Szabad Föld, 1985. július-december (41. évfolyam, 27-52. szám)

1985-07-20 / 29. szám

ly SZABAD FÖLD A gyermekek éve Az idei év az egészséges gyer­mek, a jövő ígéretének eszten­deje. „ ... és várják azokat­, akik jönnek...” ízlelgetem Ady so­rát. Nem akarom megmondani, hogy honnan jött az a levél, amelyet most betűzgetek, mert nem akarom, hogy vita, nézet­­eltérés, vagy harag legyen belő­le. Pedig megérdemelné a meg­rovást, ha nem is a falu, de azok a lakói, akik maradiságukkal gondot okoznak annak a derék gyerekágyas menyecskének, ald a levelet lebetűzte. Lássuk mi is van benne: „Már a harmadik napon ösz­­szevesztem a koma asszonyom­mal. Féltem a kicsit. Még a széltől is óvom, bekötöm a szá­mat is, ahogyan a könyv írja. Ő meg, hogy ez is látni akar­ja, meg az is látni akarja, meg amaz is, és jönnek csapatostul, nézik, bámulják, még meg is csókolják ki a kezét, ki az or­cáját. Azt mondtam, hogy nem engedem. Csak nem attól félsz, hogy megverik a szemükkel? Olyan tudatlan nem vagyok, hogy a szemverésbe hinnék, de mégsem engedem, még ha el­vész a komaság, akkor se! Ugye, igazam van?” Igaza bizony! Igazat írt. Ma­ga bátor kis fiatal asszony, aki a gyerek iránti szeretettől su­gallta igazsága tudatában még a komaságot is feláldozza, ha kell, de szembefordul a falu el­maradott szokásaival, átkos ha­gyományaival. Nemcsak maga tiltakozik az újszülöttek meglá­togatása ellen — mert legtöbb­ször csak merő kíváncsiság az oka —, hanem az orvosi felfo­gás is, amely megfogalmazza az apró élet felett a legelső tilal­mat: „Ne látogassuk az újszü­löttet”. Vajon, miért? Az újszülött csecsemő olyan, mint a palánta. Azt is fogják a fagytól, a széltől, a dértől, a harmattól. Csak akkor ültetik ki, amikor már megerősödött. Az újszülött apró szervezeté­nek ellenálló-képessége igen gyenge. Pedig ketten gondoskod­tak róla, a természet és az édes­anya. A természet úgy, hogy már a méhen belüli életben olyan — az anyai szervezetben termelő­dött és a vérrel a csecsemő tes­tébe kerülő — védőanyagokat juttat az újszülöttbe, amelynek élete első heteiben a legszük­ségesebb ellenállást tudják biz­tosítani. Az anyag meg úgy, hogy ezt az anyatej ellenanya­gaival sorozatosan és rendszere­sen pótolja és fokozza. De ez még mind kevés. Ah­hoz legalábbis kevés, hogy a tö­megesebb és életképesebb kór­okozók ellen megvédje a gyen­ge, a fertőzések hatásaival meg­birkózni még alig tudó szerveze­tet. A csecsemő méhen belüli életében védett volt. Fény, hang nem ártottak, hideg, meleg nem bántotta, csak növekedett és gyarapodott. A születés után megkezdődött az önálló élet és ez már önmagában is kemény próbára teszi. Csoda hát, ha könnyen megbetegszik, ha min­den megárt neki, ami rendkí­vüli veszedelmet jelent? Vagy meri-e azt mondani valaki, hogy a látogatók felől rázúduló kór­okozók tömege nem rendkívüli veszedelem? Bizony az, kedves olvasóim. Olyan veszedelem, amely ellen az anyavérrel kapott és az anya­tejjel pótolt ellenálló-képesség — sajnos — kevés. Mit gondolnak, miért