Ruházati Munkás, 1980 (23. évfolyam, 1-12. szám)

1980-02-01 / 2. szám

Utazó természetbarátok­ ­••Jonectalányés évet zárt 1979- ben a PÁVA Ruhagyár ter­mészetbarát szakosztálya. – Az év során 13 túrát szervez­tünk 25 túranappa­l. Az­­átla­gos részvételi száma egy-egy túrán, 25—30 volt. Azért „csak” ennyi, mert többnapos kiránduláson igen sokszor a férőhelyek száma gátat vet a jelezítkezésesnek. . Mivel vállalatunk nem tartozik az autóbusszal ren­delkező vállalatok közé, a tá­volabbi vidékekre a tömeg­közlekedési eszközöket vesz­­szük igénybe. Ez­­ azonban egyáltalán nem riaszt el­­sen­kit a természetjárástól. Az így megnövekedett szervezési munkák bonyolítására szak­osztályon belül vezetőségei adatot kapott a Berezvai há­zaspár, akik a túrák szerve­zésében az egyes útvona­lak előzetes „bejárásában” tevékenykednek, Bene Ta­­másné, aki a jelentkezők­­ fel­írását és a költségek beszedé­sét végzi, Dobrovácz István­ná, aki a szakosztály anyagi ügyeit — tagsági díj, szál­lásköltség-térítés, új tagok felvételének bonyolítása — intézi a sportegyesület gaz­dasági felelősénél. Természetjáróink 1979-ben 2964 Ft tagsági díjat fizettek be a sportegyesület számlá­jára. A kerületi sportfelügye­lőség javaslata alapján a BTSH-tól 2000 Ft-ot kaptunk szállásköltség-térítésre, válla­latunk is 5000 Ft-tal támo­gatta szakosztályunkat. Erre az évre 12 túrát ter­veztünk. Részt veszünk töb­bek között a Felszabadulási Emléktúrán, a budapesti ter­mészetbarátok találkozóján, a November 7. emléktúrán, va­lamint a­­ XXII. kerületi természetbarátok kétnapos csikóváraljai találkozóján. Bárány Lászlóné, a természetbarát szakosztály vezetője Zsiroshegy „elfoglalása” választottunk. Konkrét fel-Pihenő Nagyirtáspusztán, a Komáromi Jenő turistaházban Asszonyoknak orrok arról Gyors vacsorák mirelitből Kelbimbó brüsszeli módra: Hozzávalók: mirelit kelbim­bó 90 dkg (három doboz), vaj 5 dkg, füstölt szalonna 5 dkg, zsemlemorzsa 15 dkg, vörös­hagyma 5 dkg, tejföl 2 dl, só, töröttbors. Elkészítése: a kelbimbót sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. Karikákra, vágott szalonnával a hagymát meg­pirítjuk, hozzáadjuk a kelbim­bót, morzsával meghintjük, a tetejére vajdarabokat teszünk és sütőben megsütjük. Forrón tálaljuk. Rakott zöldfőzelék: Hozzávalók: mirelit karfiol 30 d­kg (egy doboz), mirelit zöldbab 30 dkg (egy doboz), mirelit vegyes f­őzsléik 35 dkg (egy doboz), 8 dkg liszt, 2 dl tej, 5 tojás, 5 dkg sajt, 2 dl tejföl, só, töröttbors. Elkészítése: a mirelit zöld­ségeket forrásban levő, eny­hén sós vízben puhára főzzük. Célszerű a zöldbabbal kezdeni, mert ez igényli a legtöbb fő­zési időt. Ha felforrt, 2­-3 perc főzés után hozzátesszük a vegyes főzeléket, további 5 perc után a karfiolt és készre főzzük. Ha megfőtt, leszűrjük. Köziben a vajból, lisztből vi­lágos rántást csinálunk, a for­ró tejjel felöntjük és gyor­san simára keverjük. Ez a ba­sárméi. Hozzákeverünk egy egész tojást. Négy­, tojást ke­ményre főzünk, megreszeljük. Jénai edényt előkészítünk, ki­zsírozzuk. A tejfölt, sót, bor­sót, elkeverjük a reszelt to­j­ással és a főtt zöldségleikkel, majd a jénai tábla tesszük. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal és a sütőben szép pi­rosra sütjük. Sportos holmik fiataloknak DZSEKI: Ilyen praktikus viselet. Jól alá lehet öltözni, kirándulás­hoz, sportoláshoz ősztől tava­szig szűnte nélkülözhetetlen ruhadarab. Áruházainkban sokféle anyagból, különböző fazonokban készült dzsekik kaphatók. PONCHO: Melírozott fonalból sima kö­téssel készült. A széleit lusta kötés díszíti. Körösi körül roj­tok szegélyezik. Tehetünk rá horgolással készült díszítést is. ruházati munkás a Ruházatipari Dolgozók Szakszervezetének Lapja Szerkeszti a szerkesztő bizottság Főszerkesztő: Tóth Tiborné Felelős szerkesztő: Erdélyi Ildikó Szerkesztőség: 1077. Budapest, Almássy tér 2. Telefon: 229—841 Kiadja: a Népszava Lapkiadó Vállalat 1914 Budapest, Rákóczi út 54. Telefon: 224—819 A kiadásért felel: dr Luth Péter a Népszava Lapkiadó Vállalat igazgatója előfizetése­in egy évre- 9 ór Fi 80—538 Szikra Lapnyomda Budapest Felelős vezető: Csöndes Zoltán vezérigazgató Az első magyar nyelvű hírlap Kétszáz évvel ezelőtt, latin és német nyelvű elődök után, 17£0-b ban megjelent az első ma­gyar nyelvű hírlap. Az újságnak nagy szerepe volt egyúttal a ma­gyar irodalmi élet fellendítésében s a lap által kiadott irodalmi melléklete révén. Beküldési határidő: 1960. feb­ruár 29. VÍZSZINTES:­­ Az első hírlap rovatcíme volt. 19. Szomját­ol­á­ra. 20. A szeszesital megfeküdte gyomrom! 