Új Néplap, 2021. augusztus (32. évfolyam, 177-201. szám)
2021-08-02 / 177. szám
2 MEGYEI KÖRKÉP A SZOLJON.hu írta Több zsáknyi hulladéktól szabadította meg a partot a kis csapat SZOLNOK A Zagyva menti területeken folytatta szemétszedő akcióját a Szolnoki Zöld Erő csapata. A minap tizennégyen indultak útnak a folyó városi szakaszán - mindkét parton végighaladva a vasúti hídtól a torkolatig. Az átvizsgált, látszólag gondozott és tiszta partszakaszon is sikerült sok zsáknyi eldobált, a támfal tövében, a növényzetben, vagy a Zagyva medrének szélén megbújó hulladékot összegyűjteni. A lelkes résztvevőknek a becsült három zsáknyi mennyiségnek a kétszeresét sikerült összeszedniük a mintegy kétórás séta során. Az összegyűjtött szemetet az NHSZ segített elszállítani Egy héttel később pedig folytatták a munkát: észak felé, egészen a malomszögi hídig sétált közel kilenc kilométeren át a csapat, akikhez új segítők, kutyás gazdák és egy lelkes kislány is csatlakozott. A közel négyórás út végére sikerült az útközben talált fémhulladékot is összeszedni. A szemét elszállításában mindkét alkalommal az NHSZ Szolnok Közszolgáltató Nonprofit Kft. segédkezett. A maroknyi csapat tagjai ilyen akciókkal szeretnék felhívni a figyelmet a természetes környezet védelmére, tisztaságának megóvására. Somi G. Közösen szedték a szemetet Beküldött fotó k 2021. AUGUSZTUS 2., HÉTFŐ Gasztrokihívásokat teljesítettek a „fekete gyémánt” rajongói Szarvasgombás ízkavalkád várta a faluba látogatókat Gasztronómiai kalandok, szarvasgombás kihívások várták szombaton a Jászszentandrásra látogatókat. Ezúttal is sokan voltak kíváncsiak rá, hogyan is kell igazán szakszerűen elkészíteni a „fekete gyémánttal” ízesített ételeket. Illés Anita anita.illes@mediaworks.hu JÁSZSZENTANDRÁS Az IPA, azaz a Nemzetközi Rendőrszövetség magyar szekciójának jászszentandrási szervezete nyolcadik alkalommal szervezte meg a szarvasgombás ételek főző- és sütőversenyét az alapító Arthur Troop emlékére. Az összejövetelre az ország számos pontjáról, például Mezőtúrról, Szegedről és Kőszegről, sőt még a határon túlról, Romániából és Szlovákiából is érkeztek csapatok. Ottjártunkkor már a délelőtti órákban fenséges illatok terjengtek a rendezvény helyszínén, a főzők ezúttal is különleges ételeket álmodtak meg. Az IPA romániai szervezete nem először képviseltette magát a főzőversenyen. - Már ötödik alkalommal veszünk részt a rendezvényen, ami mindig jó hangulatban telik - mondta el érdeklődésünkre Marian Dumbrean. Azt is elárulta, hogy genovai marhagulyást készítettek szarvasgombával fűszerezve, puliszkával. Néhány méterrel odébb, a Szegedi Szakképzési Centrum Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskolájának főzőhelyénél álltunk meg. Csapatuk igazi ínyencséget és különleges desszertet alkotott. - Karamellben pácolt céklát, szarvasgombás tésztát és roston sült bélszínt készítünk - avatott be a részletekbe Szekeres Ádám, az iskola tanulója. Desszertnek pedig 1978-as évjáratú rozéval és „fekete gyémánttal” ízesített vaníliafagylalt kerül a zsűri asztalára. A csapatok számos gasztroálmot megvalósítottak, így például a ritkasággal fűszerezett almás zellerkrémlevest, olaszos zöldséges tésztát, tejszínes pulykaragut és szarvasgombás csokoládékrémmel töltött palacsintát is készítettek. A verseny célja többek között a szarvasgomba népszerűsítése és a közösségépítés volt. - Harmincegy csapat vett részt a főzőversenyen, ami nagyon jó arány a járvány után - mondta dr. Simon Tamás, a Szabadtűzi Lovagrend nagymestere. Hozzátette, öt kategóriában díjazták a csapatokat és különdíjakat is kiosztottak. A mesterszakácsokból álló zsűri az értékeléskor figyelembe vette az ízvilágot, a főzőhely tisztaságát és díszítettséget, valamint az ételek tálalását is. A szarvasgombás gasztrokihívással párhuzamosan zajlott a falunapi főzőverseny a strandon, ahol sertés-, marha- és birkahúsból készült ételek Totyogtak a bográcsokban. Illés Anita Nemcsak az ízesítésre fókuszáltak a főzőverseny csapatai, hanem az ételek díszítésére, tálalására is. Képgaléria a SZOLJON.HU hírportálon! Fotók: Pesti József A jászsági nyári szarvasgomba különleges ízvilágot ad az ételeknek Nem volt könnyű dolga a zsűrinek, rengeteg finomságot kóstolhatott Képes hírek megyénk hétvégi eseményeiből: horgászversenyt is rendeztek a Túri Halas Napokon Hat kategóriában versenyeztek a fogathajtók SZOLNOK Az Ormos Imre parkban nyílt meg a Szolnoki MúltTár szabadtéri tárlat negyedik állomása. A Tallinn városrész történetét az egykori tüdőkórháztól a Scheftsik-telep históriájáig felölelő plakátkiállítást Bajnai Zsolt (képünkön) mutatta be péntek este. Fotó: Kiss J. TISZAFÖLDVÁR Még a reggeli zivatar sem zavarta meg a XXII. Tiszaföldvári Fogathajtó Verseny résztvevőit. A lovassportok kedvelői és maguk az indulók is szép számmal gyűltek össze szombaton. Hat kategóriában összesen hetvenkét versenyző állt rajthoz. Fotó: Tömösközi K. MEZŐTÚR Nemcsak halételfőző versenyt rendeztek a számos szórakoztató program között szombaton a Túri Halas Napokon, hanem egy horgászversenyre is várták a pecásokat. Képünk Hidasi Gergelyt örökítette meg kislányával, Liliánával a megméretésen. Fotó Mészáros J,