Szabad Föld, 1979. július-december (35. évfolyam, 26-52. szám)

1979-12-09 / 49. szám

ly SZABAD FÖLD Beszéljünk a köhögésről Egyik olvasónk azt kéri: be-e­szélj­ünk a köhögésről. Mi okoz­za? Mi a jelentősége? Hogyan lehet megelőzni, esetleg meg­gyógyítani és lényegében mi is a köhögés élettanilag? Kezdjük mindjárt ezzel: Gyors kilégzés zárt hangrés mellett, amelynél a jellegzetes köhögő hangot a sebesen ki­áramló, mondhatnám kiörvény­lő vagy kirobbanó levegő okoz­za. A köhögés reflex folyamat A szervezet bizonyos helyeinek izgatására,­­ingerlésére, a ref­lexidegpályákon át az akarattól függetlenül indul meg és min­dig — vagy legalábbis a legtöbb esetben — valamilyen meg­könnyebbülés, kiegyensúlyozó­­dás, vagy valamitől való meg­szabadulás a célja. A köhögést megakadályozni, visszafojtani nagyon nehéz, néha lehetetlen, de nem is tanácsos, mert hiszen az önmagán segíteni akaró szer­vezet iparkodását zavarná ilyen módon az ember. Nemrégiben éppen Szent­­ágothai professzor mutatta be rendkívül érdekes TV-sorozatá­­ban, hogy a légzőszerveinknek milyen hatékony, önműködő „tisztítóberendezésük” van. A légutak nyálkahártyájának fel­színét ugyanis finom csillés hámréteg borítja. Az egyes­­ hámsejtek felületén tucatnyi, csak mikroszkóppal látható pu­ha serte meredezik. Ezek a sér­tők állandóan csapódnak az orr­­garatjárat irányába, és eközben hatszor nagyobb erőt fejtenek ki, mint ami lehajtani képes őket. Hullámzásuk olyan, mint a széltől ringatott búzatábláé. Ez a hullámzás söpri kifelé a lég­­utakba került idegen anyagokat, amelyeket végül is kifelé köhö­günk. A köhögést ilyenkor, ősszel gyakran kiválthatják a meghű­léses, hurutos tünetekkel járó légúti betegségek, amelyek a legtöbbször helyi gyulladások, a garat, a torok, a légcső és a mélyebb légutak gyulladásai. Ilyen esetekben a felszaporodó váladéktól iparkodik köhögés útján megszabadulni a beteg szervezete. Rövid ideig tartó, heves köhögést válthat ki a légutakba jutott és ott megta­padt idegen test, például csont­szilánk, por, füst, gáz, vagy esetleg egyetlen „félrenyelt" vízcsepp is. Van a köhögésnek olyan for­mája is, amely minden kórélet­tani ok — váladékképződés, kívülről ható ártalom, fertőző betegség — nélkül, mondhat­nám máról holnapra keletkezik, vagy évek óta tart és a rövid, száraz köhögésen kívül semmi­lyen megfigyelhető tünettel nem jár. Ezt nevezzük ideges köhö­gésnek. Egyesek szerint ilyen lenne a dohányzók, illetve a ve­lük egy helyiségben tartózkodó, a füstöt kénytelen-kelletlenül beszívók, az ún. „passzív dohá­nyosok” köhögése is. Nincs iga­zuk. A dohányosok rendszerint idült garathurutban szenved­nek. A garathurut nem idegfe­szültség eredménye és a­ garat­­hurutos dohányzó köhögése az idegen anyag ártalmának a kö­vetkezménye. A túlságosan heves, kínzó kö­högést csillapíthatjuk gyógysze­rekkel. De ilyenkor csak a csil­lapítás, nem pedig a köhögést kiváltó reflexfolyamat elfojtása a célja. A köhögést előidéző be­tegséget gyógyítják, mert ily­­módon megszűnik a köhögés is. Még az izgalom okozta köhögés enyhítésekor is az ideg izgalmat, a feszültséget iparkodik csök­kenteni az orvos. Ha pedig a köhögést külső ártalom, a lég­utakba került idegen test okoz­za, akkor annak az eltávolításá­val megszűnik a köhögés is. Te­hát a kínzó tünetek enyhítése a cél. És még valami: a köhögéssel járó őszi-téli hurutos betegsé­gek cseppfertőzéssel terjednek. A cseppfertőzés és a megfázás kerülésével, tiszta levegőben végzett céltudatos testedzéssel tulajdonképpen a gyötrő, kínzó köhögések jórészének is elejét vehetjük. Buga doktor