Ország-Világ, 1989. január-június (33. évfolyam, 1-26. szám)

1989-03-01 / 9. szám

A Halak jegyében születettek a legromantikusabb emberek. Ön­zetlenek, sőt önfeláldozók. Min­denkin segítenek, aki rászorul. Családszeretők és társaságked­velők. Bár többnyire igyekeznek szerényen a háttérben maradni, csak akkor érzik jól magukat, ha nagy a nyüzsgés körülöttük. Ne­hezen jönnek indulatba, de ha felbosszantják őket, nehezen csillapodnak le. A Halak típusú ember szereti a természetet, különösen folyó­vagy tóparton érzi jól magát. Legszívesebben vízparti házban élné le életét, de mert ez csak keveseknek adatik meg, a több­ség, ha csak teheti, minden sza­bad idejét valamilyen nagyobb víz mellett tölti. A művészetek nagy barátja. Olykor maga is megpróbálkozik valamely művészeti ággal, hiva­tásszerűen vagy csak hobbiként. A Halak jegyű emberek közül sok író, festő, színész kerül ki, de leginkább e jegy adja a dísz­let- és jelmeztervezőket, kirakat- és lakberendezőket is. Szinte minden Halak-ember jó ízléssel, finom eleganciával rendezi be otthonát, alakítja ki szűkebb környezetét, mivel csak harmonikus környezetben érzi jól magát. Apró ötletekkel a leg­unalmasabb panellakást is egye­divé, otthonossá tudja varázsol­ni. Álmodozó természetéből fa­kad, hogy gyakran épít légvára­kat, s bizony nemegyszer csaló­dás éri, mert megalapozatlan tervei kudarcba fulladnak. Üzleti érzéke nincs, ezért jobb, ha a bizonytalan vállalkozások he­lyett a biztos megélhetést vá­lasztja. Igaz ugyan, hogy a sze­rencse szinte egész életén át „útitársa" és gyakran átsegíti a nagyobb bajokon, de a Halak nehezen viseli a kudarcokat, s egy-egy csalódás után keserve­sen képes csak talpra állni. Kicsit szertelen, szeret jókat enni, méginkább inni, ami bi­zony idő előtt elhízáshoz vezet­het. Az önmérséklet ugyan nem erénye, de talán, ha kezdettől vigyáz a kalóriákra, sikerül meg­előznie egy drasztikusabb fogyó­kúrát. Öltözködésében kedveli a pu­ha pamutanyagokat, a simogató selymet, a romantikus, lágy vo­nalakat, az egyszerű eleganciát, mint a francia szabású kosztü­möt, a fekete kis ruhát, fehér gallérral. Kedveli a kék vala­mennyi árnyalatát. A kötött ru­hákat előnyben részesíti, s ha csak teheti, maga kreálja. — w — 5o o>— otUO Mire való? CURRYPOR (Curry powder) Indiából szár­mazó, ma már az egész világon használt fű­szerkeverék. Hideg-meleg sültek, baromfi-, marha-, sertés-, borjúhúsok, továbbá vagdal­tak, főzelékek és mártások ízesítésére hasz­nálható. Egyaránt jó hatása lehet a sütés, fő­zés előtti és alatti felhasználásának. Saláták, mártások utólagos fűszerezésére is alkalmas. GRILLKEVERÉK (Barbecue spice) Elsősor­ban grill-, roston-, nyársonsültek, koktélok, mártások, vagdalt húsok, gulyáslevesek ízesí­tésére kiváló. Az étel elkészítése során a tála­lás előtt ízlés szerint használható. CAYENNE-BROS (Red pepper) Egy trópusi paprika rendkívül csípős őrleménye. A papri­kához hasonlóan használható hal-, tojásos és húsételek fűszerezéséhez. Ajánlatos óvato­san kezelni! CHILIPOR (Chili powder) Mexikóból szár­mazó, csípős fűszerkeverék, főleg a déli or­szágok ételeinek kedvelői részére. Különböző levesek (marhahús­, zöldséglevesek), körözött, tartérmártás, különleges pikáns saláták, tojá­sos­ ételek, pörköltfélék kiváló ízesítője. SALÁTAÍZESÍTŐ (Salad seasoning) Külön­leges ízesítő saláták, mártások készítéséhez. Apróra préselt sajtdarabkákat tartalmaz. Így különösen azok