Ország-Világ, 1985. január-június (29. évfolyam, 1-26. szám)
1985-01-09 / 2. szám
A mackótól a szabadidőöltözékig jó néhány esztendő telt el. A hagyományos sötétkék bolyhos melegítők lassanként színesedtek, egyre szebbé váltak. Bár a gyermekruhák kínálata még mindig meglehetősen szűkös. A divatbemutatókon látott kedves darabok pillanatok alatt elkelnek, üzletről üzletre járhatunk, míg megfelelőt találunk. Nem a különféle műhelyek gyermekruha-tervezőin múlik a választék bővítése. Versényi Piroska, az OKISZ Labor gyermekruha-tervezője két és fél évtizede követi a legújabb irányzatokat. Megpróbálja a stílusokat ötvözni a célszerűséggel. A gyerekeknek szánt ruhák tervezésénél mi sem lehet fontosabb, mint az, hogy kényelmesek legyenek, lehessen bennük mozogni, megfelelő anyagból készüljenek. Nem utolsósorban fontos: a szín és a forma a legkisebbek ízlését is finomítja. Az eddigi fodros, pödrös, romantikus kisruhákat felváltja a sportos, szabadidő-öltözék. Az úgynevezett melegítőstílus jól alkalmazkodik az időjárás viszontagságaihoz és a kicsinyek mozgáskedvéhez. (A mindennapi öltözködést meghatározó sportos jelleg természetesen nem zárja ki a vonalvezetésében, színvilágában díszesebb alkalmi ruházatot.) A megváltozott melegítők tervezésénél alapelvként a funkciót figyelembe vették. Futkosni, birkózni lehet bennük. Jól moshatók, könynyen kezelhetők. Nem utolsó szempont, hogy még a legkisebbek is segítség nélkül bele tudnak bújni. Az alapanyag jellemzői: a felbolyhozott, kötött alapanyag az esztétikus látvány mellett melegérzetet kelt. A pamut a műszál keverék miatt formatartó. A tervezők nem feledkeznek meg a játékosságról sem. Az ejtett vállak, az átgombolásos, több darabból álló megoldások mellett a színek és minták variálása jelenti mindezt. Mindamellett, hogy a színek visszafogottak a gyerekdivatban is. A harsogó pirosat fölváltotta a diszkrét drapp, a fréz, a kék tompább árnyalatai. A csíkos anyagokkal való variálás, valamint a fehér élénkít. Fontos az is, hogy nadrág, blúz, dzseki, szoknya, mellény több rétegben hordható és darabonként variálható. Érdemes közelebbről szemügyre venni az OKISZ Laborban Várnai Zsóka művészeti vezető irányításával készült darabokat. A kisfiú, Peti ruhája: nadrág, kámzsanyakú blúz, mellény könnyen variálható. A legnagyobb kislány, Magdi ruhája átmenetet jelent a tinédzser korba. Nadrágja csípőben erősen húzott. A modern melegítő-felsőrész féloldalas, cipzáras, nagy zsebekkel készült. Fontos a sokféleképpen variálható sálkiegészítő. Jutka világosbarna kabátja enyhén trapéz, ragián szabású. A kis szőke Bernadett horgolással díszített kötényruhája érdekes féloldalas szabású. A világoskék melegítője Gabi nadrágból, magas nyakú blúzból, ejtett vállú, átgombolásos kétsoros mellényből áll. A sapkák egyszerűek, a fejformát követik. Ezt az alapfazont variálják. A kislányoknak ismét divat a hagyományosan kötött puha, meleg kendő a ruhával harmonizáló színben. ERDŐSI KATALIN BABFIGURAK, GURULÓ SAMUK teialwl iüé_ Bábfigurák, konstrukciós játékok, szabadtéren összerakható, többféleképpen használható elemek, fajárművek, guruló sámlik. Sorolhatnánk mindazokat a hasznos és szép tárgyakat, amelyeket az utóbbi években az ipari formatervezők készítettek. Ha lassan is, valami megmozdult a játékgyártás, játéktervezés háza tájékán. Még jó néhány esztendővel ezelőtt tréfás történetek keringtek arról, mivel bízzák meg a formatervezőket. Időközben egyre többen rájöttek: a környezetkultúrát, életmódunkat határozza meg, milyen küllemű tárgyak között élünk. A szép környezetet maigyermekkorban meg kell teremteni, mert nem mindegy, mivel játszik a kicsiny, nem mindegy, mivel vesszük körül. Nádas László, ipari formatervező hétköznapi történetként mondja el, mi vitte a téma felé, s azóta miért foglalkozik egyre többet otthoni és a játszótéri játékok tervezésével. — Családapa vagyok, de azsem lényegtelen, hogy egy nyolcgyermekes család tagjaként nőttem fel. Saját élményeim és a gyermekeim nevelgetése fordította érdeklődésemet a tárgyak felé, amelyek kezükbe kerülnek. Első lépésként csupán válogattam, bírálgattam. Azután csakhamar felismertem: a tervezőnek nagy a felelőssége a jövő generáció ízlésének alakításában. — Az óvodákban, a játszótereken a megvalósított álmok. Asztalán a tervek. Mi az a legfontosabb szempont, amit szem előtt tart? — Állandóan fejemben