Századok – 1883

I. Értekezések s önálló czikkek - CSÁNKI DEZSő: Első Mátyás udvara. - II.

652 csánki dezső. Külömben e gyümölcsök, épugy mint a narancs és czitrom, a grá­nátalma és az asztalt füge kereskedői iton is folyton kaphatók voltak már.1) Az aszalt fügét ugy látszik szerette a király. Ez lett volna legutolsó eledele is életében, s egyúttal halálának közvetett okozója. Hogy hazai gyümölcseink mindennaposak valának a király asztalán,­­ természetes. Szőllő és dinnye, cseresznye és szilva, alma és körte egyaránt.2) Galeotti különösen az úgynevezett tök-körtéért (cucurbitinus pirus) lelkesül,3) melyet két marokkal alig lehet átfogni s mégis pompás ize van. A jóféle kormos­alufákat pedig Mátyás király szerette nagyon.4) A czukros­ süteményeket ez időben még nem a szakácsok hanem a gyógyszerekkel üzérkedő speczialisták készítették, kik — ha előbb nem voltak is a magyar udvarban — jöttek Olaszország­ból Beatrix királynéval.5) Az italok közt, melyek a királyi asztalra felkerültek, a víz­ről kitűnően gondoskodva volt. Mind Budán, mind Visegrádon a­ közeli hegyekből vezették a palotába. A szeszes italok közül a sört is fogyasztják,6) de a bornak elsőbbséget adnak. A külföldről ide került irók a magyar borokat átalában, s a Mátyás borait különösen kitűnőnek találják, s mint külföldön szokatlan dolgot jegyzik meg, hogy a király és a főurak egyaránt sokféle bort fogyasz­tanak evés közben.7) Banzani az erdélyi bort dicséri kiváltképen, Galeotti pedig a szerémit. Utóbbi szerint széles e világon nincs ehhez fogható.8) Híresek voltak a pozsonyi borok is, melyek szintén ') V. ö. az 1494—5. évi számadásokat s az i. h­. 4) Banzani különösen a jeles szilvákat dicséri. (Epitome rev. hung. Sch­wandtnernél. I. 667. I.) 3) I. h. 266. 1. 4) Századok. 1869. V. füz. 326. 1. 6) Lásd Hatvani, Brüsseli okm. tár. II. 50., 51.11. Ilyppolit udvarában is ily olasz speczialisták űzték a czukrászatot. (B. Nyáry. Századok. 1872. 355. 1.)­­) Eschenb­er. II. 164.1. ") Pl. Galeotti. I. h. több izben. Cibrario szerint külföldön ételközben rendes borokat ittak, s ebéd után láttak hozzá az aromatikus borok szürcsöl­getéséhez, a dal és zeneszó mellett. (I. m. II. 74. 1.) s) Banzani. I. h­. 667. 1. Galeotti. I. h. 266. 1.

Next