Ország-Világ, 1982. január-június (26. évfolyam, 1-26. szám)
1982-02-10 / 6. szám
rá val ellátott gallér meghosszabbítja a nyakat. A felül gombos, de be nem gombolt gallér nem rövidíti a nyakat. A csuklóig érő széles ujj szélesíti a figurát, ezért gyakran magas mandzsettával kombinálják, vagy pedig lefelé szűkülő megoldást használnak. Ujjatlan vagy rövid ujjú ruhákat nem javaslunk, mert az ilyen ruha felfedi azt, amit el kellene rejteni. És egy olyan szabály, amely mindenkire egyaránt vonatkozik: a ruha legyen eléggé bő. A megnövekedett idomokat jobban elrejti a bő vagy csak enyhén karcsúsított ruha, amely csak a legkiállóbb pontokon simul az alakhoz. A telt nőkön nehezen „ül meg” a szoknya, de a blúz és a kiskosztüm, amelynek a kabátját nyitva viselik, a blúzt pedig kívül, eltakarja az alak apróbb hibáit. De nemcsak az alak változásai emlékeztetnek a korra. Eljön egy olyan pillanat, amikor örökre el kell búcsúzni egy sor olyan dologtól, amit már nem engedhetünk meg magunknak: például a zsabó, a nagyméretű fényes csat, a színes díszítések, a széles öv stb. Sokkal előnyösebbek a klasszikus öltözetdarabok. Elsősorban az angol kosztümöt kell megemlíteni, amely bármely alakot arányossá tesz. A világos kosztümhöz felvehetünk sötétkék, barna vagy fekete blúzt. A fényes kendő és a világos fém bizsuékszerek mindenképpen csökkentik az együttes komorságát. Készíttethetjük a kabátot és a szoknyát más-más szövetből, ami további kombinációkra ad lehetőséget. A rengeteg számba jöhető sziluett ellenére ebben a korban elsősorban az egyenes és a trapéz vonalvezetést javasoljuk. Az elsőt inkább a telt mellűeknek, a másodikat a telt csípőjűeknek. Nem kizárt az öv használata sem. Az öv rendeltetése nem a derék hangsúlyozása, inkább dekoratív szerepet játszik, és általában valamivel a derékvonal alatt helyezkedik el. A szövetválaszték széles, használhatunk selyem-, gyapjú- és különböző keverékszöveteket. Nem kívánatosak viszont az áttetsző vagy a túl kemény, „száraz” szövetek. Az eddig elmondottakat elsősorban a molett nők szívleljék meg. Ma viszont már sok nő harmincon túl is megőrzi lányos alakját. Hogy ők mit engedhetnek meg maguknak az öltözködésben, ehhez kértünk tanácsot Patz Dóritól, aki saját modelljein mutatja be, hogy harmincon túl is lehet ötletesen, divatosan öltözködni. BANGÓ ÉVA FOTÓ: KOVÁCS SÁNDOR CSAK NÉHÁNY PERC A szép alak, az egyenes tartás elengedhetetlen feltétele annak, hogy egy nő csinos legyen. Ám a szép tartás az idők folyamán rosszabbodik, s ehhez hozzájárul az ülőfoglalkozás is. Akik például sokat gépelnek — ráadásul rossz testtartással —, különösen nehéz helyzetben vannak. Délutánra gyakran megfájdul a derekuk, hátuk, sőt bizonyos esetekben még púpossá is válhatnak. Érdemes hát napi 5—10 percet szánni arra, hogy a lakásban fejünkön egy könyvvel sétálgassunk. S ha már egy könyvvel könnyedén sétálgatunk, megpróbálkozhatunk kettővel vagy akár hárommal is. Ettől nemcsak a hátunk lesz egyenes, hanem a járásunk is szép, kiegyensúlyozott marad. Gondoljuk csak el, hogy azok a parasztasszonyok, akik fejükön hordják az áruval megrakott kosarakat, még idős korukban is milyen egyenesek, szép járásúak! Ne sajnáljunk hát magunktól napi 5—10 percet! Sz. A félreismert púder Az utóbbi tíz évben elmarasztalták a púdert. Az a nézet alakult ki, hogy eltörni a pórusokat, elősegíti a bőr korai öregedését. Azóta „rehabilitálták” ezt az ősrégi szépítőszert. De mi is az igazság körülötte? Nagyanyáink idejében főleg rizskeményítőből állították elő, púder helyett gyakran használták a rizspor elnevezést. Ez az anyag a pórusokban felduzzadt és eltömte azokat. A mai púdernek a régivel csak a neve azonos. Olyan bőrápoló elemekből áll, mint a magnézium, a talkum és a kaolin. Kevés zsiradékot is tartalmaz, ez biztosítja, hogy a bőrhöz tapadjon, anélkül, hogy a pórusokba behatolna. A púdernek sok jó tulajdonsága van. Nemcsak az az előnye, hogy a zsíros, fénylő bőrt mattá varázsolja, hanem az is, hogy télen védi a bőrt a hideghatásoktól. A mai — tudományos alapokon működő vegyigyárakban és üzemekben előállított — púder nem ártalmas, kellemes illatú, a bőrnek porcelános ragyogást biztosít és finoman