Szabad Föld, 1979. július-december (35. évfolyam, 26-52. szám)
1979-12-09 / 49. szám
ly SZABAD FÖLD Beszéljünk a köhögésről Egyik olvasónk azt kéri: be-eszéljünk a köhögésről. Mi okozza? Mi a jelentősége? Hogyan lehet megelőzni, esetleg meggyógyítani és lényegében mi is a köhögés élettanilag? Kezdjük mindjárt ezzel: Gyors kilégzés zárt hangrés mellett, amelynél a jellegzetes köhögő hangot a sebesen kiáramló, mondhatnám kiörvénylő vagy kirobbanó levegő okozza. A köhögés reflex folyamat A szervezet bizonyos helyeinek izgatására,ingerlésére, a reflexidegpályákon át az akarattól függetlenül indul meg és mindig — vagy legalábbis a legtöbb esetben — valamilyen megkönnyebbülés, kiegyensúlyozódás, vagy valamitől való megszabadulás a célja. A köhögést megakadályozni, visszafojtani nagyon nehéz, néha lehetetlen, de nem is tanácsos, mert hiszen az önmagán segíteni akaró szervezet iparkodását zavarná ilyen módon az ember. Nemrégiben éppen Szentágothai professzor mutatta be rendkívül érdekes TV-sorozatában, hogy a légzőszerveinknek milyen hatékony, önműködő „tisztítóberendezésük” van. A légutak nyálkahártyájának felszínét ugyanis finom csillés hámréteg borítja. Az egyes hámsejtek felületén tucatnyi, csak mikroszkóppal látható puha serte meredezik. Ezek a sértők állandóan csapódnak az orrgaratjárat irányába, és eközben hatszor nagyobb erőt fejtenek ki, mint ami lehajtani képes őket. Hullámzásuk olyan, mint a széltől ringatott búzatábláé. Ez a hullámzás söpri kifelé a légutakba került idegen anyagokat, amelyeket végül is kifelé köhögünk. A köhögést ilyenkor, ősszel gyakran kiválthatják a meghűléses, hurutos tünetekkel járó légúti betegségek, amelyek a legtöbbször helyi gyulladások, a garat, a torok, a légcső és a mélyebb légutak gyulladásai. Ilyen esetekben a felszaporodó váladéktól iparkodik köhögés útján megszabadulni a beteg szervezete. Rövid ideig tartó, heves köhögést válthat ki a légutakba jutott és ott megtapadt idegen test, például csontszilánk, por, füst, gáz, vagy esetleg egyetlen „félrenyelt" vízcsepp is. Van a köhögésnek olyan formája is, amely minden kórélettani ok — váladékképződés, kívülről ható ártalom, fertőző betegség — nélkül, mondhatnám máról holnapra keletkezik, vagy évek óta tart és a rövid, száraz köhögésen kívül semmilyen megfigyelhető tünettel nem jár. Ezt nevezzük ideges köhögésnek. Egyesek szerint ilyen lenne a dohányzók, illetve a velük egy helyiségben tartózkodó, a füstöt kénytelen-kelletlenül beszívók, az ún. „passzív dohányosok” köhögése is. Nincs igazuk. A dohányosok rendszerint idült garathurutban szenvednek. A garathurut nem idegfeszültség eredménye és a garathurutos dohányzó köhögése az idegen anyag ártalmának a következménye. A túlságosan heves, kínzó köhögést csillapíthatjuk gyógyszerekkel. De ilyenkor csak a csillapítás, nem pedig a köhögést kiváltó reflexfolyamat elfojtása a célja. A köhögést előidéző betegséget gyógyítják, mert ilymódon megszűnik a köhögés is. Még az izgalom okozta köhögés enyhítésekor is az ideg izgalmat, a feszültséget iparkodik csökkenteni az orvos. Ha pedig a köhögést külső ártalom, a légutakba került idegen test okozza, akkor annak az eltávolításával megszűnik a köhögés is. Tehát a kínzó tünetek enyhítése a cél. És még valami: a köhögéssel járó őszi-téli hurutos betegségek cseppfertőzéssel terjednek. A cseppfertőzés és a megfázás kerülésével, tiszta levegőben végzett céltudatos testedzéssel tulajdonképpen a gyötrő, kínzó köhögések jórészének is elejét vehetjük. Buga doktor