Ese Híradó, 2005 (10. évfolyam, 1-11. szám)
2005-02-01 / 1. szám
B CIVILEK_____________________________________________________ Diós varázs Kókán A Káka fennállása 750. évfordulójának megünneplésére rendezett eseménysorozat méltó zárása volt a Gödöllő és Környéke Regionális Turisztikai Egyesület évzáró idegenforgalmi marketing tanácskozása és a GKRTE védjegy használati előminősítő gasztronómiai versenye, mely rendezvényeket 2004. december 16-án az impozáns Kókai Művelődési Ház emeleti színháztermében és földszinti konferenciatermében tartottak. Papp János polgármester megnyitó beszédében felidézett régi történeteket Kossuth Lajosról, a kókai Margit-hegyen lévő Szent Margit-kápolnáról és a 48-as hadjáratban az Isaszeg felé vonuló hadakról, a szőlőművelő dolgos kókaiakról, ezzel is kedvet teremtve a nap további eseményeihez. A tanácskozáson ez alkalommal is a régió turizmusának jövőjét meghatározó kérdések kerültek szóba. Pest megye önkormányzati szerepvállalásának ismertetése után Kardos Endre, a Magyar Turizmus Rt. regionális igazgatója a Közép- Dunavidéki Turisztikai Régió 2005. évi marketingtervét mutatta be. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség szakmai szervezeti munkájáról és jövőbeli terveiről Pető Gyula alelnök, a Mátyás Pince nyugalmazott igazgatója beszélt. Fónagy István, a Váci Vendégvárók és Bobák József, a Jászsági Vendéglátók Egyesületének elnökei a jászsági, a váci és a gödöllői régió együttműködéséről, közös pályázati részvételéről egyeztek meg. Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke a vendéglátás szakmai és érdekvédelmi tevékenységét mutatta be. Csámpai József Tourinform irodavezető a GKRTE egyesületi védjegyhasználati rendszere fejlesztésének terveit vázolta. Ezek után került sor az étel- és italseregszemlére, amely egyúttal a 2004. évi védjegyhasználati előminősítő vizsga is volt. A régió híres szakácsai, éttermei és borpincéi mellett egyesületünk képviseletében a VÉDÉSÉ KHT. Alemany Erzsébet Segítőház konyhája mutatkozott be két remekbeszabott alkotással: az Erzsébet-gulyással és a diós varázs fantázianevű desszerttel. A zsűri valóban nehéz helyzetben volt. Csak nagy szakmai tapasztalatokkal rendelkezők tudnak rangsort kialakítani az „ördögvére leves fekete galuskával”, a „rozmaringos-szilvás kacsamell burgonyamacokkal” vagy a „sárkányfüves májas pacal” között. A hét tagú zsűri, Pető Gyula, Károlyi Jánosné, Bobák József, Fónagy István, Bodor János, Kardos Endre, Háber Tamás az összes ételt és bort végigkóstolta, külön-külön értékelte, ízét, küllemét, kínálási módját. Nemzetközi versenyeken alkalmazott bírálati rend alapján ítélték oda a kiváló minősítést jelentő okleveleket. Örömmel nyugtáztuk, hogy a VÉDÉSZ konyhájának „Diós varázs” süteménye is megszerezte az egyik elismerést. A jelenlévő kis csapat, Kis Istvánné intézményvezető, Ugi Rácz Erzsébet élelmezésvezető és Nagy Lajosné szakács asztalterítéke számos dicséretet kapott. Egyesületünk tagja, Ivánkovics Zoltán „hobbysajtkészítő” is felsorakoztatta országos versenyeken korábban díjazott kollekcióját, almás, fokhagymás-diós és provance-i fűszerolajos friss sajtjait. Mindhárom termék itt is kiváló minősítést kapott. Az elismerés és a finom kóstoló mindannyiunknak jól esett, de legfontosabbnak egyesületünk számára azt tartjuk, hogy bemutatkozhatott a szakma nyilvánossága előtt. Az Alemany Erzsébet Segítő Ház konyhája, ismertethette, hogy 50-60 vendég egyidejű kiszolgálására alkalmas éttermében rendezvények lebonyolítását, turistacsoportok fogadását vállalja. Családi rendezvények, bankettek megszervezését, hidegkonyhai termékek elkészítését, finom házias ételeit kínálja a hét minden napján. Szeretnénk a térség vendéglátó életébe eredményesen bekapcsolódni. Biztatunk minden érdeklődőt, térjenek be, illetve térjenek vissza szervezetünk éttermeibe, akár Pécelen, akár Isaszegen. Mindig igényes és szíves vendéglátásban részesülnek. A normál és a könnyített menü összeállítása dietetikus szakember bevonásával történik. Az ebédeket házhoz szállítjuk Pécelen, Isaszegen, a környező településeken hétvégén és ünnepnapokon is. A rendeléseket munkanapokon Pécelen Ágoston Sándor a Pihenő u. 2. szám alatt a 06-28/454-076-os telefonszámon, Isaszegen Ugi Rácz Erzsébet a Nap u. 2/b. szám alatt a 06-28/582-425-ös számon várja. Ugi Rácz Erzsébet Kép: Ivánkovics Zoltán A zsűri az isaszegi Erzsébet-gulyást és a diós varázst ízlelgeti Nagy Lajosné főszakácsunk 16 BSE Híradó 2005. február