Tolnai Napló, 1953. szeptember (10. évfolyam, 204-229. szám)

1953-09-06 / 209. szám

1953 SZEF^PCMSB 6 NAPLÓ Jobb anyagelosztást a kendergyárak között• A Dunaföldvári Kendergyár az idén is az elsők között szeretne lenni A kendergyárak feladata, hogy mi­nél több és minél jobb minőségű fonodát, alapanyagot szállítsanak az átvevő vállalatoknak. Ismerik fel­adataikat a Dunaföldvári Kender­­gyár dolgozói is, akik már több eset­ben bebizonyították jó munkájukkal, hogy ezeket a feladatokat meg is le­het valósítani. Pártunk és kormá­nyunk programmja a kendergyár dolgozóinak is újabb lelkesedést adott a munkához, jobb eredményeik elérésére serkenti valamennyiöket. Az üzem dolgozói azonban csak akkor tudnak jó munkát végezni, ha megvan minden előfeltétel a mun­kához. Az anyaghiány, a dolgozókról való gondoskodás hiánya nem is ve­­zethet jó termelési eredményekhez. A gyár vezetősége igyekszik kielé­gíteni a dolgozók minden igényét. A beruházási alap összege teljes egé­szében a dolgozók szociális és kul­turális igényeinek kielégítését szol­gálja. Napköziotthon, kultúrterem építése, az üzemi konyha kibővítése, a törő­üzem portalanítása — ezek azok, melyek ebben az évben a dol­gozók jobb munkafeltételeit jelentik és egyben kedvet is ad a munkához. Nincs problémájuk a dolgozóknak élelmiszer ellátás terén sem. özv. Vimli Györgyné, a törő­üzem dolgo­zója többek között így vélekedik az élelmiszerellátásról: „Ná­lunk min­dig biztosította a Népbolt a szüksé­ges holmikat. Három-négy hónappal ezelőtt még inkább a zsírellátás te­rén volt hiány. A kormányprogramm megjelenése óta e téren is érhető el javulás. Több cukor, több és olcsóbb liszt, és a szükséges zsírmennyiség is nagyobb mértékben áll rendelke­zésünkre. Ezért mi jobb munkát fej­tünk ki a termelésben. A minőségi munka fokozásával, tervünk túltelje­sítésével segítjük a kormány továb­bi célkitűzéseinek megvalósítását, mert még a mostaninál is jobb életet akarunk.“ Erről beszélnek az üzem­ben sokan. Nagy József sztahanovis­ta kazánfűtő, Bányik Antalné rázós is arról beszél, hogy ma már érde­mes jól dolgozni, többet termelni, mert ez meghozza a gyümölcsét, jobb az életük.­­ Van az üzemben üzemi konyha is, azonban az ebéd elkészítése néha­­néha nem valami jó, a dolgozók nem tudják jóízűen elfogyasztani azt. Ez a konyhaszemélyzet dolgozóinak ha­nyag munkájából fakad, akiknek úgy látszik nem az a céljuk, hogy minél jobb minőségű ételt biztosít­sanak a dolgozóknak. Radnó György­né, az üzemi konyhaszemélyzet egyik tagja például azt a kijelentést tette a központi VB elnöknek , aki az­után érdeklődött, hogy mi az oka a rosszul elkészített ebédnek , hogy ez „munkásgyomorba“ való étel. Vé­leményünk az, hogy a munkásgyo­mor igényei semmivel sem alább­­valók, mint másoké, sőt a nehéz fi­zikai munka következményei még fokozottabb minőségi étkezést tesz­nek szükségessé Ezek után azt kérdezheti az érdek­lődő, vajjon milyen eredményeken keresztül köszönik meg a Dunaföld­vári Kendergyár dolgozói pártunk és államunk gondoskodását. Augusz­tus hónapban a minőségi munka jó volt. A rozmt kóc 2 százalékkal fl trfolt kóc pedig 4 százalékkal jobb volt, mint a követelmény. A tervtel­­jesítésnél azonban lemaradás volt az elmúlt hónapban, 98,9 százalékot ér­tek el, ezt is csak a legnagyobb akarat mellett. Ez a lemaradás nem a dolgozók rossz munkájából eredt, hiszen az elmúlt hónapban is csak két tilos nem tudta teljesíteni havi tervét, és azok is tanulók. Az üzem kommunistái, a sztahanovisták nem csak munkájuk idő előtti elvégzésével segítették az üzem tervteljesítését, hanem a gyengébbeknek módszerei­ket mondják el, hogy ezen keresz­tül jó tervteljesítés legyen. Puha Lászlóné kétjelvényes sztahanovista tilos, országgyűlési képviselő 183 szá­zalékot, Piroska Tamásné sztahano­vista 160, Bogó Teréz, aki augusztus 20-án kapta meg a sztahanovista ok­levelet, 155 százalékot teljesített augusztus hónapban. A tervlemara­dás abból adódott, hogy a Dunántúli Rostkikészítő Vállalat Mezőgazda­sági Főosztálya nem tudja tervsze­rűen elosztani az anyagot a kender­­gyárak között A furkópusztai és a­ szekszárdi kendergyárakban például felesleg is van kenderkóróból, míg a dunaföldvári kendergyárban kevés az ilyen áru. A tilos­ok legtöbbje más munkát