Pécsi Napló, 1941. január (50. évfolyam, 1-25. szám)

1941-01-19 / 15. szám

1941 január 19. PÉCSI NAPLÓ HÁZIASSZONYOK NAPLÓJA bocsánat, de nincs igaza Nagyságos Asszonyom, amikor neheztel leányára, mert hálózni szeretne. Éppen egy héttel ezelőtt, lapunk más helyén cikkeztünk arról, hogy a fiatalságnak jussa van a szórakozásra, arra, hogy kihasználva a farsangot, táncoljon. „Nem olyan idő­ket élünk“ — írja ön, Asszonyom, mi azonban nem helyeselhetünk. Márkus László, a kitűnő színházi szakember és publicista írta a napokban egy cikkében, hogy a haza érdekeit ne csak lesújtott, szomorú arccal, bánatba roskadtan lehet szolgálni, hanem derűlátó vigasságban is. Ne érveljünk tehát mindig azzal, hogy: „Nem olyan időket élünk“ és ne igyekezzünk ezzel a négy szóval megakadályozni min­dent, ami a jókedv, a vigasság kifejezője akar lenni. Húsz éves a leánya. Általában a húszévesek pártján vagyunk, megértjük őket, hogy ragaszkodnak a halványkék vagy fehér selyem báliruhához, a hozzátartozó finom cipőhöz és frakkos gavallér­hoz, hogy kívánkoznak a bálterem parfömös levegője után, hogy táncolni szeret­nének, hiszen nem rágódhatnak mindig az öregek, az idősebbek gondján-baján. „Nem olyan időket élünk“ — ismételgeti ön levelében és — sajnos — ez a refrén nagyon odakívánkozik nehéz napjaink sorába, de nem úgy, hogy mindennek a kerék­kötője legyen. Ez a mai élet sok komolyságot, elmélyedést, nagyfokú felemelke­dettséget, főként áldozatosságot követel mindnyájunktól, de mindennek dokumen­tálására úgy is alkalom kínálkozik, ha néha-néha nevetni, sőt — horribile dictu — vigadni merészelünk. Farsang van, a tradicionális mulatozás ideje és ha alkalmaz­kodni is kell annak mértékében a mai időkhöz, nem szabad véglegesen vétót kiál­tani a fiatalok táncba kívánkozása elé. POLGÁRI HETI ÉTLAP JANUÁR 2 Hétfő. Ebéd: Tejleves, töltött tojás, alma. —­­ Vacsora: Paprikás burgonya tepertővel. Kedd. Ebéd: Rizsleves, babfőzelék kolbásszal, kukoricaprósza. — Vacsora: Felvágott, tea Szerda. Ebéd: Nyúlleves zsemlyegombóccal, káposztás rétes. — Vacsora: Marhapörkölt , galuskával.­­Csütörtök. Ebéd: Tyúkleves, főtt tyúk tört , burgonyával, paradicsommártással. — Va­­ RTÓL 27-IG csora: Sült májashurka, rizzsel, savanyu uborka. Péntek. Ebéd: Tejfeles bableves, sajtos maka­róni. — Vacsora: Szardínia, vaj, sajt, tea Szombat. Ebéd: Székelygulyás, túróspalacsinta — Vacsora: Füstölt kolbász tormával. Vasárnap. Ebéd: Zöldségleves, töltött káposzta, farsangi fánk. — Vacsora: Déli káposzta, sajt, narancs, tea. A JÓ­L TÖLTÖTT TOJÁS Szép friss tojásokat forró vízbe téve, ke­­rményre 6—8 percig főzzük, aztán hideg vízzel­ lehűtve megtisztitjuk. Óvatosan kettévágva, a sárgáját kivesszük s átpaszírozzuk. 4 tojáshoz­­egy nagy kanálfejnyi vajat habosra keverve bele­adjuk a tojás sárgáját, finomra vágott pet­rezselyem zöldjét, vagy ha van snidlinget, egy kis borsot, sót, egy kevés zsemlye morzsát és 3 evőkanál tejfelt, összekeverni, a félkemény tojásfehérbe visszarakni, tálra rakva, tejfellel megöntözve, sütőbe felforrni hagyjuk s aztán­­betálaljuk. BURGONYA KÖRET SONKÁVAL ! Héjjában megfőzünk 5—6 jó lisztes burgo­nyát és szitán áttörjük, akkor hozzáadunk 10 deka nagyon puhára őrölt sovány sonkát és keményre főtt tojás sárgáját megreszelve, ele­gendő sót és 3—4 kanál jó tejfölt, ha jól elke­vertük, egy lábas alját fagyos zsírral bekenünk és a keveréket beletesszük és a sütőben pirosra­­sütjük s szépen felvágva a hús közé rakjuk. 0 N Y H A ERDÉLYI POGÁCSA Hat tojásfehérből nagyon sűrű és kemény habot verünk, mikor fele kész a hab, akkor beleadunk 20 deka cukrot és tovább verjük míg egészen jó lesz, akkor fakanál segélyével még 22 deka cukrot keverünk hozzá. A nyújtó deszkát megnedvesítjük és arra tiszta papírt helyezünk, papírzacskóból jó­ féldiónyi csomó­kat nyomunk és anyi időre, míg jó kemény héja képződik, a sütőbe tesszük, onnan kivéve az alsó részen egy kis késsel nyílást csinálunk és amennyire lehet, a belét kiszedjük és mo­gyoró crémmel megtöltjük, kettőt összeragaszt­va belőle, fehér és piros jéggel bevonjuk. DIÓTORTA Tizennégy deka cukrot, 10 deka finom őrölt diót, 5 tojássárgáját s egy egész tojással hab­zásig keverünk, azután az 5 tojás fehérjéből kemény habot verve, ezt 2 deka átszitált zsem­lyemorzsával közévegyítjük és vajjal kikent formába téve háromnegyed óráig sütjük. l. vörös arcról és Az állandó vörös arcnak és a gyakran vele járó orrvörösségnek előidézői bizonyos külső ártalmak és belső szervi okok. Többnyire ZSJ­ az orr vörösségéről ros arcbőrhöz járul, amelyen a faggyúmirigyek és környékük megvastagszik, az arc hajszál­erei kitágulnak és a vérkeringés renyhe lesz . ----L________ Előkelő családi szálloda, olcsó árakkal. Egy ágyas szoba 6 P-től, két ágyas szoba már 12 P-től. „ .._ _ __CT Kitűnő étterem és kávéház. BUDAPEST, Előzékeny kiszolgálás. DUNAPARTOM­­— .............