Agglomeráció, 2006 (3. évfolyam, 2-9. szám)
2006 / 7. szám
www.agglomeracio.hu - az első agglomerációs hírportál REGIOTOUR kultúrtipp Kastélybéli Históriák a Grassalkovichok idejéből Vajdai Ágnes több éves gyűjtő- kutatómunkájának eredményeképp nemrégiben napvilágot látott a könyv, a fenti címmel. A könyv szerkesztője Varga Kálmán, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke volt. A szerzővel beszélgettünk. Nagyon sokan voltak a könyvbemutatón, melyet a Gödöllői Királyi Kastélyban tartottatok. Sokat készültünk rá és egy nagyon kedves csapat segítette a munkánkat. Köszönet a D Stúdiónak, a Királyi Kastély kedves, lelkes csapatának és a lelkem és szívem azt diktálja, hogy mondjak köszönetet drága jó Jézusomnak és a Szentléleknek. Mi is úgy érezzük és éreztük, hogy jól sikerült a könyv bemutatkozása. Tudják-e ma az emberek, hogy kik voltak a Grassalkovichok? Amikor magam is a Kastélyban dolgoztam, sajnos rá kellett döbbennem, hogy még a gödöllőiek sem ismerik igazán a Grassalkovichokat, sőt, magát a Kastélyt sem. A kastélyról a legtöbbeknek csak a királyi időszak jut az eszébe, abból is igazán csak Sisi. Sajnos. Kinek a feladata lenne az, hogy ez megváltozzon? Ez nehéz kérdés, hiszen ilyenkor mindenki egymásra mutogat. Mi pedagógusok annak idején megpróbáltuk felvállalni, hogy a felnövekvő generációnak már teljesebb képe legyen a kastélyról. Érdekes dolog, hogy Hatvanban - ahol pedig nagyon ritkán tartózkodott a Grassalkovich család - még szobra is van a grófnak. Egyszer talán valaki majd meri vállalni a feladatot, hogy bemutassa a városnak azt, hogy kik is voltak ők és ilyen sokat köszönhetünk nekik. Honnan a könyv gondolata, honnan a téma? Nagyon egyszerű volt az ötlet: amikor '96-ban megnyitották a Kastély kapuit, akkor olyan sok TV és rádió érdeklődött, hogy alig győztük őket kísérgetni. Ráadásul nekik az anekdoták kellettek, de senkinek nem volt ideje azokat előbányászni, így amikor volt egy kis időm, akkor mindig a Múzeum egyik kis szobájában olvastam a Kastélyról szóló könyveket, így kezdtem el gyűjteni a történeteket. Van még a fiókban szerkesztetlen történet? A Grassalkovichok idejéből is van, hiszen mindig jön még meglepetés egy megjelent könyv után. A könyv maga sorozatnak készült, hiszen a további korszakokról is sok érdekes történet van. Mi a szerkesztési koncepciója a könyvnek? Az induláskor volt egy nagy halom különböző stílusú, terjedelmű és nyelvezetű anyagunk. Azon túl, hogy meg kellett őrizni ezek eredeti stílusát és nyelvezetét, fel is kellett fűzni őket valamilyen sorrendben. Az elv egyszerű: indulok valahonnan - elérek valahova - majd átadom a stafétát. Az alapértékek magukban a történetekben vannak - jó néhány nagyon ízes nyelven van megírva - a mai olvasónak egy letűnt kor kultúráját, ízlésvilágát adják vissza. Bele kell tenni az anyagot! A Gombai Cukrászda neve mára nem csak Veresegyházon, de a környéken is egyre ismertebb. Gombai Gábor tulajdonos azt is elmondja, ez minek köszönhető. Idén lesz ötödik éve, hogy megnyitottuk a cukrászdánkat. Mi itt a Csonkáson nem számíthatunk az átmenő forgalomra - hiszen itt napközben alig vannak emberek az utcán - nekünk olyan minőséget kell nyújtanunk, amellyel megfoghatjuk a vendégeket, amelyért az emberek eljönnek ide. Jót kell csinálnunk, és bele kell tennünk az anyagot. Ma már sok a viszszatérő vendégünk és nagyon örülünk annak, hogy a jóhírünk szájhagyomány útján terjed. Ötven-hatvan féle süteményt sütünk, csak az alapanyagokat vásároljuk, amúgy mindent mi készítünk. Most például meggyszezon van, készítjük a befőtteket, és a szilváig folyamatosan tesszük el a gyümölcsöket. Egyedül a lekvár az, amit vennünk kell, mert olyan nagy mennyiségben használjuk fel, amit magunk nem tudunk előállítani. Példaképem ebben a Daubner cukrászda, ahol minden igazi, nincs margarin csak vaj, nincs víz csak tej - igaz az