Szabad Föld, 1985. január-június (41. évfolyam, 1-26. szám)

1985-06-01 / 22. szám

18 SZABAD FÖLD ■iiirrir—17-^-TCTrTrr­rT,nnwrr,*^1,llll,lll,illw*,*CT^^ Ha nem hűt a hűtőgépünk A sok ezerre tehető háztar­tási hűtőszekrénypark nagyobb része most kerül abba az élet­korba, amikor a csere ugyan még nem — hiszen egy hűtő­gép élettartama 10—15 év —, de a felújítás már elkerülhetet­len. Miről lehet észrevenni, hogy készülékünk beteg, hogy agggregátját cserélni kell? Az állomány többségét kite­vő kompresszoros gépeknek megvan a jellegzetes, normál üzemi zajuk. Ha a hűtőgép hangja megváltozik, s ezzel egyidejűleg a gép nem hűt, joggal gyanakodhatunk arra, hogy készülékünk csőrendsze­rének belsejében dugulás ke­letkezett. A biztonság kedvéért érdemes megtapogatni a ké­szülék hátfalán a csőkígyót, normál működés közben — ha a gép hűt — ez a fémcső eléggé felmelegszik, legfelső pontján szinte forró. A jelzett hibánál — bár­ a motor zúg — a csőkí­gyó hideg marad vagy épp hogy csak langyos. Az elmon­dottak alapján könnyen­­ azo­nosítható hiba természetéhez bizonyos titokzatosság is hoz­zá tartozik. A beteg hűtőgépek a leolvasztás után „maguktól” meggyógyulnak, s a hőfoksza­bályozó beállításától függően újabb 2—3 hétre vagy akár egy hónapra is üzemképessé vál­nak. Csodák azonban e téren sincsenek. A gép újra műkö­dik, mert kiolvad a hűtőkö­zeg cirkulációját akadályozó jégdugó, de további használat után ez a jelenség bármikor megismétlődhet, hűtőgépünk megbízhatatlanná válik (ami a benne tartott élelmiszerek tö­meges megromlásához is vezet­het). Abszorpciós készülékeknél — amelyekben nincs kompresz­­szor — a hang alapján nem ítélhetünk, mert az ilyen rend­szerű gépek zajtalanul működ­nek. Ha azonban a fű­tőbetét melegít, a hőfokszabályozó rendben van, s a gép mégsem hűt, aligha kétséges, hogy szin­tén valamiféle dugulásról van szó. Elsősegély természetesen az abszorpciós készülékekre is van: fejre állítják és megráz­zák. Gyakori, hogy a nem ép­pen gyengéd kezelés hatására a gép megjavul, ám ez sem végleges gyógyulás. A hűtőgépekben a­­hűtőkö­zeg körforgása teljesen zárt rendszerben történik. Ha a ké­szülék elöregedésével a háló­zaton belül valamilyen, a mű­ködést gátló hiba keletkezik, akkor az azt okozó tényező is a zárt rendszeren belül ma­rad. (Például az abszorpciós gépek eldugulását­ okozó „iszap” — oxidációs származék — benne marad a csőkígyó­ban, akárhogy állítják fejtető­re a gépet, s egy bizonyos idő után újra akadályozza a mű­ködést.) Éppen a zárt rend­szerből adódik az is, hogy az ismertetett, s egyéb hibákat csak úgynevezett aggregátcse­­rével lehet véglegesen meg­szüntetni. A munka elvégzése során kiszerelik a hűtőgép hi­bás aggregátját, s helyébe egy felújítottat adnak, garanciával. Az abszorpciós rendszerű gé­pek aggregátc­sőréje általában csak felébe kerül, mint a kompresszoros hűtőgépekéé. I­mp­o­r­t­k­ész­ül­ék­ek n­é­­­gy­ak ar­­, hogy nincs felújított aggregát, így csak újat, eredeti gyárit tudnak a hibás helyett besze­relni, ami természetesen drá­gább megoldás. Hűtőgépünk „generálozását” (mert az agg­­regátcserét bízvást nevezhet­jük annak) elég rövid határ­időre vállalják a javító szol­gálatok. Előfordulhat, hogy hűtőgé­pünk nem is szorul aggregát­­cserére, hanem