos szendvicsalap: 1 dl tejet, 1 tojássárgáját, 3 dkg vajat, 5 evőkanál reszelt sajtot összekeverünk, gőzön 10 percig folyamatosan keverjük. Miután kihűlt, kenyérszeletekre kenjük. Tehetünk rá füstölt nyelvet, sonkát, kolbászt, szalámit. Felvágott krémes szendvics: 2 kemény tojást szitán áttörünk, 10 dkg vajjal habosra keverjük. Két apróra vágott szardellát vagy megfelelő mennyiségű szardellapasztát egy-egy evőkanál olajjal és mustárral, kávéskanál borecettel, zöldpetrezselyemmel, metélőhagymával, paprikával, borssal, 10 dkg apróra vágott párizsival, 10 dkg összevagdalt, hideg leveshússal összekeverjük és zsemleszeletekre rákenjük. Kivájt szendvicsek: Apró zsemlék tetejét gömbölyűre levágjuk, belüketkivájjuk. Az üres zsemlét belül kikenjük vajjal vagy szardellás vajjal. Különféle keverékkel töltjük: vagdalt sonkával, csirkemájjal, szardíniával vagy heringgel. Minden keverékkel külön-külön összekeverjük olvasztott aszpikkal. (Tubusban is lehet már vásárolni.) Tetejükre kemény tojást, szardellaszeleteket és olajbogyót teszünk. Főzelékes, heringes szendvics: Rozskenyérből kocka alakú szeleteket vágunk. Ezeket heringcsíkokkal, tojáskarikákkal, halszeletekkel és marinírozott főzelékfélével díszítjük. A különbözőképpen díszített szendvicseket egymással váltogatva helyezzük a tálra. Rakott szendvicsek: Vékonyra szeletelt fehér és barna kenyérből nagyobb szendvicseket készítünk a következőképpen: a kenyérszeleteket vajjal megkenjük, egy szelet sonkát és egy vékony szelet sajtot teszünk rá, és egy szelet barna kenyérre egy szelet fehér kenyeret illesztünk. Az így összeállított szendvics tetejére szardíniát vagy más olajos halat teszünk és uborkaszeletekkel díszítjük (BANGÓ) |26 X [o PJ w *- pl fcj Szilveszteri SM5NSS. Arany-szürke-piros színek harmóniája és különleges vonalvezetés jellemzi a kikészítést A smink a nő arcának szépségét kiemeli, s egyúttal éveket tüntethet el az arcról. Ezért különösen ünnepi alkalmakkor bátran készítsük ki arcunkat. Megkértük Bártfai Zsuzsanna kozmetikust, legyen segítségünkre a szilveszteri smink kialakításában. — A kendőzésben minden divat, ami szokatlan vagy merész, így a legkülönbözőbb színösszeállításokat használhatjuk, például az aranyat kékkel, a pirosait lilával, a rózsaszínt vagy narancsot türkizzel. Ha sokféle színt akarunk használni, akkor a különböző színek pasztellárnyalatait vigyük fel arcunkra, szemhéjunkra. A szem hangsúlyozott, a száj is kontúros legyen, de a kontúr csak alapot adjon és arra fessük a szájfestéket — javasolja a kozmetikusnő. — Figyelembe kell venni, hogy minden szem így minden szemnek megvan a maga :e. A vonalvezetés a homlokig, sőt egészen a haladhat és az orrtőig lehúzódhat. Aznket díszíthetjük a kellékboltokban moorral. Ezt azonban csak hajra csak finomabb formában temozsárban meg kell törni. A felragasztáshoz műszempilla-ragasztót használjunk. Természetesen a szemhéjon és az arcon alkalmazott színekkel harmonizáljon az élénk rúzs is. Mielőtt azonban elkezdjük az arckikészítést, érdemes a fáradt bőrt felfrissíteni. Arcunkat tisztítsuk meg a szennyeződéstől a szokásos arclemosóval, majd a következő pakolással kenjük be: 1 burgonyát reszeljünk le, keverjünk hozzá 2 kanál tejet és 1 kanál babahintőport. Keverjük péppé és vigyük fel arcunkra. A szemet zsíros krémmel kenjük be és közönséges teába vagy kamillateába áztatott vattát tegyünk rá. Jó hatást lehet elérni a tojáspakolással is: 1 tojássárgáját keverjünk el néhány csepp étolajjal, 1—2 csepp citromlével és 1 kanál hintőporral. Mindkét pakolást bármilyen bőrtípusúaknak ajánlhatom. A pakolást 20—30 percig hagyjuk fent, s ezalatt lehetőleg helyezzük magunkat kényelembe, és pihentessük testünket is. Végül langyos vizes vattával mossuk le. A képeinken látható alkalmi sminkek az idei fodrász-kozmetikus kongresszuson készültek. (Sz. Jóng 2. A türkiz, narancs, piros, lila összeállítású cinket csillámpor