Ország-Világ, 1981. január-június (25. évfolyam, 1-25. szám)

1981-03-11 / 10. szám

­AVASZI BŐRÁPOLÁS Borogatások: Készítsünk teát kamillából, zsályából és peme­tefűből (mindhárom kapható gyógynövény-szaküzletekben) a leszűrt teába mártsunk gézt és tíz-tizenkét percig borogassuk be arcunkat. Ezután vékony rétegben krémezzük be a bőrt. Nagyon hasznos tavasszal a kvarcolás is. Ám a bőr minő­sége határozza meg, hogy mennyi ideig kvarcoljunk. A szárazbőrűek kvarcolás előtt krémezzék be magukat. Természetesen a házi kezelés mellett feltétlenül ajánlatos még a nyári napozás előtt fel­keresni a kozmetikust. S végül nézzük, milyen lesz az idei sminkdivat. Az arckikészítésben továbbra is a természetesség a divat. A szemöldököt ne szedjük ki vé­konyra, csak a felesleges szá­lakat távolítsuk el. Az idén a napsütötte arcszín a divat, ezért még mielőtt ezt a termé­szetes színt megszereznénk, olyan alapozókat használjunk, amely enyhén barnás, aranyló színt ad a bőrnek. A szemet már nem kontúrozzuk élesen. Ceruzával rajzoljuk körül, majd beledolgozzuk finoman a szemhéjfestékbe. Az élesen kö­rülrajzolt száj sem divat már. A szájkontúrceruzát a száj hi­báinak kijavítására használjuk, majd a kontúrt a rúzzsal be­fedjük. Az arcot pasztellszí­nekkel háromszög alakban festjük. Nappal finomabban, este erőteljesebben sminkel­hetjük arcunkat. A színek min­den esetben a ruha színeihez igazodjanak. BANGÓ ÉVA Oláh Évának üzenjük Tolcsvá­­ra (Dózsa György út 116.), hogy Budapesten, a VI., Nagymező u. 14. szám alatti 34. számú KERAVILL varrógép-szaküz­­letben kapható szovjet gyárt­mányú, Union típusú, sima varrógéphez bobbin. Sajnos az üzlet utánvéttel nem vállalja a szállítást — tájékoztatott Seres Lászlóné üzletvezető —, mert a csomagok küldésével gyakran adódtak problémák. Ezért ja­vasoljuk, hogy személyesen fáradjon be a varrógép-szaküz­­letbe. Tennivalók a kertben A múlt év novembere szokat­lan hideget, fagyokat és nagy havazásokat hozott. Emiatt va­lószínű, hogy sok kertben el­maradt a novemberre tervezett gyümölcsfaültetés. Ezt most pó­tolni lehet. A gyümölcsfákat, facsemeté­ket, suhányokat előre kiásott és elkészített gödörbe kell telepí­teni. A gödör mérete a facseme­te gyökérzetétől függően változ­hat; általában 60-80 cm él­hosszúságú kockának feleljen meg. Ha ősszel vagy az előző hetekben a gödörásás elmaradt, azt mielőbb el kell végezni. Csak arra kell ügyelni, hogy a felta­lajt és az altalajt egymástól el­különítve kupacoljuk. A gödör aljára tanácsos egy vödör — ta­lajjal összekevert — komposz­­tot vagy istállótrágyát rakni. A facsemete gyökérzetét ülte­tés előtt helyes megmetszeni. Ezután a csemetét a gödör kö­zéppontjában elhelyezzük és a feltalajt a gyökérzet körül rá­lapátoljuk, majd betapossuk. Ezt követően az altalajt is rá i­s húzzuk és szintén betapossuk. Az így befejezett ültetés után következhet a beiszapolás. Ha a vizet a föld már beitta, terít­sünk száraz földet az iszapos réteg fölé. A másik ilyenkor végezhető munka a faápolás. Eszköze a ka­paróvas és a drótkefe. Az ágak­ról az esetleg áttelelt aszalódott, összeszáradt gyümölcsöket, leve­leket, hernyófészkeket le kell szedni, összegyűjtve elégetni. A felhasadozott fakérget kaparó­vassal, majd drótkefével tegyük tisztába. El kell távolítani a sé­rült, elszáradt ágakat, csonko­kat is. A keletkező vágási fe­lületet fakátránnyal — esetleg fémmentes olajfestékkel — fel­tétlenül kenjük be a fertőzések meggátlása érdekében. A gyümölcsfák metszésével még lehet várni március végéig. A bokrok, sövények (pl. orgo­na) metszését, fazonigazítását azonban már el lehet végezni KALMAN K. MIKOR A LÁMPA PIROSAT MUTAT Bámészkodni szoktam, ha au­tómmal piros lámpánál kell vesztegelnem. Mindenkinek ajánlhatom e