Új Néplap, 1996. június (7. évfolyam, 127-151. szám)

1996-06-29 / 151. szám

1996. június 29., szombat Miről árulkodnak az ősbaktériumok? Amerikai tudósok megkezdték az úgynevezett ősbaktériumok DNS-einek, az örökletes infor­mációk hordozóinak megfejté­sét. Azt remélik ugyanis, hogy ily módon kapnak választ az élet kezdetével kapcsolatos kérdésekre, s az eredményeket a gén- és enzimkutatásnál is hasznosíthatják. A mai kutatások kiinduló­pontja, hogy az úgynevezett ősbaktériumok struktúrája pri­mitívebb, mint a többi mikro­organizmusé, ráadásul szélső­séges körülmények között is lé­tezhetnek. Thomas Brock, ma már világhírű mikrobiológus, 1967-ben fedezte fel az első hőálló ősbaktériumokat a Yel­lowstone Nemzeti Park egyik gejzírjének bugyborékoló vizé­ben. A kutatások meglepő eredményekre vezettek. Kide­rült, hogy ezek az úgynevezett termofil ősbaktériumok világ­szerte előfordulnak a vulká­nokban, a szárazföldi és mély­tengeri vulkáni forrásokban. Mi több, megélnek az olajban és a kőzetekben is, amennyiben elég magas a hőmérséklet. A tudósok most abban re­ménykednek, hogy a génelem­zés segítségével fényt deríthet­nek arra, miként kezdődött az élet. A legősibb kőzetekben megtalálták ugyanis a mai ős­baktériumokhoz nagyon ha­sonló organizmusok lenyoma­tát. A mai nézetek szerint kere­ken 4,6 milliárd évvel ezelőtt jött létre a Naprendszer és a Föld egy csillagközi bolygóból. Mintegy 500 millió év alatt hűlt le a Föld annyira, hogy felüle­tén kondenzálódott a víz, létre­jöttek az óceánok. Legkésőbb ekkor keletkezhetett Földünkön az élet, bár még nem sikerült eldönteni, hogy egy becsapódó égitest révén „importálódon” vagy vegyi folyamatok során magán a Földön jött létre. Csigák, hangyák ellen A kiskerttulajdonosok sajnos jól ismerik azokat a csúszó-má­szó vagy repülő, többnyire kis méretű lényeket, amelyek sok­szor tönkreteszik szorgos munkájuk gyümölcsét. A lakásban élők életét is megkeseríthetik az élősködők. Mit tehetünk? A csiga mostanában gyakran felbukkan a kertben. A legfi­nomabb eprek tövében is meg­találjuk jellegzetes nyálukat. Hobbikertészek kitalálták, ho­gyan védekezhetnek ellenük. Segítségül hívták a csigák ré­szeges természetét: sörrel töl­tött pohárkákat süllyesztenek a földbe. A mohó csúszó-mászó rendszerint belefullad. A hangyák - ha bejutnak a házba - eső közeledtét jelzik, de nagyobb baj, hogy eseten­ként csípnek is. Szórjunk a kü­szöbre és az ablakpárkányra sü­tőport. Ennek nem állják az illa­tát. A molyokat a mesterséges molyirtón kívül a levendula vagy a cédrusfa üldözi ki a vi­lágból. A konyhák környékén felbukkanó svábbogár az egyik legutálatosabb bogárfajta. Mindenütt megjelenik, ahol nincs jó szigetelés, ahol nem viszik le rendszeresen a szeme­tet, ahol nem ügyelnek a tiszta­ságra. Rendszeres takarítással és irtással védekezhetünk elle­nünk.