Századok – 1883
I. Értekezések s önálló czikkek - CSÁNKI DEZSő: Első Mátyás udvara. - II.
652 csánki dezső. Külömben e gyümölcsök, épugy mint a narancs és czitrom, a gránátalma és az asztalt füge kereskedői iton is folyton kaphatók voltak már.1) Az aszalt fügét ugy látszik szerette a király. Ez lett volna legutolsó eledele is életében, s egyúttal halálának közvetett okozója. Hogy hazai gyümölcseink mindennaposak valának a király asztalán, természetes. Szőllő és dinnye, cseresznye és szilva, alma és körte egyaránt.2) Galeotti különösen az úgynevezett tök-körtéért (cucurbitinus pirus) lelkesül,3) melyet két marokkal alig lehet átfogni s mégis pompás ize van. A jóféle kormosalufákat pedig Mátyás király szerette nagyon.4) A czukros süteményeket ez időben még nem a szakácsok hanem a gyógyszerekkel üzérkedő speczialisták készítették, kik — ha előbb nem voltak is a magyar udvarban — jöttek Olaszországból Beatrix királynéval.5) Az italok közt, melyek a királyi asztalra felkerültek, a vízről kitűnően gondoskodva volt. Mind Budán, mind Visegrádon a közeli hegyekből vezették a palotába. A szeszes italok közül a sört is fogyasztják,6) de a bornak elsőbbséget adnak. A külföldről ide került irók a magyar borokat átalában, s a Mátyás borait különösen kitűnőnek találják, s mint külföldön szokatlan dolgot jegyzik meg, hogy a király és a főurak egyaránt sokféle bort fogyasztanak evés közben.7) Banzani az erdélyi bort dicséri kiváltképen, Galeotti pedig a szerémit. Utóbbi szerint széles e világon nincs ehhez fogható.8) Híresek voltak a pozsonyi borok is, melyek szintén ') V. ö. az 1494—5. évi számadásokat s az i. h. 4) Banzani különösen a jeles szilvákat dicséri. (Epitome rev. hung. Schwandtnernél. I. 667. I.) 3) I. h. 266. 1. 4) Századok. 1869. V. füz. 326. 1. 6) Lásd Hatvani, Brüsseli okm. tár. II. 50., 51.11. Ilyppolit udvarában is ily olasz speczialisták űzték a czukrászatot. (B. Nyáry. Századok. 1872. 355. 1.)) Eschenber. II. 164.1. ") Pl. Galeotti. I. h. több izben. Cibrario szerint külföldön ételközben rendes borokat ittak, s ebéd után láttak hozzá az aromatikus borok szürcsölgetéséhez, a dal és zeneszó mellett. (I. m. II. 74. 1.) s) Banzani. I. h. 667. 1. Galeotti. I. h. 266. 1.