Szabad Föld, 1985. január-június (41. évfolyam, 1-26. szám)
1985-06-01 / 22. szám
18 SZABAD FÖLD ■iiirrir—17-^-TCTrTrrrT,nnwrr,*^1,llll,lll,illw*,*CT^^ Ha nem hűt a hűtőgépünk A sok ezerre tehető háztartási hűtőszekrénypark nagyobb része most kerül abba az életkorba, amikor a csere ugyan még nem — hiszen egy hűtőgép élettartama 10—15 év —, de a felújítás már elkerülhetetlen. Miről lehet észrevenni, hogy készülékünk beteg, hogy agggregátját cserélni kell? Az állomány többségét kitevő kompresszoros gépeknek megvan a jellegzetes, normál üzemi zajuk. Ha a hűtőgép hangja megváltozik, s ezzel egyidejűleg a gép nem hűt, joggal gyanakodhatunk arra, hogy készülékünk csőrendszerének belsejében dugulás keletkezett. A biztonság kedvéért érdemes megtapogatni a készülék hátfalán a csőkígyót, normál működés közben — ha a gép hűt — ez a fémcső eléggé felmelegszik, legfelső pontján szinte forró. A jelzett hibánál — bár a motor zúg — a csőkígyó hideg marad vagy épp hogy csak langyos. Az elmondottak alapján könnyen azonosítható hiba természetéhez bizonyos titokzatosság is hozzá tartozik. A beteg hűtőgépek a leolvasztás után „maguktól” meggyógyulnak, s a hőfokszabályozó beállításától függően újabb 2—3 hétre vagy akár egy hónapra is üzemképessé válnak. Csodák azonban e téren sincsenek. A gép újra működik, mert kiolvad a hűtőközeg cirkulációját akadályozó jégdugó, de további használat után ez a jelenség bármikor megismétlődhet, hűtőgépünk megbízhatatlanná válik (ami a benne tartott élelmiszerek tömeges megromlásához is vezethet). Abszorpciós készülékeknél — amelyekben nincs kompreszszor — a hang alapján nem ítélhetünk, mert az ilyen rendszerű gépek zajtalanul működnek. Ha azonban a fűtőbetét melegít, a hőfokszabályozó rendben van, s a gép mégsem hűt, aligha kétséges, hogy szintén valamiféle dugulásról van szó. Elsősegély természetesen az abszorpciós készülékekre is van: fejre állítják és megrázzák. Gyakori, hogy a nem éppen gyengéd kezelés hatására a gép megjavul, ám ez sem végleges gyógyulás. A hűtőgépekben ahűtőközeg körforgása teljesen zárt rendszerben történik. Ha a készülék elöregedésével a hálózaton belül valamilyen, a működést gátló hiba keletkezik, akkor az azt okozó tényező is a zárt rendszeren belül marad. (Például az abszorpciós gépek eldugulását okozó „iszap” — oxidációs származék — benne marad a csőkígyóban, akárhogy állítják fejtetőre a gépet, s egy bizonyos idő után újra akadályozza a működést.) Éppen a zárt rendszerből adódik az is, hogy az ismertetett, s egyéb hibákat csak úgynevezett aggregátcserével lehet véglegesen megszüntetni. A munka elvégzése során kiszerelik a hűtőgép hibás aggregátját, s helyébe egy felújítottat adnak, garanciával. Az abszorpciós rendszerű gépek aggregátcsőréje általában csak felébe kerül, mint a kompresszoros hűtőgépekéé. Importkészülékek négyak ar, hogy nincs felújított aggregát, így csak újat, eredeti gyárit tudnak a hibás helyett beszerelni, ami természetesen drágább megoldás. Hűtőgépünk „generálozását” (mert az aggregátcserét bízvást nevezhetjük annak) elég rövid határidőre vállalják a javító szolgálatok. Előfordulhat, hogy hűtőgépünk nem is szorul aggregátcserére, hanem csupán