Sporthorgász, 2005 (14. évfolyam, 1-12. szám)
2005-08-01 / 8. szám
KÉRDEZZ & FOGJ! • Kezdő bojlihorgász vagyok. Milyen bojlireceptet ajánlanál a Ráckevei-Dunára? Lehetőleg élelmiszer- vagy horgászboltban, olcsón beszerezhető alapanyagokból szeretnék bojlit készíteni. Mit csináljak, hogy ne repedezzen és penészedjen a szárítás alatt. Nemsokára ellátogatunk Nagybivalyosra, ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy ott érdemes-e bojlizni, és ha igen, milyen, szintén olcsó receptet ajánlanál arra a vízre? Szalai Simon (szalaisimon@freemail.hu) Még nem horgásztam a Ráckevei-Dunán, pedig többször csupán „karnyújtásnyira" voltam a helytől. Remélem, egyszer összejön a peca ott is, így nem egyszerű megfelelő bojlireceptet ajánlani Ráckevére - főleg, hogy minél olcsóbb legyen. „Olcsó húsnak híg a leve" - mondják a sokat tapasztalt emberek. Ez a horgászatra is igaz, nem érdemes spórolni bojlialapanyagokon. Viszonylag tűrhető és jó minőségű bojlit is kihozhatsz a következő alapanyagokból: 2 kiló halliszt (2000 Ft); 0,3 kiló szójaliszt (250 Ft); 0,3 kiló búzacsíra (150 Ft); 0,3 kiló szőlőcukor (350 Ft); egy kiló tejpor (1150 Ft); egy kiló kukoricaliszt (150 Ft); 0,5 kiló macskaeledel (300 Ft); 30 milliliter aroma (kb. 800 Ft); 60 milliliter olívaolaj (100 Ft); 60 milliliter aminosav (300 Ft); kb. 50 tojás (1000 Ft) ; 5,4 kiló bojli (6550 Ft), így egy kiló körülbelül 1190 forintba kerül. Ezzel a bojlival szerintem Nagybivalyoson is eredményes lehetsz. Az aromát, aminosavat te válaszd ki, de én gyümölcsös ízt javaslok. A recept egyszerű, tulajdonképpen kezdőknek való, de a későbbiek folyamán magad fejlesztheted tovább a bojlikészítési tudásodat. • Első és egyben legfontosabb kérdésem: lehet-e úszóval bojlizni? Nem szeretek fenekezni - a telkünk egy Tisza-holtágnál van, ahol a nádban pontyozni szoktam. Elég jó eredménnyel, ahhoz képest, hogy csak hétvégém, horgászom, s csupán a nyáron van kétszer egy hetem, amikor jobban belehúzhatok. Szeretném, ha írnál a szerelékről, bojliízekről, az etetés mennyiségéről. A nyári szabadságomat júliusban és augusztusban töltöm. Kérlek, erre az időre adj bojliíztanácsot, de szerintem első körben jó lesz a boltban kapható bojli is. Kelemen Szabolcs (Kelszab@freemail.hu) Úszóval igenis lehet bojlizni! Az egyik kedvenc módszerem, csak sajnos nagyon kevés az időm ezt a stílust űzni. Azért minden évben eltöltök néhány napot Zalaszentmihály vagy Pölöske akadói, bokrai között, izgatottan, felfokozott várakozással figyelve az úszókat. Idén valószínűleg a balatoni nádasok útvesztőiben próbálok szerencsét, ott vetem be az úszómat. Az úszós bojlizásnál én a következőkre figyelek oda. Az élőket lehetőleg minél rövidebbre kötöm, 8-10 centinél soha nem hosszabb. Ez főleg akkor fontos, ha közvetlenül egy bokor vagy a nád elé akarom pár centivel bedobni a szereléket. A rövid élőké miatt a szerelékesen nyomon lehet követni, szinte él az úszó. A hajszálelőkén elhelyezett bojlit a lehető legközelebb húzom a horoghoz - nagy szélben ez mindenképpen ajánlott. Az úszó 8 grammos, hosszú szárú, amire a világítópatron könnyedén felhelyezhető. Általában feltolásra súlyozom be. Kapáskor nyugodtan kell visel-sok alkalmával nekem a húsos, fűszeres ízek váltak be. Kaviáros, tintahalas, kolbászos bojlit bátran ajánlok. Ha a boltban kapható bojlikban gondolkodsz, akkor valamelyik gyári bojli fagyasztott változatával próbálkozz először. A frozen bojlik nem tartalmaznak tartósítószert, könnyen elfogadják a pontyok és az amurok, nem tekeredik fel a nádra kedni, csak miután már szinte vagy bokorra, valamint a legelfeküdt és elindult az úszó, kisebb mozdítást, a bojli iránt akkor szabad bevágni. Az akaérkező érdeklődést is tökéledőkban végzett úszós bojlizó A SZERZŐ FOTÓI 96 SPORTHORGÁSZ