Ese Híradó, 2008. február-2009. január (13. évfolyam, 1-10. szám)

2008-09-01 / 7. szám

I RECEPTÖTLETEZŐ Receptötletező „Itt van az ősz, itt van újra” mondhatnánk így is, és a lehetőség, hogy finomabbnál finomabb mustokat és borokat kóstoljunk. Persze csak módjával, hiszen akkor hogyan igazodunk ki konyhánkban, hogyan főzünk ízletesebbnél ízletesebb ínyencségeket, hogy a kor­tyolás és a kóstolás ízkavalkádját felsorakoztassuk. Persze egy kicsit elkalandoztam, de gondolatban ez is lehetséges, tehát térjünk vissza a szeptemberi étlapunkhoz. Íme, két recept, hogy jól is lakjunk és nassoljunk is, majd jöhet a dínomdánom és a szüreti bál. „Majdnem” vadas marhaszelet Hozzávalók: 12 kg marhahús (tetszés szerint), 1 nagy sárgarépa, 1 kisebb zellergumó, 1 dl tejföl, 1 dl must v. vörös­bor, só, bors, pirospaprika, 2 marhahúsleves­kocka Elkészítése: A marhahúst a kockákból és a fű­szerekből készített húslében puhára főzzük az egész sárgarépával és a zellergumóval együtt. Amikor omlós a hús, kivesszük a léből, és félre­tesszük hűlni. A főtt zöldségeket összetörjük 2 dl húslével és a musttal vagy borral felforraljuk, és enyhén fűszerezzük. A tejfölt egy csipetnyi liszttel és egy kis kanál szósszal összekeverjük - hogy a hi­deg tejfölt ne rántsa össze a mártás -, és a kettőt simára ke­verjük. A húst vékony szeletekre felvágjuk, és a mártással meglocsoljuk. Köretként főtt tésztát kínálhatunk hozzá. Készíthetjük a főfogást úgy is, hogy kiegészítjük az első fogással, hiszen készíthetünk egy finom marhahús-levest is, így az íze a sok zöldség között főve még finomabb lesz. Elkészítése: A tojás sárgáját habosra keverjük a cukorral és a citrom reszelt héjával, majd lassan hozzáadjuk az olajat. A tojás fehérjét kemény habbá ver­jük, a lisztet elkeverjük a sütőporral. A habosra kevert tojássárgákhoz lassan hozzá­adjuk a lisztet, és folyamato­san kevergetjük, hogy ne ma­radjanak benne csomók. Végül összekeverj­ük a toj­áshabbal szintén óvatosan, hogy ne törjön össze a pis­kóta, és könnyű, laza szerkezete legyen. A tepsit kivajazzuk és lisztezzük. Előmelegített sütőbe tegyük, és kb. 20-25 percig süssük. Tűpróba. A kész piskótát hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk a tepsiből, az asztallal párhuzamosan kettévágjuk és szétterítjük. Közben, amíg a piskótánk pihen, elkészítjük a tölteléket. A szőlőszemeket jól megmossuk, és négybe vágjuk, fontos, hogy a díszítéshez hagyjunk pár szemet. A pudingport, a cukrot és a szőlőlét felfőzzük. Fontos tudni, hogy sűrű állaga lesz, de nem annyira, mint­ha egyszerű pudingot készítenénk, és a szí­ne egy kicsit áttetsző lesz. A pudingot hagyjuk hűlni, de ne le­gyen teljesen hideg, és beleforgat­juk a szőlőszemeket. A piskótánk egyik felét vissza­tesszük a tepsibe, majd ráöntjük a pudingot. Amíg a teteje meg­dermed, érdemes a piskóta másik lapját falpakkal lefedni, hogy ne száradjon meg. Amikor a teteje egy kicsit megdermedt, ráborítjuk a piskótalapot, és betesz­­szük a hűtőbe. Egy óra elteltével kínálhatjuk vendégeinknek vagy a gyerekeknek, unokáknak. Ha igazán ki szeretnénk tenni magunkért, akkor a tetejét tejszín­habbal boríthatjuk, és pirított mandulaszeletekkel díszíthetjük. Laukóné Makk Adrienn Szeretettel meghívjuk a magyar ízek mestereit 2008. szeptember 26-án (pénteken) délután tartandó IV. főzőversenyünkre. A verseny helye: Alemany Erzsébet Segítő Ház kertje, Isaszeg, Nap u. 2/b. A tűzgyújtás időpontja: 2008. szeptember 26-én 15 óra Fontos! A főzőhelyek sorsolása 14.45 órakor! A kóstolás kezdete: aznap 18 óra A zsűri tagjai: Fogarasiné Deák Valéria, Mészáros Gusztávné Piroska, Nagy Lajosné Erzsébet A verseny győztesének kihirdetése: 18.30 órakor Részvételi tudnivalók: A versenyre csapatok és egyéni nevezők jelentkezését egyaránt várjuk. Jelentkezni lehet: legkésőbb 2008. szeptember 25-én 12 óráig Kisné Erzsikénél személyesen az ESE Alemany Erzsébet Segítő házban Isaszeg, Nap u. 2/b. címen, telefonon a 06-28/582-425 vagy 06-28/582-426 számokon, vagy az e-mail címen. A verseny jelentkezői biztosítják: a bográcsot, az állványt, a receptet, a hozzávalókat, a sok drukkert meg a jókedvet. A szervezők biztosítják: a helyszínt, a tűzrevalót, az asztalt, a székeket, a zenét és az értékes nyereményeket. Szőlős pudingos piskóta Azt hiszem, minden korosztály ked­vence ez a sütemény, hiszen azon kívül, hogy dekoratív, különleges, az első szelet után úgy érezzük, hogy az egészet felfalnánk, ha nem lennénk illem­­tudóak, és hagynánk lehetőséget, hogy más is kényeztesse ízlelőbimbóit. Hozzávalók: A piskótához: 6 tojás, 7 e.k. liszt, 6 e.k. kristálycukor, 1 dl olaj,­­A cs. sütő­por, 1 citrom reszelt héja A töltelékhez: 2 cs. vaníliás pudingpor, 2 e.k. cukor, 8 dl rostos szőlőlé, 1 nagy fürt szőlő 42 BSE Híradó 2008. szeptember

Next