hűtőgázzal kell újra feltölteni. A hűtőgépek tipikus — sajnos, elég gyakori — hibája még az automata kapcsoló és relé elromlása. Ám, hogy a leggyakoribb üzemzavarok közül éppen melyikkel van dolgunk, azt csak a szakember állapíthatja meg pontosan. A hűtőgép hibáinak, időszakos kihagyásainak időben való felfedezése céljából ajánlatos a készülékben állandóan egy hőmérőt tartani, amit napjában legalább egyszer meg is nézünk. Így a helyes hőfokbeállítást is ellenőrizhetjük, no meg az esetleges üzemzavart is észrevehetjük. B. I. A vacsora hatása az alvásra A változó légnyomás és időjárás, a napközben átélt idegeskedések mind befolyásolják idegállapotunkat, s ennek függvényeként pihenésünket. Ha ehhez még hozzátesszük a nem megfelelő táplálkozási szokásokat, a túl nehéz, zsíros, erősen fűszeres, későn elfogyasztott vacsorát, ne csodálkozzunk, hogy alvásunk zaklatott, nyugtalan lesz, és reggel fáradtabban ébredünk, mint ahogy lefeküdtünk. A teli gyomor akadályozza a jó alvást, míg az üres gyomor görcseitől nem tudunk elaludni. Hol az arany középút? Alapszabály, hogy a vacsora könnyű legyen, tehát az esti étrendből ki kell hagynunk a fűszeres szószokat, a tésztaféleségeket, zsírt, vajas krémeket, teát, kávét, bort stb. Az este fogyasztott étel tartalmazzon több proteint: a fehérjéből lebomló aminosavak elengedhetetlenül szükségesek az elalváshoz. (Sajt, tej, rizs, burgonyapüré, máj, tojás, paradicsom, joghurt, kefir, alma stb.) Az egészséges, mély alvást elősegíti a lefekvés előtt a tejből, gabonapehelyből és mézből készült ital fogyasztása. Ez az egyszerű ital akellő mennyiségű aminosav mellett elegendő kalciumot és Bivitamint is tartalmaz, amely nyugtató hatású. A mézben lévő cukor felemeli a vér cukorszintjét, amely az alvás folyamata alatt a legalacsonyabb, a túl alacsony vércukorszint viszont álmatlanságot idézhet elő. A fentiekben leírt étrend, illetve az elalvás előtti tejes ital előnye az öszszes módszerrel szemben (nem beszélve az altatókról) azért előnyös, mert hosszabb ideig való alkalmazása nem vezet megszokáshoz, sőt minél kitartóbban fogyasztjuk, annál hatásosabb. Egyszerű, de nagyszerű Mármint egyszerű grill-technikával nagyszerű, pompás falatokat varázsolhatunk akár családunk, akár vendégeink elé. Akinek kertje, vagy víkendtelke van, szívesen hódol a szabadban a sütés-főzés ősrégi hagyományának. Ezek a sütnivalók a legkülönfélébb nyersanyagok lehetnek: kolbász, virsli, sertéskaraj, marhahús, csirke, hal, máj, amelyeket különféle hozzávalók: zöldpaprika, hagyma, paradicsom, alma, különböző fűszerek, ízesítők stb. — még ízletesebbé, finomabbá tesznek. A griflnek valót általában olajjal vagy barna sörrel szokás bekenni, de kerülhet rá grill-fűszer, mustár ízlés szerint. Mielőtt a rostélyra vagy a nyársra ráhelyezünk valamit, célszerű azt is beolajozni. Néhány ötlet a variációkra: 1. A nyárson sült csirke utolérhetetlen ízű. A megtisztított, kibelezett, besózott csirkét vastagabb fém vagy botnyársra felhúzzuk. Ha a tartócölöpök kellő távolságra állnak egymástól, akár két csirke is forgatható a nyárson a parázs fölött. 