Ország-Világ, 1982. január-június (26. évfolyam, 1-26. szám)

1982-02-24 / 8. szám

nyakfodor vagy masni milyen üde, fiatalos viselet, milyen jól kerete­zi az arcot, s hogy kortól függet­lenül minden nőnek előnyös. A gallér olyan hódító útra in­dult, hogy még a sportruházatban is megtalálható, így például a pu­lóverek is csipke, illetve horgolt gallért kaptak, ami azelőtt szinte elképzelhetetlen volt. Nagyanyáink jól tudták, hogy az egyik legnőiesebb viselet a nyak körül a fodor-, csipke- és szalagdísz. Érdemes talán őket megkörnyékezni, bizonyára akad még a ládafiában néhány szép darab, de megteszi a régi vitrin­csík vagy bármilyen csipke is, amiből már gyerekjáték divatos gallért varázsolni. S ami a legfontosabb, régi ru­háinkat, blúzainkat, pulóverein­ket teljesen újjávarázsolja. SÁL. KENDŐ. A legtöbb lehe­tőséget nyújtja az ügyeskedéshez. Hordható vállon, fejen, derékon, nyakban. Köthetjük gallér alá, vagy gallér fölé. Divat az egészen kicsi kendő nyakba kötve, és az egészen nagy kendő vállra he­lyezve. Egy a fontos, hogy a ru­ha, blúz, pulóver színével har­monizáljon, esetleg kiemelje azt. BIZSU. Óriási választékot kí­nálnak az üzletek. Az idén ismét előtérbe kerültek a fémhatású, különösen az arany és ezüst színű bizsuk. Egész együtteseket (nyaklánc— fülbevaló—karkötő) kínálnak e csillogó holmikból. Az arany szí­nű bizsunak természetesen az arany színű öv és táska a kiegé­szítői. Reneszánszát éli a kitűző is. A virágformától a legkülönbözőbb figurákig minden divatos. Igen jól „feldobja” az egyszínű pulóvert, ruhát az ügyesen meg­választott kitűző. Romantikus ru­hák kiegészítője továbbra is a gyöngy. SAPKA. Ma már nemcsak hi­deg ellen viselik a hölgyek, ha­nem öltözékük kiegészítőjeként is. Alkalomra nagyon divatos a tel­jesen fejre simuló lurex fonalból készült sapka és esetleg vele azo­nos sál vagy kendő. Ha nincs ilyen együttesünk, akkor az is megteszi, hogy a meglevő sap­kánkat, kendőnket díszítjük arany szállal. Arany szálhoz könnyen juthatunk, ha az aján­dékcsomagokat átkötő masniból kihúzgáljuk a szálakat. (Fotónkon a maneken is ezt tette) és azzal­­díszítjük a sapkát. ÖV. Főleg karcsú nők viselik. Lehet széles vagy keskeny bőr­vagy zsákszövet. És ismét divat a gumiöv is. Fontos, hogy az öv csatja finoman megmunkált le­gyen. Az öv színe természetesen a ruhával, illetve a kiegészítők­kel hammonizál. BANGÓ ÉVA FOTÓ: ÁCS IRÉN Külföldi újdonságok üzleteinkben Nemrégiben mutatkoztak be hazánkban a belga Pennel-, Flipo- és Tyber-cégek, ame­lyek selyem típusú, vízhatlan, mosható, ballonkabáthoz, sza­badidő- és sportruházathoz új típusú anyagokat, illetve az igazitól szinte meg sem külön­böztethető műszőrméket gyár­tanak. 1982-re ajánlott és Magyar­­országon is bemutatott kollek­ciójukban az általuk hagyomá­nyosnak nevezett termékek mellett négy új minőséggel is bemutatkoztak, amelyeknek elsősorban a szakítószilárdsá­guk és rugalmasságuk jelentős. A nonstop divatseregszemlén elsősorban a természetes szí­nek uralkodtak az előruházat­ban, és a „mű” alapanyagok valóban természetes hatásúak voltak. Világszerte nagy divat a hófehér, ezért ebből készí­tettek a Pennel­ és Flipo cég tervezői sport- és alkalmi ru­házatot. A nap minden szakában hordható műszőrme­gélésű ta­vaszi, őszi, kívül bőrhatású alapanyagokból megvarrt dzse­kiket, hosszú kabátokat spor­tos és elegáns kivitelben is láttunk. Ugyancsak az év slágere lesz várhatóan a lakkhatást keltő esőkabát, amely tavaszi kabát­ként is viselhető. Ezüstszürké­ből, rozsdabarnából, drapp, és zöld árnyalatokból tervezett, lefelé bővülő kabátokat mutat­tak be. A klasszikus tavaszi városi női-férfi öltözetek impregnált alapanyagokból készültek, s elsősorban a pasztellszínek domináltak. Ebből az alap­anyagból készíttettek a terve­zők ballonhatású