Ország-Világ, 1981. január-június (25. évfolyam, 1-25. szám)
1981-03-11 / 10. szám
AVASZI BŐRÁPOLÁS Borogatások: Készítsünk teát kamillából, zsályából és pemetefűből (mindhárom kapható gyógynövény-szaküzletekben) a leszűrt teába mártsunk gézt és tíz-tizenkét percig borogassuk be arcunkat. Ezután vékony rétegben krémezzük be a bőrt. Nagyon hasznos tavasszal a kvarcolás is. Ám a bőr minősége határozza meg, hogy mennyi ideig kvarcoljunk. A szárazbőrűek kvarcolás előtt krémezzék be magukat. Természetesen a házi kezelés mellett feltétlenül ajánlatos még a nyári napozás előtt felkeresni a kozmetikust. S végül nézzük, milyen lesz az idei sminkdivat. Az arckikészítésben továbbra is a természetesség a divat. A szemöldököt ne szedjük ki vékonyra, csak a felesleges szálakat távolítsuk el. Az idén a napsütötte arcszín a divat, ezért még mielőtt ezt a természetes színt megszereznénk, olyan alapozókat használjunk, amely enyhén barnás, aranyló színt ad a bőrnek. A szemet már nem kontúrozzuk élesen. Ceruzával rajzoljuk körül, majd beledolgozzuk finoman a szemhéjfestékbe. Az élesen körülrajzolt száj sem divat már. A szájkontúrceruzát a száj hibáinak kijavítására használjuk, majd a kontúrt a rúzzsal befedjük. Az arcot pasztellszínekkel háromszög alakban festjük. Nappal finomabban, este erőteljesebben sminkelhetjük arcunkat. A színek minden esetben a ruha színeihez igazodjanak. BANGÓ ÉVA Oláh Évának üzenjük Tolcsvára (Dózsa György út 116.), hogy Budapesten, a VI., Nagymező u. 14. szám alatti 34. számú KERAVILL varrógép-szaküzletben kapható szovjet gyártmányú, Union típusú, sima varrógéphez bobbin. Sajnos az üzlet utánvéttel nem vállalja a szállítást — tájékoztatott Seres Lászlóné üzletvezető —, mert a csomagok küldésével gyakran adódtak problémák. Ezért javasoljuk, hogy személyesen fáradjon be a varrógép-szaküzletbe. Tennivalók a kertben A múlt év novembere szokatlan hideget, fagyokat és nagy havazásokat hozott. Emiatt valószínű, hogy sok kertben elmaradt a novemberre tervezett gyümölcsfaültetés. Ezt most pótolni lehet. A gyümölcsfákat, facsemetéket, suhányokat előre kiásott és elkészített gödörbe kell telepíteni. A gödör mérete a facsemete gyökérzetétől függően változhat; általában 60-80 cm élhosszúságú kockának feleljen meg. Ha ősszel vagy az előző hetekben a gödörásás elmaradt, azt mielőbb el kell végezni. Csak arra kell ügyelni, hogy a feltalajt és az altalajt egymástól elkülönítve kupacoljuk. A gödör aljára tanácsos egy vödör — talajjal összekevert — komposztot vagy istállótrágyát rakni. A facsemete gyökérzetét ültetés előtt helyes megmetszeni. Ezután a csemetét a gödör középpontjában elhelyezzük és a feltalajt a gyökérzet körül rálapátoljuk, majd betapossuk. Ezt követően az altalajt is rá is húzzuk és szintén betapossuk. Az így befejezett ültetés után következhet a beiszapolás. Ha a vizet a föld már beitta, terítsünk száraz földet az iszapos réteg fölé. A másik ilyenkor végezhető munka a faápolás. Eszköze a kaparóvas és a drótkefe. Az ágakról az esetleg áttelelt aszalódott, összeszáradt gyümölcsöket, leveleket, hernyófészkeket le kell szedni, összegyűjtve elégetni. A felhasadozott fakérget kaparóvassal, majd drótkefével tegyük tisztába. El kell távolítani a sérült, elszáradt ágakat, csonkokat is. A keletkező vágási felületet fakátránnyal — esetleg fémmentes olajfestékkel — feltétlenül kenjük be a fertőzések meggátlása érdekében. A gyümölcsfák metszésével még lehet várni március végéig. A bokrok, sövények (pl. orgona) metszését, fazonigazítását azonban már el lehet végezni KALMAN K. MIKOR A LÁMPA PIROSAT MUTAT Bámészkodni szoktam, ha autómmal piros lámpánál kell vesztegelnem. Mindenkinek ajánlhatom