Szabad Föld, 1974. július-december (30. évfolyam, 27-52. szám)

1974-10-20 / 42. szám

24 SZABAD FÖLD Mindennap disznótor Néhány évvel ezelőtt az ak­kori mezőgazdasági kiállítás szenzációja volt egy 600 kilós hízó. A kiállítás végeztével a hízóval is végezni kellett: a feladat a budapesti sertésvágó­­hídra hárult. Sajátságos, de ez egyáltalán nem jelentett köny­­nyű feladatot az ország egyik legrégibb, legnagyobb húsipari üzemének. A hatszáz kilós disz­nót ugyanis nem helyezhették a futószalagra — külön „disznó­tort” kellett rendezni neki.. Naponta 7 ezer darab Pedig itt mindennapos a disz­nóvágás, a disznótor, nem úgy, mint falun, ahol telente ma is­ esemény. Igaz, hogy ezt a vágó­hídit csak képletesen nevezhe­tem disznótornak: ipari üzem ez, valóságos húsgyár. A pa­rasztember alig ismerheti, nincs közvetlen kapcsolatban vele, az ide kerülő sertéseket a megyei húsipari vállalatok adják le, nap, mint nap. Aki faluról be­jár ide dolgozni (inkább csak Pest környékéről), az szakmun­kás, betanított vagy segédmunkn­kás. Télen közülük sokan böl­­lérkednek otthon, mellékfoglal­kozásként. De ők is csak azt ta­núsíthatják, mennyire más ez a mindennapos disznótor. Egész éven át naponta hétezer ser­tést vágnak le itt, futószalagon. A budapesti sertésvágóhíd nemcsak az ország­ legrégibb és legnagyobb húsipari üzeme, ha­nem az egyik legérdekesebb is. Közelebbről Kökény István, a Budapesti Húsipari­ Vállalat igazgatója mutatta be. — A vállalatnak nem ez az egyetlen telephelye — mondta. — Vágunk sertést Újpesten, és e héttől kezdve Kispesten is. Hozzánk tartozik a marhavágó­­híd és a szalámigyár is. Négy­ezerötszáz embert foglalkozta­tunk. Budapestet mi látjuk el hússal, húsféleségekkel. A hús­iparon belül mammutvállalat­­nak számítunk. — Telephelyeink közül ez a legnagyobb, itt a Gubacsi úton­­ az 1-es számú gyáregység, vagy ahogy közismert: a Ser­tésvágóhíd. Itt kétezer ember dolgozik öt vágóvonalon. Az or­szágban ennél nagyobb és kor­szerűbb üzemeket is találunk. Ami nálunk érdekes, az épp abban van, hogy itt a húsipar kezdeti és mai technológiája egyaránt meglelhető. Haszná­lunk régi és használunk új módszereket. Nálunk végigkí­sérhető a magyar húsipar fej­lődése, akár egy kiállításon. Ezt a „termelő kiállítást” dr. Kovács Mihály vezetésével néz­tem végig. Valamikor itt kezd­te a szakmát, munkásként, a csuklója ma is érzi az itt vég­zett munkát. Elektronarkózis... Említettem, már­ itt futósza­lagon vágják a disznókat. A ré­gi nagy csarnokban dolgozik két vágóvonal, egy 1600-as és egy 1000-es. (Mindegyik ennyi ser­tést doboz fel naponta.) Az egyik korábbi technológiával, a másik már modernebbel, oár a korábbinál se kell lefogni a hí­zót. Mint a legelőkön alkalma­zott villanypásztor, olyan gyen­geáramú kordonok terelik be a helyiségbe a sertéseket. Szúrás előtt régente kábítóvillát hasz­náltak, ma elektronarkózissal — a koponyatetőt érő áramütéssel — döntik le az állatot. Embersé­gesebb és gyorsabb megoldás ez. ■ A modernebb vágóvonalon a megszúrt állatot már el sem döntik, mert az rögtön felfüg­gesztett állapotba kerül. Így ugyanis nem kell később ve­sződni a konveyorpályára he­lyezésével, ahol — a régi vo­nalon még kézi erővel továbbí­tott, az új vonalon automatiku­san mozgó csigákon halad a le­ölt