Előre, 1968. február (22. évfolyam, 6295-6319. szám)

1968-02-01 / 6295. szám

968. FEBR.­­, CSÜTÖRTÖK Egy krumpli, két krumpli A burgonyáról, erről a mindnyá­­jnk által kedvelt kitűnő és nélkü­­zhetetlen élelmiszerről, manapság en sok panasz hangzik el. „Na,­ár megint el kellett dobnom a fe­­t“ — halljuk a háziasszonyok jo­­bs zsörtölődését. Egy krumpli, két pumpli, sok kicsi sokra megy. „Mi , oka, hogy rossz a burgonya minő­­ge“ — tesszük fel minduntalan a ■rdést az eladónak — miért nem áznak jobb fajtákat, hova tűnt az kezési burgonya... és így tovább. A krumpli-üggyel sokat foglalkoz­ik a közvélemény irányítói is. sem, ezúttal nem a filmesekről van­ó.) Oknyomozó feladataik teljesí­­se során különböző indokolásokkal látkoznak. Az árusító így magya­zza a dolgot: kérem szépen, mi az azt adhatjuk el, amit kapunk,­­ áru pedig olyan, amilyen a lera­­jt portékája. A felvásárló vélemé­­re : nem mi állítjuk elő a fogyasz­­sra szánt terméket, tehetünk-e rá­­, hogy a termelők nem veszik si­­elembe a fogyasztók igényeit, a­­ hibánk-e az, hogy nem szedik s ilogatják ki úgy a burgonyát, hogy a minőségi szabályok előír­­k ? Hát ami azt illeti, magyaráz­­ódás van bőven, de attól még nem sz jobb a sertésborda krumpligar­­ringja. Mégis miért rossz jelenleg és mitől lehetne olyan, amilyen­ek lennie kellene a gabonafélékkel rekedő élelmiszerünk minősége ?­allgassuk meg először is az ország­­ik legnagyobb burgonyatermelő­­ségének, a szentkatolnai állami ezőgazdasági vállalat igazgatójá­ig Veress László mérnöknek a­avait: „Mi ugyan nem közvetlenül fa­­asztásra szánt burgonyát terme­­nk. 1000 hektáron elsősorban vé­gü mét állítunk elő. S hogy tavaly­­ utasították vissza egyetlen má­­s szállítmányunkat sem, bizonyít­­, hogy árunk minőségével nem itt baj. Miért nem megfelelő a­rcra kerülő burgonya ? Nem állí­­m egy szóval sem azt, hogy a ter­elés nem tehet többet a dolog ér­kében. Sőt. Ezzel is kezdeném, érintem legalább három évenként szelni kellene a burgonya parcel­­kat. Erre azonban egyelőre nincs indenütt lehetőség. Évente a bur­­nyának legalább 20—30 százaléka van abba a földbe kerül Mi követ­­ik ebből ? Az, hogy a termés te­­ljes hányadát az úgynevezett szá­zrothadás támadja meg. Tisztázásra szorul a továbbiak­bo­­n egy fontos kérdés. Szerintem­m a leghelyesebb úgy kategoriá­lni a burgonyafajtákat, hogy ko­­i meg kései fajták. Célszerűbb ér­­zési és ipari vagy takarmányozási ampontból különbséget tenni a sták között. S meg kell monda­ni, hogy vidékünk étkezési burgo­­nfajtái kiválóan tárolhatók egész­en. A Bintje, Urgenta, Carpatin­­ű burgonyák minősége elsőren­­, kulináris értékük magasan felill­­itja a Merkur, Ora, Voran fajtá­­t, amelyek inkább ipari célokra hgalmasak. (Miért ne lehetne jole­­n kiterjeszteni az étkezési burgo­­k vetésterületét ? A Mezőgazdá­sd Főtanács hatáskörébe tartozó v. Szerk. megj.) Igaz, hogy az ári fajták magasabb hozamokat­nak. Ezért a termelők előnyben ízesítik ezeket. De hámozási vesz­­tégük a szemek elhelyezkedése matt, sokkal nagyobbak, mint az­­ezési fajtáké. (Bizonyára meg le­­nne találni az étkezési fajták ter­ítésének ösztönzési módját is.) Feltétlenül gondoskodni kell a tör­és megfelelő tárolásáról. Romlik áru, ha +4 foknál magasabb hő­­ársékleten tartják. A betegségeket­­ előzhetjük meg tehát, ha ne­­mber végétől tavaszig a tároló íveken a hőmérséklet nem halad­­meg az említett értéket. Évente mntegy 3800 tonna burgonyát őr­­ik meg, sohasem volt bajunk ■le. A minőségre feltétlenül kihat a getációs időben végzett munkák ilyensége is. Minden késedelmes­­dés megbosszulja magát. Kiseb­­b, fertőzöttek lesznek a gumók, m­­elyek aztán az eladónál tovább rom­lak. Egészséges, jól