csupán hűtő­gázzal kell újra feltölteni. A hűtőgépek tipikus — sajnos, elég gyakori — hibája még az automata kapcsoló és relé el­romlása. Ám, hogy a leggya­koribb üzemzavarok közül ép­pen melyikkel van dolgunk, azt csak a szakember állapíthatja meg pontosan. A hűtőgép hibáinak, idősza­kos kihagyásainak időben való felfedezése céljából ajánlatos a készülékben állandóan egy hőmérőt tartani, amit napjában legalább egyszer meg is né­zünk. Így a helyes hőfokbeállí­­tást is ellenőrizhetjük, no meg az esetleges üzemzavart is ész­revehetjük. B. I. A vacsora hatása az alvásra A változó lég­nyomás és időjárás, a napközben átélt idegeskedések mind befolyásolják ideg­állapotunkat, s en­nek függvényeként pihenésünket. Ha ehhez még hozzá­tesszük a nem meg­felelő táplálkozási szokásokat, a túl nehéz, zsíros, erő­sen fűszeres, későn elfogyasztott vacso­rát, ne csodálkoz­zunk, hogy alvá­sunk zaklatott, nyugtalan lesz, és reggel fáradtabban ébredünk, mint ahogy lefeküdtünk. A teli gyomor aka­dályozza a jó alvást, míg az üres gyomor görcseitől nem tu­dunk elaludni. Hol­­ az arany középút? Alapszabály, hogy a vacsora könnyű legyen, tehát az es­ti étrendből ki kell hagynunk a fűsze­res szószokat, a tésztaféleségeket, zsírt, vajas kréme­ket, teát, kávét, bort stb. Az este fogyasz­tott étel tartalmaz­zon több proteint: a fehérjéből lebom­­ló aminosavak elen­gedhetetlenül szük­ségesek az elalvás­­hoz. (Sajt, tej, rizs, burgonyapüré, máj, tojás, paradicsom, joghurt, kefir, alma stb.) Az egészséges, mély alvást elősegí­ti a lefekvés előtt a tejből, gabonape­­helybő­l és mézből készült ital fogyasz­tása. Ez az egysze­rű ital a­­kellő mennyiségű amino­­sav mellett elegen­dő kalciumot és Bi­­vitamint is tartal­maz, amely nyug­tató hatású. A méz­ben lévő cukor fel­emeli a vér cukor­­szintjét, amely az alvás folyamata alatt a legalacso­nyabb, a túl ala­csony vércuko­rszint viszont álmatlansá­got idézhet elő. A fentiekben leírt étrend, illetve az elalvás előtti tejes ital előnye az ösz­­szes módszerrel szemben (nem be­­szélve az altatók­ról) azért előnyös, mert hosszabb ide­ig való alkalmazása nem vezet megszo­káshoz, sőt minél kitartóbban fo­­gyasztjuk, annál hatásosabb. Egyszerű, de nagyszerű Mármint egyszerű grill-tech­­ni­kával nagyszerű, pompás fa­latokat varázsolhatunk akár családunk, akár vendégeink elé. Akinek kertje, vagy víkendtelke van, szívesen hódol a szabad­ban a sütés-főzés ősrégi hagyo­mányának. Ezek a sütnivalók a legkülön­félébb nyersanyagok lehetnek: kolbász, virsli, sertéskaraj, mar­hahús, csirke, hal, máj, amelye­ket különféle hozzávalók: zöld­paprika, hagyma, paradicsom, alma, különböző fűszerek, ízesí­tők stb. — még ízletesebbé, fi­nomabbá tesznek. A griflnek valót általában olajjal vagy barna sörrel szokás bekenni, de kerülhet rá grill-fűszer, mustár ízlés szerint. Mielőtt a rostélyra vagy a nyársra ráhelyezünk va­lamit, célszerű azt is beolajoz­ni. Néhány ötlet a variációkra: 1. A nyárson sült csirke utol­érhetetlen ízű. A megtisztított, kibelezett, besózott csirkét vas­tagabb fém vagy botnyársra fel­húzzuk. Ha a tartócölöpök kellő távolságra állnak egymástól, akár két csirke is forgatható a nyárson a parázs fölött. 