hízó, munkástól munkásig. Egy-egy munkás csak egy-egy rfiunkafolyamatot végez. Vért vesz (az étkezéshez használt vért fertőtlenített csőkéssel), pörköl vagy forráz, lehúzza a levágott állat körmét, felhasít­ja, megfelezi az egész állatot, darabolja — a felhasználás cél­ja szerint. A vér három perc alatt távozik egy állatból, több­kevesebb „átfutási időt” figyel­tem meg mindegyik munkafo­lyamatnál. Aki ezt először lát­ja — mint például én is — az elcsodálkozik a hústömeg meny­­nyiségén, darabolásának gyorsa­ságán. Nem érdektelen dolog megjegyezni­­ a sertéshizlalás­ra szerződő tenyésztők számára: itt látni csak mennyire fontos a hizlalás szabványainak be­tartása, a nagyüzemi sertésvá­­góhidak munkája szempontjá­ból. A korszerű követelmény: a 100—110 kilós fehérhússertés. Nem szégyenlem bevallani, hogy megkönnyebbülve hagy­tam ott a nagycsarnokot. Bár dolgoznak benne lányok, asszo­nyok (és szép keresettel, hi­szen itt még a betanított mun­kást is, de különösen a szak­munkásokat jól fizetik), mégis — a disznóvágásnak ez a része inkább­ férfiaknak, bölléreknek való. Családi disznóvágásoknál sincs ez másképp. De amit utá­na végignéztem, az már köze­lebb áll a háziasszonyokhoz. Üstök, gépek­, műszerek Igaz viszont, hogy ez még ke­­vésbé hasonlít a falusi disznó­vágások szokásos teendőihez. Hogyan történik például a zsírolvasztás? Itt a sertésvágó­­hídon e téren is követhető a magyar húsipar fejlődése. Dol­goznak még régi, nyitott olvasz­tóüstökkel, kézi és gépi keverés, mellett­e és dolgoznak zárt rendszerű, automata olvasztók­kal, amelyekbe csak fek­intik az anyagot, és attól kezdve ember hozzá se ér, látni se látja, csu­pán műszerek kísérik, mutatják az útját. És az út vége: félki­lós zsírcsomagok, meg a töpör­tyű. Ugyanez a folyamat követhe­tő végig a húsfüstölésnél. Dol­goznak még úgynevezett „ma­gaspályás” füstölőszekrények­kel (ezekben próbálkoztak az országban­­először modernebb technológiával), amelyekhez még külön főzőszekrények kel­lenek. A korszerűbb megoldás az, amikor a két munkafolya­mat már egyetlen, automatiku­san működő szekrényben tör­ténik. A napjainkban végzett felújítások­­— amelyek valóban mindennaposak — már ilyen technológiára törekszenek. A budapesti sertésvágóhídon látható az ország első disznó­sajttöltő gépe is. Hurkát,­­kol­bászt kötöznek kézzel, de dol­gozik már kötözőgép is. A ke­nőmájas keverésére pedig hasz­nálnak már egész modern, zárt rendszerű automatagépet is. A zárt rendszerű gépek terjedése nem véletlen; a tisztasági, a hi­giéniai, egészségügyi követelmé­nyek kívánják meg fokozott mértékű alkalmazásukat. Ennek legmagasabb fokát a sertésvágóhíd legújabb és leg­nagyobb beruházásánál, az új sonkaüzemnél láthattam. Még egy „leg”-et említhetek: ez lesz az ország legkorszerűbb sonka­üzeme. Lesz, mert ugyan már készen áll, de beindulása csak a közeljövőben várható. Külön­álló, emeletes épület, most még nagy csend honol benne. Itt dr. Füstös Miklós húsipari állator­vosi ellenőr kalauzol. Nemcsak átvétel előtt ellenőrzi az üze­met, hanem majd működése közben is. — Púdé — injekcióstüvel Mert ez az üzem már olyan, mint egy kórház. Nem túlzás! Itt minden fal csempézett, sar­kaik lekerekítve, hogy­ minél tö­kéletesebben tisztíthatóak legye­nek. Nincs egyetlen helyiség, kézmosók, fertőtlenítők