2. Igen egyszerű módszer az, amikor kiásunk egy , a rostélynak megfelelő méretű, téglalap alakú mélyedést a földben, alulra berakjuk a faszenet vagy fahasábokat, a lyukra ráhelyezzük a rostélyt és máris sülhet a finom karaj. 3. Másik módja lehet a rostély , elhelyezésének, hogy 2—2, egymással szemben, élére állított téglára helyezzük. 4. A szabadban sütéshez használhatunk a tüzeléshez faszenet, hasábfát is, de jó, ha alágyújtás is van kéznél. Nélkülözhetetlen a hosszú nyelű kétágú villa, ezzel forgatjuk és emeljük le a húsokat, és akár házilag is készíthető a vastag fogókesztyű. Itt jegyezzük meg, hogy a húsokat süthetjük alufóliába csomagolva is, ekkor minden szelet hús mellé tehetünk szeletelt burgonyát, hagymát, paprikát stb., csak az utolsó percekben a fóliát levéve pirosra sütjük a grillfalatokat. Néhány ínycsiklandozó étel elkészítésének leírását is közreadjuk. Gyümölcsös rablópecsenye. Hozzávalók: 2—3 csirkemell (lehet pulykából is készíteni), 4 szem őszibarack, 4—5 alma, olaj, só. Lebőrözzük, kicsontozzuk a melleket és kb 3 cm vastag érméket vágunk belőle. Besózzuk, majd meghámozzuk, kimagvaljuk a barackot és az almát, negyedekbe vágjuk, és a húsdarabokat felváltva a gyümölccsel nyársra húzzuk úgy, hogy a végére őszibarack kerüljön. Addig sütjük, míg a hús puha és szép piros lesz. Leginkább petrezselymes rizs illik mellé, ha egyáltalán körettel kívánjuk enni. Nyári rablópecsenye. Hozzávalók: 1 kg sertéscomb, 40 dkg uborka, 8 kemény paradicsom, 8 húsos zöldpaprika, 30 dkg gomba, 3 vöröshagyma, kevés olaj, só, törött bors. A húst ugyanúgy készítjük elő, mint az előző receptnél, csak sózás után borsozzuk is. Az uborkát vastag karikákra, a paradicsomokat félbe, a zöldpaprikát szeletekre vágjuk. A gombát is felszeleteljük és megsózzuk, s ugyancsak vastag karikákra vágjuk a hagymát. Ezeket a hozzávalókat egymással változatva felhúzzuk a nyársra és megsütjük. Ehhez bőven elég egy nagy tál saláta, mustár, ketschup, esetleg valamilyen pikáns mártás. Roston sült hal. 1 kg halat megtisztítunk, kibelezünk, megmosunk, majd sóval és borssal meghintve félórára félretesszük. A rostélyt bekenjük olajjal, majd ráhelyezzük a hosszában félbevágott halat (ha nagyobb), ami 15 perc alatt megsül. Ezalatt fűszerolajos tollecsettel kenegetjük. Parázson sült hal különleges finom ízt kap a szőlővenyigéből készült parázson. Sajttal töltött húspogácsák. Hozzávalók: 1 kg darált marhahús, 2 kávéskanál só, mokkáskanál bors, 6 evőkanál reszelt sajt, 2 nagyobb hagyma, mustár. A darált húst sóval, borssal elkeverjük. A masszából a szokásosnál vékonyabb, 12 kerek húspogácsát, formálunk. Hat közepére kis halom reszelt sajtot, finomra vágott hagymát és egy kiskanál mustárt teszünk. A másik hattal beborítjuk, a széleket jól összenyomkodjuk, hogy a töltelék ki ne folyjon. Közepes parázson egy-egy oldalát 6— 7 percig sütjük. Saláta és ropogós fehér cipó illik hozzá. Fűszeres olajat, amivel sütés közben kenegetjük a húsokat, otthon is készíthetünk, jól záródó üvegben, sötétben tárolva, érlelve. Sertés- és marhahúsokhoz: 2 —3 dl olaj, 1 kávéskanál kakukkfű, 8—10 szem feketebors, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál koriandermag, 1 kávéskanál pirosarany, 1 mokkáskanál köménymag, fél fej fokhagyma. (1—2 heti érlelés után leszűrjük.) 