Bartókné Pillér Magdolna - Czöndör Mihályné (szerk.): Szabolcsi kincses kalendárium 2024. - Pusztaszabolcs Anno 44. (Pusztaszabolcs, 2024)

December

Almás pite gyömbérrel A tésztához összekeverek 30 dkg lisztet, 1 evőkanál cukrot, csipet sót, 17 dkg puha vajat. 6 evőkanál jeges vízzel összegyú­rom. Hűtőbe pihentetem fél órát. 1 kg almát meghámozunk, kimagozzuk, és vékony szeletekre vágjuk, 1 a citrom levét ráöntjük. 10 dkg fehér és 6 dkg barna cukrot, 3 g friss reszelt gyömbért, 1 kiskanál szerecsendiót, 1 pici fahéjat és 2 lisztet összekeverünk egy tálban, majd hozzá­adjuk az almát. 24 cm formát kivajazunk. A tésztát ketté vesszük, egyik felét kinyújtjuk, a formába helyezzük, úgy, hogy a széleit is kibélel­jük. Először sárgabaracklekvárral kenjük meg. Majd az almákat tesszük rá, közepére többet. Majd a tésztát másik felét kinyújt­juk, kb. 1,5 cm széles csíkokat vágunk és berácsozzuk az alma­tölteléket. A végét hozzányomkodva a szélen lévő tésztához, 200 fokon 10 percig, majd 180 fokon 60-75 percig sütöm, amíg a tésztarács szép barna lesz. Mielőtt teljesen megsülne, a rácsokat vízzel elkevert baracklekvárral megkenjük, ismét vis­­­szatoljuk a sütőbe és készre sütjük. 113

Next