Térelválasztó Barkácsolók számára egysze­rű munka a hangulatos térel­választó virágfal készítése. A polcos, alsórészű virágfal felső lapjába besüllyesztett 10—15 mm átmérőjű fém- vagy műanyag rudak a mennyezetig érhetnek. A rúdvégek megfogása egysze­rűen megoldható egy lyukakkal ellátott, két végén felerősített faléccel. A polcra helyezett cse­repes kúszónövények meglepően gyorsan „benépesítik” a rácso­zatot, és hangulatos sarkok ki­alakítását teszik lehetővé. VEVŐSZOLGÁLATUNK JELENTI 17­ikeseredett hangú levelet ■*-t kaptunk Csernáti György paposi olvasónktól. Felháborí­totta a rovatunkban közölt tá­jékoztatás, mi­szerint a Munká­csi Color TV szervizelése és al­katrészellátása biztosított. Amint levelében írja: „az említett típu­sú készülékünk júliusban meg­hibásodott, azóta anyaghiányra hivatkozva, a mátészalkai Gel­­ka­­szervizben fekszik, várja a javítást.”. Jóllehet, levelet írt a Videoton gyár címére, ahonnan csak október 9-i dátummal ka­pott választ „Arról értesítettek, h­­gy kérésemet továbbították a budapesti szervizükhöz, de on­nan még a mai napig sem kap­tam választ.” Felhívtuk a Márka Szervizt Ismét megerősítették a koráb­ban kapott tájékoztatásunkat, hogy a javítás és alkatrészellá­tás biztosított. Úgy vélik, hogy a mátészalkai szerviz követte el a mulasztást, mert ha megrendeli az alkatrészeket, a Gelka Köz­pont — ahol nagy mennyiségű készlet áll raktáron — záros határidőn belül megküldi. Cso­rnas­ György panasza néhány napon belül curvo&Uist nyer. A szerkesztőségünkhöz érke­ző levelekből nehéz lenne véle­ményt alkotni, hány televízió­tulajdonos bosszankodik a szer­vizek figyelmetlensége és a pa­naszbejelentések „elkallódása” miatt. Ám annyi bizonyos, hogy a márka nagyobb figyelmet igé­nyel a gyártó cégtől és a Már­ka-szervizektől egyaránt. E E­zúttal válaszolunk azoknak i­s a színes készülékeket vá­sárlóknak, akik kifogásolják a készülékük működését. Tudni kell ugyanis, hogy a nagyobb hegyek, betonépítmények árnyé­kolása miatt helyenként nem üzemelhet, vagy csak rossz mi­nőségű képet ad a készülék. Ezért vásárlás előtt meg kell győződnünk arról, hogy a kör­nyéken üzemeltethető-e a színes televízió. Ugyanakkor arra is felhívják figyelmünket a szak­emberek, hogy nélkülözhetetlen az ilyen drága és érzékeny ké­szülékekhez a megfelelő anten­na. Ezért helyes, ha a házi bar­kácsolás helyett a célnak meg­felelő antennát szereltetünk fel a szakemberrel. Igaz, egy ilyen antenna felszereltetése 2500 Ft­­ba kerül, de a d­rága készülék­hez és a jó vételhez ez nélkü­lözhetetlen. S­zervizvezetők tanácsolják a vásárlóknak: garancialevél nélkül semmilyen esetben se ve­gyék át a készüléket. Ugyanek­kor alaposan próbálják ki a te­levíziót. Ne nyugodjon bele a vásárló, hogy otthon majd pon­tosan beállítják. A jó készülék­nek az üzletben is kifogástalan képet kell adnia. Itt kívánjuk megemlíteni, hogy a hordozható televíziókhoz is külön antenna szükséges a betonelemekből készült épüle­tekben. Ilyen lakásban ugyanis a készülék beépített antennája nem elég. L­étezik-e Perdetrix nevű 1-1 műtrágya, és milyen célra használható? Nos, valóban lé­tezik ilyen műtrágya, ami 8 szá­zalék nitrogént, 21—21 százalék foszfort és káliumot tartalmaz. Ebből is láthatjuk, hogy olyan összetételű alaptrágya, amit ősz­szel kell a földbe juttatni. Bo­rászati szaküzletben, vetőmag­boltban és mezőgazdasági szak­üzletben árusítják. A 10 kg-os csomagolású műtrágya ára: 43,30 Ft. Praktikus: mellény tunika Akár új anyagból varrjuk, akár szétfejtett kabátból, ruhából ala­kítjuk át, csinos, kényelmes és praktikus darabja lehet ruhatárunk­nak a bemutatott mellény-tunika. Teltebb alakja is előnyös, mert a hosszú V-alakú kivágás nyújtja az alakot, ilyenkor keskenyebb övvel vagy anélkül viseljük. Készülhet meleg, vastag szövetből, jerseyből, kordbársonyból, sőt­ vékonyabb puha műbőrből, szarvas­bőrből. Alája pulóvert, blúzt felvéve, szoknyához, nadrághoz egy­aránt hordható. 