­­ feb - Nem csak nálunk volt ítéletidő. Mexicóban az Alma hurrikán 195 kilométeres sebességgel tört Lazaro Carde­­nasra, amit majdnem teljesen elpusztított. feb-reuters Védekezz a tűz ellen! Ne játssz a tűzzel! - halljuk gyerekkorunktól. Hogyan visel­kedjünk, hogy lehetőleg elkerüljük a tüzet, és mit tehetünk, ha egy szerencsétlen véletlen folytán lángnyelvek csapnak fel kö­rülöttünk? Íme, néhány jó tanács. Erdőben kirándulva, főként a száraz időszakban, véletlenül se dobjunk el egyetlen szál égő gyufát sem! Az avar és a fa könnyen tüzet fog. Még na­gyobb lehet a baj, ha szél tá­mad. A kiskerttulajdonosok jól fontolják meg, mikor égetik el a száraz füvet! Csak szélcsend­ben gyújtsanak tüzet, és akkor is készítsenek oda több vödör vizet vagy homokot! A tábortü­zet is csak akkor hagyják ott, ha már egészen biztosan elaludt a parázs. A házban, lakásban ügyel­jünk arra, hogy csak jó műszaki állapotú gépeket üzemeltes­sünk! A vasalót vagy más, nagy teljesítményű háztartási beren­dezést ne felejtsük el kihúzni a konnektorból! Távozás előtt mindig ellen­őrizzük, áramtalanítottuk-e a kávéfőzőt is. Viharban, mennydörgés közepette ne néz­zünk tévét, és azonnal húzzuk ki a fali csatlakozóból a tévé és a többi elektronikus berendezés dugóját, nehogy elektromos tűz keletkezzék! Ha ég a konyhá­ban az olaj vagy a zsír, ne vizet öntsünk rá! Jobb, ha más vala­mit dobunk oda, ami a tűzfész­ket elzárja a levegőtől. Mit tehetünk, ha valahol mégis tűz üt ki? Ne feledjük, hogy nem a lángnyelvek az igazán veszé­lyesek, hanem az ezt kísérő füstmérgezés. Mivel a hő fel­felé áramlik, ha máshogy nem megy, igyekezzünk négykézláb csúszva egérutat nyerni, hogy értesíthessük a tűzoltókat. Ne feledkezzünk meg a mozgás­­korlátozottakról és a gyerekek­ről! Tűzvészben sohase vegyük igénybe a liftet! Ha tüzet fogott a ruhánk, addig hemperegjünk a földön, amíg elalszik! Égő embertársaink ruháját pokróc­cal és ne vízzel oltsuk! Jó tanács háztulajdonosok­nak: tartsunk otthon tűzoltóké­szüléket, és időnként ellenőriz­zük, kifogástalan állapotban van-e? A vészkijáratok kul­csára nagyon vigyázzunk, hogy megtaláljuk, ha szükség lenne rá. Munkahelyünkön, vagy amikor szállodában vagyunk, a biztonság kedvéért jegyezzük meg, merre van a vészkijárat! Érdekességek MÚLTUNK TITKAIBÓL Északkelet-Afrikából jöttünk? A véget nem érő viták legújabb szakaszába lép­tünk: ismét megerősítették, hogy a „homo sapi­ens”, a fejlett értelmű ember egyértelműen Északkelet-Afrikában alakult ki. E régen képvi­selt, majd megkérdőjelezett elméletet újabb ku­tatások támasztották alá. Amerikai tudósok világszerte 42 emberfajt vizsgáltak meg. A genetikai elemzés a 12. kro­moszómánál viszonylag csekély, 13 százalékos eltérést mutatott. Ugyanakkor Etiópiában és Szomáliában ez az eltérés 40 százalékos, a Sza­harától délre fekvő országokban pedig 85 szá­zalékos volt. A kutatók most ebből következtetnek arra, hogy az emberiség mintegy százezer évvel ezelőtt Af­rika északkeleti részéből kezdett kiáramlani a Föld más tájaira. Az elmélet szerint egyébként az „ős­haza” lakóinak száma jóval magasabb volt, mint azt eredetileg gondolták: kerek 150 ezer évvel ez­előtt a Szaharától délre mintegy százezer ember élhetett - tízszer annyi, mint amennyit a korábbi kutatások feltételeztek. Egy háromemeletes ház égett porrá a nevadai Genoa közelében. A tűz