megválogatott mókát szabad ültetni könnyebb, mákos, vályogos talajba kötött tá­jban a gumó nem tud kifejlődni, kell elégíteni a növények tál­­yag-igényét elegendő szerves és P, K műtrágyákkal. A permete­­sek megkésése, rossz mikéntje önthetetlenül a termés rovására egy, mint ahogyan a nem szaksze­­rű végzett porozás is. S persze,­­ a kereskedelmi szempontokat ■m, veszik figyelembe, tehát ezek ellőzésével szedik a krumplit, van lesz az áru minősége is. Nem indegy továbbá, hogy kiszedés után hova kerül az áru, süti-e a nap, hosszú időn át veri-e az eső, egyáltalán mit csinál vele a felvá­sárló.­­Az átvevő központoknak job­ban meg kellene nézniük, hová te­szik a termést. A taposás, lapátolás nem a burgonyának való kezelési módszer. Legjobb lenne zsákolni az árut, hosszú évtizedek óta jól bevált a csomagolásnak ez a fajtája. A sok hurcolgatás a fajták összekeverésé­vel, a minőség csökkenésével jár. Nem vitás, hogy a tartományi, a ra­­joni felvásárló vállalatok s ezek központja többet tehetnek az ügy érdekében.­ Ideje lenne, hogy a felvásárló vál­lalatok megoldják a gyorsabb, ope­ratívabb átvételt. Javasolnám ezzel kapcsolatban, hogy jelentősebb átve­vő helyeken több nagy mérleget szereljenek fel. Nagyon körülmé­nyes, nehézkes ugyanis a mostani áruátadás, áruátvétel. A lerakodás lassúsága miatt hosszú szekér, meg kocsikaravánok gyűlnek fel, órákig ott vesztegelnek az állomáson. Az Ag­­rosem is csigalassúsággal veszi át a magburgonyát, csúcsidőben nincs ki­használva emiatt a járművek kapa­citása s mindemiatt csökken az áru piaci kelendősége is. Szükséges javí­tani az átvétel módján is, az áru minőségének szemre való felbecsülé­se sem mondható éppen tudomá­nyosnak. A betakarítás és burgonya­válogatás optimális feltételeinek biz­tosítása végett a szedés és szortíro­zás gépesítés problémájának megol­dása nagyon időszerűvé vált.­­Ez a két művelet nagyon kihat az áru minőségére. Úgy véljük, gépesítésük, különösen az olyan egységekben, amelyek 1000 hektár s még annál is nagyobb területről kell hogy betaka­rítsák a termést, feltétlenül indokolt. Az indítványt a gépesítési kutatóin­tézet, az MFT gépesítési főigazgató­ságának figyelmébe ajánljuk.­ S ezek után hadd adjuk át a szót Gheorghe Vilinek, a Brassó tarto­mányi IRVLF aligazgatójának: „Csak úgy lehet jobb a burgonya minősége, ha már kint a mezőn szortírozzák. Állítsák be jobban a szedőgépeket. A ki-berakodást gon­dosabban kell végezni. Túl sokáig áll az áru a szabad ég alatt. Való­ban nem ártana zsákolni a burgo­nyát. Feltétlenül gondoskodni kell a legjobb étkezési fajták elszaporítá­­sáról. Ezeket nagyobb területeken kell termeszteni“. (Szerettünk volna bővebbet hallani a tárolás és érté­kesítés minőségéről, a vállalat saját és sajátos munkájáról. Sajnos erről az IRVLF-nél keveset tudhattunk meg. Igaz, másutt annál többet.) Elmondta véleményét a termelő, szóra bírtuk a felvásárlót. Sokat em­legették a fajták, a szaporító anyag minőségének problémáját. Mi a helyzet ezzel kapcsolatban ? Vála­szolni a kérdésre ki volna illetéke­sebb, mint a Burgonyatermesztési Kutató Intézet igazgatója. „Az igazság az, — mondja Ion Po­­povici mérnök, — hogy tiszta fajtá­kat csak az utóbbi években kezdtek termeszteni. Eddig nagyon vegyes volt a fajtaállomány. A régebbi bur­gonyák éghajlati és vírusos okok miatt degenerálódtak. Tény, hogy nem volt kidolgozva a szaporító anyag előállításának tudományos rendszere sem. A jelenlegi szaporí­tás üteme még nem olyan, hogy ezt érezze a piac. Három év alatt alig­ha mutatható fel látványos ered­mény. Ebben az évben viszont már zárt övezetekben állítjuk elő az egész ország vetőgumó szükségletét. Az étkezési burgonya termesztésével