Ország-Világ, 1981. július-december (25. évfolyam, 26-52. szám)

1981-07-01 / 26. szám

A nyári melegben kelle­mes és a fiatalok köré­ben közkedvelt viselet a póló. Sajnos, az utcán gyakran látunk ízléstelen, különböző külföldi felira­tokkal ellátott trikókat. Vi­selője gyakran azt sem tud­ja, mi az értelme annak, amit mellén vagy hátán hir­det — a lényeg csupán az, hogy a szöveg idegen nyelvű legyen. Most néhány ízléses pólót mutatunk be — lehet utá­nozni. Valamennyit néhány óra alatt elkészíthetjük. A rózsaszín és a csíkos, vala­mint a fehér és a kockás tri­kó szabásmintája megegye­zik. Vásároljunk olcsó pa­­mutjersey anyagot. Szimpla szélesből egy métert, duplá­ból 50 centit. A méret 36— 38-as. Szabjuk ki a darabo­kat a szabásminta alapján. (1 kocka 10X10 cm.) A szag­gatott vonal hajtáshoz ke­rüljön. Varrjuk össze, az al­ját és a nyakát, valamint az ujjatlan póló felső részét szegjük be, s máris felvehet­jük. Az egyszínűre a Skálá­ban nyomtathatunk valami­lyen ízléses virág- vagy ál­la­tmintát. A kockás trikót — mivel ilyen anyagot készen nem­igen kapunk — maradék anyagokból állítsuk össze. Először a 15X 15 cm-es dara­bokat összevarrjuk a megfe­lelő méretűre, s ezután szab­juk ki a formát. Sz. J. Szépségápolási tanfolyam 5. A SMINKDIVAT Nyáron hagyjuk pihenni a bő­rünket, tehát sokkal kevesebb festéket használjunk. A barna arcszínnél amúgy sincs szebb. A szemet viszont ilyenkor is érde­mes hangsúlyozni. Csakhogy vi­gyázzunk, mert a rosszul megvá­lasztott festék többet árt, mint használ. Mindenekelőtt vizsgál­juk meg arcunkat, tükör előtt erős lámpa segítségével. Jegyez­zük meg a következő szabályt: a sötét foltok mélynek és kicsinek, a világos foltok dombomnak és nagynak látszanak. Ha arcunkon diszharmonikus mélyedést, vagy kiemelkedést (ráncot, árkot, nagy orrot, kiugró arccsontokat) látunk nem kell elkeseredni, mert egy kis ügyeskedéssel kedvezőbb ha­tást tudunk elérni. Elsősorban ak­kor alkalmazzuk ezt a festési módot, ha készülünk valahová p­esti programhoz, színházlátoga­táshoz. Kenjük vékonyan alapozó­krémmel a bőrt, a beesett részekre világosabb, a kiugró helyekre vi­szont sötétebb színárnyalatokat kenjünk. Ügyeljünk arra, hogy a kontúrok elmosódottak legyenek. Igen fontos, hogy a bőr ne legyen ápolatlan, mert az elhanyagolt bőrt az arcfestés nem szépíti, ha­nem inkább kiemeli a rendelle­nességet. Az alapozót leheletvé­konyan vigyük csak fel az arcra. A szemfesték színek: narancs­­sárgától a rezesbronzos fényű bar­náig, a rózsaszíntől a lila összes árnyalatáig s a kék minden vál­tozata. Estére nagyon elegáns a vaníliasárga, banánsárga arannyal, ezüsttel díszítve. Az arcszínezés finoman halvány legyen. A száj­fény még mindig divat. Szemkon­túr nincs, csupán az alsó szemhé­jat hangsúlyozzuk színes ceruzá­val, s a külső szemzugot mélyítjük színezéssel. Fogyókúrás receptek ZÖLDBABOS CSIRKESALÁTA 1050 kj (250 kcal), adag Hozzávalók: 1 adag csirkeap­rólék (kto. 50 dkg), 1 tasak gyorsfagyasztott zöldbab, 2 db (20 dkg) ecetes uborka, 1 dl ke­fir, 1 fej hagyma, 2 db alma (kto. 20 dkg), citromlé, 1 teáskanál mustár, törött bors, só, édesítő­szer (pl. szacharin) ízlés sze­rint. A csirkeaprólékot és a zöld­babot annyi sós vízben főzzük meg, amennyi ellepi. Ha meg­főtt, leszűrjük. A csirkeaprólé­kot teljesen kicsontozzuk és a húst metéltre vágjuk. Az ubor­kát és az almát almareszelőn le­reszeljük. Mély tálban összeke­verjük az összes hozzávalót és leöntjük a citromlé, kefir és fű­szerek keverékével. Néhány órá­ra behűtjük, csak ezután kínál­juk. RAKOTT SÁRGARÉPA 1050 kj (250 kcal) adag Hozzávalók: 2 tasak gyorsfa­gyasztott sárgarépa, 1 db tojás, 25 dkg gomba, 1 dl kefir, 1 teás­kanál olaj, 1 csokor petrezse­lyem, só, törött bors. A sárgarépakockát sós vízben félig megfőzzük, majd levétől leszűrjük. A gombát megtisztít­juk és nagyon vékony szeletekre vágjuk. Megsózzuk, meghintjük az apróra metélt petrezselyem­mel és az olajon saját