Térelválasztó Barkácsolók számára egyszerű munka a hangulatos térelválasztó virágfal készítése. A polcos, alsórészű virágfal felső lapjába besüllyesztett 10—15 mm átmérőjű fém- vagy műanyag rudak a mennyezetig érhetnek. A rúdvégek megfogása egyszerűen megoldható egy lyukakkal ellátott, két végén felerősített faléccel. A polcra helyezett cserepes kúszónövények meglepően gyorsan „benépesítik” a rácsozatot, és hangulatos sarkok kialakítását teszik lehetővé. VEVŐSZOLGÁLATUNK JELENTI 17ikeseredett hangú levelet ■*-t kaptunk Csernáti György paposi olvasónktól. Felháborította a rovatunkban közölt tájékoztatás, miszerint a Munkácsi Color TV szervizelése és alkatrészellátása biztosított. Amint levelében írja: „az említett típusú készülékünk júliusban meghibásodott, azóta anyaghiányra hivatkozva, a mátészalkai Gelkaszervizben fekszik, várja a javítást.”. Jóllehet, levelet írt a Videoton gyár címére, ahonnan csak október 9-i dátummal kapott választ „Arról értesítettek, hgy kérésemet továbbították a budapesti szervizükhöz, de onnan még a mai napig sem kaptam választ.” Felhívtuk a Márka Szervizt Ismét megerősítették a korábban kapott tájékoztatásunkat, hogy a javítás és alkatrészellátás biztosított. Úgy vélik, hogy a mátészalkai szerviz követte el a mulasztást, mert ha megrendeli az alkatrészeket, a Gelka Központ — ahol nagy mennyiségű készlet áll raktáron — záros határidőn belül megküldi. Csornas György panasza néhány napon belül curvo&Uist nyer. A szerkesztőségünkhöz érkező levelekből nehéz lenne véleményt alkotni, hány televíziótulajdonos bosszankodik a szervizek figyelmetlensége és a panaszbejelentések „elkallódása” miatt. Ám annyi bizonyos, hogy a márka nagyobb figyelmet igényel a gyártó cégtől és a Márka-szervizektől egyaránt. E Ezúttal válaszolunk azoknak is a színes készülékeket vásárlóknak, akik kifogásolják a készülékük működését. Tudni kell ugyanis, hogy a nagyobb hegyek, betonépítmények árnyékolása miatt helyenként nem üzemelhet, vagy csak rossz minőségű képet ad a készülék. Ezért vásárlás előtt meg kell győződnünk arról, hogy a környéken üzemeltethető-e a színes televízió. Ugyanakkor arra is felhívják figyelmünket a szakemberek, hogy nélkülözhetetlen az ilyen drága és érzékeny készülékekhez a megfelelő antenna. Ezért helyes, ha a házi barkácsolás helyett a célnak megfelelő antennát szereltetünk fel a szakemberrel. Igaz, egy ilyen antenna felszereltetése 2500 Ftba kerül, de a drága készülékhez és a jó vételhez ez nélkülözhetetlen. Szervizvezetők tanácsolják a vásárlóknak: garancialevél nélkül semmilyen esetben se vegyék át a készüléket. Ugyanekkor alaposan próbálják ki a televíziót. Ne nyugodjon bele a vásárló, hogy otthon majd pontosan beállítják. A jó készüléknek az üzletben is kifogástalan képet kell adnia. Itt kívánjuk megemlíteni, hogy a hordozható televíziókhoz is külön antenna szükséges a betonelemekből készült épületekben. Ilyen lakásban ugyanis a készülék beépített antennája nem elég. Létezik-e Perdetrix nevű 1-1 műtrágya, és milyen célra használható? Nos, valóban létezik ilyen műtrágya, ami 8 százalék nitrogént, 21—21 százalék foszfort és káliumot tartalmaz. Ebből is láthatjuk, hogy olyan összetételű alaptrágya, amit őszszel kell a földbe juttatni. Borászati szaküzletben, vetőmagboltban és mezőgazdasági szaküzletben árusítják. A 10 kg-os csomagolású műtrágya ára: 43,30 Ft. Praktikus: mellény tunika Akár új anyagból varrjuk, akár szétfejtett kabátból, ruhából alakítjuk át, csinos, kényelmes és praktikus darabja lehet ruhatárunknak a bemutatott mellény-tunika. Teltebb alakja is előnyös, mert a hosszú V-alakú kivágás nyújtja az alakot, ilyenkor keskenyebb övvel vagy anélkül viseljük. Készülhet meleg, vastag szövetből, jerseyből, kordbársonyból, sőt vékonyabb puha műbőrből, szarvasbőrből. Alája pulóvert, blúzt felvéve, szoknyához, nadrághoz egyaránt hordható. 