nélkül. Az egyes helyiségek előírt hő­mérsékletét légfüggönyök bizto­sítják. Mindenütt csúszásgátló padló. És hány terem, mennyi auto­mata, zárt rendszerű gép, egy­mást követő munkafolyamat kell ahhoz, hogy ebből az üzem­ből az exportkövetelményeknek megfelelő, légmentesen zárt, do­bozolt sonka kerüljön piacra! Meg se kísérlem felsorolásukat. Csak az érdekesség kedvéért: „injekciós tűk” juttaják a son­kába a páclevet, a betonkeve­rőhöz hasonló húslazító gép t­e­szi porhanyóssá, automaták pré­selik, csomagolják. A hagyomá­nyos disznóvágások egyetlen termékét, a sonkát itt egy ha­talmas gyárépületben több tu­catnyi gép állítja majd elő, évente 200 vagonos mennyiség­ben. Merly Krisztina ­ MODERN ALKIMISTÁK — Az idegeimre megy, házmester úr! Már megint­­___________fordítva akasztotta fel a képet! ­­ÍRUM PERCEK IPAROSODÁS (Dallos Jenő rajza) 1974. OKTÓBER 20. — Rendszeresen sportol? — kérdezi egyik páciensétől az or­vos. — Igen, mindennap jógázom. — Ez dicséretes dolog. Én mondja, hogyan csinálja? — Lefekszem a heverőre, s a szememet három-négy órán át egyetlen pontra függesztem. — Milyen pontra? — A televízió képernyőjére­. — Nem értem ezt a Meiert, milyen gondatlanul gazdálkodik a pénzével. A múlt hónap vé­gére egyetlen fillér sem volt a zsebében, és most, ebben a hó­napban megint ugyanez a hely­zet nála. — Talán kölcsönt akart kérni tőled? — Ő nem, hanem én tőle. Csöngetnek, a háziasszony aj­tót nyit. A sötét folyosón egy ember áll s azt kérdezi: — Ablakmosót nem önök hív­tak? — De igen! Fáradjon be, ■ munkához látható int neki az asszony. Néhány perc múltán ismét csöngetés hallatszik, és az ajtó­ban álló férfi megkérdezi: — Ablakmosót­­ nem önök hív­tak? — De igen, jöjjön csak* be — feleli a háziasszony. — Egyik társa már bent van, és dolgozik. — Dehogy kérem, az imént is én jöttem, csakhogy kiestem az ablakból. A délszaki tenger partján egy európai turista így szól a szem­bejövő, helybeli lakoshoz: — Szívesen megfürödnék itt, ha biztosan tudnám, hogy nin­csenek cápák a tengerben. — Afelől nyugodt lehet ura­­ságod — mondja vendégszere­tettel az illető. — A mi tenge­rünkben még senki sem talál­kozott cápával! — Ez egészen bizonyos? — kérdi megkönnyebbülten az európai. — — Abszolút bizonyos, uram. Ahol ugyanis a tenger kroko­dillal van tele, ott soha nincse­nek cápák! A postatisztviselő udvariasan kiszól az üveg mögül: — Sajnos, uram, ez a külde­mény sokkal nehezebb a szabá­lyosnál. Szíveskedjék még egy k­étmárkás bélyeget ragasztani rá! — De­­kérem — jegyzi meg az ügyfél —, hiszen akkor még ne­hezebb lesz... Mikulkáné a férjével zsörtö­lődik: — Albert, mostanában már nem öltözöl olyan jól, mint ami­kor megesküdtünk. — Tévedsz, drágám, hiszen ugyanazt az öltönyt hordom, amelyet húsz évvel ezelőtt, az esküvőnk napján viseltem! Smith úr fiatal és nagyon csi­nos felesége meghal. Az özve­gyen maradt férj nyugodtan és imponáló bátorsággal viselkedik a temetésen. Feleségének volt szeretője azonban jeleneteket rendez, hangosan zokog, s azt hajtogatja, milyen súlyos vesz­teség érte. Smith úr mindvégig figyeli az illetőt, siránkozását is hallja, a a szertartás után odamegy a zokogó fiatalemberhez, vállára teszi a kezét: — Ne búsuljon, kedves bará­tom — vigasztalja —, hamaro­san újra megnősülök!

Next