Gödöllői Dombvidék, 2013 (4. évfolyam, 1-3. szám)
2013-02-01 / 1. szám
2. oldal DOMBVIDÉK trén/ezze /meg, omfán... A köszvényről A köszvény már az ókori Egyiptomban ismert betegség volt, az időszámítás előtti 5. században élt Hippokratész már a gyógyításáról értekezett. Hamar észrevették, hogy a betegség valamilyen módon a táplálkozással függ össze, mert miközben az éhező szegények és rabszolgák közt soha nem fordult elő, az elhízott gazdagok körében annál gyakoribb volt, így lett a köszvény a „királyok betegsége”. A köszvény egy anyagcsere-betegség. Bizonyos fehérjék nagy mennyiségben tartalmaznak úgynevezett purin bázisokat. Ezeket a fehérjeelemeket a máj bontja le, a bontás végterméke a húgysav. A húgysavat a máj a vérbe juttatja, a vérből pedig a vese választja ki a vizeletbe. Ha a vese nem képes olyan gyorsan kiválasztani a húgysavat, mint amilyen gyorsan azt a máj termeli, a húgysav vérszintje megemelkedhet. Bizonyos határokon belül a szervezet képes megbirkózni ezzel, de egy határt túllépve a húgysav kiválik az oldatból és kristályos formában kicsapódik. A leggyakoribb kicsapódási hely a láb öregujjának alapízülete. A kicsapódó húgysavkristályok néhány óra alatt gyulladást okoznak, óriási, elviselhetetlen fájdalom lép fel, mely pihenéskor, de főleg éjszaka még fokozódik is. Ezt hívják köszvényes rohamnak. A piros, duzzadt ízületre a beteg nem tud rálépni, a szokásos fájdalomcsillapítók nem használnak. Ha a beteg nem jut gyógyszerhez, a panaszok akkor is néhány nap alatt lecsengenek. 7-10 nap múlva csak enyhe duzzanat emlékeztet a szörnyű szenvedésre. Nemcsak az öregujj alapízülete gyulladhat be, előfordul a térd, könyök, vagy más ízületek érintettsége is. Anynyira jellegzetes azonban a láb betegsége, hogy külön neve is van (podagra), sőt egyes nyelvekben ez a köszvénybetegség neve is (pl. az oroszban). Az ízületeken kívül más szövetekben is kicsapódhat a húgysav, pl. a bőrben kemény csomókat okozva, vagy a vesében húgysavkövet alkotva. Két módon szenvedhet zavart a húgysav kiválasztás mechanizmusa. Vagy túl sok húgysav képződik, vagy a vese kiválasztása lassul meg. Mindkét esetben a szérum húgysavszint emelkedését tapasztaljuk. A köszvényes betegeket eltanácsoljuk a magasabb purintartalmú ételek fogyasztásától. Ilyenek a vörös húsok, belsőségek (máj, vese, velő, hurka szív, vér pacal stb.) Inkább fehér húsok fogyasztást javasoljuk (pl.: baromfi). Az alkoholtartalmú italokról azt tartjuk, hogy a purin termelődést fokozza a májban. A sör mindkét szempontból veszélyes lehet. Úgy tűnik, csak a diéta tartása nem elegendő a húgysavszint emelkedés elkerülésére. Ugyanis a purinbázisok 1/3- a származik a táplálékból, 2/3-a saját testfehérjéink lebontásának terméke. Akiknél a saját testfehérje bontása felgyorsult (például veseelégtelenségben, tumoros betegségben stb.), a húgysav szintje magasabb lehet. Előfordul, hogy a vese maga beteg, emiatt nem túlzott termelés esetén sem képes a megfelelő kiválasztásra. A magasabb húgysavszint nem jár feltétlenül köszvényes rohammal, de a kockázata folyamatosan nő, és nő a vesekőképződés veszélye is. Manapság a magas húgysav szint és a köszvényes roham megelőzésére vannak gyógyszerek. Ezek