kapcsolatban pedig ösztönzés céljá­ból nem ártana differenciált ár­rendszert alkalmazni. Ilyen rend­szert alkalmazunk például a cukor­répatermesztés esetében. Lehetséges, hogy nem tanulmá­nyoztuk eléggé a fogyasztók kíván­ságait, igényeit, ízlését. Sokan most is a Gül Babát kérik. A fajta, mint olyan, biológiai szempontból hanyat­lóban van. Ennek ellenére, külföldi tapasztalatok felhasználásával most megkíséreljük a Gül Babát „meg­fiatalítani“, regenerálni. Új eszkö­zökkel küzdünk a többi fajták dege­­nerálódása ellen is. Ami az étkezési burgonya termesztésének kiszélesíté­sét illeti, meg kell mondanom, hogy ennek zónák szerinti megszervezé­sét kidolgoztuk már, különböző okok miatt azonban még nem nyert al­kalmazást egészében.­­Az újabb gaz­dasági elgondolások figyelembe véte­lével talán ésszerű lenne az említett zónálási elképzeléseket az étkezési burgonya javára kiigazítani. Ugyan­csak a Mezőgazdasági Főtanács ha­táskörébe tartozó teendő.) Hibánk­nak róható fel az is, hogy nem pro­pagáltuk eléggé a hazai új fajták el­terjesztését. A Ghimboban, a Magu­ra, a Brasovean felveszi a versenyt nem egy külföldi fajtával. Ennek el­lenére viszonylag kis területen ter­mesztik, mert... mert nem ismerik alaposan őket. (Az új fajták népsze­rűsítésével kapcsolatban vajon min­den esetben a legcélszerűbb kivárni az elismerés, a rajonálás, a végső hitelesítés hosszas folyamatát ? A kí­sérleti állomások minden bizonnyal találhatnának operatívabb eszközö­ket, rövidebb utakat eredményeik köztudatba viteléhez.) Amit a katal­nai termelő mondott az étkezési burgonya agrotechnikájáról, betaka­rításáról, tárolásáról, aláírom én is. Valóban minőségi termésre csak úgy számíthatunk, ha korrekt termelés­technikát, beleértve permetezéseket is, egészséges szaporítóanyagot, ma­gas színvonalú gépesítést alkalmaz­nak. Az átvevő hivataloknak pedig legyen gondjuk arra, hogy az átvett burgonyát fajták szerint őrizzék meg, ne keverjék őket össze. De igaz az is, hogy minőség dolgában a ter­melők is többet tehetnek mind az agrotechnika vonalán, mind pedig a betakarítást, szortírozást illetően­. Az elmondottakhoz mit tehetnénk még hozzá ? A többi fogyasztóval együtt örülnénk annak, ha végre a sok panasz helyett minél több di­csérő szóval illethetnénk a burgo­nyatermelőket, fajták előállítóit, ne­­mesítőit és a kereskedelmi vállala­tokat egyaránt. Hogy mindez kitől függ ? A fentiekben bőven esett szó róluk. Fülöp Ernő V­alaki meséli. * Ha egy Brassó, Sepsi, Kő­halom vagy Kézdi vidéki termelőszövetkezet építkezni akar, jól számoljon az idejével, meg a pénzével, mert a termelőszövetke­zetek feketehalmi rajonközi anyag­ellátó központjával találja magát szemben ! (Bár ez arra lenne hiva­tott — mint mindegyik hasonló le­rakat az országban —, hogy meg­javítsa a szövetkezeti gazdaságok anyagellátását !) De mi is történik ? A lerakat megszületéséig az érdekelt gazda­ság, a rajoni szervek kiutalása a­­lapján, közvetlenül a gyárba kül­dött az igényelt anyagokért. Azóta? A két pólus közé egy cédula ékelő­dött, ha bemegy érte Feketehalom­ba a szövetkezet jó, lesz cserepe, deszkája, cementje ; ha nem, ves­sen magára, építsen a levegőből. S ez ellen nincs semmiféle apelláta, utóvégre az anyagellátó lerakat tudja, mit csinál, nem azért léte­sült, hogy ölhetett kézzel üljön, hogy a napot nézze. Szóval, cédula nélkül nem le­het. S ha már ez megingathatatlan törvény senki sem kívánhatja, hogy ingyen állítsák ki számára a pa­pírt, hogy csak a szép szeméért fá­radozzon a lerakat. Hat százalékos kvóta a vásárlandó áru értékéből, ennyi a cédula ára (csak a céduláé, mert az anyagellátó az árut nem látja, nincs tárolási költsége vele), ami, ha azt