1979. DECEMBER 9. Kezdőknek: a főtt tésztákról A tésztagyúrást is tanulni kell. A kellő mennyiségű lisztet átszitáljuk és a gyúródeszka közepére halmozzuk fel. A dombocska közepére kezünkkel kis mélyedést vájunk. Ebbe üt­jük bele a szükséges tojást, kis sót teszünk hozzá, majd kevés vizet, úgy, hogy jobb kezünk­kel már lassan a liszt közé is keverjük. Sohase öntsünk egy­szerre sok folyadékot bele, mert lágy lehet, ha meg egyre lisztet kell hozzávenni, túl sok tésztánk lesz. Mikor jobb ke­zünkkel elkevertük a tojást, a vizet és a lisztet, és érezzük, hogy éppen kellő nedvesség van benne, azaz gyúrható, nem pan­­csos, akkor mindkét kezünkkel nekilátunk gyúrni, forgatni, amíg csak a deszkától­ tökélete­sen el nem válik és sima, ki­csit lyukacsos nem lesz. Miköz­ben gyúrjuk, mindig szedj­ük­­össze egy csomóba, ami szétszó­ródik és hintsünk alája kevéske lisztet. Ezután pihentethetjük, illetve nyújthatjuk. A tésztakifőzésnek (laska, me­télt tészták, gombócok, galus­kák, makarónik) is vannak ap­ró fortélyai. A lábas, melyben a tésztát kifőzzük, mindig akkora legyen, hogy a tésztamennyiség kényelmesen elférhessen benne, meg is kavarhassuk vagy fel­rázhassuk. Ha nincs elég nagy edényünk, úgy két-három rész­letben főzzük ki a tésztát. A lábasnak pontosan ráillő fedője legyen. Külön tésztafőző lábast tartsunk, melyben legfeljebb tiszta vizet melegíthetünk, de egyebet ne főzzünk benne. A tésztaszűrő, a kanál szintén kü­lön legyen. A lábasba annyi vizet te­gyünk főni, hogy a tésztát bele­téve, ki ne fusson. Gyengén meg is sózzuk és diónyi zsírt is ra­kunk a főzővízbe, így nem lesz ragacsos a tészta. Mikor a víz bugyborékolva forr, beleenged­jük a tésztát (makarónit, dere­­lyét ugyanígy főzzük), óvatosan megkavarjuk, hogy össze ne törjön, és a fedővel letakarjuk, de úgy, hogy a gőznek kis rést hagyjunk. Legjobb, ha a kana­lat fektetjük végig a lábason és erre tesszük a fedőt. Ha frissen készül a tészta, elég, ha egyet­­kettőt forr, ha száraz tészta, ak­kor tovább kell főnie. Próba­képpen kiemelünk egyet, és kettévágva megnézzük, átfőtt-e. Ha igen, tésztaszűrőre szedjük a szűrőkanállal és hideg vízben megmártjuk, különben összera­gad. Elég, ha a tésztaszűrőt egy pillanatra a csap alá tartjuk. Kihűteni, áztatni nem szabad a tésztát. A hideg vizet jól lecse­pegtetjük, úgy, hogy a szűrőt óvatosan rázogatjuk a tésztával. Mikor lecsepegett, a már előké­szített másik lábasba tesszük, amelyben ezalatt a zsír átmele­gedett. Itt sem kavarjuk, csak rázogatjuk a lábassal együtt, míg az egész átzsírosodik. Na­gyon zsíros ne legyen! Ezután tesszük rá a diót, mákot, son­kát, stb. ízlés szerint. Ha galus­kát főzünk, azt egyenesen a vízbe szaggatjuk, közben kever­­getjük, hogy össze ne ragadjon. Mikor a víz felveti, leszűrjük, leöblítjük, mint fent leírtuk. Gombóc kifőzésénél egyen­ként eresztjük a gombócokat a vízbe (vagy levesbe) és nem kavarjuk. Csak egy sort teszünk egyszerre bele. Mikor a víz szí­nére emelkedik, akkor megfőtt, de azért óvatosságból egyet szeljünk ketté. További eljárás ugyanaz, mint leírtuk. Ha kétszerre, háromszorra főzzük ki a tésztamennyiséget, jobb cserélni a vizet, mert lisz­tes lesz és a tészta csirizes lesz tőle.—1

Next