motoszkálnak a kérdések: miként tudja majd a tárgy, amit létrehozunk, a gondolati, érzelmi tényezőket is közvetíteni? Képes-e sugallni a szeretetet, az örömöt ? Reménykedem: gyakorta sikerül ezeket az érzéseket — ha áttételesen is — beleültetnem a játékokba, a gyerekek használati eszközeibe. Ily módon egyfajta szellemi spirál alakulhat ki a generációk között. A gyerekeik egy magasabb szintről startolhatnak. Nem szükséges újra felfedezni azt, amit az előttünk járók már megtettek. — A guruló sámlik már csaknem minden óvodában a legkedvesebb játékok közé tartoznak. Mi vár megvalósításra? — Magam sem sejtettem, hogy ennek az egyszerű szerkezetnek ennyire örülnek a legkisebbek. A guruló sámli előnye, hogy viszonylag kis helyen is nagy mozgást tesz lehetővé. S van-e annál fontosabb, hogy a gyerekek minél többet mozoghassanak? Egyelőre Monoton gyártják a fajátékokat. Iparművész barátaim terjesztik a bábfigurákat. Úgy érzem, a szabadtéri játékok ötletesebbé tételekor akad tennivaló. A salgótarjáni lakótelepre készítek egy több funkciójú, formájában is újszerű konstrukciós játékot, örülnénk, ha minél több lakótelepi játszótéren hasonlóak lennének. Bábfigurák, fajátékok, konstrukciós játékok és sorolhatnánk, mennyi ötletes tárgy készíthető a gyerekeknek. Hiszen fontos, hogy a legkisebbeket is szép tárgyak vegyék körül, hogy felnőtt korukban is fogékonyak legyenek a harmóniára. E. K. Kígyóbáb - ahogy a formatervező elképzelte BARCZA ZSOLT FELVÉTELE Ötletes szabadtéri mászóka a szentendrei lakótelepen ERDŐSI ÁGNES FELVÉTELE Ínvencfalatok - fejedelmi vadászterületen Mátyás király olasz mesterei építették valamikor az 1470-es esztendőkben Ráckevén, a Fekete Holló vendéglőt. A bolthajtásos borozóban már évszázadokkal ezelőtt is mérték az italt a dunai hajósoknak, a halászoknak. A vendéglősök sűrű vörösbort tartottak a pincében. A rácok emlékét őrizve, akik meghonosították a környéken a szőlőtermesztés kultúráját. Az egykori fejedelmi vadászterületen a maga eredetiségében áll a régi vendéglő. A hangulatos helyiségekben hollócímeres tányérokban régi ízeket idéző étkek párolognak. Jobb ízű a falat — tartja Detrich László üzletvezető —, ha a környezet hangulatos, ha a megszokottól eltérőt tálalnák fel. ERDÉSZNÉ LEVES Hozzávalók: fél kg vegyes vadhús, 25 dkg gomba, öt dkg füstölt szalonna, vadcsontból készült csontlé, zsír, só, paprika, fokhagyma, petrezselyem, fehér bor, tejföl, bors, majoránna, zöldpaprika, paradicsom, babérlevél. A húst kockára vágjuk. A zsírban fonnyasztott hagymát paprikával megszórjuk, hozzáadjuk a húst. Sózzuk, borsozzuk, babérlevelet adunk hozzá, együtt pároljuk, mígnem zsírjára pirítjuk, aztán fehér borral felöntjük. Két liter vízzel készítjük a csontlevet. A füstölt szalonnát apróra vágjuk, üvegesre pirítjuk, beletesszük a gombát, a majoránnát, a petrezselyemzöldet, a finomra vágott fokhagymát. Nyílt láng fölött, állandó keveréssel megpirítjuk. Serpenyőben rántást készítünk petrezselyemmel megszórjuk, csontlével feleresztjük, habverővel simára verjük. Sózzuk, forraljuk. Hozzáadjuk a gombát, a zöldpaprikát, ismét átforraljuk. Állandó keverés mellett sűrítjük, tejfölözzük. Az egészet összeöntjük, zsemlyegombócot adunk hozzá. TÖLTÖTT PALACSINTA Hozzávalók: tíz darab palacsinta, vadvagdalék, majoránna, kakukkfű, bors, só, három dl fehér bor, egy narancs, besamellmártás. Sós palacsintákat sütünk. Majd elkészítjük a tölteléket. A főtt vadhúst apróra vágjuk, majoránnával, kakukkfűvel, sóval, borssal fűszerezzük és a palacsintába töltjük. Elhelyezzük a tányér közepén. Ráöntjük a forró besamellmártást, amit narancslével és a fehér borral megbolondítjuk. FÜRJTOJÁS SALÁTA Hozzávalók: vöröshagyma, saláta, retek, uborka, fürjtojás — piacokon, nagyáruházakban kapható —, tartár. A megfőzött tojásokat felszeleteljük. Salátalevélre rakjuk, hagymával ízesítjük. Végezetül leöntjük tartármártással. Uborkával, retekkel díszítjük. TITOK Hozzávalók: szalonna, fürj, zsír, fehér bor, só, bors, tárkony, kevés liszt, vaj, tej, marhanyelv, borsó. A liszttel, a vajjal, a tejjel sűrű besamellmártást készítünk. Kockára vágjuk a főtt marhanyelvet, sózzuk, összekeverjük a mártással, a tárkonynyal, a borssal. Kivajazott formába téve, erőlevesben pároljuk. A fürjet szalonnával beborítjuk, megpároljuk, megsütjük. Tálalásnál mandarinmártást adunk hozzá. Szalmaburgonya illik hozzá. ORSZÁG-VILÁG 131