Paksi Tükör, 2012 (19. évfolyam, 1-4. szám)

2012-03-01 / 1. szám

Kródi József Volt egyszer egy konzervgyár Pakson (2. rész) 1980-ra a hazai konzervgyártást a jelenlegivel szemben 7,5-szeresére kell növelni. Ezt a nagyarányú fejlesztést az új gyárak megvalósításán kívül a meglévő üzemek korszerűsítésével kívánja az ipar biztosítani. A Paksi Konzervgyárat is ily módon kívánják fejleszteni, korszerűsíteni. A környék mezőgazdasági kultúrája igazodik a konzervgyártás nyersanyag szükségleteihez és a friss zöldség, gyümölcs a paksi járás területéről köz­úti járműveken gyorsan bekerülhet az üzembe, ami a minőség megóvá­sát elősegíti. A fejlesztés nyersanyag szükséglete is biztosítható a mini­málisan kibővített közvetlen környékről (50 km-en belül). A meglévő telepen a Duna közelsége, az ipari víz szükségletet is, de a fej­lesztés után is bőven fedezi. Az ivóvíz mennyiséget a telepen lévő fúrt kutakból nyerik, a fejlesztés utáni igényhez csupán kis mérvű fejlesztés szükséges. Az üzem nem régen épített kazánházzal, ill. transzformátorházzal rendelkezik. A fejlesztés után a gőzenergia biztosítását a meglévő ka­zántelep bővítésénél, ill. építésénél a fejlesztés lehetőségét figyelembe vették, a kémény, va­lamint az egyéb kiegészítő berendezések, he­lyiségek a fejlesztés mértékének megfelelően épültek. A transzformátorház a transzformáto­rok cseréje után a fejlesztés követelményeinek megfelel. A szociális épület megépítése a gyár fejlesztési elképzelésébe bele­illeszkedik, és olyan mértékben készül, hogy az meg­felel az előírt követelményeknek. A gyár jelenlegi létszámából és a környéken felszabaduló létszámból a fejlesztés utáni igény bőven fedezhető. A gyár részére előirányzott termelési feladatok nagy zömmel a paksi üzemben és kis részben a faddi telepen valósíthatók meg. A bogyiszlói Paksi LÍiki>r I 2012. március III. fejezet 1965-től 1990-ig a gyár rekonstrukciós fejlesztésének és a folyamatos termelés növekedésének időszakáról

Next