Szabad Föld, 2007. július-december (63. évfolyam, 27-52. szám)

2007-10-05 / 40. szám

Család-otthon * Családi kör Díszruhát kap a régi doboz AKIT AZ ISTEN egy pirinyó kézügyességgel is megáldott, biztosan örömét leli a szalvétatechnikában (franciául: découpage). A díszítési lehetőségek tárháza úgyszólván kimeríthetetlen - hangoztatja a Fürge Ujjak kreatív női magazin októberi száma, s egyúttal egy díszdoboz készítésének titkaiba avat be. Hozzávalók: fadoboz, dekörszal­­véta, hobbifesték, découpage-ra­­gasztó, üvegfesték-kontúrozó, olló, ecset. "­ Fessünk a fadoboz tetejére ala­pozó réteget törtfehér színű hobbi­festékkel, így, mivel a szalvétát nem közvetlenül a fára ragasztjuk, élén­­kebbek lesznek a színei.­­ Vágjunk ki egy foltot a szalvétá­ból, fejtsük le a legfelső, mintás réte­get, majd découpage-ragasztóval ra­gasszuk a doboz tetejére. A ragasz­tót kissé felhígítva kenjünk fedőré­teget is a szalvétára, ezáltal vízálló­vá és tartósabbá téve a mintánkat.­­ Miután a ragasztó megszáradt, fessük ki a dobozunkat hobbifesték­kel. A doboz aljához bordó és na­rancssárga színű festékeket össze­keverve kaphatjuk meg a képen lát­ható korallszínt. A doboz tetején a mintát óvatosan fessük körbe íve­sen hullámzó vonallal.­­ A festék száradása után arany­színű üvegfesték-kontúrozóval raj­zoljuk körbe a mintát, majd kanya­­rintsunk a vonalból kiágazó indákat és leveleket. KÓSTOLJON BELE A VIDÉK ÍZÉBE! Csőben sült őszi gyümölcsök______ Hozzávalók: 5 tojássárgája ♦ 1 teás­kanál keményítő ♦ 10 dkg cukor ♦ 2 evőkanál liszt ♦ 4 dl tej ♦ fél teáskanál vaníliaaroma ♦ 1 evő­kanál barackpálinka ♦ 1 evőka­nál vaj ♦ 1 evőkanál mascar­­pone ♦ 50 dkg őszi gyümölcs ♦ 1 evőkanál porcukor Kezdjük a gyümölcsökkel! Elő­ször is fontos közlendő: bármilyen őszi gyümölcsöt felhasználhatunk ehhez a desszerthez, legyen az fe­hér, piros szőlő, szilva, körte vagy őszibarack. A barackot megmosom, megtörölgetem, a szilvát félbevá­gom, magját kiszedem. Ha végeztem, kezdődhet a „cső­készítés”. Egy tálban habverővel el­keverem a tojássárgáját. Egy másik tálban összekeverem a keményítőt, a kristálycukrot meg a lisztet, és az egészet a tojássárgájába szitálom, habosra kavarom. Közepes hőfokon melegítem a tejet, amíg apró buborékok jelennek meg az edény fala mentén, de nem forralom fel. A tejet apránként, habverővel keverve a tojásos-lisztes keverékhez öntöm, csomómentesre kavarom. Visszatöltöm a masszát a tejeslábasba, és takarékon kavar­­gatva főzöm két-három percig, amíg besűrűsödik, és az edény fala mentén buborékozni kezd. Leve­szem a tűzről, és hozzáadom a vaní­liát, a pálinkát, a vajat, végül a mascarponét. Közben előmelegítem a sütőt 200 fokra. A masszát egyenletesen elosztom hat egyforma hőálló tál­kába, és óvatosan belenyomkodom a gyümölcsöket. Megszórom porcu­korral, és behelyezem a sütőbe. Ad­dig sütöm, amíg a desszert teteje aranybarna lesz. Melegen, azonnal tálalom. NEMETH ANDRÁS PETER FELVÉTELE TRÜKK A mascarpone tejszínből ké­szült, édes, zsíros sajt, amelyet főleg desszertekhez használunk. Ha nem kap, helyettesítse tejszí­nes krémsajttal. 2007. október 5.Lubád Föld 131 A magyar vidék lapja } TESZT-VESZ SAROK Vigyázat, robbanásveszély!V­ irslireklámmal ritkán találkozunk, bár a jó árunak nem is kell nagy reklám. Aki viszont a Hunnia feliratú, kilónként 540 fo­rintért kapható sertésvirsliből vásárol, az bizony bevásárol vele. A rémes ízű áruból nyugdíjas édesanyám vett két párat 108 forintért egy debreceni, lakótelepi élelmiszerboltban. Amikor a forrásban lévő vízbe dobta a virsliket, azok két perc alatt a háromszorosukra dagadtak, szürkésfehérre színeződtek, aztán szétcsattantak. Az ön­sanyargatásnak azonban még nem volt vége, ezek után meg is kós­tolta őket. Bár ne tette volna... Másnap kedvenc hentesemtől megkérdeztem: mitől tud ilyen bűnrossz lenni a pulton belül még oly szépen mosolygó virsli? Nem mástól, mint a nagy mennyiségű adalékanyagtól, a hozzáadott sok víztől, a szójafehérjétől, a térfogatnövelő szerektől és attól, hogy húst nemigen lát az efféle massza a gyári kondérban. Elárulta azt is, hogy a Hosszúpályiban lévő üzemükben újfajta, juhbeles virsli elő­állításán kísérleteznek, amiben legalább hatvanszázaléknyi lesz a színtiszta hús. A terméket pár hétig 1500 forint helyett 1225­ forintos bevezető áron árusítják majd Debrecenben is, miközben járják a ve­vők visszajelzéseit. S ha kell, javítanak az íz minőségén. Ez már va­lami: egy üzlet, ahol a vevők igényéhez igazodnak! Kíváncsiságból a minap végignéztem a Tesco és a Cora Áruház kí­nálatát. A kimérős virslik között volt bőven olcsó, vízzel, ipari sza­lonnával, sertésbőrrel dúsított, neve nincs tucatáru, valamint jó mi­nőségű, ízletes, mangalica- vagy baromfihúsból készült termék is. Előbbieket kilónként 320-500 forintért, utóbbiakat 1800-2000 fo­rint közötti áron lehet beszerezni. Kellemes ízűnek nevezhető a négyesével csomagolt Orsi barom­fivirsli, melynek 240 grammos kiszerelése akcióktól, illetve boltok­tól függően 250-390 forintért kapható. Ezzel csak annyi gondom van, hogy stopperrel a kézben tanácsos állni a fazék mellett, mert ha egy percnél tovább marad a forrásban lévő vízben, ez is a há­romszorosára dagad. Elérhető áron, viszonylag jó minőségben kínálja magát a polco­kon a SáGa Füstli virsli. Ennek az összetétele már barátságosabb, mivel 55 százaléknyi pulykahúsból készül, amihez nyilván némi adalékanyag is kerül. A Kiváló Magyar Élelmiszer minősítéssel ren­delkező Füstli 140 grammos csomagja 220-250 forintért kapható. Balogh Mária

Next