Sütőmunkás, 1994 (1. évfolyam, 1. szám)

Különszám

A Sütőipari Dolgozók Szakszervezetének időszaki lapja Számvetés kongresszus előtt Beszélgetés Sóki Gyulával, a Sütőipari Dolgozók Szakszervezetének titkárával A kongresszusára készülő SDSZ titkárát arra kértem, hogy­­ a magyar szakszervezeti mozga­lom és az élelmiszeripar helyze­tének tükrében - vázolja fel az érdekvédelem gondjait és felada­tait.­ ­ Az elmúlt öt évben valós szakszer­vezetként kellett dolgozni - minthogy korábban ez nem volt lehetséges ugyanakkor a rendszerváltás utáni poli­tikai erők mindent elkövettek, hogy az érdekvédők ne végezhessenek érdemi munkát. Pedig a szakszervezetek átala­kulása megelőzte a gazdasági, politikai váltást. A parla­menti kormánypár­tok nem is töre­kedtek arra, hogy képviseljék a mun­kavállalók érdeke­it, ellenkezőleg: szakszervezet­ellenes törvénye­ket hoztak. Legiti­mációs viták, tor­zsalkodások, a va­gyon elvétele ne­hezítette a szak­­szervezetek nor­mális működését. Ez azért volt szo­morú, mert miköz­ben a gazdasági átalakulás terheit a munkavállalókra hárították, a szak­­szervezeteknek nem maradt kellő idejük és erejük az érdekvédelemre. Az MSZOSZ-nek voltak ilyen kezdeménye­zései, ezeket a javaslatokat azonban vagy nem hallgatták meg, vagy az Ér­dekegyeztető Tanács ülése után figyel­men kívül hagyták. Mégis talpon maradt a szer­vezett dolgozók mozgalma!­­ Valóban. Mindezek ellenére a szak­­szervezeti mozgalom létezik, az MSZOSZ megerősödött. Kirajzolódik annak a lehetősége, hogy beleszóljon a munkavállalókat, a nyugdíjasokat érin­tő valamennyi társadalompolitikai kér­désbe. Különösen így van ez a parla­menti választások tükrében, a kormány­­váltás eredményeként. ■ Most, hogyan tovább?­­ A legfogósabb kérdés most az, hogy a legnagyobb szakszervezeti tömörülés miként tud „valós" szakszervezetként működni, hogyan tudjuk megteremteni az ehhez szükséges anyagi feltételeket és szervezeti, szakmai struktúrát. Eh­hez le kell zárni a vagyonvitát és vissza kell adni a szakszervezetek vagyonát. További feltétel, hogy a tagdíjat a szak­értői háttér megteremtésére fordítsuk, legyen anyagi bázisunk, sztrájkalapunk. ■ Közelítsünk a saját házunk tája felé: hogyan működik az ÉDOSZ mint szövetség? - Itt is hasonló a helyzet. A rendszer­­váltás során az egységes ÉDOSZ-ból ti­zenöt önálló szakmai szakszervezet ala­kult. Ezek hozták létre az ÉDOSZ Szö­vetséget, de úgy, hogy közben sokszor egyedül próbálkoztak, tevékenykedtek. Az élet bebizonyította, hogy az erők szétforgácsolása esetén sem az anyagi alapok, sem a szakmai háttér nem te­remthető meg. Ahogy az ÉDOSZ Szö­vetség szintjén leépült a szakértői hát­tér, lazult az egységes fellépés, úgy gyengült az összefogás. Közrejátszott ebben az is, hogy nem sikerült a tagdí­jakat a fő érdekvédelmi problémák meg­oldására fordítani. ■ Segíthet-e ezekben az ÉDOSZ október végi kongresszusa? - Az ÉDOSZ-kongresszus egyik fő feladata lesz, hogy a szövetség kimoz­duljon ebből a helyzetből és elinduljon az egységes szakszervezet irányába mu­tató folyamat. A cél az, hogy megfele­lő szakértői gárdával, az anyagi erők koncentrálásával létrejöjjön az egysé­ges fellépést biztosító szakszervezet. Ez azonban nem lehet a régi értelembe vett, felülről vezényelt szervezet. Olyan egy­séges szakszervezetről van szó, amely Ugyanakkor alapvető célnak tekintettük, hogy bármilyen formában is valósuljon meg a privatizáció, a munkavállalók elért vívmányait - szociális juttatások, munkaviszony elismerése, végkielégítés stb. - nem