Sporthorgász, 1999 (8. évfolyam, 1-12. szám)

1999-08-01 / 8. szám

vízi sivatagokon kóborol, így aztán már nem is olyan szép az a nád... És valóban, a nád itt már egyre megfogyóbb életerőt ringat a békalen­csés, bealgásodott, meg­buggyant víz fölött. Egyre ke­vesebb remény és hit susog a vékonyodó, gyönge szálak­ban, a senyvedő, elfakult le­velekben. Öregszik ez a nád. A tóval együtt... A nád, a víz és az iszap (vagyis a fenéktalaj) a termé­szettől kapott ősi, szigorú törvények szerint él egymás mellett, egymásra utaltan, egymást jótékonyan segítve, avagy egymás életét­­ akar­­va-akaratlan - végzetesen veszélyeztetve. A nádas ta­vaknak, a Velencei-tónak is, valóban békés szépséget árasztó hangulata van. De el­lentmondásokkal terhes ez a romantikus gyönyörűség. A nádasok egyrészt javára szolgálnak a víznek, gyógyít­ják, tisztítják azt. Ez különö­sen a mai időkben jelentős, amikor annyi civilizációs szennyezőanyag kerül a víz­be. Ezeket a nádszálak boly­hos bevonata szűri ki. A nád némileg hátráltatja az eutrofi­­zációs folyamatot is, tehát az elmocsarasodást, posványo­­sodást, vagyis a tó önfeltöl­­tődését, elöregedését, halá­lát késlelteti. Történik ez azáltal, hogy a vízbe kerülő foszfort (ami manapság ren­geteg!) a nád saját testébe építi be, tehát kivonja azt a vízből. Ezáltal lényegesen csökkenti a foszfor által táp­lált algásodást, ami az eutro­­fizációt kiváltó egyik legkáro­sabb jelenség. Károsnak mondható vi­szont a nádasok jelentős víz­elvonó tevékenysége, vagyis a „biológiai nádszivattyú” működése. Gyökerei a táp­anyagokat a talajból vízzel együtt szívják föl, és leveleik révén azután a vizet elpáro­logtatják, asszimilációs oxi­génjüket a levegőbe lehelik. A nádasok több vizet páro­logtatnak el, mint a vízfelület. Egy olyan tónál, ahol a terü­let közel egyharmadát nád borítja, a víz elpárologtatása, és ezáltal az oxigén elvonása tragikus méreteket is ölthet. A nagymértékű párolgás mi­att nagyon leapad a víz, a ha­lak kisebb élettérbe szorul­nak, ahol az oxigénkészlet is eleve kisebb, tehát egy-egy kopoltyúra már alig jut belőle. Eredmény: rendszeres hal­­pusztulás. A nádat az ember nem hagyhatja magára! Gondoz­nia kell! Ha rábízzuk az őster­mészeti törvényekre a nád sorsát, ha lassan is, de a nád elpusztul. A nád a fűfélék családjába tartozik, tehát minden évben fölfrissítést igényel. A nádat rendszere­sen vágni, aratni kell. Ha nem fagy be a víz, akkor az öreg, avas nádakat föl kell gyújtani. Ha ezek a „kezelések” elma­radnak, a nád minősége romlik. Egyidejűleg az elhalt nádszálak, nádmaradványok a víz alá, a fenéktalajra süllyednek, ott bakteriális bomlás következik be, mely egyre vastagabb, olykor 60-80-120 centi mély, beteg, bűzös iszapot termel, amiben egyre kevesebb az oxigén, tehát az élet, és egyre több a kénhidrogén és más gyilkos gázok, tehát a halál. Ebben a gázos, büdös fertőben nem élnek meg a pontyféléknek és valamennyi hal ivadéká­nak fő táplálékát képező ben­­tos­­szervezetek: álcák, lár­vák, különféle férgek, rá­­kocskák, apró kagylók, csi­gák. Az 1. ábra által bemu­tatott oldalnézetből egy nád­fal előtti eliszaposodott, le­­pusztult­ torzsos területet, mely gyakori a Velencei-tó­ban. A 2. ábra fölülnézetben mutatja a tó Rigya-tisztásá­­nak déli részén található mé­lyen iszapos, a víz alatt el­pusztult nádas maradványait bújtató öblöt. Általános az ilyen képződmény a tó zár­tabb részein. A nád meg a hal A nádban - elvileg! - min­denféle hal előfordul. Vannak tipikusan „nádi halak”, mint például a ponty, a kárá­szok, a compó és némely ke­szegfajok, valamint a ragado­zók közül a csuka, aztán bi­zonyos időszakokban az angolna, továbbá úszólápos, padmalyos nádas terepala­kulatok esetében a harcsa is. Vannak viszont olyan halfa­jok, melyek csak időnként lá­togatják meg a nádfalak előt­ti vizeket meg a ritkás, lengő­nádas területeket. Ilyen a sül­lő és a balin. Hogy a hal a nádban él­jen, vagy olykor fölkeres­se a nádas vizeket, an­nak legfőbb alapfeltétele az, hogy ott megtalálja azt a táplálékot, amelyre szüksége van. A ponty és a pontyfélék a nádszálakon és a nád előtti egészséges iszapban élő állati szerveze­teket keresik. A ragadozók pedig a nádban táplálkozó kárászok, keszegek, mint táplálékhalak, kedvéért ta­nyáznak állandóan a nádban (például csuka), vagy keresik föl alkalmanként a nádat. Ha valamilyen oknál fogva a hal létfeltételei nem adottak a nádban, akkor nem megy oda! És ott a horgász nem fog halat. DOMONKOS IMRE (Következik: Nádihorgászok) SPORTHORGÁSZ 11

Next