Orvosi Közlemények, 1975 (11. évfolyam, 1-4. szám)

1975 / 1. szám

XI. ÉVFOLYAM, 1. SZÁM A Bács-Kiskun megyei Kórház rendezte meg 1974. ok­tóberében a Magyar Pathológusok Társasága rendszeressé vált, sorrendben negyedik találkozóját. Szerkesztőségünk arra az álláspontra jutott, hogy mind az ott ismertetett alapkutatások gyakorlati vonatkozása, mind­ a Bács-Kiskun megyei Kórház eleven tudományos életének elismerése egyaránt indokolja a tudományos anyag publikálását. Ezért közöljük az elhangzott előadások egy részét jelen számunkban. Vérzsírszint befolyásolása táplálkozással (táplálékbevitellel) G. Schlierf A hyperlipidemiák szerepe és hosszú távon történő kezelésének szük­ségessége abból adódik, hogy mint kockázati faktorok szerepet játsza­nak az arteriosclerosis kialakulásában és lefolyásában. (Kanner ex al, 1971). Nem szorul részletes indoklásra az a tény, hogy a vér lipoid szint­­magassága és egyéb rizikófaktorok mellett az érfal reakció módja, kü­lönösen annak anyagcsere tulajdonságai degenerativ érmegbetegedések előállásában és szövődmények képződésében dön­tő jelentőséggel bírnak és így csak a pathologusok, biokémikusok és klinikusok együttes fárado­zásai tesznek lehetővé kiegyensúlyozott szemléletet, valamint ismereteink haladását ezzel a folyamattal kapcsolatban. A következő sorok megkísérlik, hogy bevilágítsanak egy szűk rész­letet ebből a hatalmas területből, vagyis a vérzsírszint és táplálkozás összefüggéséből, melynél különösen aktuális problémákra kell tekintettel lenni. A táplálkozási eljárások hypercholesterinaemiánál alapjaikban kb. 20 év óta ismeretesek és epidemiológiai vizsgálatokkal próbálták ki őket (Turpeinen 1973, Leren 1973, Dayton 1973). Fontosságuk sorrendjében a következőek: Szívinfarktus-kutatás Klinikai Intézete, Orvostudományi Egyetem Heidelberg.

Next