Ese Híradó, 2009 (14. évfolyam, 1-9. szám)

2009-12-01 / 9. szám

I RECEPTÖTLETEZŐ Karácsonyi és újévköszöntő finomságok A hagyományokhoz híven, minden évben megtalálható a finomságoktól roskadó ünnepi asztalunkon a hal, a kalács vagy a bejgli. A halból rendszerint ilyenkor hallét vagy rántott szeletet főzünk, sütünk. Azonban ha sütőben készítjük el, akkor nem kell azon aggódnunk, hogyan szabaduljunk meg a nehéz olajgőztől. A bejgli és a kalács sütésére is számtalan receptet ismerünk. A mostani számban egy nagyon finom mákos kalács receptjét ajánlom, ami készíthető még dióval, gesztenyével, mazsolával, de csokis kókusszal is. Végezetül, vagy mondhatjuk úgy is, hogy az év kezdetként süssünk malacot, és hogy az egész évünket a szerencse kísérje, köretként lencsesalátát tálaljunk! Szalonnád haltekercsek kapros joghurtos mártásban HozzávalókA szelet busa vagy 8 szelet hekk, 1 csomag bacon szalonna, 1 nagy pohár joghurt, 3dkg liszt, 5dkg margarin, 1 mokkáskanál só, zöldfűszerek (kaprofán is készíthető). Elkészítése: A halszeleteket 5 cm széles és 10 cm hosszúságúakra daraboljuk, majd a szalonnacsíkokat a halszeletekre fektetjük és feltekerjük. Egy tűzálló edényben ropogósra sütjük. Fűszerezni nem fontos, hiszen a szalonnából kisülő zsír elég ízt fog neki adni. Közben elkészítjük a mártást is. A vajon enyhén megdinszteljük a lisztet, majd kicsit hűlni hagyjuk. A szobahőmérsékletű joghurtot elkeverjük, mintha besamel mártást készítenénk, majd sóval és a zöldfűszerekkel meghintjük, aki kaprofan szereti, kaporral is ízesítheti. Köretként hagymás-juhtúrós nokedlit kínálhatunk. Karácsonyi mákos kalács Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1/2 dl tej, 2 dkg élesztő, 5 dkg cukor, 1 tojás, 4 dkg vaj. A töltelékhez: 1 csomag vaníliás cukor, 2 evő­kanál méz, 2 evőkanál rum, 1 citrom reszelt héja, 1 késhegynyi fahéj, 2 dkg olvasztott vaj, 20 dkg darált mák, 10 dkg mazsola, 8 dkg cukor, 2 dl forró víz. Tetejére: 15 dkg porcukor, 1 evőkanál rum, 2 evőkanál víz. Elkészítése: Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk, majd a hozzávalókból kelt tésztát készítünk, melyet jó alaposan eldol­gozunk, utána hagyjuk megkelni. Közben a tölteléket készítjük el, a hozzávalókat elkeverjük, és hagyjuk kihűlni. Mikor a tészta megkelt, kinyújtjuk, két részre osztjuk, hosszú­kásra kinyújtjuk, és megtöltjük a mákkal. A két tésztát feltekerjük és egybecsavarjuk, majd hagyjuk újra megkelni, és aranysárgára sütjük. A tetejére a cukorból és a vízből szirupot főzünk, rummal ízesítjük, és még forrón bekenjük vele a kész süteményt. Malacsült forró lencseágyon Hozzávalók: 80 dkg bőrös malackaraj csonttal, 1 kávéskanál őrölt majoránna, 15 dkg lencse, 2 fej vöröshagyma, 1 dl sör, 5 dkg füstölt szalonna, 40 dkg burgonya, 2 db babérlevél, 10 dkg húsos szalonna, 5 dkg póré, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál méz, 1-2 evőkanál ecet, 1/2 csokor snidling, 1 dl tejföl. Elkészítése: A húst megmossuk, megtisztítjuk, bőrös részét kockásra bevágjuk, hogy jól lehessen majd szeletelni. A bőrét kihagyva bedörzsöljük sóval, majoránnával. A húsos részébe fokhagymadarabokat szurdosunk. Letakarva a hűtőben 1 napig pihentethetjük. A lencsét hideg vízben áztatjuk. Másnap a sütőt előmelegítjük. Az egyik hagymát megtisztítjuk, felszeleteljük, tepsibe tesszük, rátesszük a húst, kevés vizet öntünk alá, és a sütőben kb. 1 órát sütjük. Sütés közben gyakran megkenegetjük a sörbe mártott szalonnával (ettől lesz piros és ropogós a bőre), és ha kell, kevés vizet öntünk alá, hogy ne égjen a tepsi. Ha a bőre ropogós, a hús puha, akkor készült el. A burgonyát alaposan megmossuk, majd alufóliába csomagoljuk. Sütőben 20- 25 percig sütjük, úgy, hogy egyszerre készüljön el a hússal. A lencsét leöblítjük, és annyi vízben, hogy bőven ellepje, feltesszük főni. Sózzuk, beletesszük a babérlevelet, a másik fej tisztított hagymát, és kb. 20-25 perc alatt puhára főzzük. Közben csíkokra vágjuk a szalonnát és a pórét. Megpirítjuk a szalonnát, majd rátesszük a pórét, megfuttatjuk. Ha megpuhult a lencse, kidobjuk a hagymát, leöntjük a levét, és összeforgatjuk a szalonnás póréval. Belekeverjük a mustárt, a mézet, az ecetet, valamint az elkészült sült szaftját is. Tálalásnál a lencsét melegen tesszük a hús mellé. A snidlinget leöblítjük, elkeverjük a tejföllel. A burgonyát kibontjuk, bevágjuk, kissé szétnyitjuk, és a snidlinges tejföllel leöntjük. Szintén a húshoz kínáljuk. Békés ünnepeket kívánok mindenkinek! Laukóné Mukk Adrienn 42 BSE Híradó 2009. december Kedves Háziasszonyok, Háziurak! Az ünnepi előkészületben segítséget nyújtanak Otthon kony­hánkon dolgozó munkatársaink: egytálételt készítenek, mely­re rendelések leadhatók. Karácsonyra Halászlé vegyes halból (fél liter) 750 Ft/adag Töltött káposzta 750 Ft/adag Átvehető: 2009. december 24-én 11.30 órától 13 óráig Karácsony utánra Házi sertés kocsonya 550 Ft/adag Átvehető: 2009. december 28-án 11.30 órától 13 óráig Az átvétel helye mindkét napon: Pécelen az ESE Szociális Központ ebédlője (Pécel, Pihenő u. 2.), Isaszegen az ESE Alemann Erzsébet Segítő Ház ebédlője (Isaszeg, Nap u. 2/b.). A rendelések leadhatók mindkét napra: december 21-én (hétfő) 12 óráig Pécelen - Ladjánszki Mariannál Isaszegen - Hajnalné Andinál személyesen, vagy az aesh@invitel.hu e-mail címen. Fizetés átvételkor.

Next