21. Margarin. 22. Iga­zolnak engem. 24. Finn nyelvész­ted (végén: 1.) tagja. 25. Átfutó. 27. Etelka. 33. Bilincsbe verve. 31. H. K. 32. Közpénz. 34. Énekhang. 35 Az első magyar nyelvű új­ság címe. 38.­ A. E. 39. Csapadé­kai. 41. Nyom része!!! 42. Gon­­dolatrögzítés. 43. Ellene lazított, hergelt. 45. Egyenletes felületűre. 46 „Táp”-gabona. 48. Névelővel­ becézett Adolf. 49. Égitest. 50. Az első hírlap első szerkesztője volt. 53. Nem kötök! 54. Mértékegysé­günk 55 Íme: maró anyag. 56. Létrehoz, alakít. 58. Spanyol kurjantás tánc közben. 59. Re ikerszava. 61. Kettős ékezettel: nincs tele 63. Római kocsi­­ névelővel 65 Y. T. 66. Itt nyom­tatták ki az első magyar új slágot. 71 Eme nem sík és­ nem hegyes (vidék). 73. Énekegyüttesére. 75. Nemesi cím, parasztosan. 77. A korcsolyázó (végén + 6). 78. Tüskés becézve. 79. Bírói dönté­sére. 82. Suta ikerszava. 83. Az első­ hírlap egyik rovatcíme volli. FÜGGŐLEGES: 1. Az első hír­lap rovatcíme volt. b. Megvalósu­lásra, átadási alkalomra készült, emelkedett hangvételű költemény. 3. Területsáv. 4. Kereskedelem tárgya. 5. Hiszékeny lélek. 6. Kettőzve: leányka játék. 7. ... fakó! 8 Matematikai fogalom. 9. Irodalmi foglalkozást űző. 10. Ál­lóvíz. 11. önámítás része!!! 12. Ütemére. 13. Nym­ánk. 14. N-nel: Verne hajóskapitánya. 15. Eláru­sítótól 16. Ha tanul — ökör le­het belőle. 17. Az önzés latin alapszava. 18. Becéző szócska. 23. Az első hírlap Irodalmi mellékle­tének címe volt. 26. Az első újság rovatcíme volt. 2­9. Balatoni, csa­torna (i—y). 30. Sikít. 33. Ilyen időközökben jelent meg az első hírlap. 35. Mi adományoz? 36. Nem jó tanácsadó ez az indulat. 37. Vonzat része!!! 38. Vízáteresz­tett 40. Dusan folyó. 44. Kötő ellentéte 46. Evés, táplálkozás nélkül. 47. Z. Y. K. 51. Légi. 52. Sérülése 57. Ardames szerelme nem halt meg. 60. Havat lapáto­ló. 62. Cseh férfinév. 64. Nev­etős mackófajta. .66. Álszemér­­mes. 67. Balhém, zűröm. 68. Vissza: madárfajták testrésze. 69. Belső része felé. 70. Híres humo­rista volt (Károly). 72. Békahang. 74. B-vel: tatár kén neve. 76. Ta­kar. 79. Testrészünk. 80. T. Y. 81. Megszid. Megfejtésül a vízszintes 1., 35., 66., és 81 , valamint a függőle­ges 1., 23., 25., és 33. sorokat kell beküldeni. A januári számunkban közölt keresztrejtvény helyes megfejté­se: A néppel, tűzön, vízen át. Mert itt van már a Kánaán. Ra­gyog minden ház ablakán. A ti­zenkilencedik. Könyvjutalmat nyertek: „Rad­nóti” »brigád, VOR Nyíregyházi Gyáregysége, Visi Gabriella Rába­­pordány, Boldizsár Lászlóné Bu­dapest, Halászi Jánosné Kapos­vár, Nagy Jánosné Sopronhor­­pács. rsM/ssssssssssssssssssssMy/sssssssssssssssr* Férfiaknak A férfidivatban hosszú ideig tartotta magát a széles fa­zonú zakó, a széles nyakkendő és ingnyak. Idén mindez az ellenkezőjére fordul: keskenyedik a zakók, kabátok fazonja, nyolc centiméternél nem szélesebb, de lehet hat centi is. Ehhez alkalmazkodnak az ingek is, gallérjuk alacsony és le­kerekített. Előszedhetők a régi, keskeny nyakkendők is, is­mét ezek jöttek a divatba. /,/ SSSSSSSSS/SSSSSSSSS/// SSSSSSSSSSSS/SSSS/S///'SSSSS/S/SSSfSSSSJr Essraet ca ssvetter Az 50-es évek szvettere lesz a tavaszi szezon divatja, a New York Times divattudósítói szerint. Amerikában sokféle ötlettel — mandzsettákkal, különféle gallérokkal és kivágá­sokkal — kívánják­­népszerűvé tenni Marilyn Monroe és a korabeli sztárok kedvenc ruhadarabját. ^mutatok val»rr'.To ly*u ** ftKSgKS.’SS*-­USVI*|«‘.*Kci6­''n,dUO *'"'*K° •-vadasáé ÁFÉSZ Ü9VA› 1056BudS^e S«ínS^r­'‘*M

Next