ápol. Azelőtt csak babahintőpor és arcpúder létezett. Ma rengeteg fajtáját ismerjük. Míg a babahintőpor szagtalan, vannak olyan testápoló púderek, amelyek már dezodoráló anyagot is tartalmaznak. Ez azok számára előnyös, akik allergiásak a közvetlenül használt dezodoráló szerekkel szemben. Használhatjuk fürdés, vagy tusolás után az alaposan megszárított bőrre. Vattával vagy pamaccsal szórjuk a testhajlatokba, a lábujjak közé. A szemcsés, laza púder mindig porlik kissé, ezért a leghelyesebb a fürdőszobában használni. A kompakt, vagy kőpúdert elvihetjük magunkkal a retikülünkben, tetszetős, sokszor tükörrel ellátott dobozban. Fénylő arcunkat vagy orrunkat teszi bársonyossá. Soha ne dörzsöljük be a bőrbe, hanem óvatosan, leheletszerűen vonjuk be vele arcunkat. Ügyeljünk, hogy a pamacs ne legyen zsíros, vagy piszkos, mert nemcsak a púdert piszkítja be, hanem bőrünkre téve sem éri el a kívánt hatást. S végül ügyeljünk, hogy púderünk az alapozó krémnél egy árnyalattal világosabb legyen. Sz. E. OLVASÓINK FORTÉLYAIBÓL • Ha a fiók nem csúszik eléggé, dörzsöljük be sínmenetét félszáraz mosószappannal. A szőnyeg feltüremlését meg lehet akadályozni, ha minden sarkába egy háromszög alakú gumidarabot varrunk. 0 A zsír kellemetlen fröcskölését megakadályozhatjuk, ha kevés sót teszünk bele. 0 Gyakran megesik barkácsolás, házimunka közben, hogy valahonnan egy szöget kell kihúzni. Könnyebben megy, ha a harapófogó alá egy kis deszkadarabot teszünk, így lassan, különösebb erőlködés nélkül kihúzhatjuk a szöget. A Sima padozaton vagy lakkozott padlón könnyen elcsúszik a falhoz támasztott létra. Megelőzhetjük a balesetet, ha a létra padlóra támasztott végeit gumitalpú cipőbe állítjuk. Receptek gyerekeknek Első receptünket Boczorné Lakatos Gabriella kaposvári olvasónk kérésére közöljük, aki kis sütőkosárkákat kapott, de nem tudja, hogyan, illetve mihez használja azokat. GYÜMÖLCSKOSÁR Hozzávalók: 1 doboz mirelit linzertészta, 1 zacskó vaníliás pudingpor, 4 dl tej, ízlés szerint cukor, kis üveg, tevétől leszűrt befőtt (őszibarack, meggy, alma, körte stb.), 1 zacskó vaníliás porcukor. A felengedett tésztát lisztezett deszkán 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, és széles szájú vizespohárral kerek lapokat szaggatunk ki belőle. Mélyedésekkel ellátott sütőlemezen vagy sütőkosárkában kis kosárkákat sütünk úgy, hogy a mélyedéseket a tésztával kibéleljük. (Forró sütőben egy-egy adag 5—7 perc alatt megsül.) A megsült tésztát deszkára borítva kihűtjük, közben a pudingporból a tejjel és cukorral sűrű pudingot készítünk, majd a langyosra hűlt pudinggal megtöltjük a tésztakosarakat. A befőttet — ha szükséges, kimagozzuk — egészen apró darabokra vágjuk, és megszórjuk vele a kosárkák tetejét. Hűtőszekrénybe téve, a puding teljes szilárdulásáig hűtjük. szilvás csemege Hozzávalók: 1 tasak mirelit szilva, 1 db tojás, 1 dl tej, 2—3 evőkanál rizsliszt, késhegynyi őrölt fahéj és ugyanennyi őrölt szegfűszeg, kis cukor, csipet só. A tojásból, tejből, rizslisztből sűrű palacsintatésztát keverünk, majd hozzáadjuk a fűszereket is, meg a kimagozott és apróra vágott szilvát. Alaposan összekeverjük, majd ujjnyi forró olajra, teáskanállal adagolunk tésztamasszát. Mindkét oldalán megsütjük. Minél pirosabbra sül, annál finomabb. Az olajtól lecsepegtetjük, és meghintjük fahéjas porcukorral. Melegen, hidegen, egyaránt nagyon finom. KUKORICALÁNGOS Hozzávalók: 1 tasak gyorsfagyasztott morzsolt kukorica, 2 db tojás, 1 dl tej, 2—3 evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyemzöld, só, mokkáskanál törött bors, olaj a sütéshez. A még fagyos kukoricát forrásban levő, sós vízbe tesszük, és 8— 10 percig forraljuk. Közben a tojásokat összekeverjük a tejjel, és annyi liszttel, hogy nagyon sűrű palacsintatésztát kapjunk. Megsózzuk, meghintjük a törött borssal, és hozzáadjuk a nagyon finomra vágott petrezselyemzöldet. A levétől leszűrt, és langyosra hűlt kukoricát belekeverjük a tojásos masszába. Serpenyőbe egy ujjnyi olajat öntünk, és a felforrósított olajba evőkanállal kis lepényeket adagolunk. Mindkét oldalát megsütjük, és szűrőlapátra téve, a felesleges olajtól lecsepegtetjük. Teával olcsó és ízletes vacsora.