Wanted, 2000 (6. évfolyam, 1-12. szám)

2000 / 12. szám

­b*b*­ A szerk. megjegyzése LELKESEN BÓLOGATOK CHE TESTVÉREM SORAIN, hiszen nagyjából ugyan­azokon a helyeken fordultunk elő, hasonló szituációkba keveredtünk Néhány jellegzetességgel azonban szeretném kiegészíteni gondola­tait. Házibulizásaink hajnalán, azaz hetedik-nyolcadik e­lemző volt, hogy az ittas lányok közül valamelyik sírógörcsöt kapott, majd a buli többi részét a fürda^HH^H tette barátnője vigasztaló szavai kíséretében. Súlyo^^^^^^H ez öngyilkossági vággyal, netalán kísérlettel bántódott, mely leginkább a Hobo Blues Band Ki vagyok én? vagy Hűtlen című számának mélyebb átéléséből adódott. Ugyanerre az időszakra tehető, de jellemző volt a házibulikra felkészítő egyéb helyekre is (őrsi gyűlés az őrsvezető lakásák, osztálykirándulás, edzőtábor stb.) fiúknál a rejszoló verseny. E­zek írója csak közvetve vett részt ilyenben egy szegedi osztályki­haláson nyolcadikban, mikor egy osztálytársa az ő ágyán fejezte­ a műveletet, míg e sorok írója mit sem sejtve feküdt bele az ágy. Az osztálytárs több hónapig villogó hatalmas monoklival ballagott el az iskolából. Óraink, diölünk (lányok), minö AílhaJadka vodka. jva dándiíd. Jaoía dtuboAjjuA, Q^-uiinmin (UKüwApvj&páíinka), rÍYlcUiii/ú bianco (jobb A hányásról, mint szinte kötelező házibulikellékről csak azért nem emlékezünk meg bővebben, mert szintén egy Wanted mellékle­tet tudnánk összeírni nektek, testvéreim, a legnagyobb örömötökre, úgyhogy mellőzzük a házibulin megtanult technikákat (ujjledugás stb.), érzetéről (más érzés vodkától hányni, más Éva vermuttól stb.) sem értekezünk, a­hova (WC-be, szőnyeg alá, fiókba, az útlevelek kö­zé, magunkra stb.) kérdést sem tesszük fel. Rengeteg kazettánk eltűnt, rengeteg kazettánkat leöntötték, ha vittünk magunkkal, úgyhogy mástól valahogy ki kellett pótolni a hi­ányt. E darabok máig szép emlékei egy-egy házibulinak, és eszünk­be jut, hogy melyik haverunk öntötte le vörösborral a 2. Műsor­ka­­zinkát és a Donáth pultos Aináját. Kilencvenes évek közepétől aztán totál átalakult a kép: az álta­lánosan elterjedt vélemény szerint ezeken a bulikon nem történt semmi. A fű meg az egyéb szintetikus drogok ráültek a hangulatra, az amúgy sem könnyen felengedő fiúk/lányok ettől csak még in­kább zárkózottak lettek. Általánossá vált először a konyhában kez­deni egymás kerülgetését (ki-ki elkezdi fogyasztani, amit hozott), később át a nappaliba, beizzítani a lemezjátszót és kis csoportokra oszlani: fürdőszoba - drogok tovább, konyha - elvonulós szoba, nappali­­ tánc, de nem kettesben. További megfigyelés, bár ez va­lószínűleg nem kilencvenes sajátosság: kevés a lány ezeken a buli­kon, és ők is inkább mintha azért lennének, ha véletlenül történik egy baleset - valaki elhányja magát - azonnal eltakarítsák a nyo­mokat, mintha mi sem történt volna.ti nyugdíjas KREATÍV HÁZIBULIK 2.0 Vicces autószerelők ’85 őszén Pisti barátunk születésnapját ünnepeltük egy teljes hétvégén. A család elutazott vi­déki rokonokhoz, hogy a baráti kör teljes erőbedobással féktelen adhasson teret jókedvének. Péntek éjjel a nyolcadik üveg vodka környékén lesó és Csirke nevekre hallgató autószerelő ba­rátainknak az a zseniális ötlete támadt, hogy fogadjanak Pistivel egy láda pezsgőben, hogy a házigazda második gépjárműjét, bizonyos Kék Villám névre keresztelt Trabant Goi­es típu­sú személygépjárművet ők felviszik a nemrég elkészült padlásszobába. A dologgal csak annyi probléma volt, hogy egy kb. 60 cm-es lépcső vezetett fel. A tetőbontás és darus emelés költ­ségesnek és bonyolultnak tűnt. Ezért az a zseniális ötletük támadt, hogy az autót alkotó ele­meire bontják, és darabonként szállítják fel az emeletre. A társaság jókat röhögött az idétlen javaslaton és folytatta a vég nélküli tivornyát. A két autószerelő pedig néhány üveg alkohol kíséretében távozott körünkből. Alig több mint egy nap múlva ügyes kezű barátaink az eme­letre invitáltak bennünket, ahol a Kék Villám teljes egészében pompázott. A nagyobb hatás kedvéért természetesen el is indították a környezetbarátnak még nagyfokú lojalitással sem nevezhető NDK-s csodamasinát. (Három évvel a buli után jártam a helyszínen és Kék Villám még mindig ott parkolt a padlásszobában. . ..) H Fidel Casztro Borura Derű - Forralt Bor Ha december, akkor forralt bor - jöhetne egyből az első sztereotípia, bár egyes kövü­letek (például én) télvíz idején is hideg sört isznak, igaz, meleg kocsmában, katalizá­torként meg unicumot, de azt csak hozzáképzelem, mert