kabátokat, dzsekiket, overallokat, sporto­láshoz, s a szabad idő kellemes, hasznos eltöltéséhez alkalmas viseleteket. A bemutatott sí­öltözékek pedig a téli sporthoz adtak kedvet a közönségnek. Várhatóan rövid időn belül a Pennel- és Flipo-, valamint a Tyber-cég jó minőségű ter­mékeiből — választékbővítés­ként — egy kis mennyiség megjelenik a hazai üzletek­ben is. SAJÓ ZSUZSA MEGSÚGJUK! AMIT NEM LEHET KAPNI, HOL LEHET KAPNI „Több mint tíz éve vásárolt ülőgarnitúránkat szeretnénk újra kárpitoztatni, de az ere­deti huzatot — fekete és banán­sárga bükré — sajnos hiába keressük.” — írja Muhi István­­né Fűzfőgyártelepről. Sajnos a bútorszövetből nem küldött mintát, ezért csak azt tanácsolhatjuk, hogy érdeklőd­jön a RÖLTEX lakástextil bol­tokban (pl.: Bp. V., Tanács krt. 18., VI., Lenin krt. 62., IX., Tol­­buhin krt. 11.) vagy az Otthon Áruházban (Bp. VII., Rákóczi u. 74—76.). Amennyiben még­sem találna megfelelő bútor­szövetet, kérésével forduljon a bútort gyártó céghez (a cí­met a számlán vagy a bútor­darabok alján található minő­ségi bizonyítványon megta­lálja). * özv. Kiss Józsefné budapesti olvasónk Rakéta porszívójához keres hónapok óta belső gumit. A KERAVILL VI., Lenin krt. 60—62. szám alatti szaküzle­tében arról tájékoztattak, hogy ez az alkatrész szovjet import, általában náluk kapható, de az ellátás sajnos nem folyama­tos. Javasoljuk, hogy időnként érdeklődjön ebben az üzletben az alkatrész beérkezéséről. Pl­OBSzAo-vn.Ro Húsz perc alatt elkészül Ma már nem kell a háziasszony­nak rétestésztát gyúrni, mert az üzletekben készen kapható. A réteslap vásárlásakor azonban ügyeljünk arra, hogy teljesen friss, puha legyen, és ha nem használjuk fel azonnal, akkor hi­degre, hűtőszekrénybe tegyük. A csomagból egy réteslapot te­gyünk jól kicsavart, nedves ab­roszra, locsoljuk meg olvasztott zsírral, hintsük meg kevés zsem­lemorzsával, tegyük rá a második lapot, ezt is zsírozzuk meg, szór­juk rá egy csíkban a tölteléket, sodorjuk fel és tegyük a kizsíro­­zott tepsibe. A tetejét megken­jük zsírral és 15—20 percig süt­jük. A másik két lapot nedves ru­hával takarjuk le, nehogy köz­ben kiszáradjanak. Ugyanígy töltjük és sütjük. TÖRÖS RÉTES (készíthetjük sósan-kaprosan, vagy édesen) Hozzávalók: 1 csomag rétesz­­lap, 40 dkg túró, 1 dl tejföl, 2 tojás és 20 dkg cukor vagy két csomag kapor és só. A túrót szitán áttörjük, vagy apróra lemorzsoljuk. A tojássár­gákat kikeverjük a tejföllel, és ha kaprosan készítjük, apróra vágott kaprot és kevés sót te­szünk bele, ha cukrosan készít­jük, akkor a cukrot keverjük be­le, majd összevegyítjük a tojások fehérjéből vert kemény habbal és a túróval. Az édes túrós ré­tesbe tehetünk 5 dkg mazsolát is. A többi réteshez hasonlóan süt­jük. Az édes rétest, ha megsült, bőven hintsük meg vaníliás por­cukorral. KÁPOSZTÁS rétes Hozzávalók: 1 csomag rétes lap, 1/2 kg káposzta, egy evő­kanál zsír, tejföl, só, bors. A káposztát lereszeljük, vagy apróra vágjuk, egy evőkanál zsír­ban megpároljuk, majd lepirít­juk. Megsózzuk, és egy kevés tö­rött borssal ízesítjük. A rétes­tésztát előbb meglocsoljuk zsír­ral, majd megkenjük tejföllel és ezután tesszük rá a káposztatöl­teléket. Felsodorjuk és megsüt­jük. BURGONYÁS RÉTES Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 4 tojássárgája, 4 kanál porcukor, négy kanál főtt, áttört burgonya, két kanál tejföl, négy kanál da­rált dió, 2 tojásfehérje. A tojássárgákat elkeverjük a porcukorral, a főtt, áttört burgo­nyával, a tejföllel, a darált dió­val és két tojásfehérjéből vert kemény habbal. Ezzel a tölte­lékkel töltjük meg a rétest, a szo­kott módon megsütjük, és tála­láskor — még melegen — vaní­liás porcukorral bőven megszór­juk. Készíthetünk még rétesbe való tölteléket mákból, dióból, sült tökből, tojásos tejfölből vagy ve­lőből, sonkából, húsból stb. is.

Next