vesszük, nem is sok, mikor olyan szépen, ügyesen és egykettőre kiállítják azt a papírost, hogy öröm nézni. Már csak pusz­tán passzióból is felsétálhat az em­ber Feketehalomba (mit számít esetenként 60—70 kilométer üres­járat !) épp csak hogy benyit az iroda ajtaján, bemondja a kontszá­­mot a hat százalék végett, meg sem melegszik alatta a szék, s máris mehet, kész a cédula ! — Mi a véleménye ? — kérdi tő­lem a mesélő. — Mégis mi szolgál­tat jogot és létalapot a feketehal­mi „cédulakultusz“ virágzására ? — Úgy hiszem, hogy semmi. A termelőszövetkezeti szövetség fe­ketehalmi anyagellátó központja által hívői buzgalommal ápolt ne­vezett kultusz ártalmas eljárás. Az mindenekelőtt azért, mert az idő­­rablás és a közvagyontékozlás bű­nébe kergeti azokat, akik dolgos hétköznapjaikban — mint mondani szoktuk — az idő minden percéért, a közvagyon minden bánijáért csa­tát vívnak. S vajon ki buzdítja er­re legjobban — s nagyon helyesen — a gazdaságokat ? Éppen az, aki sajnos, az inkriminált „cédula-kul­tusz" megtörésével saját magával kerül ellentmondásba , a tartomá­nyi termelőszövetkezeti szövetség , így tehát ehhez a szervhez intéz­zük a kérdést : Vajon cédula nél­kül nem lehet ? Ugyanaz a valaki meséli. Az árkosi termelőszövetkezetbe egy pótkocsit küldött a feketehal­mi lerakat, nagyon jól tette, szíves köszönet a megrendelés időre törté­nő, gyors lebonyolításáért, a pótko­csi a legjobbkor érkezett, a cukor­répa szedésének idejére. Renge­teg ilyenkor a munka, a bevetett földeknek se vége, se hossza, mu­tatja magát a termés, ám kevés a munkaerő. Jól fog ilyenkor egy pótkocsi, azért is rendelték az ár­­kosiak. Traktorjuk nincs, teherko­csijuk azonban akad, így tehát egy kocsiremorkát írattak a rajoni szö­vetség révén a beszerzési listára. A rajonnál nem is történt semmi hi­ba, Feketehalomban keverték ösz­­sze a dolgokat, mert tetszik tudni. Árkosra nem kocsiremorkát kül­dött az ellátó központ, hanem egy traktorremorkát. Panaszolják az esetet, utaznak ide-oda, kilincsel­nek, telefonálnak, de semmi foga­natja az egésznek. Az ellátó köz­pont a vállát vonogatja, a dolgokat visszaállítani nem lehet, különben se fontoskodjanak annyit, pótkocsi a traktorremorka is, nem a Gön­­cölszekér, alakítsák át ahelyett, hogy akadékoskodnának. Az ár­­kosiak megszeppennek, ők ugyanis nem akadékoskodó emberek, csak éppen azt szeretnék elmondani, hogy a kocsinak hidraulikus fékje van, a remorkának pedig légfékje, a kettő nem egy és ugyanaz, kü­lönböznek egymástól, akár a görög­dinnye a sütőtöktől. Nem lehet át­alakítani a pótkocsit, ők már pró­bálták. De ha lehetne is, ki állná a költségeket, nekik sem az égből hull a krajcár, s ha már kiszorítot­tak huszonkétezer lejt azért a re­­morkáért, úgy szeretnék, hogy dol­gozhassanak vele, nem pedig hogy kallódjon, mint ócskavas a rozsda­­temetőben. — Mi a véleménye ? — kérdezi tőlem a mesélő. — Őszintén bevallom, keveset ér­tek a járművek és erőgépek szer­kezeteihez, nem tudnék teljes ha­tározottsággal véleményt nyilvání­tani arról, hogy átalakítható-e vagy sem kocsivontatásra a traktorre­morka. Az azonban világos előttem, hogy Feketehalomban durva vissza­élést követtek el az árkosi termelő­­szövetkezet jóhiszeműségével és bi­zalmával szemben. Hibázni hibáz­hatnak mindenütt, tévedni téved­het mindenki. De, hol van előírva, hogy az ebből származó feketele­vest mindig a károsultnak kell meginnia ? Valaki meséli. Harmincöt folyóméter öntött vas­csövet rendelt az uzoni termelő­­szövetkezet trágyalé-levezetőnek, mert ugyebár kincs az a barna fo­lyadék a mezőgazdaságban, vétek csak úgy szétereszteni, folyjék, szi­várogják, amerre utat talál magá­nak. Jobb, ha szépen összegyűjtjük s