járnak az orvosok a szülésnél, és a gondozók bekötött szájjal az új­szülöttek között? Miért javasol­ják az anyáknak, hogy szopta­táskor kössék be a szájukat? Miért tiltják a csecsemők csó­­kolgatását? Azért, mert a fel­nőtt szája, garatja, olyan (gaz­dájára talán nem is veszedel­mes) láthatatlan élőlényekkel le­het tele, melyek beteggé te­hetik a csecsemőt. És miért vi­szik a szülőintézetekben külön csecsemőszobákba az újszülöt­teket ? Hogy távol tartsák a gye­rekágyasok körül sürgölődő fel­nőttektől. A komaság intézményes, szép hagyomány. A koma az ünne­pélyes névadás tanúja rokonává, gyermekévé fogadja az újszülöt­tet és megígéri, hogy testi, lelki segítséget nyújt neki, ha rászo­rul. Márpedig az nem testi segít­ség, ha a látogatók ármádiájával a fertőzés lehetőségét zúdítja a nyakába. Aki ezt nem érti, az nem érdemli sem a megtisztelő koma nevet, de magát a koma­ságot sem. Buga doktor Kellemes időtöltés a kertben, teraszon, vagy netán a strandon, üdüléskor a vízparton olvasni. Ám megesik, hogy kis időre le­tesszük a könyvet — nyitva — s egy röpke szellő összevissza fújja a lapokat. Ha egy nagy­méretű befőttesgumival ilyenkor csak átfogjuk a nyitott fél könyvet, nincs miért bosszan­kodni. Az új nyeles felmosó- és sú­rolókeféket rövid időre mártsuk sós vízbe, így az élettartamát meghosszabbítjuk. A keféket időközönként nagyfogú szőnyeg­­fésűvel tisztítsuk meg, majd szappanosvíz és szalmiákszesz keverékével mossuk át, s tiszta vízzel öblítsük ki. A gyümölcs tartósítási mód­jainak egyike a kandírozás, vagyis a gyümölcs teljes elcuk­­rosítása. A cukrozott gyümölcs többféle is lehet, de valameny­­nyinek a készítésében az az alapelv, hogy a gyümölcs elein­te ritkább, majd mind sűrűbb cukorszörppel kezelendő. Ezál­tal a gyümölcs sejtjeinek falán át fokozatosan több és több cu­kor hatol be a sejtekbe, közben a gyümölcsben levő enzimek és a gyümölcs héján élő apró szer­vezetek elpusztulnak, így a cuk­ros gyümölcs már nem szorul tartósítószerre, de arra sem, hogy gőzben csírátlanítsák, ste­rilizálják. A megfelelően kandí­­rozott gyümölcs, ha huzamosabb ideig tárolják is, legfeljebb meg­szárad, megkeményedik, de nem indul erjedésnek, rothadásnak, és ha száraz, levegős helyen tá­rolják, nem is penészedik meg. Cukrozással eredményesen tar­tósítható a cseresznye, a meggy, a zöld mandula, a zsenge dió, a hámozott, paróbb körte, a ring­ló, a szilva, a kajszi, az ősziba­rack és a sárgadinnye is. Kandírozásra alkalmas a fé­lig érett, teljesen ép, magas vagy kimagozott gyümölcs. A gyümölcsöt — hogy ellepje — híg cukorszörpben (1 liter víz­hez 1 kg cukor) „előfőzzük” — a gyümölcs fajtája és érettségi állapota szerint — öt-tíz per­cig. Az előfőzésnek az a célja, hogy a gyümölcs húsának sejt­falai fellazuljanak, és a külön­böző sűrűségű cukoroldatok be­fogadására alkalmassá válja­nak. A kemény húsú gyümölcsö­ket, így a zsenge diót, a zöld mandulát, a ringlót az előfőzés előtt meg kell szurkálni, hogy a cukros lé könnyebben behatol­hasson a gyümölcsbe. Sőt