1985. JÚNIUS 1. VEVŐSZOLGÁLATUNKJELENTI Több levélírónk is kérdezi: valóban olyan gazdag ez az ország, hogy néhány forintos alkatrész hiánya miatt eldobható a több ezer forint értékű gép?! A többi között Hotker József Csorna, Táncsics út 78. sz. alatti lakos is azt írja: szinte filléres értékű a fejőgéphez szükséges tömítés, de sehol sem kapható. Bár félországnyi üzletet végigkutatott a 17X30X8-as tömítőgyűrűért, ám az alkatrész helyett elnéző mosoly volt a válasz. Ugyanezt tapasztalta a 25X35X7-es tömítőgyűrű keresésekor is. A kereskedelem ugyan sajnálkozását fejezi ki, de az apró alkatrészek helyett csak a 10 000 forint értékű fejőgépet tudja kínálni. Érthetetlen, hogy a hazai gyártmányokhoz szükséges alkatrészek miért nem jutnak el a szaküzletekbe? A szükséges intézkedés megtételét joggal várják a vásárlók. Hasonló észrevételről tájékozt*tat Goda Mihály, 4483 Búj, Bem u. 10. alatti lakos. F—600- as Honda kistraktorhoz már Magyarországon gyártják a gumiabroncsot, de sehol sem bukkanhat a nyomára. Bejárt , Hajdú és Szabolcs megye minden szaküzletét, de nem tudott vásárolni. Csak a csehszlovák gyártmányú Terrához valót kínáltak neki. Csakhogy ez nem jó a Hondához. Vevőszolgálatunk április 20-i számában közöltük Lebeda András nyíregyházi olvasónk sorait, amelyben a Kiss-féle permetezőhöz keresett alkatrészt. Egy másik olvasónk viszont azt kérdezte: létezik-e ilyen nevű permetező. Nos, Eck Ferencné perkátai olvasónktól gyors választ kaptunk. Nyíregyházi olvasónknak megküldte a keresett gumigolyót. Ugyanekkor közli, hogy a kész permetezőt is szívesen átadja valakinek, mivel számára feleslegessé vált. Kiegészítésül megmagyarázta, hogy ezt a permetezőt Kiss Bálint mérnök készítette és a Tiszakécskei gyár vállalta a sorozatgyártását. Alkatrészeket pedig a fővárosi borászati szaküzletben vásárolt a géphez, ahol azok állandóan kaphatók. TV.Tolnár Sándorné, Abony, Ka-Lazinczy F. út 58/B. sz. alatti lakos világoskék drótbetétes síküveget keres, amivel lakása teraszát szeretné bekeríteni. Azt a tájékoztatást kapta, hogy az Orosházi Üveggyár készíti. Mrr onnan az a válasz érkezett számára, hogy ők ilyent nem készítenek. A kereskedelem azonban — olvasónk számára — csak sárga üveget tud kínálni Ugyanekkor arról értesült, hogy világoskék is létezik, csak azt nem sikerült kideríteni, hogy hol. Nos, ezt nekünk sem sikerült kinyomozni. Ezért is tesszük közzé a sorokat, hátha sikerül a világoskék drótbetétes síküveg nyomára, bukkanni. Várjuk a segítőkész tájékoztatást. Íjásfi Istvánná, Értény. Deák F. út 281. sz. alatti lakos Stilfűrészt szeretne vásárolni de sehol sem kap. Sőt azt tapasztalja, hogy egyáltalán neri találhatók az úgynevezett motoros láncfűrészek. Sokan keresik ezeket a fűrészeket, ezért azt tanácsolhatjuk, hogy érdeklődjenek az agrokerek vagy a f áfészek szaküzleteiben. M ugyanis meggyőződhettünk arról, hogy a rákoskeresztúr áfész-boltban és a borászat szaküzletben (Budapest V., Tolbuhin krt. 12. sz.) megvásárolható a láncfűrész. Végül Tóti István 6704 Balástya PL 56/1881 hulladék nyersgumit szeretni vásárolni, csupán 50 dekára lenne szüksége. Ehhez kéri olvasótársai segítségét.