sajtokban kiszállítjuk a földre : ingyen táperő, kövérebb vetés re­ménye. Érti ezt a feketehalmi ellátó köz­pont, mégis öntöttvascső helyett holmi összehajlított és forrasztott bádogcsövet tukmál az uzoni be­szerzőre. Azt mondják, olyan cső ez, amit a lakásépítkezéseknél szennyvízlevezetőnek használnak, mindenesetre gyenge, nem való a földbe ! Az anyagellátó központ azonban erről nem hajlandó vitat­kozni, egyenesen 250 métert sóz a beszerző nyakába (harmincöt he­lyett), akiben erre fel hirtelen el­akad a szusz, de aki mégsem mél­tatlankodik, mert megmondták neki: ha átvesz ennyi csövet, min­den rendben, ha nem, akkor szed­je a sátorfáját, más cső nincs, de egyéb anyagért se várjon, semmit sem kap, ha az alkut visszamond­ja. Egyébként miért is méltatlan­kodna az uzeni beszerző azon a csőügyön, miért is venné zokon ? Más anyagok esetében is használ­ja az ellátó lerakat ezt a rátuk­­málási metódust. Ott van például a hulladékdeszka esete. Hány köb­métert rakattak fel a gazdaságok kocsijára belőle azzal a kikötéssel, hogy csak így kaphatnak fenyő vagy más épületdeszkát ! Vittek a millóújfalusiak és a rétyiek is jócs­kán hulladékdeszkát, mások pedig zsákspárgát mázsaszámra, ha kel­lett, ha nem, csakhogy kaphassák meg azt is, amire szükségük volt. — Mi a véleménye ? — kérdezi tőlem a mesélő. — Hát... én úgy hiszem, hogy tisztelet kérdése az egész. — Nem értem... — Tiszteljük mi például azt, aki feltalálta a mikroszkópot ? Tisztel­jük. Ez az optikai műszer nagyon hálás eszköz, észre lehet venni ve­le a kicsi lényeket, a szabad szem­mel nem látható különféle kór­okozókat és kártevőket. A telesz­kóp megszerkesztőjét is tiszteljük, mely műszer — amint tudjuk — a látószerv meghosszabbítását szol­gálja, s a csillagokat bámulják ve­le a csillagászok, akiket szintén tisztelünk. Éppen úgy, mint ahogy a Brassó tartományi szövetkezeti szö­vetséget tisztelnénk, ha.. . Ha nem teleszkóppal, hanem mikroszkóp­pal szemlélné az alárendeltségéhez tartozó feketehalmi lerakat tevé­kenységét. Mesélőm mesélt még. Bárki meg­ítélheti , nem dajkameséket mon­dott. Nagyon is komoly dolgokról beszélt. Ilyenekről azonban jó vol­na már nem hallani ! Simonka László FEKETELEVES GAZDASÁGI SZEMLE ÜTEMESSÉG ÉS EGYENLETESSÉG Megszoktuk, hogy a közgazdasági gyakorlatban egyformán használjuk a vállalati tevékenység ütemességé­nek jellemzésére mind az ütemes, mind az egyenletes termelés fogal­mát. Nem egyszer az ütemességet magát is az egyenletes termeléssel határozzuk meg, értvén ezen ugyan­azon mennyiségű termék napi, havi vagy évi megvalósítását. Az ütemesség és az egyenletesség korrekt, pontos értelmezése aktuális problémája a vállalati belső szerve­zésnek, hiszen ma — amikor az ön­költség és a termelékenység elért szintje mellett az ütemesség a ter­melésszervezés eredményességének fontos értékelési kritériuma — nem használhatjuk vaktában e két kü­lönböző gazdasági jelentőségű kife­jezést. A pontos elhatárolás, az üte­messég és az egyenletesség megfele­lő értelmezése gyakorlati szempon­tokból azért szükséges, mert haszná­latuk felcserélése, vagy egyazon ér­telemmel való felruházásuk a terme­lés eredményének elemzését illetően téves következtetésekhez vezethet. S mi több, ez a helytelen gyakorlat eltakarhat egyes negatív jelensége­ket a részleg, a vállalat tevékenysé­gében, mert egy ütemes termelés le­het egyenetlen, és, fordítva, az egyen­letesség még nem jelent ütemes ter­melést. A nagy sorozatban gyártott vala­mint a tipizált és szabványosított termékek előállítása esetében az üte­mességet rendszerint az egyenletes­ség is jellemzi. Annál is inkább, mert e termékek előállítása egyenlő mun­karáfordítást, nyersanyagot és költ­ségeket