a zsenge diót megszurkálása után több napon át, naponta váltott vízben (üvegben vagy porcelán­edényben) áztatni is kell, hogy keserű, fanyar ízét elveszítse. Az előfőzést követi a sűrűbb cukorszörpben való gyakori áz­­tatás, illetőleg főzés. A kemény húsú körtét, birset, zöld diót, mandulát, ringlót a fokozatosan töményített cukorszörpben való áztatás közben háromnaponként fel is főzhetjük, mert a cukros gyümölcsnek nem szabad ke­ménynek maradnia. A lágyabb húsú gyümölcs az egyszeri elő­főzés alatt is eléggé megpuhul. A gyümölcsök két, esetleg há­rom hétig is állhatnak a cukor­szörpben oly módon, hogy a szörpöt háromnaponként min­dig leöntjük a gyümölcsről, és a szörp cukortartalmát — szük­ség szerint — forralással besű­rítjük, vagy újabb cukoradagok feloldásával növeljük. A szörpöt hidegen öntsük a gyümölcsökre. A felöntést mindaddig folytat­juk, míg a szörp fel nem hasz­nálódik. Az áztatás után következik a szárítás. A gyümölcsöket vé­kony lécből, esetleg vesszőkből készült rostélyokra, rácsozatra rakjuk, és 30-40 fokra melegí­tett sütőben mindaddig szárít­juk, amíg a cukor a gyümölcsö­kön szép, üveges máz alakjában meg nem merevedik. A kandí­­rozást úgy is befejezhetjük, hogy a gyümölcsöket porcukorban vagy kristálycukorban meghem­­pergetjük, és néhány napig tál­cán szétterítve levegőn szárít­juk, majd üvegekbe rakjuk. Az üvegek száját vékony vászon­nal kötjük le, hogy levegő érje ugyan az eltett gyümölcsöt, de por, légy, hangya, darázs ne fér­hessen hozzá. A kamdírozással olyan gyü­mölcsöket is hasznosíthatunk, amelyek egyébként tönkremen­nének. A kandírozott gyümölcs a gyári cukorkánál sokkal ér­tékesebb csemege, mert mind­azokat az ásványi sókat, létfon­tosságú anyagokat is tartalmaz­za, amelyekre szervezetünknek oly igen nagy szüksége van. M. K. Kandírozzunk gyümölcsöt! Pareo­­ a strandon. .. Ez az érdekes és „izgalmas” strandviselet valahonnan a csen­des-óceáni szigetvilágból szár­mazik, ahol Tahiti és Hawaii napsütötte paradicsomában a bennszülött lányok viselik ha­sonló módon. Elkészítéséhez 160X 60 cm anyag szükséges, amely lehet batiszt, selyem, muszlin, olyan kelme, aminek szép esése van. Minél egzotikusabb a mintája, annál „élethűbb”. Aki ügyes, ért a batikoláshoz, egyszínű kel­mére — szabadjára engedve fantáziáját — csodálatos virá­gokat, madarakat stb. festhet. Mások, akik inkább hímeznek, ily módon díszíthetik ezt az exkluzív stkrandruhát. A szélét körbe elütő anyaggal paszpótoz­­hatjuk is. A bikini fölött a pareo alkal­mazási módját rajzaink mutat­ják. Egyik végét háromszög alak­ra hajtjuk, körbefogjuk vele a csípőnket, bal oldalt — az ábra szerint — csomóra kötjük, a ma­radékot pedig szépen hajtások­ba szedjük és összefogva a cso­móba dugjuk. Másik módja a megkötésének: Féloldalt az egyik vállon meg­csomózzuk, de megköthetjük a mell fölé csomózva is és mind­két esetben még egyszer a csí­pőnél. Vékonyabb alakon a pareot egymásra hajtva, egy szép bros­sal is meg lehet tűzni, vagy ugyanígy, csak hátul középen rögzíteni. 