Székelyhon, 2019. október (1. évfolyam, 187-209. szám)

2019-10-14 / 196. szám

6 ^ AKTUÁLIS 2019 o­k­t­ó­b­e­r 14 . , h­é­t­f­ő­­tt káposztavágás ,mezőgazdaság dl Ha „megüti” a harmat... ... akkor lesz jó a káposzta­­­vásárt tartottak a szépvízi Nád-dűlőben Közepesnek minősí­tették a szépvízi gazdák az idei káposztatermést, amelyet legalább jó áron értékesíthettek: 2-2,50 lejt is elkértek kilójá­ért. Káposztavágás és -vásár volt szombaton a Nád-dűlőben, amelyet immáron 12. alkalommal szerveztek meg kulturális és gasztronómiai progra­mokkal „fűszerezve” BARABÁS HAJNAL E­gymást érték az autók a szépvízi Nád-dűlő felé vezető úton szombat délelőtt, az érdeklődők a közösségi káposztavágásra és -vásárra igyekeztek. Az egyik vásárló elmondta, minden évben Szépvízről szerzi be az eltenni való hordós káposztát, mert ez olyan fajta, amely már karácsonyra beérik. A fejes termés kilóját egyébként a gazdák 2-2,50 lej közötti áron kínálták eladásra. „Amit az Isten adott, olyan lett a termés” „Akkor fejlődik jól a káposzta, ha megüti a harmat, sajnos a hosszú, száraz ősz nem tett jót a termésnek, megtámadták a csigák, s noha az utóbbi esős időszak javított vala­melyest rajta, de így is a tavalyhoz képest hozzávetőleg 30 százalékkal lett kevesebb a termés” - magyarázta Buta László szépvízi gazda. Ennek köszönhető, hogy a tavalyhoz képest valamivel drágábban adják a ká­posztát, ő is 2-2,50 lej közötti áron kínálta, hozzátéve, hogy lehet nála alkudni az árból. Mint mondta, sok a vásárló, hiszen a szép­vízi káposztának jó híre van. Ez a talaj kedvez a káposztának Bejan Gábor szépvízi gazda idén 55 áron ültetett káposztát a Nád-dűlőben, hozzá­vetőleg 12-15 tonna lett a termés, de amit értékesíthetnek belőle, az körülbelül 10 tonnányi. „A csigák ugyan megtámad­ták a termést, de nem volt vészes, azt mondhatnánk, hogy idén közepes lett a termés, elfogadható. Az utolsó héten az esőzések miatt hirtelen növekedtek meg a fejek, így vannak gyérebbek is, ami nem jellemző, de az időjárás miatt ilyenek is termettek. Egyébként ez a ta­laj kifejezetten kedvező a káposztának, megadja a minőségét” - magyarázta a gazda. Hozzátette, idén ugyan közepes termés lett, több is lehetne, de nem „sti­mulálják” a káposztát, hagyják, hogy természetesen növekedjen. „Tavalyhoz képest legalább 30 bánival drágábban adhattuk kilóját, ami jó ár. Igaz, hogy munka is van vele, hiszen kéz­zel ültettük és kézzel is vág­tuk” - jegyezte meg. A káposztavásár nemcsak a káposzta értékesítéséből állt, a Nád-dőlőben felállított színpadon különböző műsorokat láthatott a közön­ség, ugyanakkor a káposztás ételekből főzőversenyt is tartottak, amelyen több önkormányzat és civil szervezet vett részt. Jó hírük van a szépvízi és a gyergyó­­szárhegyi káposztának. Idén drágábban értékesíthették, mint a tavaly FOTÓ: GÁBOS ALBIN Szárhegyi káposzta: gyengébb termés, termelőbarát ár „Kicsivel gyengébb lett az idei káposztatermés, mint tavaly”, ám ez nem panaszként, sokkal inkább számvetésként hangzott el a XIII. Híres Szárhegyi Káposztavásár és Fesztiválon, a hétvégén. HEGYI ZSUZSANNA O» o A gyergyószárhegyi káposzta meglé­tét ünnepként élik meg a gyergyói nagyközségben. Az évtizedek során a termény betakarítása a hálaa­­ra­dással volt teljes, mindezt ma­ ma­napság már fesztiváljelleggel szervezik, de nem felejtve a hagyományokat. Hétvégén a szárhegyiek számos környék­beli­ és magyarországi testvér­településről érkező vendéggel ünnepeltek. Az égiek is szárhegyiek mellé szegőd­tek: ragyogó napsütéssel, köszöntőkkel indult a szombati programsorozat. Bar­ti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke köszöntőjében feltette a költői kérdést: „képesek vagyunk-e megvéde­ni mindazt, ami a miénk, és elmondani mindenkinek, alfalviként, csomafalvi­­ként, remeteiként vagy akár gyergyó­­szentmiklósiként azt, hogy Szárhegyen jó káposzta van? Talán ezt kellene be­látnunk, hogy Szárhegy gazdagsága mindannyiunk gazdagsága itt Gyer­­gyó­széken” - tette hozzá az alelnök. Danguly Ervin Gyergyószárhegy pol­gármestere is köszöntötte a vendégeket, kiemelten a Vecsésről, Kiskunmajsáról, Jászszentlászlóról és Miskolcról érkező­ket, majd mindenkit a káposztás földre, a hagyományos terményvágás helyszí­nére invitált. Minden káposzta „szárhegyi” Lovas kocsin, szekerekkel, a Gyergyószent­­miklósi Fúvószenekar felvezetésével ér­keztek a helyiek és a vendégek a szárhegyi káposztáskertbe, ahol látványosan is bizo­nyítást nyert Danguly Ervin korábbi komi­kus állítása, miszerint „minden káposzta szárhegyi, ugyanis a szár hegyén terem”. A cárinai káposztaföldön Lukács Géza terme­lő fogadta az érkezőket, ahol elkezdődött a régi időket megelevenítő terményvágás és adás-vétel. Itt elhangzott: a termelők a sze­zon kezdetén sok esőt kértek, amiből túl sok lett, aztán nem kértek esőt, akkor viszont már locsolni kellett a termést. „Máskor szo­kott káposzta lenni, de az idén termeszteni kellett - ezért lett kevesebb” - mondta fur­fangosan a termelő, hozzátéve, hogy annyit kellett locsolni, hogy két és három lej közé tehető a káposzta kilójának ára. A plébánosi áldást követően, helyi népzenészek muzsikájára, székely népvi­seletbe öltözött regruták segítségével vág­ták és tették kocsira a káposztát. Rendezvényekkel múlatták az időt A szárhegyi vásártéren közben elkezdődött a káposztafőző verseny. Tizenhat csapat jelentkezett a megmérettetésre, akik szár­hegyi káposztából készítették a különféle fi­nomságokat. Közben a gyerekek szórakozta­tására bábszínházat tartottak, majd délután számukra is vetélkedőt rendeztek a híres helyi mondás az „Egy szót se káposztavágá­sig!” címmel. Vegyes korosztályú gyerekek a hagyományos káposztavágási szokásokat játékos formában elevenítették meg. Főként az idősek örömére fellépett a Hargita Nem­zeti Székely Népi Együttes, majd előadást tartott a magyarországi Langaléta Garabon­ciások Gólyalábas utcaszínház és a nap zá­rórendezvényét, a káposztabált megelőzően óriási hangulatot teremtett a hazaérkező Ba­­­ gossy Brothers Company koncertje. HELYI CIKKEK, REJTVÉNYEK AJÁNDÉKBA!

Next