igényel s az adott időszak folyamán legyártott termékek volu­mene nagyjából azonos. Másképp a­­lakul a helyzet viszont az egyedi, a kis és közepes sorozatban gyártott termékek esetében (melyek az össz­­ipari termelés lényegében túlnyomó részét képezik). Ezek gyártástechno­lógiája, kivitelezésének időtartama, a műveletek sorrendje, valamint pa­raméterei lényegesen különböznek. Ilyen körülmények között a termelő­­kapacitások optimális kihasználása, a termelés növelése, az átállás az egyik termék gyártásáról a másikra A táblázatból kitűnik, hogy a gép­csoport tíz naponkénti és havi terv­­teljesítése ütemes volt egészében és alkatrésztípusonként is. A tervtelje­sítés menetének az egyenletesség szemszögéből való elbírálása azt bi­zonyítja, hogy nem beszélhetünk e­­gyenletességről, mert a dekádonként legyártott termékek mennyisége je­lentősen eltért. Helytelen lenne vi­szont arra a következtetésre jutni, hogy a részleg tevékenysége kiegyen­súlyozatlan volt. Ez esetben az és az ütemes szállítás összhangba ho­zása körültekintő munka- és terme­lésszervezést követel. S mindez nem öncél, hanem a gazdasági hatékony­ság szüntelen növelésének alapvető kritériuma. Gyakorlatilag ez esetek­ben az egyenletes termelés mondhat­ni kivételt képez, viszont megfelelő belső szervezéssel, s elsősorban a már említett összhang megteremtésé­vel biztosítani lehet a termelés üte­mességét. Illusztrálásképpen kövessük nyo­mon a bukaresti szerszám- és nehéz­gépgyár (FMUAB) januári termelési tervteljesítése ütemességének alaku­lását a megmunkáló részleg eszterga gépcsoportjánál, (a gyártástechnoló­gia kulcsfontosságú pontja). A gép­csoport tervfeladata 2532 darab há­rom különböző típusú alkatrész meg­munkálása, a munkaidő-alap pedig 8000 gépóra volt. A könnyebb átte­kinthetőség kedvéért a következő táblázattal szemléltetjük a terv tel­jesítését : egyenletességgel szemben támasztott igény öncélú volna, nem volna összhangban semmiféle gazdasági­­pénzügyi tényezővel, s mi több, az egyenletes termelés a különböző típu­sú alkatrészek határidő utáni vagy előtti megmunkálását okozhatta vol­na s emiatt a többi részlegek tevé­kenysége se lett volna ütemes. A januári tervteljesítés elemzése a 23 August üzemek öntödéjében épp e negatív jelenségre hívja fel a figyel­met. A részleg ugyan egyenletesen — tíz naponként a tervnek megfele­lően 2,6 tonna öntvényt — termelt, de mert nem volt ütemes a termelés, nem sikerült előállítani minden e­­gyes termékfajtából a kiszabott mennyiséget. Az történt ugyanis, hogy az egyenletességre törekvés so­rán elterelődött a figyelem a külön­böző öntvények követelte munkaerő­ráfordítás különböző volumenéről, s így az első dekádban a 0,700 tonnás öntvényekből a tervszerűsített 20 he­lyett csak 14, míg a 0,100 tonnások­ból az előirányzott 60 helyett 92 da­rab készült el. Más szóval az egyenle­tesség mesterkélt létrehozása a vá­lasztékterv teljesítésének, az ütemes­ség rovására történt. íme, miért fon­tos az ütemesség és az egyenletesség korrekt elhatárolása, azok gazdasági jelentőségének helyes értelmezése. Az értelmezésről lévén szó, megje­gyeznénk : ha az egyenletesség fogal­mán (ha nem a tervfeladatok min­­denároni egyenletes teljesítését vesz­­szük figyelembe) a tervfeladatok a munkavolumen függvényében törté­nő időszakokra való elosztását ért­jük, akkor beszélhetünk az egyenle­tességről, mint az ütemesség biztosí­tásának előfeltételéről. Ez viszont csak akkor lehet érvényes, ha a terv­­feladatok teljesítése nagyvonalakban hasonló munkaerőráfordítást tesz szükségessé. A tudományos munka- és terme­lésszervezés során különös jelentő­séggel bír a hathatós, ésszerű belső szervezés, amelynek egyik objektu­ma az ütemesség meghonosítása. Ez csak akkor kivitelezhető, ha eleve si­kerül meghatározni az ütemesség ko­ordinátáit, s a gyakorlatban sikerül szem előtt tartani az ütemesség és az egyenletesség fogalmának sajátos­ságait, konkrét gazdasági jelentését. Georgeta Dumitru, a bukaresti Gazdaságtudományi Akadémia előadó tanára Darabonkénti Típus megmunkálási Dekád . . TerV. Megváló­idő gepára drb.