1985. JÚLIUS 20. VEVŐSZOLGÁLATUNK ^ JELENTI ,/^J L­étezik-e olyan tapasz, ami enyhíti, vagy csökkenti a fájdalmat? — kérdezik sokan, sőt néhányan tudni vélik, hogy ez az új találmány kapható is, csak éppen azt nem tudják, hol. Szilágyi Lajos, Vértesboglár, Kossuth u. 51. sz. alatti lakos is erre kér választ. Nos, valóban létezik ilyen tapasz. Neve: Mot­tó Reumatapasz. Több helyen is megtalálható, elsősorban a Fi­­totéka-üzletekben. Ahol nem működik ilyen üzlet, ott érde­mes a Herbária-boltokat felke­resni. Sőt, illatszer-magánkeres­kedőknél is lehet érdeklődni. Gjollenstein Péter géderlaki­ó olvasónknak viszont azt ta­nácsoljuk, hogy lakatosmester­hez forduljon, aki elkészítheti az alumíniumkeretet. Ugyanis, ha az a bizonyos ajtó, amit sze­retne beüvegeztetni, nem típus­méret, aligha szerezhet hozzá kész keretet. Ezért csak abban reménykedhet, hogy magánipa­ros elkészíti. O Orbán László, Zsámbok,­­ Arany J. u. 15. sz. alatti lakos vészcsengővel ellátott hő­mérőt keres. Bárhová fordul, sehol nem tudja beszerezni. Sőt, a környékbeli üzletekben még csak nem is hallottak róla. Ezért kéri az olvasótársak segítségét. Mi pedig közzétesszük az óhajt. Ugyanakkor azt is tanácsoljuk, érdeklődjön olvasónk a Kera­vill-szaküzletekben. J­ogosnak véljük Istvánfy Ká­roly székesfehérvári olva­sónk észrevételét, azt a bizo­nyos Giberellin tablettát éppen Székesfehérvárról indították út­jára, éppen ezért ott kellene hozzájutni. Elképzelhető azon­ban, hogy a virágzás idején el­kapkodták ezt az új, termésho­zam-növelő, porzást kiegészítő szert. Ha azt is figyelembe vesz­­szük, hogy olyan új termékről van szó, ami valójában csak az idén vizsgázik igazán, nyilvá­nosságot is most kapott, bizony előfordulhat, hogy kifogy. Ilyen nagymérvű keresletre a gyártók sem számítottak. A felmosó­szivacsot illetően pedig azt ta­nácsoljuk, hogy a háztartási boltokban szíveskedjék keresni. Ezek a szivacsok ugyanis nem értek el olyan nagy népszerűsé­get, mint a Giberellin tabletta, ezért egyre gyérebben rendelik a kereskedők. Ám a két eset ar­ra figyelmezteti a kereskedel­met, hogy jobban kellene alkal­mazkodni a keneslet és kínálat törvényeihez. Bármennyire is jó a magyarázat, mégsem fogad­ható el az a szemlélet, hogy egyik áru a növekvő kereslet, a másik pedig a lanyhuló kereslet miatt hiányzik. Czakó Gyula siófoki és No­­­­vák István keszthelyi ol­vasónk kérdezi, hogyan juthat­na hozzá az úgynevezett „27 ezős NB méhcsalád”-hoz. Kérdéseik­re pontos választ nem adhatunk, mert az ilyen jellegű ismere­teink hiányosak. Csupán a kö­zelmúltban történt egyik tájé­koztatón hallottuk, hogy Vár­­allyai Béla nyugalmazott műve­lődési központ igazgató, Tápió­­szentmárton, segítségükre lehet. Tehát az iménti címet szíves­kedjenek felkeresni. A­ondenzátor és villanymotor iránt érdeklődő olvasóin­kat arra kérjük, hogy a követ­kező címet keressék föl: Vil­­lanymotor-szaküzlet, Budapest VII., Majakovszkij u. 49. Nem­csak választ, esetleg a kért mo­tort is megkaphatják.­ ­

Next