csorbíthatják. Számos egyez­tetés után - az országban egyedülállóan - megállapodást kötöttünk az ÁVÜ-vel, hogy az értékesítendő sütőipari egység­ben az eladás során biztosítani kell eze­ket a munkavállalói érdekeket. Mindezek ellenére a privatizáció szá­mos feszültséget okozott a sütőiparban. Nagy számban szűntek meg a munka­helyek. Ennek mérséklése és megállítá­sa jelenleg egyik legfontosabb fela­datunk. A másik feszültségforrás, hogy az ÁVÜ dön­téseiben sokszor mellőzték a mun­kavállalói és szak­mai érdekeket, és politikai szempon­toktól befolyásol­va, lobbyk érdekei alapján döntöttek. És a dolgozói tulajdonszerzés, az MRP­ elismeri és biztosítja a szakági szakszer­vezet önállóságát. Jó volna - személy szerint is örülnék neki -, ha ebben a szervezeti formában valamennyi, az élelmiszeripar területén működő szak­mai szakszervezet részt venne és meg­találná a helyét, számítását. Hogyan áll a sütőipari szak­­szervezet szénája? - A meglévő gondok ellenére meg­győződésem, hogy sikerült egy hatéko­nyan működő szakszervezet feltétel­­rendszerét a sütőiparban megteremteni. Ez egy folyamatos és tudatos munka eredménye. Már 1991 májusában, az or­szágban elsők között kötöttünk az egész sütőiparra kötelezően érvényes közép­szintű - akkor még - keret-kollektív szerződést. Ez - többszöri módosítás után - ma is él. Jelentősége abban van, hogy a sütőiparban dolgozó munkavál­lalók túlnyomó többségének biztosítja a garanciákat a juttatásokra, a munka­időre stb. vonatkozóan. 1992-ben kidolgoztunk és bevezet­tünk egy korszerű bértarifarendszert, amely valamennyi munkakörben bizto­sítja a kötelező minimálbéreket. Ez alapját képzte a béralkunak. Ennek ered­ményeként 1993-ban és ’94-ben sike­rült megállapodást kötni a munkaadók­kal, amely kötelezően tartalmazza a bér­emelések mértékét, s ettől csak fölfelé térhetnek el a vállalatok. Ezeket a kö­zépszintű megállapodásokat tovább akarjuk fejleszteni, bevonva a többszáz kis magánpékséget is. • Milyen tapasztalatokat sze­reztek a privatizációban? - Nálunk egy sajátos, decentralizált privatizációs folyamat zajlott le. Ennek szakmai kimunkálásában szakszerveze­tünk részt vett, és jó partnerre találtunk a munkaadókban. Elleneztük viszont a szakmai feltételeket figyelmen kívül ha­gyó, túlzott mértékű decentralizációt.­­ Nem lehetünk elégedettek, mert sokkal nagyobb arányban kellett volna tulajdont szerezni azoknak a dolgozóknak, akik ezt a vagyont több évtizedes kemény munkával létrehoz­ták. Az ÁVÜ döntéseiben - deklaráció­ik ellenére - nem ez a gyakorlat érvé­nyesült. Alapvetően a vételár dominált és nem mérlegelték kellően a foglalkoz­tatás, a munkahelymegtartás, és a mun­kavállalókat érintő egyéb szempontokat. A békásmegyeri kenyérgyár például - amelyet 1993. decemberében privatizál­tak - korábban jól prosperáló vállalat­ként működött. Most valamennyi dol­gozójuknak felmondtak, akik munkanél­külivé váltak. Az ilyen gyakorlat elfo­gadhatatlan. Mindezek ellenére számos pozitív példája is van a dolgozói tulaj­donszerzésnek, hiszen vannak olyan üzemek és vállalatok, amelyeket teljes mértékben a dolgozók vettek meg, il­letve jelentős többségi tulajdont szerez­tek. Milyen érdekvédelmi esemé­nyekről, tervekről beszélne még szívesen? - Megteremtettük a baleseti segélye­zési rendszert, s ezt tovább akarjuk fej­leszteni. Folyamatban van egy alapít­vány formájában működő, kedvezmé­nyes üdültetési rendszer kialakítása is. Folytatjuk a középszintű megállapodá­sok, juttatások továbbfejlesztését, a munkaviszonnyal összefüggő garanciák - a sütőipar egészére vonatkozó - bizto­sítását. Korszerűsítjük szervezeti struktúrán­kat. Olyan területi rendszer kiépítését tervezzük, amely valamennyi üzemet, a legkisebb egységet is átfogja. Sajnos, az emberek többsége fél, aggódik mun­kahelye elvesztése miatt, s így előtérbe kerül az egyéni túlélés, és háttérbe szo­rul az együttes fellépés. Sokan arra kényszerülnek, hogy a rendkívül ked­vezőtlen feltételeket is elfogadják, mert ez is jobb, mint a munkanélküliség. Meggyőződésem, hogy - az összes ne­hézség ellenére - szakszervezetünk to­vább erősödik, az október 7-én tartan­dó kongresszusunk újabb muníciót és lendületet ad. ■ Köszönöm a beszélgetést. Kárpáti Sándor Üzenet Reggelenként friss kenyér kerül a boltokba, onnan a családok asz­talára, hírt hozván a sütőkemencék világa felül: a pékek teszik a dolgu­kat. Ez az üzenet nagyon fontos a társadalomnak, ha a közönséges ha­landó, az éhségét csillapító fogyasz­tó gyakran nem is gondol erre. De vajon mit üzán a társadalom a pékeknek, és mit üzennek a sütő­iparban dolgozók egymásnak? Zak­latott éveket élünk, amikor a gon­dok sodrásában kevés figyelmet szentelünk egymásnak. Talán ezért is lehet fontos a Sütőipari Dolgo­zók Szakszervezetének leendő kong­resszusa. Az eseményre készülve a szokásosnál több információ, véle­ményitsz a felszínre és igyekszik­ a címzettekhez eljutni. Üzenetek, amelyek valahol valakinek nagyon fontosak lehetnek­, Mint a kenyér. Hiszen, akik a mindennapi kenye­rünket megkelesztik, előállítják, tudják csak igazán a bibliai mon­dás értelmét:: mm 'mstk kenyérrel él az ««teer. A köz­» gondolkodás, a tájékoz­tatás,­­ a­ szakmáról szóló üzenet­ igé­nyével adja közre a szakszervezet a Sütőmunkás­t, remélve, hogy el­jut minden kollégához. A kong­resszus jegyében Mszüli dokumen­­tumokat, véleményeket, bemutatko­­zó:írásaikat a Kedves Olvasó figyel­­mébe ajánlja a­­ Szerkesztő. ÁLLÁSFOGLALÁS az SDSZ soron következő főbb feladatairól (tervezet) 1. A bértarifarendszer szükséges mó­dosításával és középszintű bérmegálla­podások megkötésével, valamint a he­lyi bértárgyalásokon keresztül biztosí­tani kell, hogy a sütőiparban dolgozók bére és jövedelme érdemben növeked­jen. Minimális cél, hogy a bérek - fő­ként az alapbérek - növekedési üteme haladja meg az inflációt, tehát reálér­tékben is növekedjen. 2. A középszintű kollektív szerződés szükséges módosításával, a szakágazat egészére rövid időn belül történő kiter­jesztésével el kell érni, hogy a sütő­iparban minden dolgozó számára alap­vető garanciát jelentsenek a KSZ-ben foglaltak. Növekedjenek és egységeseb­bek legyenek a szociális juttatások. Sza­bályozottak legyenek a munkavi­szonnyal, a munkarenddel összefüggő kérdések, csökkenjen a „fekete” foglal­koztatás, a munkavállalók kiszolgálta­tottsága. Minden eszközzel segíteni kell a gazdálkodó egységekben a KSZ-ek szükséges módosítását, a szerződésben foglaltak maradéktalan érvényesülését. 3. Kiemelt jelentőséggel kell kezelni a középszintű egyeztetések tartalmi to­vábbfejlesztését, a megállapodások megkötését. Ennek érdekében kezdemé­nyezzük a szükséges törvénymódosítá­sokat. Szükségesnek tartjuk, hogy olyan munkaadói érdekképviselet jöjjön létre, mely valamennyi munkaadó ne­vében (beleértve a kis egységeket, ma­gánpékségeket is) kötelező érvényű megállapodás megkötésére jogosult. 