Ese Híradó, 2005 (10. évfolyam, 1-11. szám)

2005-02-01 / 1. szám

B CIVILEK_____________________________________________________ Diós varázs Kókán A Káka fennállása 750. évfordulójának megünneplésére rendezett ese­ménysorozat méltó zárása volt a Gödöllő és Környéke Regionális Turisztikai Egyesület évzáró idegenforgalmi marketing tanácskozása és a GKRTE véd­jegy használati előminősítő gasztronómiai versenye, mely rendezvényeket 2004. december 16-án az impozáns Kókai Művelődési Ház emeleti szín­háztermében és földszinti konferenciatermében tartottak. Papp János polgármester megnyitó beszédében felidézett régi történeteket Kossuth Lajosról, a kókai Margit-hegyen lévő­ Szent Margit-kápolnáról és a 48-as hadjáratban az Isaszeg felé vonuló hadak­ról, a szőlő­művelő dolgos kókaiakról, ezzel is kedvet teremtve a nap további eseményeihez. A tanácskozáson ez alkalommal is a ré­gió turizmusának jövőjét meghatározó kérdések kerültek szóba. Pest megye ön­­kormányzati szerepvállalásának ismerte­tése után Kardos Endre, a Magyar Turiz­mus Rt. regionális igazgatója a Közép- Dunavidéki Turisztikai Régió 2005. évi marketingtervét mutatta be. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség szakmai szervezeti munkájáról és jövőbeli terveiről Pető Gyula alelnök, a Mátyás Pince nyu­galmazott igazgatója beszélt. Fónagy Ist­ván, a Váci Vendégvárók és Bobák József, a Jászsági Vendéglátók Egyesületének elnökei a jászsági, a váci és a gödöllői régió együttműködéséről, közös pályázati rész­vételéről egyeztek meg. Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének el­nöke a vendéglátás szakmai és érdekvédel­mi tevékenységét mutatta be. Csámpai József Tourinform irodavezető a GKRTE egyesületi véd­jegyhasználati rendszere fejlesztésének terveit vázolta. Ezek után került sor az étel- és ital­seregszemlére, amely egyúttal a 2004. évi védjegyhasználati előminősítő vizsga is volt. A régió híres szakácsai, éttermei és borpincéi mellett egyesületünk képvise­letében a VÉDÉSÉ KHT. Alemany Erzsébet Segítőház konyhája mutatkozott be két remekbeszabott alkotással: az Erzsébet-gulyással és a diós varázs fantá­zianevű desszerttel. A zsűri valóban ne­héz helyzetben volt. Csak nagy szakmai tapasztalatokkal rendelkezők tudnak rang­sort kialakítani az „ördögvére leves fekete galuskával”, a „rozmaringos-szilvás ka­csamell burgonyamacokkal” vagy a „sár­kányfüves májas pacal” között. A hét tagú zsűri, Pető Gyula, Károlyi Jánosné, Bo­bák József, Fónagy István, Bodor János, Kardos Endre, Háber Tamás az összes ételt és bort végigkóstolta, külön-külön értékelte, ízét, küllemét, kínálási módját. Nemzetközi versenyeken alkalmazott bí­rálati rend alapján ítélték oda a kiváló mi­nősítést jelentő okleveleket. Örömmel nyugtáztuk, hogy a VÉDÉSZ konyhájá­nak „Diós varázs” süteménye is megsze­rezte az egyik elismerést. A jelenlévő kis csapat, Kis Istvánné intézményvezető, Ugi Rácz Erzsébet élelmezésvezető és Nagy Lajosné szakács asztalterítéke szá­mos dicséretet kapott. Egyesületünk tag­ja, Ivánkovics Zoltán „hobbysajtkészítő” is felsorakoztatta országos versenyeken korábban díjazott kollekcióját, almás, fokhagymás-diós és provance-i fűszerola­jos friss sajtjait. Mindhárom termék itt is kiváló minősítést kapott. Az elismerés és a finom kóstoló mind­annyiunknak jól esett, de legfontosabbnak egyesületünk számára azt tartjuk, hogy be­mutatkozhatott a szakma nyilvánossága előtt. Az Alemany Erzsébet Segítő Ház konyhája, ismertethette, hogy 50-60 ven­dég egyidejű kiszolgálására alkalmas ét­termében rendezvények lebonyolítását, turistacsoportok fogadását vállalja. Csalá­di rendezvények, bankettek megszervezé­sét, hidegkonyhai termékek elkészítését, finom házias ételeit kínálja a hét minden napján. Szeretnénk a térség vendéglátó életébe eredményesen bekapcsolódni. Biz­tatunk minden érdeklődőt, térjenek be, illetve térjenek vissza szervezetünk étter­meibe, akár Pécelen, akár Isaszegen. Min­dig igényes és szíves vendéglátásban ré­szesülnek. A normál és a könnyített menü összeállítása dietetikus szakember bevo­násával történik. Az ebédeket házhoz szál­lítjuk Pécelen, Isaszegen, a környező tele­püléseken hétvégén és ünnepnapokon is. A rendeléseket munkanapokon Pécelen Ágoston Sándor a Pihenő u. 2. szám alatt a 06-28/454-076-os telefonszámon, Isasze­gen Ugi Rácz Erzsébet a Nap u. 2/b. szám alatt a 06-28/582-425-ös számon várja. Ugi Rácz Erzsébet Kép: Ivánkovics Zoltán A zsűri az isaszegi Erzsébet-gulyást és a diós varázst ízlelgeti Nagy Lajosné főszakácsunk 16 BSE Híradó 2005. február

Next