használják, akik a sajtos íze­ket kedvelik. Készíthető belőle ízes saláta­öntet majonéz, ecet és egy kis olaj hozzáadá­sával. UJ ><co _* oSo C -C • — c-JÉ­­ o [5 *5­4/ ~ -0) v > *D ] g­u. E I­a f Hl SB IBI _ akteriumolo A vöröshagyma ősrégi konyhafűszer. A ma­gyar konyha el sem képzelhető nélküle. Jelleg­zetes illatát kéntartalmú illó­olaj adja. Fűsze­rező hatásának széles skálája van, attól füg­gően, hogy főzik, párolják, hirtelen sütik vagy nyersen használják fel. A gyógynövények között is előkelő helyet foglal el. Több ezer éve ismert szer. Már az egyiptomi piramisok építői is kaptak vörös­hagymát és fokhagymát, a piramisokban erre utaló jeleket, hieroglifákat találtak. Az ókori görögöknél nagy tekintélye volt a hagymaáru­soknak, a rómaiak asztalán is megtalálható volt, házi gyógyszerként is alkalmazták. A hagyma gyógyító „titkait” kutató tudósok érdekes dologra jöttek rá. A felvágott vörös­hagyma közelében 35-45 másodperc múlva el­pusztultak a mikroorganizmusok, sőt elpusz­tultak annak a gombának a spórái is, amely­ből a penicillint készítik. Rájöttek, hogy ezek az illó vegyi anyagok a levegőn keresztül is hatnak, így a légkör gyógyító „vitaminjai”. Igen jelentős szerepet játszik a hagyma fo­gyasztása az életkor meghosszabbításában. A matuzsálemi kort megért öregek elmondása szerint szinte mindennapi ételük a hagyma vagy a fokhagyma. A hagymában található anyagok elősegítik az emésztést, javítják a beteg szívműködését, tágítják a perifériás ereket. Jó hatással vannak az érelmeszesedéssel járó magas vérnyomásra. Rendszeres fogyasztása segítségével megelőz­hetjük a szív- és érrendszeri betegségeket. Napjainkban újból és újból felfedezik külön­böző gyógyhatását, így pl. vizelethajtásra, bél­­féregűzésre, vércukor csökkentésére ajánlják. Napi hat gramm nyersen vagy főzve elfogyasz­tott hagyma megakadályozza a zsíros étkezés káros következményét, csökkenti a trombózis fenyegető veszélyét. A hagymát hűléses betegségek gyógyítására háziszerként is felhasználhatjuk. A vöröshagy­mát szeleteljük fel, és a beteg egy percig jó mélyen szívja be az illatát. Így érvényesül baktériumölő hatása. Idősebbeknek és gyerme­keknek különösen ajánlott, mert szervezetüket ellenállóbbá teszi, főként a meghűléses beteg­ségekkel szemben. A háziasszony nyersen sok­féleképpen variálhatja (saláták, hidegtálak, körözött, ecetes hagyma, káposztával keverve, szendvicsek díszítésére, húsos salátára stb.) Még néhány szó a metélőhagymáról (snid­ házistr­ ling). Az ételt ízletessé teszi. Diétás ételek za­matos fűszerezője. Már kora tavasszal hajtat­hatjuk. Nem szabad főzni. Apróra vágva fel­használási módja szinte korlátlan (saláták, le­vesek, vajas kenyér, túró, körözött, mártások, sültek, tojásételek ízesítője). Kevésbé népsze­rű a póréhagyma, pedig levesbe és zöldhagy­maként fogyasztva is kitűnő. Sokan panaszkodnak, hogy a hagymás éte­lek túl erősek. Főképpen azoknak okoz ez problémát, akiknek lassabban működik az epéjük. Nekik azt ajánljuk, hogy lehetőleg ke­rüljék a zsírban pirított hagymát vagy például a hagymás rostélyost. Kisebb mennyiségben, zsír nélkül nem okoz gondot. Tavasz közeledtén, szinte a legelső vitamin­forrásunk az újhagyma. A kiskerttulajdono­sok ezt jól tudják, ezért idejében elduggatják. Amint kibújik a földből, fogyasztható. A na­gyon zsenge újhagyma sohasem okoz semmi­lyen panaszt. Fási Katalin Metélőhagyma tavaszi hajtatása | ORSZÁG-VILÁG 31 |

Next