foglalatosságot: igen szórakoztató, érdekes dol­gokat láthatnak e pár perc alatt. A hölgyvezetők többsége ek­kor frissíti arca pírját, rúzsoz­­za száját, igazgatja frizuráját. (Legalább valamire használják a visszapillantó tükröt.) S ha már rendben a toalett, isme­rősöket lehet keresni a szom­szédos autókban. Szerencse, ha rég nem látott barátnő ve­zeti a mellettünk levő Traban­tot, mivel ilyenkor ki lehet ug­rani a kocsiból, meg lehet be­szélni, hogy a Piri múltkor ösz­­szeütközött egy Zsigulissal. (A férfi nem adta meg az elsőbb­séget, de mondják, nagyon jó­képű volt.) Azután itt vannak a kutyával utazók. Ők, amíg a keresztforga­lom tart, ebükkel játszanak, s ha kell, kiengedik kedvencüket — természetesen csak pórázon — pisilni. Vannak, akik ez idő alatt sze­relik szét és össze az autórá­diójukat, és vannak, akik jó­ízűen falatozzák a kesztyűtartó­ból előhalászott, két hete ott fe­lejtett szendvics-, nápolyi mara­dékot. A legügyesebbek azonban a takarítók, ők kizárólag a piros alatt csinálnak rendet a kocsi­jukban : gyorsan kiemelik a ha­mutálakat, óvatosan körülnéz­nek, majd egy lezser mozdulat­tal kiöntik a tengernyi csikket, hamut — az utcára. És ha még mindig nincs sárga, nem kell indulniuk, folytatódik a nagy­­takarítás: papírzsebkendők, ázott, olajos rongyok követik a csikkeket — az autó alá. Mindezt a tisztaság, a rend­­szeretet jegyében teszik. Mert nem mindegy ugyebár, hogy tiszta vagy koszos járgányban furikázunk. Hogy az utca szemetes lesz? Na és? Majd jönnek az utcasep­rők, és egyébként is: már sár­ga a lámpa, azonnal zöld lesz, és itt se voltam. (BENCZE) □ ORSZÁG • VILÁG TOJÁSOS VACSORÁK BEVERT TOJÁS KELBEN SÜTVE A kelkáposztát a forró sós víz­ben egészben puhára főzzük. Szitára tesszük és jól lecsur­gatjuk. Közben forró, ecetes sós vízben bevert tojást készí­tünk (csak 2 percig főzzük!) és szűrőkanállal hideg vízbe szed­jük. Ha kihűltek, szitára tesz­­szük. A kelkáposztát leveleire bontjuk, 2—3 levélbe göngyö­lünk 1—1 tojást és zsírral ki­kent tűzálló tálba rakjuk egy­más mellé. Leöntjük Mor­­nay-mártással, megszórjuk bő­ven sajttal és olvasztott vaj­jal meglocsoljuk. Sütőben hir­telen megpirítjuk. MORNAY-MÁRTÁS Személyenként 1 dkg vajat és­­ 2 dkg lisztet lábasban habzásig felhevítünk (folytonos keverés mellett), majd feleresztjük */2 dl hideg tejjel. Picit meg­sózzuk és mézsűrűségűre be­főzzük. Ha elkészült, belekeve­rünk tojássárgájával elkevert 1 dl tejfölt és 1 dkg reszelt sajtot. OLASZ RÁNTOTTA Jól kivajazott vagy zsírozott tűzálló tálba személyenként 1 dl tejfölt öntünk, ebbe ütjük a 2 tojást. 2 dkg reszelt sajttal meghintjük és sütőben világos pirosra sütjük. TOJÁSLEPÉNY SAJTTAL A tojásokat mély tálban fel­verjük, hozzáteszünk tojáson­ként 1 kávéskanál tejfölt, 1­­ dkg reszelt sajtot. Megsózzuk, villával jól elkeverjük és ser­penyőben vagy palacsintasü­tőben forró zsírban hirtelen megsütjük. Meleg tálra csúsz­tatjuk, villával összehajtjuk. Tetejét bőven meghintjük re­szelt sajttal. Zsír helyett vaj­ban is süthetjük, így sokkal íz­­letesebb. TOJÁSLEPÉNY ZÖLDBORSÓVAL Személyenként 10 dkg tisztított zöldborsót (vagy mirelit bor­sót) apróra vágott zöldpetre­zselyemmel puhára párolunk. Pici sóval és cukorral ízesít­jük. A tojásokat 1 kanál tej­színnel villával felverjük és összekeverjük a kihűlt zöldbor­sóval. Forró zsírban kisütjük. Ha sűrűsödni kezd, a villa se­gítségével összecsavarjuk és tálra borítjuk. Tetejére apróra vágott petrezselyemzöldjét szó­runk. TOJÁSPÖRKÖLT Apróra vágott vöröshagymát zsírban sárgára fonnyasztunk, majd meghintjük édes piros­­paprikával, feleresztjük egy kevés paradicsomlével és fel­forraljuk. Személyenként 2 db kemény tojás felvágunk 4—4 részre és mártásban megforró­­sítjuk. Rizskörettel tálaljuk.

Next