2. Igen egyszerű módszer az, amikor kiásunk egy , a ros­télynak megfelelő méretű, tégla­lap alakú mélyedést a földben, alulra berakjuk a faszenet vagy fahasábokat, a lyukra ráhelyez­zük a rostélyt és máris sülhet a finom karaj. 3. Másik módja lehet a rostély , elhelyezésének, hogy 2—2, egy­mással szemben, élére á­llított téglára helyezzük. 4. A szabadban sütéshez hasz­nálhatunk a tüzeléshez faszenet, hasábfát is, de jó, ha alágyújtás is van kéznél. Nélkülözhetetlen a hosszú nyelű kétágú villa, ez­zel forgatjuk és emeljük le a húsokat, és akár házilag is ké­szíthető a vastag fogókesztyű. Itt jegyezzük meg, hogy a hú­sokat süthetjük alufóliába cso­magolva is, ekkor minden szelet hús mellé tehetünk szeletelt burgonyát, hagymát, paprikát stb., csak az utolsó percekben a fóliát levéve pirosra sütjük a grillfalatokat. Néhány ínycsiklandozó étel elkészítésének leírását is közre­adjuk. Gyümölcsös rablópecsenye. Hozzávalók: 2—3 csirkemell (le­het pulykából is készíteni), 4 szem őszibarack, 4—5 alma, olaj, só. Lebőrözzük, kicsontoz­zuk a melleket és kb 3 cm vas­tag érméket vágunk belőle. Be­sózzuk, majd meghámozzuk, ki­­magvaljuk a barackot és az al­mát, negyedekbe vágjuk, és a húsdarabokat felváltva a gyü­mölccsel nyársra húzzuk úgy, hogy a végére őszibarack kerül­jön. Addig sütjük, míg a hús puha és szép piros lesz. Legin­kább petrezselymes rizs illik mellé, ha egyáltalán körettel kí­vánjuk enni. Nyári rablópecsenye. Hozzá­valók: 1 kg sertéscomb, 40 dkg uborka, 8 kemény paradicsom, 8 húsos zöldpaprika, 30 dkg gomba, 3 vöröshagyma, kevés olaj, só, törött bors. A húst ugyanúgy készítjük elő, mint az előző receptnél, csak sózás után borsozz­uk is. Az uborkát vastag karikákra, a paradicsomokat félbe, a zöldpaprikát szeletekre vágjuk. A gombát is felszeletel­jük és megsózzuk, s ugyancsak vastag karikákra vágjuk a hagymát. Ezeket a hozzávalókat egymással változatva felhúzzuk a nyársra és megsütjük. Ehhez bőven elég egy nagy tál saláta, mustár, ketschup, esetleg vala­milyen pikáns mártás. Roston sült hal. 1 kg halat megtisztítunk, kibelezünk, meg­mosunk, majd sóval és borssal meghintve félórára félretesszük. A rostélyt bekenjük olajjal, majd ráhelyezzük a hosszában félbevágott halat (ha nagyobb), ami 15 perc alatt megsül. Ezalatt fűszerolajos tollecsettel keneget­­jük. Parázson sült hal különle­ges finom ízt kap a szőlővenyi­géből készült parázson. Sajttal töltött húspogácsák. Hozzávalók: 1 kg darált marha­hús, 2 kávéskanál só, mokkás­kanál bors, 6 evőkanál reszelt sajt, 2 nagyobb hagyma, mus­tár. A darált húst sóval, bors­sal elkeverjük. A masszából a szokásosnál vékonyabb, 12 ke­rek húspogácsát, formálunk. Hat közepére kis halom reszelt saj­tot, finomra vágott hagymát és egy kiskanál mustárt teszünk. A másik hattal beborítjuk, a szé­leket jól összenyomkodjuk, hogy a töltelék ki ne folyjon. Köze­pes parázson egy-egy oldalát 6— 7 percig sütjük. Saláta és ropo­gós fehér cipó illik hozzá. Fűszeres olajat, amivel sütés közben kenegetjük a húsokat, otthon is készíthetünk, jól záró­dó üvegben, sötétben tárolva, érlelve. Sertés- és marhahúsokhoz: 2 —3 dl olaj, 1 kávéskanál ka­kukkfű, 8—10 szem feketebors, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkás­kanál koriandermag, 1 kávéska­nál pirosarany, 1 mokkáskanál köménymag, fél fej fokhagyma. (1—2 heti