4. Továbbra is érdemben közre kell működni a sütőipar privatizációjában, annak teljes befejezéséig. Az eddigi kapcsolatokon túl a munkavállalói ér­dekek jobb érvényesítése céljából köz­re kell működnünk a privatizációs ága­zati bizottságok munkájában. Alapvető feladat a munkahely bizton­ságának növelése, hogy minél kevesebb munkahely szűnjön meg a sütőiparban. Még hatékonyabban elő kell segíteni a dolgozói tulajdonszerzést, biztosítva, hogy azonos pályázat esetén az adott vál­lalat dolgozói - akik a vagyont létrehoz­ták - előnyben részesüljenek. El kell ér­ni, hogy a pályázatok elbírálásánál ne elsősorban a vételár döntsön, hanem a fog­lalkoztatási biztonság, a korábbi tevékeny­ség rentábilis folytatása, továbbfejlesztése. Ennek betartását kemény szankciókkal is biztosítani szükséges. Igény esetén felké­szült szakembereket biztosítunk a privati­zációs pályázatok kidolgozásához. 5. Az anyagi források tükrében tovább kell fejleszteni a baleseti segélyezési rendszert. Cél, hogy az SDSZ-tagok bal­eset, betegség miatti keresetcsökkenését minél nagyobb mértékben pótoljuk a se­gélyezési rendszeren keresztül. Mindezt a tagság anyagi terheinek növelése nél­kül, alanyi jogon kell megvalósítani. 6­­ZDSZ szinten létre kell hozni az alapítvány formájában működő orszá­gos üdültetési rendszert. Cél, hogy reá­lis lehetőséget teremtsünk a dolgozók pihenésére, üdülésére. Az alapítványt úgy kell működtetni, hogy minél keve­sebb dolgozói hozzájárulással lehessen a szolgáltatásokat igénybe venni. A kedvezm­ényes üdültetési rendszer működtetése mellett fokozatosan el kell érni, hogy minden dolgozó egy havi ke­resetének megfelelő - 13. havi fizetés - összeget kapjon üdülési, pihenési költ­ségei fedezésére. 7. Létre kell hozni a decentralizált privatizáció következtében megváltozott gazdasági viszonyoknak megfelelő szakszervezeti struktúrát, a bázis- (te­rületi) rendszert. Alapvető cél, hogy va­lamennyi önálló sütőipari egységgel, az ott dolgozó szakszervezeti tagokkal, tisztséviselőkkel rendszeres kapcsolatot tartsunk. Ennek alapján biztosítani kell a folyamatos és kölcsönös információt. 8. Folyamatosan fel kell készülni az 1995. évi ÜT-választásokra. Biztosíta­ni kell, hogy valamennyi helyen SDSZ- jelölt is legyen az ÜT-választásokon és ezek a jelöltek minél nagyobb számban megválasztásra kerüljenek. Ez az ÜT-k tartalmi munkájának továbbfejlesztésén túl azért is kiemelt jelentőségű, mert az ágazati-szakszervezeti vagyon, azaz az ÉDOSZ teljes vagyona az elért ered­mények alapján kerül tulajdonjogilag megosztásra. Biztosítani kell továbbá, hogy az SDSZ részére megszerzett va­gyon a tagság érdekében minél jobban hasznosításra kerüljön. 9. Szakszervezetünk érdemben köz­reműködik és anyagilag is segíti az ön­kéntes nyugdíjbiztosítási rendszer lét­rehozását. Igényeljük, hogy a gazdasá­gi társaságok anyagilag is megfelelően támogassák ezek működését, az egyes dolgozók ebben való részvételét. 10. Továbbra is érdemben részt kell venni az MSZOSZ és az ÉDOSZ Szö­vetségek munkájában. Aktívan közre kell működni a szövetségi egység erő­sítésében, elősegítve a munkavállalók érdekében történő egységes fellépést. A különböző szintű érdekegyeztetések ke­retében megfelelően képviselni kell az SDSZ-tagság érdekeit. Továbbra is szükségesnek tartjuk és szorgalmazzuk a Munka Törvénykönyv, a privatizációs, a foglalkoztatási és egyéb törvények gyors módosítását, me­lyek nem megfelelően veszik figyelem­be a munkavállalók érdekeit. Szüksé­ges a törvényekben rögzített szakszer­vezeti jogosítványok továbbfejlesztése, bővítése. Aktívan részt veszünk mind­ezen törvények módosításának szakmai előkészítő munkálataiban. Budapest, 1994. szeptember 1. SDSZ titkári tanácsa

Next