Sporthorgász, 2005 (14. évfolyam, 1-12. szám)

2005-08-01 / 8. szám

KÉRDEZZ & FOGJ! • Kezdő bojlihorgász vagyok. Milyen bojlireceptet ajánlanál a Ráckevei-Dunára? Lehetőleg élelmiszer- vagy horgászbolt­ban, olcsón beszerezhető alapanyagokból szeretnék boj­lit készíteni. Mit csináljak, hogy ne repedezzen és pené­­szedjen a szárítás alatt. Nem­sokára ellátogatunk Nagybiva­lyosra, ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy ott ér­­demes-e bojlizni, és ha igen, milyen, szintén olcsó receptet ajánlanál arra a vízre? Szalai Simon (szalaisimon@freemail.hu) Még nem horgásztam a Rác­­kevei-Dunán, pedig többször csupán „karnyújtásnyira" vol­tam a helytől. Remélem, egy­szer összejön a peca ott is, így nem egyszerű megfelelő bojli­receptet ajánlani Ráckevére - főleg, hogy minél olcsóbb le­gyen. „Olcsó húsnak híg a le­ve" - mondják a sokat tapasz­talt emberek. Ez a horgászatra­­ is igaz, nem érdemes spórolni bojlialapanyagokon. Vi­szonylag tűrhető és jó minősé­gű bojlit is kihozhatsz a követ­kező alapanyagokból: 2 kiló halliszt (2000 Ft); 0,3 kiló szó­­jaliszt (250 Ft); 0,3 kiló búza­csíra (150 Ft); 0,3 kiló szőlő­cukor (350 Ft); egy kiló tejpor (1150 Ft); egy kiló kukorica­­liszt (150 Ft); 0,5 kiló macska­­eledel (300 Ft); 30 milliliter aroma (kb. 800 Ft); 60 millili­ter olívaolaj (100 Ft); 60 milli­liter aminosav (300 Ft); kb. 50 tojás (1000 Ft) ; 5,4 kiló boj­li (6550 Ft), így egy kiló körülbelül 1190 forintba kerül. Ezzel a bojlival szerintem Nagybivalyoson is eredményes lehetsz. Az aro­mát, aminosavat te válaszd ki, de én gyümölcsös ízt javaslok. A recept egyszerű, tulajdon­képpen kezdőknek való, de a későbbiek folyamán magad fejlesztheted tovább a bojliké­­szítési tudásodat. • Első és egyben legfontosabb kérdésem: lehet-e úszóval boj­lizni? Nem szeretek fenekezni - a telkünk egy Tisza-holtágnál van, ahol a nádban pontyozni szoktam. Elég jó eredménnyel, ahhoz képest, hogy csak hétvé­gém, horgászom, s csupán a nyáron van kétszer egy hetem, amikor jobban belehúzhatok. Szeretném, ha írnál a szerelék­ről, bojliízekről, az etetés mennyiségéről. A nyári szabad­ságomat júliusban és augusz­tusban töltöm. Kérlek, erre az időre adj bojliíztanácsot, de szerintem első körben jó lesz a boltban kapható bojli is. Kelemen Szabolcs (Kelszab@freemail.hu) Úszóval igenis lehet bojlizni! Az egyik kedvenc módsze­rem, csak sajnos nagyon kevés az időm ezt a stílust űzni. Azért minden évben eltöltök néhány napot Zalaszentmi­­hály vagy Pölöske akadói, bokrai között, izgatottan, fel­fokozott várakozással figyelve az úszókat. Idén valószínűleg a balatoni nádasok útvesztői­ben próbálok szerencsét, ott vetem be az úszómat. Az úszós bojlizásnál én a követ­kezőkre figyelek oda. Az élő­ket lehetőleg minél rövidebb­­re kötöm, 8-10 centinél soha nem hosszabb. Ez főleg akkor fontos, ha közvetlenül egy bo­kor vagy a nád elé akarom pár centivel bedobni a szereléket. A rövid élőké miatt a szerelék­­esen nyomon lehet követni, szinte él az úszó. A hajszálelő­­kén elhelyezett bojlit a lehető legközelebb húzom a horog­hoz - nagy szélben ez min­denképpen ajánlott. Az úszó 8 grammos, hosszú szárú, amire a világítópatron kön­­­nyedén felhelyezhető. Általá­ban feltolásra súlyozom be. Kapáskor nyugodtan kell visel-sok alkalmával nekem a húsos, fűszeres ízek váltak be. Kaviá­­ros, tintahalas, kolbászos bojlit bátran ajánlok. Ha a boltban kapható bojlikban gondol­kodsz, akkor valamelyik gyári bojli fagyasztott változatával próbálkozz először. A frozen bojlik nem tartalmaznak tartó­sítószert, könnyen elfogadják a pontyok és az amurok, nem tekeredik fel a nádra kedni, csak miután már szinte vagy bokorra, valamint a leg­­elfeküdt és elindult az úszó, kisebb mozdítást, a bojli iránt akkor szabad bevágni. Az aka­­érkező érdeklődést is tökéle­­dőkban végzett úszós bojlizó­ A SZERZŐ FOTÓI 96 SPORTHORGÁSZ

Next