szedése, valamint a purin- és a szénhidrát diéta együttes betartása megelőzheti a rohamot. Ha mégis bekövetkezik, már erre is van gyógyszer, mely a fájdalmakat néhány óra alatt megszünteti. Ennek ellenére érdemes megelőzni a rohamot, mert a gyulladás nem múlik el nyom nélkül: a porc károsodik, minél többször volt roham, annál nagyobb maradandó kár keletkezik az érintett ízületben. Ir. László Gábor reumatológus, fizioterápiás szakorvos, manuálterapeuta. Rendel minden hétfőn a Szent István Egyetem C kollégiumában. Telefon: 06303857117 2013. február Az időjárás is kifáraszthat Nehéz munka, tartós fizikai, szellemi és érzelmi megterhelés után a fáradtság természetes dolog, ezért még nem megy senki orvoshoz. Az állandó, vagy gyakran és látható ok nélkül jelentkező fáradtságérzés azonban kóros lehet. Ha szervi ok kizárható, legtöbbször pszichés eredetre gondolunk. Ilyenkor erőtlenséget, életuntságot, késztetés-hiányt, gyengeséget érzünk. Az időjárás-változásnak, a napsütésnek vagy éppen a borongós időnek az emberi pszichére gyakorolt hatásáról már régóta tudunk. A látható ok nélküli kimerültség gyakran összefüggésbe hozható az időjárási frontok és egyéb időjárás-változásokkor bekövetkező jelenségek emberi szervezetre gyakorolt hatásaival is. Frontátvonuláskor, a légkörben bekövetkező hirtelen nyomás-, hőmérséklet és egyéb változások folyamatosan próbára teszik szervezetünk alkalmazkodóképességét. A légköri folyamatok és a szervezetünk működésének összhangja is hozzájárulhat fáradtságérzetünk, munkateljesítményünk alakulásához. A tartós, gyakori változékonyság komoly megterhelést jelenthet a szervezet számára; a szervezet nem tud megpihenni, és egyre fokozottabban kifárad. Azt, hogy a szervezetünk mikor éri el a tűréshatárt, több tényező is befolyásolja, többek között a fizikai edzettsége, a táplálkozás minősége, a szociális, társadalmi helyzete. Ám sokat tehetünk, hogy minőségi javulást érjünk el. A naponta végzett rendszeres mozgás, szabad levegőn eltöltött séta, de akár a reggeli órákban végzett tehermentes testmozgások is jó hatásúak. Általános tippek és trükkök, mit tegyünk ha... Fáradt és álmos vagyok az időjárástól... Megfelelő összetételű tudatos táplálkozással pótolni kell a felhasznált vitaminokat és ásványi anyagokat. Érdemes kúraszerűen C vitamint és Mg készítményt fogyasztani. A napi mozgás elengedhetetlen! Fáj a fejem... A napi humánmeteorológiai információkban lehet tájékozódni az aktuális hatásokról, egyes esetekben pl. a borsmenta tea, máskor inkább a zöldtea csillapíthatja a kellemetlen panaszokat. Ilyenkor kerüljük a fűszeres ételeket, alkoholos italokat, a koffeint. A gyermekem is szenved az időjárástól... A gyerekeknek meg kell tanulniuk az időjáráshoz alkalmazkodni, ezért ajánlott minden időben, minden időjárási helyzetben kitenni őket (persze megfelelő ruházatban) az időjárás viszontagságainak. A szürke, téli napok depresszióssá tesznek... Ha tudjuk, hogy „beborul” a hangulatunk, akkor tegyünk ellene tudatosan! Például vegyük körül magunkat színes dolgokkal, együnk színes ételeket. A szabadban vagy zárt térben végzett rendszeres mozgással folyamatosan szinten tudjuk tartani testünk és lelkünk kondícióját.