Pécsi Napló, 1941. január (50. évfolyam, 1-25. szám)
1941-01-19 / 15. szám
1941 január 19. PÉCSI NAPLÓ HÁZIASSZONYOK NAPLÓJA bocsánat, de nincs igaza Nagyságos Asszonyom, amikor neheztel leányára, mert hálózni szeretne. Éppen egy héttel ezelőtt, lapunk más helyén cikkeztünk arról, hogy a fiatalságnak jussa van a szórakozásra, arra, hogy kihasználva a farsangot, táncoljon. „Nem olyan időket élünk“ — írja ön, Asszonyom, mi azonban nem helyeselhetünk. Márkus László, a kitűnő színházi szakember és publicista írta a napokban egy cikkében, hogy a haza érdekeit ne csak lesújtott, szomorú arccal, bánatba roskadtan lehet szolgálni, hanem derűlátó vigasságban is. Ne érveljünk tehát mindig azzal, hogy: „Nem olyan időket élünk“ és ne igyekezzünk ezzel a négy szóval megakadályozni mindent, ami a jókedv, a vigasság kifejezője akar lenni. Húsz éves a leánya. Általában a húszévesek pártján vagyunk, megértjük őket, hogy ragaszkodnak a halványkék vagy fehér selyem báliruhához, a hozzátartozó finom cipőhöz és frakkos gavallérhoz, hogy kívánkoznak a bálterem parfömös levegője után, hogy táncolni szeretnének, hiszen nem rágódhatnak mindig az öregek, az idősebbek gondján-baján. „Nem olyan időket élünk“ — ismételgeti ön levelében és — sajnos — ez a refrén nagyon odakívánkozik nehéz napjaink sorába, de nem úgy, hogy mindennek a kerékkötője legyen. Ez a mai élet sok komolyságot, elmélyedést, nagyfokú felemelkedettséget, főként áldozatosságot követel mindnyájunktól, de mindennek dokumentálására úgy is alkalom kínálkozik, ha néha-néha nevetni, sőt — horribile dictu — vigadni merészelünk. Farsang van, a tradicionális mulatozás ideje és ha alkalmazkodni is kell annak mértékében a mai időkhöz, nem szabad véglegesen vétót kiáltani a fiatalok táncba kívánkozása elé. POLGÁRI HETI ÉTLAP JANUÁR 2 Hétfő. Ebéd: Tejleves, töltött tojás, alma. — Vacsora: Paprikás burgonya tepertővel. Kedd. Ebéd: Rizsleves, babfőzelék kolbásszal, kukoricaprósza. — Vacsora: Felvágott, tea Szerda. Ebéd: Nyúlleves zsemlyegombóccal, káposztás rétes. — Vacsora: Marhapörkölt , galuskával.Csütörtök. Ebéd: Tyúkleves, főtt tyúk tört , burgonyával, paradicsommártással. — Va RTÓL 27-IG csora: Sült májashurka, rizzsel, savanyu uborka. Péntek. Ebéd: Tejfeles bableves, sajtos makaróni. — Vacsora: Szardínia, vaj, sajt, tea Szombat. Ebéd: Székelygulyás, túróspalacsinta — Vacsora: Füstölt kolbász tormával. Vasárnap. Ebéd: Zöldségleves, töltött káposzta, farsangi fánk. — Vacsora: Déli káposzta, sajt, narancs, tea. A JÓL TÖLTÖTT TOJÁS Szép friss tojásokat forró vízbe téve, kerményre 6—8 percig főzzük, aztán hideg vízzel lehűtve megtisztitjuk. Óvatosan kettévágva, a sárgáját kivesszük s átpaszírozzuk. 4 tojáshozegy nagy kanálfejnyi vajat habosra keverve beleadjuk a tojás sárgáját, finomra vágott petrezselyem zöldjét, vagy ha van snidlinget, egy kis borsot, sót, egy kevés zsemlye morzsát és 3 evőkanál tejfelt, összekeverni, a félkemény tojásfehérbe visszarakni, tálra rakva, tejfellel megöntözve, sütőbe felforrni hagyjuk s aztánbetálaljuk. BURGONYA KÖRET SONKÁVAL ! Héjjában megfőzünk 5—6 jó lisztes burgonyát és szitán áttörjük, akkor hozzáadunk 10 deka nagyon puhára őrölt sovány sonkát és keményre főtt tojás sárgáját megreszelve, elegendő sót és 3—4 kanál jó tejfölt, ha jól elkevertük, egy lábas alját fagyos zsírral bekenünk és a keveréket beletesszük és a sütőben pirosrasütjük s szépen felvágva a hús közé rakjuk. 0 N Y H A ERDÉLYI POGÁCSA Hat tojásfehérből nagyon sűrű és kemény habot verünk, mikor fele kész a hab, akkor beleadunk 20 deka cukrot és tovább verjük míg egészen jó lesz, akkor fakanál segélyével még 22 deka cukrot keverünk hozzá. A nyújtó deszkát megnedvesítjük és arra tiszta papírt helyezünk, papírzacskóból jó féldiónyi csomókat nyomunk és anyi időre, míg jó kemény héja képződik, a sütőbe tesszük, onnan kivéve az alsó részen egy kis késsel nyílást csinálunk és amennyire lehet, a belét kiszedjük és mogyoró crémmel megtöltjük, kettőt összeragasztva belőle, fehér és piros jéggel bevonjuk. DIÓTORTA Tizennégy deka cukrot, 10 deka finom őrölt diót, 5 tojássárgáját s egy egész tojással habzásig keverünk, azután az 5 tojás fehérjéből kemény habot