martaléka lett a környék zöldnövényzete is. feb-reuters ' Hatvanon túl más az ember? Ki ne vette volna észre önma­gán, hogy ha elszállnak az évek, változik a természete is? Sok idős férfi, nő mondogatja elnéző mosollyal vagy szégyenkezve kicsit: „Megöregedtem, néha alig ismerek magamra, olyan más vagyok.” Ez így tréfának is tűnhet, az orvosok, a pszichiáte­rek azonban nagyon is komo­lyan veszik az idős korral időn­ként együtt járó torz lelki tüne­teket. Miről is van szó? Az idős ember ifjabb kortár­sánál nehezebben alkalmazko­dik helyzetekhez, új szituációk­hoz. Előfordul, hogy görcsösen ragaszkodik tárgyakhoz, a meg­szokott tárgyak helyéhez, a helyzetekhez. Nem tud beletö­rődni, hogy olyasmi változik meg körülötte, amit örökkévaló­nak, élete végéig tartónak ítélt. Úgy érzi, belehajszolja a kör­nyezete olyan megoldásokba, amelyekre neki egyáltalán nincs szüksége. Természetesen nem vagyunk egyformák. Ám a környezet bi­zonyos viselkedési jeleket meg­figyelve ítél meg bennünket. Tí­pusokat, jellemző megnyilvánu­lásokat keresnek. Az öregedő emberek típusait sok kutató ta­nulmányozta már, és például az öregkori beletörődést, illetve al­kalmazkodási képességeket elemezve amerikai tudósok öt­féle típust különböztettek meg. Természetesen sok idős férfi, asszony egyik típusba sem so­rolható teljesen, a leginkább jel­lemző tulajdonságok mégis csak „ráhúzhatók” a legtöbb emberre. Ha önmagunkkal tisztában akarunk lenni, nem árt ismer­nünk a típusok jellemző voná­sait. Ezek a következők: - a konstruktív, alkalmaz­kodó, -a mások véleményére na­gyon adó, úgynevezett függő tí­pusú ember, - a védelembe vonuló, - a rosszindulatú, - az önmagát is gyűlölő. Attól függően, hogy saját ma­gát hova sorolja valaki, a típu­sokról véleményt is mond a sző­kébb környezetük. Megfigyelték például, hogy az élet gondjait legjobban elviselők, a családban harmonikusan, nagyobb beleil­­leszkedési zavarok nélkül élők a konstruktív típusú idősek körébe tartoznak. Az ilyen idős bácsit, nénit szinte mindig szereti a környezete, meg lehet beszélni velük a családi problémákat. Magyarán, beilleszkednek a kö­zegükbe, vállalják a gyerekeik, az unokáik gondjait is. A véde­lembe vonulók vagy a függősé­güket hangsúlyozók szintén el­fogadható családtagok, inkább csak az érzékenységükre, néha a sértődöttségükre illik tekintettel lenni az ifjabb generációnak. Jóval nehezebb azokban a családokban és más közössé­gekben a helyzet, ahol az idős ember a gyűlölködők típusába tartozik. Ez a vonása többnyire rosszindulattal társul, a gyűlöl­ködő a gyűlöletét legtöbbször áthárítja a családjára, a környe­zetére. Sőt az is előfordul, hogy öngyilkosságot kísérel meg, ugyanis nem képes leküzdeni a típusával járó negatív megnyil­vánulásokat. Családban sem kellemes, ha „gonosz öreggel” kell együtt élni. Még komolyabb a gond, ha a szociális otthonban, öregek, nyugdíjasok házaiban egyazon szobába kerül a konstruktív tí­pusú, békés öreg egy gyűlöl­ködő, rossz természetű társsal. Az idősek személyiségvizsgála­tai azt is megállapították, hogy az idősek közösségeiben általá­ban háromféle