levében, fedő alatt megpároljuk. Ezután összekeverjük a félig főtt sár­garépával. A tojást habosra verjük, sózzuk, borsozzuk, és összekeverjük a kefirrel. A tűz­álló tálba tett gombás sárgaré­pára öntjük és forró sütőben pi­rosra pirítjuk. GYÜMÖLCSFELFÚJT 1180 kj (280 kcal)/adag Hozzávalók: fél kiló egres, 25 dkg tehéntúró, 1 dl kefir, 2 db tojás, 1 evőkanál búzadara,­­ citrom­héja, édesítőszer ízlés szerint (szacharin stb.), csipet só Az egrest ízlés szerinti édesí­tőszerrel puhára főzzük. Letur­­mixoljuk, majd szitán átnyom­juk, hogy mag ne maradhasson benne. A túrót villával összetör­jük, kikeverjük a tojássárgával, majd az egrespépet, a búzadarát és a reszelt citromhéjat hozzáad­va, tovább keverjük. Végül óva­tosan beletéve a tojásfehérjéből vert kemény habot, az egész masszát egy kikent és lisztezett tálba öntjük annak háromnegyed részéig. Úgy gőzöljük ki, hogy egy kétu­jjnyi vízzel teli tepsibe állítjuk a megtöltött tálat, és a sütőben addig sütjük, míg a be­leszórt hurkapálca egészen szá­raz marad. Tálaláskor leöntjük az édesített kefirrel. A meglettebb korú férfiak közül bizonyára még sokan emlékeznek a régi-régi nya­rak nadrágdivatjára. Ha beköszöntött a jó idő, apáink, nagyapáink galambszürke tropikálnadrágba bújtak (szellős vékony szövet), hozzá sötétkék zakót illett viselni. A vékony flanellszövet is nagy divat volt, különösen a negyvenes évek dere­kán. Kánikulában világos színű pa­trass (vászonnadrág) volt a módi. S ha valaki nagyon elegáns akart lenni burberry (vékony an­gol szövet) nadrágba bújt. Ehhez már csak egy szalmakalapot kel­lett felvenni és a megjelenés tö­kéletes volt. Tropikál, patrass, burberry — ma már generációik, fülében ide­genül hangzó nevek. — Az üzle­tekben hiába kutatnánk utánuk. De vajon találunk-e méltó utó­­dok­at a hajdani kedvert nadrág­ anyagok helyett — érdeklődtünk a Ruházati Bolt Kiskereskedelmi Vállalattól. Mivel már májusban olyan kánikula tört­­be, hogy a férfiak egyre kellemetlenebbül viselték az elmúlt évek hűvös nyarain jól bevált szövet és far­mernadrágot, kíváncsiságunk jo­gosnak bizonyult. Horváth Imre áruforgalmi cso­portvezető hamarjában hat-hétfé­le nyári nadrágot mutatott,­­ame­lyeket ezekben a napokban a pol­cokon is megtalálnak a vevők. A korai kánikulára nem számí­tottunk — mondta. S máris ma­gyarázni kezdte, amit a nadrá­gokról érdemes tudnunk. Nagy a választék a farmer jel­legű nadrágokból. Közülük legna­gyobb sikere a weekend nadrág­nak van, amelyet bármely kor­osztály viselhet. Szintén kortól és kilótól függet­lenül, bárki megvásárolhatja a könnyű, szellős, tiszta pamutból készült NDK-gyártmányú nadrá­gokat, zöld és drapp színiben. Az idősebb korosztály a hagyo­mányos fazonú gya­pjú-poleszter keverékű vékony nadrágot ked­veli. Ezekből bőven van. Eltűnt viszont a ballonnadrág, csak rit­kán lehet kapni, amikor valame­lyik környező országból kisebb té­tel érkezik. A hazai ipar nem gyárt nadrágnak való ballonanya­got, helyette készítik a korsze­rűbbnek vélt weekend alapanya­got. Egész vékony, könnyű korti­­bársony nadrágból is van vá­laszték. A gyöngyvászon viszont hiánycikk. Az utóbbi hónapokban meg­szoktuk már, hogy nem kell sor­ba állni márkás farmerért. Nos, ezen a téren továbbra sem lesz változás. A fazon igazán változatos: a hagyományostól, a répanadrágon át a kertésznadrágig mindenféle változat kapható. Mezei Lászlótól, a Népköztársa­ság úti Farmerbolt üzletvezető­­helyettesétől megtudtuk, ma már az idősebb korosztály is szívesen választ modern fazonú nadrágot. Akadt olyan vevőjük is, mondta, aki dédnagypapa kora ellenére kantáros kertésznadrágot vásárolt — igaz, kerti munkához szánta. Végül is, hogy a mostani vagy a hajdani nadrágok feleltek-e meg jobban az évszak követelmé­nyeinek, csak az idősebbek a megmondhatói. Mindenesetre megnyugtató, hogy a választékkal nem lesz baj, mint ahogy azt. májusi kánikula idei" Reméljük, jövőre, beköszöntőve’ az illetéke­

Next