verve, ezt 2 deka átszitált zsemlyemorzsával közévegyítjük és vajjal kikent formába téve háromnegyed óráig sütjük. l. vörös arcról és Az állandó vörös arcnak és a gyakran vele járó orrvörösségnek előidézői bizonyos külső ártalmak és belső szervi okok. Többnyire ZSJ az orr vörösségéről ros arcbőrhöz járul, amelyen a faggyúmirigyek és környékük megvastagszik, az arc hajszálerei kitágulnak és a vérkeringés renyhe lesz . ----L________ Előkelő családi szálloda, olcsó árakkal. Egy ágyas szoba 6 P-től, két ágyas szoba már 12 P-től. „ .._ _ __CT Kitűnő étterem és kávéház. BUDAPEST, Előzékeny kiszolgálás. DUNAPARTOM— .............— BRISTOL SZÁLLODA 9. oldal. FERENC JÓZSEF KESERÜVIZ területeken. Ugyanez a folyamat megy végbe az orr bőrén. E vérkeringési rendellenességek tágult erecskék és ezzel kapcsolatban az arc és orr állandó vörössége felép oly egyéneknél, kiknek arca állandóan hideg vagy meleg behatásoknak van kitéve. A szabadban dolgozó vagy tartózkodó, az időjárás viszontagságának, szélnek, hidegnek állandóan kitett arcbőr már nem tud védekezni a felületén lévő erecskék összehúzódása által az ártalom ellen, a kitágult erek ilyenformán állandó vörös színt adnak az arcnak, orrnak. Ugyanez a folyamat megy végbe ha valaki állandóan meleg gőzben tartózkodik, a gőz irritálja az arcot és ezáltal az arc és orr állandó vörös színt nyer. Gyakran látjuk, hogy a főzéssel a tűzhelyről felszálló gőzök is ilyen hatással vannak ha valaki állandóan a tűzhely körül kénytelen tartózkodni és nem óvja megfelelő módon az arcbőrét. Az arc pirosságához vezető okok között szerepelhetnek még bizonyos gyomorzavarok, egyéb belső bajok. Orvosi megállapítás szerint a fűszeres ételek, erős tea és feketekávé élvezete is hajlamosít borvirágos orra. Bizonyos, hogy a különféle szeszes italoknak túlságos élvezete lehet előidéző oka az arc vagy orr pirosságának. Elsősorban tehát kerülni kell a fent említett fűszeres ételeket, erős teát, feketét és a sok szeszes italt. Az arc túlzsírosságát csökkenteni kell. Aki életkörülményei folytán időjárási vagy más külső ártalmaknak van kitéve, védje arcát megfelelő krémmel. E kellemetlen szépséghibákat megfelelő arcmasszázzsal és fénykezeléssel lehet ellensúlyozni, melyek részben a vérkeringést javítják, részben pedig gyógyítják a folyamatot. A kitágult erecskéket villamos kezeléssel véglegesen meg lehet szüntetni. —О— Téli jótanácsok. VÍZHATLAN CIPŐK A lucskos, nedves téli és tavaszi időjárás alatt sok bosszúságtól kíméljük meg magunkat, ha cipőnket már jóelőre ellenállóvá tettük a nedvességgel szemben. Ha a cipő megázott és öszeszáradt már egyszer, először tisztítsuk meg - jól, állítsuk melegvízbe és áztassuk addig, amíg újra meg nem puhult, aztán töröljük meg egész szárazra, de különösen ügyeljünk arra, hogy a 1 .talpvarrás teljesen vízmentes legyen. Ha a bőr száraz, tömjük ki szalmával, vagy papírral úgy, hogy a bőr kisimuljon. Ezután várjuk meg, amíg a cipő kiszáradt, ekkor talpát két rész faggyú, egy rész stearin és egy rész parafin megmelegített keverékével kenjük be. A cipő felső részét legjobb, ha egyszer-kétszer ricinusolajjal kezeljük. Az így ápolt cipők sokkal tovább tartanak, a bőr nem töredezik és nem reped. Azonkívül sok kellemetlen meghűléstől, betegségtől óv meg mindenkit a pár fillérért otthon, idejében vízhatlanná tett cipő. JAVÍTSUK OTTHON A HIBÁS GUMICIPŐKET A gumicipőre nagyon vigyázni kell, mert a háború miatt mindig nehezebben és drágábban lehet majd gumianyagot beszerezni. A rongyos, kirepedt, régi gumicipőt, sárcipőt és gumikabátot könnyen és olcsón megjavíthatjuk magunk is. Vékony kaucsukot, gumidarabkát éles késsel olyan formára vágunk, amilyen a lyuk. A lyukas hely környékét és a foltot is kenjük be terpentinolajjal. Nyomjuk a foltot a lyukra és 24 órán keresztül tegyük ki állandó nyomásnak Ezt legkönnyebben úgy érjük el, ha súlyt teszünk rá. Ha csak kisebb repedésről van szó, először szövetdarabkát ragasztunk rá cipőcsirizzel. Ha megszáradt, kis darab guttaperdát olvasztunk fel pléhkanálban és a megfoltozott helyre öntjük. Vigyázzunk arra, hogy a gumiholmik ne kerüljenek száraz vagy túl meleg helyre. Ne szárítsunk gumi cipőt vagy kabátot kályha ' mellett.