áraik megközelítőleg duplái a mieinknek. Pest belvárosában ők ezt megengedhetik maguknak. De mi is készítünk így süteményeket - például a Malakoff tortát, amelyben minden természetes anyagokból van, még a babapiskótát is mi sütjük. Igaz az ára kicsit magasabb, de a vendégek szívesen viszik, mert nagyon finom. Semmiképpen nem használunk mesterséges ízfokozókat, színezékeket. Két cukrászunk is a Daubner cukrászdából került ide, hozták a tudásukat, tapasztalataikat és magas igényszintjüket, ez a minőségnek nagyon jót tett. Nagyon sok tortát is eladunk, gyártunk rendelésre, egy cukrászunk szinte csak a díszítéssel foglalkozik. Mindenféle formát el tudunk készíteni: Micimaci, baba, könyv, autó, telefon, focipálya, sorolhatnám. De a legnagyobb sláger a fényképes torta: bármilyen képet ki tudunk nyomtatni ételfestékkel töltött nyomtatóval, amelyet a torta tetejére illesztünk. Vállalati bulikra csoportképet, esküvői tortára az ifjú párt, szülinapra az ünnepeltet, de volt már olyan erotikus képünk is, amit ki se mertünk tenni az üzletbe. Most nyáron persze fagyiszezon van, nemrégiben szereztünk be fagyigépet, így igazi főzött fagylaltot árulunk. Érdekes egyébként, hogy nemrégiben Bécsben volt alkalmunk fagyizni, ahol újra visszatérnek a régi tartályos megoldáshoz - nincs kicsicsázva kirakva a fagyi a pultba - mert az emberek bátran vesznek abból is amit nem látnak, hiszen tudják, hogy a minősége jó. Ez Magyarországon még nem így van. Honnan értesültök az újdonságokról? Szakmai lapokból, az Internetről, sokszor egymástól és eljárunk kiállításokra is - legutóbb Riminiben voltunk. Sok csodát láttunk amit nem tudunk megfizetni, de nagyon sok jó ötletet is a kínálásra, felszolgálásra, amit már alkalmazunk is. Van Veresegyházon más cukrászda is. Milyen a viszonyotok? Teljesen normális, szoktunk találkozni és beszélgetni is különböző szakmai rendezvényeken. Mi a jövő? Nagy terveink vannak. Vásároltunk egy telket a közelben, ahol szeretnénk három év alatt felépíteni egy kávézós, fagyizós, igazi leülős helyet. Ez a településen is hiányzik. Olyat, ahol akár egy üzleti megbeszélést, akár egy randevút, egy baráti beszélgetést jó hangulatban, kellemes környezetben le lehet folytatni. a www. agglomerációs. programajánlója Július 14. - Július 15. V. Regejáró Misztrál Fesztivál Nagymaroson. Július 14.Gödöllő: Muray Róbert kiállítása 75. születésnapja alkalmából a Királyi Kastélyban. Július 14. Gödöllő: Eximo Aviditas, Hasizom, Eat My Bones koncert, majd Rock buli DJ residenttel a Trafo Clubban. Július 15. Százhalombatta: A pécsi Janus Egyetemi Színház Dürenmatt: A nagy Romulus című előadása a Matrica Múzeumban. Július 15. -Gödöllő: A Titkok Kertje című képző és iparművészeti kiállítás a GSM-Házban és kertjében. Július 15. -Gödöllő a 40 éves város című kiállítás a gödöllői Városi Múzeumban. Július 15. Gödöllő: Mester Tamás és zenekarának élő koncertje a Trafo Clubban. jm 14 Július 22. -Gödöllő-Erdély: A gödöllői Margita 344,2 Turisztikai és Sport Egyesület kerékpáros vándortúrája az erdélyi Bihar-hegységbe. Július 22. Pilisszántó: Wass Albert - Nap a Szikla Színházban. Augusztus 1.Gödöllő: Ha a falak mesélni tudnának című kiállítás a Királyi Kastély fürdőszárnyában. Augusztus 10. Gödöllő: Kiállítás a Királyi Kastély megnyitásának 10. évfordulója alkalmából Kastélykrónika címmel a Mária Valéria lakosztályban. Augusztus 11. Budapest: A Hajógyári Szigeten a Magic Mirrorban Idei identitásom című előadását tekinthetik meg az érdeklődők. Augusztus 12. - Augusztus 13. Gödöllő: Barokk Kastélynapok a Királyi Kastély egész területén. Augusztus 12. Gödöllő: A nyári tárlat megnyitója a Gödöllői Galériában. Augusztus 17. Gödöllő: Kósa Ferenc fotókiállítása a Királyi Kastély földszinti kiállítótermeiben. Augusztus 17. Gödöllő: Játékos vetélkedő Grassalkovich Papucsa címmel a Királyi Kastély állandó kiállításában.