— BRISTOL SZÁLLODA 9. oldal. FERENC JÓZSEF KESERÜVIZ területeken. Ugyanez a folyamat megy végbe az orr bőrén. E vérkeringési rendellenességek tágult erecskék és ezzel kapcsolatban az arc és orr állandó vörössége felép oly egyéneknél, kiknek arca állandóan hideg vagy meleg beha­tásoknak van kitéve. A szabadban dolgozó vagy tartózkodó, az időjárás viszontagságának, szél­nek, hidegnek állandóan kitett arcbőr már nem tud védekezni a felületén lévő erecskék össze­húzódása által az ártalom ellen, a kitágult erek ilyenformán állandó vörös színt adnak az arc­nak, orrnak. Ugyanez a folyamat megy végbe ha valaki állandóan meleg gőzben tartózkodik, a­ gőz irritálja az arcot és ezáltal az arc és orr állandó vörös színt nyer. Gyakran látjuk, hogy a főzéssel a tűzhelyről felszálló gőzök is ilyen hatással vannak ha valaki állandóan a tűzhely körül kénytelen tartózkodni és nem óvja meg­felelő módon az arcbőrét. Az arc pirosságához vezető okok között szerepelhetnek még bizonyos gyomorzavarok, egyéb belső bajok. Orvosi megállapítás szerint a fűszeres ételek, erős tea és feketekávé élve­zete is hajlamosít borvirágos orra. Bizonyos, hogy a különféle szeszes italoknak túlságos él­vezete lehet előidéző oka az arc vagy orr piros­­ságának. Elsősorban tehát kerülni kell a fent emlí­tett fűszeres ételeket, erős teát, feketét és a sok szeszes italt. Az arc túlzsírosságát csök­kenteni kell. Aki életkörülményei folytán idő­járási vagy más külső ártalmaknak van kitéve, védje arcát megfelelő krémmel. E kellemetlen­ szépséghibákat megfelelő a­rcmasszázzsal és fénykezeléssel lehet ellensúlyozni, melyek rész­ben a vérkeringést javítják, részben pedig gyó­gyítják a folyamatot. A kitágult erecskéket vil­lamos kezeléssel véglegesen meg lehet szüntetni. —О— Téli jótanácsok. VÍZHATLAN CIPŐK A lucskos, nedves téli és tavaszi időjárás alatt sok bosszúságtól kíméljük meg magunkat, ha cipőnket már jóelőre ellenállóvá tettük a nedvességgel szemben. Ha a cipő megázott és­­ öszeszáradt már egyszer, először tisztítsuk meg -­ jól, állítsuk melegvízbe és áztassuk addig, amíg­­ újra meg nem puhult, aztán töröljük meg egész­­ szárazra, de különösen ügyeljünk arra, hogy a 1 .talpvarrás teljesen vízmentes legyen. Ha a bőr­­ száraz, tömjük ki szalmával, vagy papírral úgy,­­ hogy a bőr kisimuljon. Ezután várjuk meg, amíg a cipő kiszáradt, ekkor talpát két rész faggyú, egy rész stearin és egy rész parafin megmelegített keverékével kenjük be. A cipő felső részét legjobb, ha egyszer-kétszer ricinus­­olajjal kezeljük. Az így ápolt cipők sokkal tovább tartanak, a bőr nem töredezik és nem reped. Azonkívül sok kellemetlen meghűléstől, betegségtől óv meg mindenkit a pár fillérért otthon, idejében vízhatlanná tett cipő. JAVÍTSUK OTTHON A HIBÁS GUMICIPŐKET A gumicipőre nagyon vigyázni kell, mert a háború miatt mindig nehezebben és drágáb­ban lehet majd gumianyagot beszerezni. A ron­gyos, kirepedt, régi gumicipőt, sárcipőt és gumi­­kabátot könnyen és olcsón megjavíthatjuk ma­gunk is. Vékony kaucsukot, gumidarabkát éles kés­sel olyan formára vágunk, amilyen a lyuk. A lyukas hely környékét és a foltot is kenjük be terpentinolajjal. Nyomjuk a foltot a lyukra és 24 órán keresztül tegyük ki állandó nyomásnak Ezt legkönnyebben úgy érjük el, ha súlyt te­szünk rá. Ha csak kisebb repedésről van szó, először szövetdarabkát ragasztunk rá cipőcsi­­rizzel. Ha megszáradt, kis darab guttaperd­át olvasztunk fel pléhkanálban és a megfoltozott helyre öntjük. Vigyázzunk arra, hogy a gumiholmik ne kerüljenek száraz vagy túl meleg helyre. Ne szárítsunk gumi cipőt vagy kabátot kályha '­ mellett.

Next