embertípus él együtt: az önmagának való, bé­kés egyéniség, a közösségi, örökké segítőkész - és sajnos - a diktatórikus, a parancsolgató. Nem könnyű az együttélésük. S igen érdekes orvosi megfigye­lés, hogy a „túlélők”, a hosszú életűek zömében egyáltalán nem a békések, az alkalmazkodók. Ők a sérülékenyek, sokat kín­lódnak, sok stressz éri őket min­denfajta közösségben. Viszont a kissé agresszív, önző és érzéket­len idős emberek gyakorta job­ban elviselik az öregkori bajo­kat, túlteszik magukat minden kellemetlenségen, ők a család­ban, a közösségben a nagy „túl­élők”. Cukkinik,brokkolik, patisszon Új ízek - mikrohullámra hangolva Ma már senkinek nem kell bemutatni a cukkinit, a brokkolit és a patisszont: nemcsak a zöld­séges standokon, de a kiskertekben is egyre gyakrabban láthatók ezek a néhány éve még is­meretlen zöldségek. Népszerűségüket nemcsak az indokolja, hogy igénytelen, szapora és egészséges növények, hanem hogy roppant sokoldalúak is: húspótlóként, köretként, főzelék­nek, sütve, főzve, rántva és párolva színesíthetik étrendünket. Ennek bizonyítéka az alábbi három recept is, amely mikrosütőben pillanatok alatt elkészíthető. A lecsós patisszon íze és elkészítési módja alig különbözik a megszokottól, ám egészségesebb és kevesebb energiát tartalmaz, mintha kol­básszal, szalonnával ízesítenénk. 15 dkg finomra vágott vöröshagymát hevít­sünk üvegesre, hintsük meg fűszerpaprikával, majd öntsük fel fél deci vízzel. Ízesítsük sóval, borssal és egy gerezd apróra vágott vagy zúzott fokhagymával. Ezután adjunk hozzá 60 deka kockára vágott patisszont, 15 deka cikkekre vágott paradicso­mot és ugyanennyi zöldpaprikát. Mikrohullá­mon 6-8 percig pároljuk, rizzsel tálaljuk. A cukkinipörkölt is a hagyományos magya­ros konyha zöldségre hangszerelt, percek alatt elkészíthető változata, amely gyomrunkat és pénztárcánkat egyaránt kíméli. Pirítsunk a mikrobán 3-4 percig egy fej ap­róra vágott vöröshagymát, hintsük meg fűszer­­paprikával, majd öntsük fel egy evőkanál víz­zel. Adjunk hozzá 80 deka hámozatlan, kari­kára vágott cukkinit, egy zöldpaprikát és para­dicsomot. Sóval, borssal, apróra vágott bazsali­kommal ízesítsük, majd további 5-6 percig pá­roljuk. Rizskörettel tálaljuk. Sültekhez, főtt húsokhoz kiváló köret a tejfö­lös brokkoli. Egy kiló brokkolit rózsáb­a sze­dünk, szárát kisebb darabokra vágjuk, és egy mély jénai tálba tesszük. Az edénybe annyi - enyhén sózott - vizet engedünk, hogy a brokko­lit ellepje, majd a mikrobán 6-8 percig főzzük. Ezután a vizet leszűrjük róla, és hozzáadunk 5 dkg vajat, egy csomag kaprot és két deci tejfölt. Törött borssal ízesítjük, majd visszahelyezzük a készülékbe, és 3 percig pároljuk. A tetejére re­szelt sajtot hinthetünk. 7. oldal Gazdálkodj okosan! - A fehér táskákat, cipőket, öve­ket tejjel és tojásfehérjével vará­zsoljuk újjá! Ezeket egyenlő arányban vegyítsük. A bőrárut fehér gyapjúronggyal töröljük át! - A kényes selyem vagy mű­selyem ruhákat nehéz szépen kimosni és kivasalni. A tiszta ruhát akasszuk rövid időre víz­gőz fölé! A ráncok kisimulnak, és megtakaríthatjuk a vegytisztí­­tót. Ez az eljárás a nyersbőr öl­tözékeknél is alkalmazható. Ezt a végén a szál ellenében át kell finoman kefélni.