­sítva 012—23 10 I 2668 1600 1600 027— 1 30 II 2667 533 533 087 — 26_______40____________HI____________2667 399 399 Összesen­­ 8000 2532 2532 (Folytatás az 1. oldalról) előkészítését, a felszerelések és be­rendezések szállítási határidejének kitolódását, az építkezésekben mu­tatkozó egyes szervezetlenségeket, a kiegyensúlyozatlan anyagellátást. Nem kétséges egyetlen egy lemaradt egység, iparág előtt sem, hol kell szervezettebben, sokkal nagyobb felelősséggel tevékenykednie ahhoz, hogy ebben az évben ne csak a mu­lasztottakat pótolja, hanem határ­időben üzembe helyezzen valameny­­nyi új kapacitást. Az ipar erőteljesebbé válásával nagymértékben gyarapodott a me­zőgazdaság műszaki anyagi alapja, tökéletesedett az állami mezőgazda­­sági vállalatok szervezése, gazdasá­­gilag-szervezetileg tovább szilárdul­tak a mezőgazdasági termelőszövet­kezetek. Az 1966-os évet,a legna­gyobb hozamú esztendők közé szá­mítottuk. Nem marad le mögötte 1967 sem, 13,5 millió tonna gabona termett, ami a román mezőgazdaság legmagasabb hozamai közé sorolha­tó s így az ötéves terv első két esz­tendejében a gabonatermelés 1 mil­lió tonnával haladta meg az elő­irányzatot. Az ésszerűen tervezett termelés követelményei azonban még mindig nem érvényesülnek eléggé. Egyes növényfélékből , ku­koricából, zöldségekből nem értük el a tervezett mennyiséget, mivel kevesebb területet vezettek be, mint amennyit a tervek előírtak. Az ál­latállomány és hozamának növeke­dése kiegyensúlyozott volt, 13,6 szá­zalékkal nőtt az állami alapnak szállított hús, 6,7 százalékkal a te­héntej mennyisége A dinamikusan fejlődő nemzet­­gazdaság arányában növekedett az áru és utasszállítás A vasúton és az országutakon, vízen és légi úton el­jutott az ország minden egyes ré­szébe az az árumennyiség, amelyet eladási tervének túlteljesítésével bo­csátott a vásárlók rendelkezésére a kereskedelem. Sokféle terméknél nö­vekedett az eladott árumennyiség az előző évhez képest, de igencsak voltak hiánycikkek is, ennek okát elsősorban a választéktervek héza­gos teljesítésében és az árualap elosztásának gyengeségeiben kell keresni. A kereskedelmi hálózat fej­lesztésével, az új eladási formák bevezetésével tovább javult a vá­sárlók kiszolgálása. Fejlődtek és változatosabbá váltak az ország ke­reskedelmi kapcsolatai a szocialista országokkal, amelyek továbbra is jelentős részarányt képviselnek a külkereskedelem volumenében. Nagyobb értéket termeltünk, több ipari, mezőgazdasági és más termék jutott be a gazdasági körforgásba, nagyobb volt a nemzeti jövedelem, ami végső soron meghatározza az or­szág s vele együtt a nép jólétét, élet­­színvonalát. A múlt évben foganato­sított újabb intézkedések nyomán a lakosság pénzjövedelme 9,1 százalék­kal növekedett. Pedig ugyancsak eb­ben a periódusban 180 ezerrel na­gyobb lett az alkalmazottak száma. A parasztcsaládok jövedelme még­­inkább gyarapodott, s további ked­vezményekben részesedtek a nyug­díjasok. Sok milliárd lejt tesz ki az oktatás, kultúra és művészet céljaira befektetett összeg, 6,5 milliárd lej szolgálta az egészségvédelmet és népjólétet. Pusztán állami alapokból 51 000 lakás épült s csaknem 70 000 főleg a falusi lakosság saját erejé­ből. A községgazdálkodásba beruhá­zott 1,2 milliárd lejből sok kilomé­teren új vízvezeték- és