Természettudományi Közlöny 1923 (55. évfolyam, 803-808. füzet)
IV Hoitsy P. Minő gazdasági növények termelhetők száraz homokon ? 227. Hollendonner F. Pótkávé készitése cukorrépából 192. — A sajmeggy felhasználása kellemes illatú pipaszárak készítésére 256. Horváth G. Kihalt és új állatfajok Magyarországon 65.* Ilosvay L. Egészséges táplálkozás biztosítása egységes élelmiszertörvénnyel 129. — A megkeményedett linóleum-szőnyeg megpuhítása 192. — Linoleum ragasztása ,cementpadlóhoz 192. — A bőr rendbentartásáról 383. Id. Imre J. A szem átültetése 379. Jablonowski J. Rovartani Társaság 382. Karlovszky G. A Természettud. Társulat zárószámadása és vagyonmérlege az 1922 évről 119. — A K. M. Természettud. Társulat közgyűlése 172. — Pénztárnoki jelentés 180. Kelen B. Fotográfiai célokra való brómeus -emulzió készítése 305. Kieselbach Gy. A remeterák és a tengeri rózsa együttélése 34. — A tejsav javító hatása a kenyérre 313. — A növénykivonatok hatása a vér cukortartalmára 319. — A magasabbrendű növények védőanyagai 366. — A formaldehid hatása a magasabbrendű növényekre és a chlorophyll okozta szintézis 379. — Belső elválasztási (endocrin) mirigyek hormonképzése a testen kívül 380. — Aethylalkohol kimutatása szoptató anyák tejében 380. — Növényi eredetű insulin 380. Kolosváry G. Új adat a szongáriai cselepók őshlonosságához 190. 379. Kövesligethy R. A csillagos ég jelenségei 59, 119, 246, 314, 371. — A folyó év első üstökösének felfedezése 379. Kutassy E. A Föld legnagyobb állatai 350. Lakner A. Az alma és őszibarack illatanyaga 310. — Apollantin 311 — Az illóolajok antiszeptikus hatása 312. Lassovszky K. A csillagok színének meghatározása becsléssel 296 — Az 1924. év periodikus üstökösei 362. — A Nap sugárzása 363. K. Lehotzky Gy. A varázsvessző gyakorlati haszna 363. Loczka A. A növények asszimilációja 49. — Egy új energiatároló 57. Mende J. Hangosan szóló telefon 57*. — — Rádió gyorstelegráfia Berlin és Budapest között 63. — Erősáramú elektromos csengő 63*. — Új zseblámpa 64. — Nagy fényességű ívlámpa 64. — Elektromosság okozta halál a fürdőkádban 64. — Igen kis időtartam mérése 116*. Nagy egyenáramú dinamogépek 127. — A keverékelemek 154 —A Föld melegének kihasználása 167. — Nagyhosszúségú telefonvezetékek 191. — A méterrendszer terjedése Ázsában 191. — A telegrafon 245*. — Világitóvezeték a drótnélküli telefon szolgálatában 246. — Újabb keverékelemek 303*.— A Nap hője 307. — A drótnélküli gyorstelegráfia 335*. Moravcsik E. Az agyvelő mozgató, érző, zenei középpontjairól és a zeneművészekről 1*. E. Németh Ágnes. Tetszetős színű és szép alakú, ropogós gyümölcsbefőttek készítésének módja 127. Olasz P. „Üstökösszerű ködök" és az új csillag meghatározása 168. Ortvay R. A repülés dynamikája 23*. Osztrovszkyné E. Németh Ágnes. A must ipari feldolgozása 156. Pálfy M. Mágnesvasérc-nyomok a Velenceihegységben 233*. Pálinkás Gy. A „kölni viz" története és mibenléte 357. Pándy K. Képzelődések, hóbortok és más gondolkozási hibák 281. Plank I. Anilinlinta okozta folt eltávolítása 320. — Gummiszivacs készítése 320. — Celluloid tárgyak ragasztása 320. — Pyrophoros ötvözetek 343*. — A rézgélic töménységének kereskedelmi jelzése 382.— Az elhasznált fotográfus-lemezek zselatinrétegéből ki nem oldott ezüst visszaszerzése 382. — Rozsdás vastárgyak desoxidálása elektrolites úton 383. — Terpentines cipőkrém készítése 383. — A marószóda (nátriumhidroxid) kereskedelmi árujelzése 83. Putnoky L. Illó oldószerek visszaszerzése 383. Rapaics R. A növénytársadalom előmunkásai a vízben 42. — A mező 216. — A boszorkány-perek „rontó-füve" 256. — A földrészek keletkezése és ez életföldrajz 274. — Mekkora hideget bírnak ki a növényi magvak 318 — A növények társulása 329. — A nemes dohány eredete 365*. Réthly A. Magyarország időjárása 59, 124, 188, 247, 315. 372. — Ujabb adatok a baranyai földrengés elterjedéséhez 126. Rhorer L. Az atomok nagysága, száma és szerkezete 17*. Rigler G. A Nagy Magyar Alföld artézi kútjai és sziksós tavai 92. Rothschnek J. A legrégibb reagenspapiros 371. Schermann Sz. A kakuk életmódjának vitás részletei 31. Schilberszky K. A növényvédelem jelentősége és mai irányelvei 257. Steiner L. A napsugárzás változása 238. Szahlender L. Lehet-e a napraforgó olajos magvából házilag szappant főzni? 255. Szemere L. Az olcsó fotografálás módja 58.