­­ Ne dobjuk ki a gyerekek ál­tal kinőtt vékonyabb kabátfélé­ket! Vágjuk le az ujjakat és ad­juk rájuk mellényként! - A beszáradt cipőpasztát mentsük meg! Tegyük néhány csepp tejjel ismét használha­tóvá! - A villanysütő aljára tegyünk alufóliát! Ha mégis kifutna va­lami a sütés közben, a ráégett részt könnyen el lehet távolítani. Ha valamely szennyeződést nem tudunk lemosni, vegyünk szap­panos vizet, amelybe egy kevés spirituszt is teszünk. Környezet­barát tisztítószer és olcsó. Az ételmaradékos főzőlapot sós vízzel újítsuk fel!­­ Az értékes juhsajtot tegyük még finomabbá! Áztassuk be fokhagymagerezdes olívaolajba, tegyünk hozzá őrölt borsot, ba­bérlevelet és szükség szerint más fűszert! - A virágokról a le­­véltetűt természetes módszerrel távolítsuk el! Főzzünk erős fe­kete teát, hűtsük le, és permetez­zük rá a virágra! - A fából készült virágládákra vigyázzunk jobban! Kenjük be kívül-belül lenolajjal! így to­vább bírja a vizes földet. - A citrommal is enyhíthetjük a szúnyogcsípés fájó nyomait. A viszkető helyet többször kenjük be vele! - A szántott narancshéj távol tartja a molyokat. Tegyünk be­lőle a szekrénybe! - Készítsük el magunk az éj­szakai krémünket! Vegyünk 5 evőkanál patikai arckrémet és hozzá 1 evőkanál mandulaolajat! Keverjük össze, és próbáljuk ki! Különösen a száraz bőrűeknek tesz jót. - A borecetet ne öntsük ki! Akár hajöblítőszemek is hasz­nálhatjuk. - Ne öntsük ki a krumplifő­zéshez felhasznált vizet! A nö­vények hálásak a benne található tápanyagért. Ezen kívül a kerti kövekről az algákat és moszatot is eltávolíthatjuk vele. Ha vízben tároljuk a sárgarépát, ennek a le­vét is felhasználhatjuk viráglo­csolásra.­­ A szép nyári virágokat szá­rítsuk meg magunk! A virág vi­zébe tegyünk 2 napra glicerint, ezek után akasszuk fel a szálvi­­rágot fejjel lefelé! Száraz helyi­ségben tároljuk!­­ Először mindig a lenvász­nakat vasaljuk ki! Ezután ve­gyük vissza a vasalón a hőfokot, és vasaljuk ki a fehérneműket! A legvégül a maradék meleg vas­sal a zsebkendőket és a törlőru­hákat szépíthetjük meg.­­ Készítsünk magunk szép csomagolópapírt! A névna­pokra, születésnapokra ne ad­junk ki sok pénzt díszes, mintás papírért! Színes filccel írjunk rá mi a kedves szavakat, és rajzol­junk rá néhány szál egyszerűbb virágot! - Ne dobjuk ki a látszólag be­száradt filctollakat! Tegyünk a kupakjába ecetet! Ismét írni fog. - A behorpadt teniszlabdákat merítsük forró vízbe! Ismét gömbölyűek és használhatóak lesznek. Kedvenc szappanunk utolsó, apró darabját ne dobjuk ki! Tegyük a következő mosás vízébe! A ruha finoman illatozni fog. - Az elvékonyodott ágyne­műhuzatból készítsünk kisebb párnahuzatot vagy konyharon­gyot! Akár gyermekágynemű­nek is átszabható. - A teraszról petrezselyem­mel vagy bodzával űzzük ki a hangyákat! Megspórolhatjuk a rovarölőszert. - A fonnyadt paradicsomot hámozzuk le, készítsünk belőle pürét, majd fagyasszuk le apró kockák formájában! Remek le­vesadalékot nyerhetünk belőle. Ferenczy

Next