csatornahá­lózat készült, javult a városi közúti­szállítás. Ezer faluban gyúlt ki a villanyfény. Az anyagi javakban lemérhető sikereken túl az elmúlt esztendő mindenben igazolta a IX. pártkon­gresszus irányelveinek mélységes realizmusát. Azt a bölcs megfontolt­ságot, előrelátást, melynek birtoká­ban a Román Kommunista Párt hosszú időre meghatározza a fejlő­dés egészséges ütemét s mindenko­ron hozzáigazítja az időszak sajá­tosságaihoz, az adott körülmények­hez. A decemberi Országos Konfe­rencia határozatai nyomán megsoka­sodtak a belső erőtartalékok hasz­nosítását elősegítő gyáron belüli és kívüli tényezők. A nemzetgazdaság tervszerűsítésének és vezetésének megjavítása, a vállalatok nagyobb működési önállósága, az anyagi ér­dekeltség elmélyítése nagymérték­ben növeli a felelősséget, minden szinten és fokon, igényesebb mun­kára készteti a termelő vállalatok dolgozóit, az építő, az alkotó embert A januári eredmények s talán még inkább a tervszámok vitája alkal­mával elhangzott terven felüli válla­lások kétségtelenül amellett szólnak hogy a harmadik esztendő munkája mindenben méltó lesz az előző ket­tőhöz s szilárd alapot teremt az öt­éves terv további célkitűzéseinek va­lóra váltásához, mai és holnapi ter­veink teljesítéséhez. TÖRETLEN LENDÜLET A Bukarest környéki Ileana MTSZ 800 000 lej értékű zöldséget akar ter­meszteni az idén. Amint felvételünkön is látható, a kezdet jó, szorgo­san végzik a paradicsommag vetését ELŐRE 3. oldal HÍREK TEMESVÁR. Új osztályt helyez­tek üzembe a múlt hét végén a Timis vegyigyárban rézklorid gyár­tására. A vegyületet, — amelyet a gyár szakember-kollektívája dol­gozott ki —, a savinetti-i kombinát számára készítik, ahol katalizátor­ként használják a műrost és műfo­nal előállításában. A vegyületet fel­használó vállalatnál végrehajtott próbák azt bizonyítják, hogy a tű­rnia új terméke jó minőségű és si­keresen helyettesíti a sok valutát felemésztő azonos külföldi vegyi­anyagot. (Munkatársunktól) BUKAREST. Az Erdőgazdálkodá­si Minisztériumhoz géptávirón ér­kezett hírek szerint a nyugat-né­metországi Kölnben rendezett nem­zetközi bútorvásáron nagy sikert arat a román­­ pavilon. A nagyszá­mú ország és cég részvétele folytán a vásár a bútorkereskedelem ez évi legnagyobb eseménye. A román pavilon, amely külön­böző eredeti bútortípusokat mutat be, már az első napoktól kezdve nagy látogatottságnak örvendett, s az üzleti körök számos kereskedel­mi szerződés megkötésére tettek ajánlatot. (Agerpres) KONSTANCA: A konstancai új kikötőben megkezdődött a kikötő­medence bejáratának kiképzése. A 259 méter széles „kaput“ a tenger­be nyúló két móló kiszögellése ha­tárolja. E kiszögelléseket csaknem 109 tonnás betontömbökből építet­ték. Most dolgoznak a kikötőme­dence kotrásán. A móló kiszögel­­léseinél építik fel a kikötőbejára­­tot jelző világítótornyokat. (Ager­pres) A colibasi-i gépkocsi-alkatrész üze­mekben a tudományos munkaszerve­zés jóvoltából az új esztendő első he­teiben 7,8 százalékkal nőtt a terme­lékenység. Felvételünk a dugattyú­részlegen készült, amelynek termékeit rövidesen az első román személygép­kocsik motorjaiba szerelik Megjelent a FALVAK DOLGOZÓ NÉPE Az 5. szám fontosabb gazdasági jellegű anyagai közül kiemeljük • Simonka László CSÚNYA SZÉPSÉGHIBA című cikkét, amely azokat az öntözéssel kapcsolatos visszásságokat és rendellenessége­ket elemzi, amelyek Sepsi rajon­­ban mutatkoznak meg. • Nagy Mihály TÉLVÍZ IDE­JÉN — AZ ÖNTÖZÉSRŐL című írását, amely a marosbogáti mtsz ilyen vonatkozású pozitív tapasz­talatait taglalja. • MIT MUTAT A FÉLÉVI BI­ZONYÍTV­ÁNY ? című ankétet, amely a mezőgazdasági szakokta­tás eredményeit és hiánya*-a-b­ait tárgyalja Hunyad tartományban.

Next