érlelés után leszűr­jük.) 1985. JÚNIUS 1. VEVŐSZOLGÁLATUNK­­JELENTI Több levélírónk is kérdezi: valóban olyan gazdag ez az ország, hogy néhány forin­tos alkatrész hiánya miatt el­dobható a több ezer forint érté­kű gép?! A többi között Hot­­ker József Csorna, Táncsics út 78. sz. alatti lakos is azt írja: szinte filléres értékű a fejőgép­hez szükséges tömítés, de sehol sem kapható. Bár félország­­nyi üzletet végigkutatott a 17X30X8-as tömítőgyűrűért, ám az alkatrész helyett elnéző mosoly volt a válasz. Ugyanezt tapasztalta a 25X35X7-es tö­mítőgyűrű keresésekor is. A ke­reskedelem ugyan sajnálkozását fejezi ki, de az apró alkatrészek helyett csak a 10 000 forint ér­tékű fejőgépet tudja kínálni. Érthetetlen, hogy a hazai gyárt­mányokhoz szükséges alkatré­szek miért nem jutnak el a szaküzletekbe? A szükséges in­tézkedés megtételét joggal vár­ják a vásárlók. H­­asonló észrevételről tájékoz­t*­­­tat Goda Mihály, 4483 Búj, Bem u. 10. alatti lakos. F—600- as Honda ki­straktorhoz már Magyarországon gyártják a gu­miabroncsot, de sehol sem buk­kanhat a nyomára. Bejárt , Haj­dú és Szabolcs megye­ minden szaküzletét, de nem tudott vásá­rolni. Csak a csehszlovák gyárt­mányú Terrához valót kínáltak neki. Csakhogy ez nem jó a Hondához. V­evőszolgálatunk április 20-i­­ számában közöltük Lebe­­da András nyíregyházi olvasónk sorait, amelyben a Kiss-féle per­metezőhöz keresett alkatrészt. Egy másik olvasónk viszont azt kérdezte: létezik-e ilyen nevű permetező. Nos, Eck Ferencné perkátai olvasónktól gyors vá­laszt kaptunk. Nyíregyházi ol­vasónknak megküldte a kere­sett gum­igolyót. Ugyanekkor közli, hogy a kész permetezőt is szívesen átadja valakinek, mi­vel számára feleslegessé vált. Kiegészítésül­­ megmagyarázta, hogy ezt a permetezőt Kiss Bá­lint mérnök készítette és a Ti­­szakécskei gyár vállalta a soro­zatgyártását. Alkatrészeket pe­dig a fővárosi borászati szak­­üzletben vásárolt a géphez, ahol azok állandóan kaphatók. TV.Tolnár Sándorné, Abony, Ka­­-La­­­zinczy F. út 58/B. sz. alatti lakos világoskék drótbetétes sík­üveget keres, amivel lakása te­raszát szeretné bekeríteni. Azt a tájékoztatást kapta, hogy az Orosházi Üveggyár készíti. Mrr onnan az a válasz érkezett szá­mára, hogy ők ilyent nem ké­szítenek. A kereskedelem azon­ban — olvasónk számára — csak sárga üveget tud kínálni Ugyanekkor arról értesült, hogy világoskék is létezik, csak azt nem sikerült kideríteni, hogy hol. Nos, ezt nekünk sem sike­rült kinyomozni. Ezért is tesszük közzé a sorokat, hátha sikerül a világoskék drótbetétes sík­üveg nyomára, bukkanni. Vár­juk a segítőkész tájékoztatást. Íjásfi Istvánná, Értény. Deák F. út 281. sz. alatti lakos Stilfűrészt szeretne vásárolni de sehol sem kap. Sőt azt ta­pasztalja, hogy egyáltalán neri találhatók az úgynevezett mo­toros láncfűrészek. Sokan kere­sik ezeket a fűrészeket, ezért azt tanácsolhatjuk, hogy érdeklőd­jenek az agrokerek vagy a f áfészek szaküzleteiben. M ugyanis meggyőződhettünk ar­ról, hogy a rákoskeresztúr áfész-boltban és a borászat szaküzletben (Budapest V., Tol­­buhin krt. 12. sz.) megvásárol­ható a láncfűrész. Végül Tóti István 6704 Balástya PL 56/1881 hulladék nyersgumit szeretni vásárolni, csupán 50 dekára lenne szüksége. Ehhez kéri ol­­vasótársai segítségét.

Next