Pesti Műsor, 2012. március (67. évfolyam, 2. szám)

2012-03-01 / 2. szám

Syma Csarnok 03.09-11. --------Program--------­Kézműves Magyar Ízek Vására • Egyre keresettebbek a megbízható, isme­rős kézműves termelőktől beszerezhető alapanyagok Szeretnénk tudni, hogy ami az asztalunkra kerül, hol, milyen módon, milyen hozzávalók felhasználásával készült. Ez a tendencia segíti az őster­melők, kézműves termékek előállítóinak piacra lépését, bemutatkozását egyre szélesebb körben. Az immáron harmadik alkalommal megrendezendő Kézműves Magyar Ízek Vásárán bemutatkozik Magyarország hét régiójának gasztro­nómiája - Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, Közép-Dunántúl, Észak-Magyarország, Közép-Magyarország, Észak-Alföld, Nyugat-Dunántúl -, valamint a határon túli magyar régiók: Kárpátalja, Erdély, Délvidék és a Felvidék. A vendégeket több mint 120 kiállító közel 5000 magyar „ízzel” várja. Terítékén lesznek a legfino­mabb sajtok, sonkák, kolbászok, lekvárok, mézek, aszalt gyümölcsök, csokoládék, borok, pálinkák - a magyar kistermelők és kézműves gazdák remekei. A kóstolók mellett az adott régió turisztikai lehetősé­gei is bemutatásra kerülnek, ráadásul számtalan program - például néptánc, kolbásztöltés, vasköpülés, mézpergetés - teszi kicsik és nagyok számára egyaránt felejthetetlenné a vásárt. Millenáris Nagyszabású gasztronómiai kiállításra látogathatnak el a hasukat szerető érdeklődők ezen a márciusi hosszú hétvégén. A Syma Csarnok nem először ad helyszínt a sokszínű eseménynek. Magyarországon még nincsenek komoly hagyományai a food-show kiállításoknak, de a hazai és nemzetközi trendek is azt bizonyítják, hogy a válogatott közönség előtt mesterszakácsok vagy hírességek által élőben bemutatott receptek, a számtalan megkóstolható étel és ital mindig osztatlan közönségsikert arat, és évről évre megtöltik az érdek­lődők ezrei a rendezvény helyszínét, ugyanúgy, mint Európa szinte valamennyi országában. Az ízlelő Show-n felvonultatják - és természetesen meg is kós­toltatják­­ termékkínálatuk legjavát Magyarország vezető élelmiszergyártói és -feldolgozói, részt vesznek portékáikkal a legnevesebb konyhai eszközgyártók és forgalmazók, de választ kapnak kérdéseikre az egészséges életmód vagy a bioélelmiszerek iránt érdeklődő látogatók is. A konyhai eszközök iránt érdek­lődők a legmodernebb konyhagépekkel és a legújabb edényekkel, eszközcso­dákkal találkozhatnak. A kiállítás minden négyzetméterén történik valami, a sütések, főzések és kóstoltatások mellett a szervezők is változatos, a hazai kiállítások történetében egyedülálló programról gondoskodnak. Amíg a kiállí­tók standjairól fenséges illatok szabadulnak fel, addig a kiállítási terület egyik felében felállított nagyszínpadon látványszakácsok készítenek el hétköznapi, valamint ünnepi ételeket. Az interaktív bokszokban a látogatók részt vehetnek a főzés folyamatában, tanulhatnak, kérdezhetnek, új élményeket szerezhet­nek, konyhai trükköket leshetnek el profi séfektől. ízlelő Show 1 --------Borsarok--------­Scheller Áldozat Zöldveltelini 2006 Tóth Sándor emblematikus alakja, emblematikus nagy öregje a hazai borászéletnek, a borkészítés­sel ősidők óta foglalkozó Scheller család leszár­mazottja, a Káli-medence meghatározó pincésze­tének vezetője. Borait a legérettebb szőlőből, akár kései szüretelésű fürtökből készíti, hogy aztán hosszan-hosszan érlelje, és csak évekkel a szokásos ütemterv után dobja piacra. Ez a zöldveltelini is bizony már 2006-os, palack­ban mégis csak a tavalyi év dereka óta kapható. Ennyi idő alatt egy fehérbor elfáradhat, kimerül­het, de a Scheller Pincészetből kikerülő, részben hordós érlelésű tételek dacolnak az idővel és a megszokásokkal. (Maga a címke is ódivatú, lát­szik, hogy a pince nem elvakult megszállottja a trendkövetésnek...) A bor tiszta, halvány arany­színű, zöld reflexeknek ilyen korban természete­sen már nyomuk sem lehet. Komoly feltapadás, lassú, hömpölygő mozgás utal arra, hogy nagy alkohollal rendelkező, nagy testű borral lesz dol­gunk. Édes, már-már túlérett körte és herbáliák illata jelentkezik az orrban. Ásványiságra utaló illatjegyeket érezhetünk, és elsőre valami fáradt, pállott illat is felszabadul, ami később kiszellőzik, távozik Napraforgóolaj, repceolaj, némi vaníliás jegy is beazonosítható, az tehát egyértelmű, hogy rendkívül komplex, nagyformátumú bor van a pohárban. Kóstolásra csontszáraz, gyümölcsös jegyeknek már se híre, se hamva, győz a minerali­­tás és némi gyógynövényes, kesernyés felhang. A komoly savkészletet nem kerekítette le teljesen a hordó, érződik egy kis nyer­sesség, de nem vitatható, hogy teljes egyensúlyban van a sav és az alkohol. Fűszeresebb csirkeételekhez, karakteres, kemény sajtok­hoz kiváló partner. Szikár, komoly, tiszteletet paran­csoló bor, olyan, mint egy „polgári” família humorta­­ lan, tekintélyt megkövetelő családfője, kinek néma csend kiséri súlyos szavait. Nincs kecmec, nincs kikacsintás, nincs könnyed lebegés, ez itt nem a nyegleség ideje. D1BBUK / www.dibbukhu XIII., Pannónia u. 17/b. 1990 Ft / Radovin Borkereskedés II., Hidegkúti út 71. XII., Hegyalja út 45. ---------------------- GASZTRO Pesti Műsor 93 Gasztro

Next