1979. DECEMBER 9. Kezdőknek: a főtt tésztákról A tésztagyúrást is tanulni kell. A kellő mennyiségű lisztet átszitáljuk és a gyúródeszka közepére halmozzuk fel. A dombocska közepére kezünkkel kis mélyedést vájunk. Ebbe ütjük bele a szükséges tojást, kis sót teszünk hozzá, majd kevés vizet, úgy, hogy jobb kezünkkel már lassan a liszt közé is keverjük. Sohase öntsünk egyszerre sok folyadékot bele, mert lágy lehet, ha meg egyre lisztet kell hozzávenni, túl sok tésztánk lesz. Mikor jobb kezünkkel elkevertük a tojást, a vizet és a lisztet, és érezzük, hogy éppen kellő nedvesség van benne, azaz gyúrható, nem pancsos, akkor mindkét kezünkkel nekilátunk gyúrni, forgatni, amíg csak a deszkától tökéletesen el nem válik és sima, kicsit lyukacsos nem lesz. Miközben gyúrjuk, mindig szedjükössze egy csomóba, ami szétszóródik és hintsünk alája kevéske lisztet. Ezután pihentethetjük, illetve nyújthatjuk. A tésztakifőzésnek (laska, metélt tészták, gombócok, galuskák, makarónik) is vannak apró fortélyai. A lábas, melyben a tésztát kifőzzük, mindig akkora legyen, hogy a tésztamennyiség kényelmesen elférhessen benne, meg is kavarhassuk vagy felrázhassuk. Ha nincs elég nagy edényünk, úgy két-három részletben főzzük ki a tésztát. A lábasnak pontosan ráillő fedője legyen. Külön tésztafőző lábast tartsunk, melyben legfeljebb tiszta vizet melegíthetünk, de egyebet ne főzzünk benne. A tésztaszűrő, a kanál szintén külön legyen. A lábasba annyi vizet tegyünk főni, hogy a tésztát beletéve, ki ne fusson. Gyengén meg is sózzuk és diónyi zsírt is rakunk a főzővízbe, így nem lesz ragacsos a tészta. Mikor a víz bugyborékolva forr, beleengedjük a tésztát (makarónit, derelyét ugyanígy főzzük), óvatosan megkavarjuk, hogy össze ne törjön, és a fedővel letakarjuk, de úgy, hogy a gőznek kis rést hagyjunk. Legjobb, ha a kanalat fektetjük végig a lábason és erre tesszük a fedőt. Ha frissen készül a tészta, elég, ha egyetkettőt forr, ha száraz tészta, akkor tovább kell főnie. Próbaképpen kiemelünk egyet, és kettévágva megnézzük, átfőtt-e. Ha igen, tésztaszűrőre szedjük a szűrőkanállal és hideg vízben megmártjuk, különben összeragad. Elég, ha a tésztaszűrőt egy pillanatra a csap alá tartjuk. Kihűteni, áztatni nem szabad a tésztát. A hideg vizet jól lecsepegtetjük, úgy, hogy a szűrőt óvatosan rázogatjuk a tésztával. Mikor lecsepegett, a már előkészített másik lábasba tesszük, amelyben ezalatt a zsír átmelegedett. Itt sem kavarjuk, csak rázogatjuk a lábassal együtt, míg az egész átzsírosodik. Nagyon zsíros ne legyen! Ezután tesszük rá a diót, mákot, sonkát, stb. ízlés szerint. Ha galuskát főzünk, azt egyenesen a vízbe szaggatjuk, közben kevergetjük, hogy össze ne ragadjon. Mikor a víz felveti, leszűrjük, leöblítjük, mint fent leírtuk. Gombóc kifőzésénél egyenként eresztjük a gombócokat a vízbe (vagy levesbe) és nem kavarjuk. Csak egy sort teszünk egyszerre bele. Mikor a víz színére emelkedik, akkor megfőtt, de azért óvatosságból egyet szeljünk ketté. További eljárás ugyanaz, mint leírtuk. Ha kétszerre, háromszorra főzzük ki a tésztamennyiséget, jobb cserélni a vizet, mert lisztes lesz és a tészta csirizes lesz tőle.—1