nekem azt már nem szabad. A forralt borral kapcsolatban amúgy is rossz emlékeim vannak, beugrik egy négyna­pos szilveszteri házi mulatság, ahol is pénzből és valódi italból kifogyva egy nem túl közeli, de a hitelképességet a bankoknál jóval nagyvonalúbban vizsgáló bögrecsárdá­ból hoztunk öt liter rizlingnek elnevezett valamit, a választék ezen kívül pálinkából állt, de azt, alaposan megszemlélve a törzsvendégek állagát, már nem is bocsájtottuk tesz­­tésre. A „bort" aztán it betöltöttem egy nagy fazékba, elkezdtem forralni, és ennek eredményeképpen kisvárt^^valami egészen penetráns bűz lepte el a lakást. Forralt bort ékként alapállapot a up 1/ készítünk, mármint én, hopp egy liternyi hideg fi,be kábéjél marok­­nyi szégfíú^eg-bors^bhéj keveréket szárunk, ízlés szerint Taztán ezt a kece/^^^elforraljuk, míg el nem /i__ rolog a vízjele, igaziján a fííszerek íze, és csak ezután u­ji­k­­­ele a liter bort, újraforraljuk, aztán zutty a bél Az említett esetben az ideális állapothoz képest a recept alínyibar egy a borzalmas alaplöttyhöz fahéj hiányában egyénéig megmagyarázhatatlan, ■’ annál virulensebb erő ösztökélésére csípős pirospaprikát tettem. Az elkészült­­ből azzal^aki nem akart fogyasztani, pedig ott volt Mátra mester is, aki jobb pik­­­aiban málnaszörppel fogyasztotta a Derby arcszeszt, az ember viszont szereti saját gyerekét, akkor is, ha megbocsáthatatlanul hülye szegény, és így voltam én rendhagyó termékkel. Szép csendben beküldtem a fazék tartalmát, pedig sor is került valahonnan, a végeredményt meg eljöhet képzelni. Nem is az a legsúlyosabb, mikor még napok múltával is hánytam, mint falusi bölcsész­­a gólyabálon, hanem a gittelések időszaka. Azóta tisztelem a nők azon tulaj­donságát, hogy egy sivalkodó húscsomó miatt vállalják a szülés tortúráját. De hát ez már a múlt. Mikor Bihari főszerkesztő felhívott, hogy a gyakorlatban is lessük meg, milyen az idei forralt bor felhozatal, egy pillanatig sem haboztam, sőt, egy kellemes izgalomféle kezdte bizsergetni a már többször említett, túlzott he­­donizmusért felelős receptorokat. Mondjuk, a csepeli kocsmák kimért borainál gyakran szemtanúként tapasztalt labortechnikák ismerőjeként igen ritka borfo­gyasztásaimnál már csak nagyon megbízható forrásból származó, hermetikusan le­zárt palackokat veszek figyelembe, de a Virág presszóban közízlésre bocsátott nedű még az én kényszerűen kényes emésztőrendszeremet is megsimogatta. Ennek elle­nére, vagy talán épp ezért mondom az,hogy a forralt borral óvatosan kell bánni, és most nem feltétlenül a mennyiségre gondoltam, mert ki mennyit bír, ugye. Szóval az óvatosság inkább a fogya Mis helyszínére vonatkozik, vagyis ha egy vendéglátóipari egységben már az év melegebbik részeiben is valami macskanyávog­tató kemikáliát adtak bor címén, ne igaz , erőltessük a dolgot. Ellenben, ha az alap­anyag kifogástalan minőségéről meggy­őződtünk, kötelességünk e klasszikusan kö­zép-európai, a német-cseh-szlovák-magyar tengely mentén lefelé haladva veresből fokozatosan fehérre váltó ital legalább egyszen meglóstolás­, már csak tágan értel­mezett lokálpatriotizmusból is. Amellett, hogy finorm­, kisebb-nag­yobb téli tfiegnűlé­­seket nagyságrendekkel jobban lekezel, m'nma szénn^reklám^retH^MR'endítten drága csodaszerek. Aki meg esetleg a magyar név eles e^edeit ind­olná Kordábarr nem tartott alkoholizmussal, elrettentésig közöljij: a svédek to^bbfélesztett forralt borának, a 4000­ alkoholfokos „glögg’ -nek k^Mcsonyfior beüthető re­ceptjét. Karácsonyi glögg. Forraljunk óvatosa^a falább két lúd­ vörösből, és 1 liter 96%-os alkoholt 25-25 gramm szegfűszeggel, fahéjjal, durcára­ őrölt szerecsendióval, szárított narancshéjjal. A forró folyadékot öntsük át egy öt literes fazékba, tegyünk fölé rozsdamentes hálót, és szórjunk 50-20 de­kagramm kockacukrot rá. Gyújtsuk meg az alkoholgőzöket, hagyjuk, hogy a lángok megolvasszák a cukrot, míg a keletkezet anyag 11 nem csöpög az al­koholos oldatba. Szűrjük le a cuccot, adjunk hozzá 25 dkg hámozott man­dulát, ugyanennyi mazsolát, és melegítsük fel, de már­­ forraljuk újra. Jó étvágyat, kellemes gyomormosást! Ő ? 2» © 11 int Azt a közkedvelt hiedelmet, mi ezer­gonikusan cáfolnám. Be lehet bizol­m, a forralt bortól nem lehet berúgni, kate­­­, mint a burzárvegy. Sorold fel a boros kóla minél több szinonimáját! • A helyes megfejtése­ket beküldők között egy nagy üveg Őz Zsolt által személyesen gyártott boros kólát sorsolunk ki. • Bekül­dési határidő: zool. január 5. BULI DECENTIBIR: Vuli 5?

Next