e foglalatosságot: igen szórakoztató, érdekes dolgokat láthatnak e pár perc alatt. A hölgyvezetők többsége ekkor frissíti arca pírját, rúzsozza száját, igazgatja frizuráját. (Legalább valamire használják a visszapillantó tükröt.) S ha már rendben a toalett, ismerősöket lehet keresni a szomszédos autókban. Szerencse, ha rég nem látott barátnő vezeti a mellettünk levő Trabantot, mivel ilyenkor ki lehet ugrani a kocsiból, meg lehet beszélni, hogy a Piri múltkor öszszeütközött egy Zsigulissal. (A férfi nem adta meg az elsőbbséget, de mondják, nagyon jóképű volt.) Azután itt vannak a kutyával utazók. Ők, amíg a keresztforgalom tart, ebükkel játszanak, s ha kell, kiengedik kedvencüket — természetesen csak pórázon — pisilni. Vannak, akik ez idő alatt szerelik szét és össze az autórádiójukat, és vannak, akik jóízűen falatozzák a kesztyűtartóból előhalászott, két hete ott felejtett szendvics-, nápolyi maradékot. A legügyesebbek azonban a takarítók, ők kizárólag a piros alatt csinálnak rendet a kocsijukban : gyorsan kiemelik a hamutálakat, óvatosan körülnéznek, majd egy lezser mozdulattal kiöntik a tengernyi csikket, hamut — az utcára. És ha még mindig nincs sárga, nem kell indulniuk, folytatódik a nagytakarítás: papírzsebkendők, ázott, olajos rongyok követik a csikkeket — az autó alá. Mindezt a tisztaság, a rendszeretet jegyében teszik. Mert nem mindegy ugyebár, hogy tiszta vagy koszos járgányban furikázunk. Hogy az utca szemetes lesz? Na és? Majd jönnek az utcaseprők, és egyébként is: már sárga a lámpa, azonnal zöld lesz, és itt se voltam. (BENCZE) □ ORSZÁG • VILÁG TOJÁSOS VACSORÁK BEVERT TOJÁS KELBEN SÜTVE A kelkáposztát a forró sós vízben egészben puhára főzzük. Szitára tesszük és jól lecsurgatjuk. Közben forró, ecetes sós vízben bevert tojást készítünk (csak 2 percig főzzük!) és szűrőkanállal hideg vízbe szedjük. Ha kihűltek, szitára teszszük. A kelkáposztát leveleire bontjuk, 2—3 levélbe göngyölünk 1—1 tojást és zsírral kikent tűzálló tálba rakjuk egymás mellé. Leöntjük Mornay-mártással, megszórjuk bőven sajttal és olvasztott vajjal meglocsoljuk. Sütőben hirtelen megpirítjuk. MORNAY-MÁRTÁS Személyenként 1 dkg vajat és 2 dkg lisztet lábasban habzásig felhevítünk (folytonos keverés mellett), majd feleresztjük */2 dl hideg tejjel. Picit megsózzuk és mézsűrűségűre befőzzük. Ha elkészült, belekeverünk tojássárgájával elkevert 1 dl tejfölt és 1 dkg reszelt sajtot. OLASZ RÁNTOTTA Jól kivajazott vagy zsírozott tűzálló tálba személyenként 1 dl tejfölt öntünk, ebbe ütjük a 2 tojást. 2 dkg reszelt sajttal meghintjük és sütőben világos pirosra sütjük. TOJÁSLEPÉNY SAJTTAL A tojásokat mély tálban felverjük, hozzáteszünk tojásonként 1 kávéskanál tejfölt, 1 dkg reszelt sajtot. Megsózzuk, villával jól elkeverjük és serpenyőben vagy palacsintasütőben forró zsírban hirtelen megsütjük. Meleg tálra csúsztatjuk, villával összehajtjuk. Tetejét bőven meghintjük reszelt sajttal. Zsír helyett vajban is süthetjük, így sokkal ízletesebb. TOJÁSLEPÉNY ZÖLDBORSÓVAL Személyenként 10 dkg tisztított zöldborsót (vagy mirelit borsót) apróra vágott zöldpetrezselyemmel puhára párolunk. Pici sóval és cukorral ízesítjük. A tojásokat 1 kanál tejszínnel villával felverjük és összekeverjük a kihűlt zöldborsóval. Forró zsírban kisütjük. Ha sűrűsödni kezd, a villa segítségével összecsavarjuk és tálra borítjuk. Tetejére apróra vágott petrezselyemzöldjét szórunk. TOJÁSPÖRKÖLT Apróra vágott vöröshagymát zsírban sárgára fonnyasztunk, majd meghintjük édes pirospaprikával, feleresztjük egy kevés paradicsomlével és felforraljuk. Személyenként 2 db kemény tojás felvágunk 4—4 részre és mártásban megforrósítjuk. Rizskörettel tálaljuk.