végzett augusztus hónapban. Megjavították a kisvasutat, előre anyagot törtek, így elmaradtak a többi feladat elvégzésében. Az illetékesek sürgősen vált­­ztas­­sanak eddigi munkájukon, helyes anyagelosztással segítsék a kender­­gyári üzemek tervteljesítését. A Du­naföldvári Kendergyár dolgozói sze­retnének egyenletesen termelni, mert az elmúlt évben megszerzett élüzem zászlót tervük túlteljesítésével ebben az évben is meg akarják tartani. A párt és a szakszervezet jó irányító munkájával, a dolgozók tervük túl­teljesítése nyomán el is érik célju­kat, ha a felettes szervek is segítik őket, biztosítják a munkához szüksé­ges anyagot. LEVELEZŐNK ÍRJA: Miért nincs liszt a mórágyi cseretelepen? Levelemmel szeretném felhívni az illetékes szervek figyelmét arra a komoly hibára, mely nálunk a csere­telepen tapasztalható. Községünkben nincs malom, így cseretelep műkö­dik. Lisztet a bátaszéki malom szál­lítja a telepnek. Éppen itt van a hiba a szállítás körül. A napokban lementem én is a cseretelepre és megkérdeztem a telep vezetőjét, hogy mi az oka annak, hogy sok esetben nincs liszt és a dolgozók sok feles­leges időt töltenek el azzal, hogy várnak a lisztre. Azt a választ kap­tam: őt sem értesítik rendesen arról, hogy mikor leszt liszt, sőt ha meg­ígérik is, akikor sem szállítják le időben. Erről én is meggyőződtem augusztus 22-én. Egy alsónánai dol­gozó paraszt jött cserélni, mivel ők is idetartoznak, úgy tudták lesz liszt, ígérve megvolt, de mégsem ér­kezett meg, így ez a dolgozó paraszt egész nap hiába várt, a termelőmun­kából is kiesett. Többen is jártak így azon a napon, a feleslegesen el­töltött nap akadályozza a termelést, hogy ezt elkerüljük az illetékesek orvosolják a hibát. Donáth Sándor, Mórágy. Amíg a tejből vaj lesz... ’ Minden nap láthatjuk a népbol­­tokban­, földművesszövetkezeti üz­letekben, hogy ezren és ezren vá­sárolnak fogyasztási cikkeket, élel­miszereket. Hosszú utat tesz meg az árt», míg ízlésesen becsomagolva a vevő kezébe kerül. — 10 deka csemegevajat kérek — hallottuk már sokszor, ha egy üzletben voltunk és a bevásárlást végeztük. A kérés után az elárusí­tó mosolyogva nyújtotta az illető­­nek­i kért vajat, az fizetett és meg volt a vásárlás. A vevő hazament és otthon felhasználta étkezésre a finom, ízletes vajat .Lehet, hogy éppen kisfiának készített tízórait, vagy magának, vagy éppen valami étel elkészítéséhez használta fel. * Hosszú útja van, amíg a fogyasz­tók 10 dekás csomagolású vajat, ízlésesen csomagolva, kiváló minő­ségben kézhez kapják .A Marosi Vajüzemben néztük végig azt a hosszú utat, amint tejből ízletes ételt, vajat készítenek. A vajgyártás első állomása a ter­melők, a dolgozó parasztok, akik a begyüjtőhelyre szállítják a tejet. 43 ilyen tejbegyüjtő helye van a la­josi Vajüzemnek. 43 tejbegyüjtő­­helyről 6 fölözőállomásra szállítják a tejet ,ahonnan már a tejszínt szál­lítják a Marosi Vajüzembe, míg a so­vány tejet ipari túrónak dolgoz­zák fel, azután az átverés követ­kezik. Az üzemben két átvevő dol­gozik. A fogatos szekéren és teher­gépkocsin beérkező tejszínt először súlyra veszik át és felöntik egy nagy tartályba, ahol minőségileg szelektálják és megállapítják a zsír tartalmát és savfokát. A f­elöntő­­­nél dolgozik már több mint 1 éve Varga Katalin és Treues Istvánná. Ügyes, szakavatott mozdulatokkal végzik munkájukat, munkahelyük példás rendben van, tisztaság ural­kodik, nemcsak a felöntőben, ha­nem a vajüzem legkisebb súgóban is. A felöntők az elmúlt hónapban 113 százalékra teljesítették tervü­ket. A felöntőtartályból a tejszín útja a pasztőrözőbe vezet, ahol 05 fokra hevítik fel, ami azért fontos, hogy a benne lévő baktériumokat meg­öljék, hogy egészséges ételt tudja­nak előállítani. A pasztőrözőből a hűtőre kerül a tejszín, ahol 25— 30 fokra hűtik le és csak ezután kerül a tejszínérlelő bárkába. Ott már a köpülési hőfokra hűtik. Igen fontos műveletet hajtanak végre a tejszínérlelő bárkában. Itt adják hozzá a lehűtött tejszínhez a >­kul­túrát­, ami a pasztőrözés folya­mán elveszett baktériumokat pótol­ja. Ugyanis a ,,kultúra‘" az, mely mesterséges tenyésztés útján pótol­ja illetve hozzáadja a megfelelő ízt és színt a vajhoz. Ezt külön tenyésztik, hol 100 fok fölé forral­­ják, hol pedig fagypontra hűtik. A tejszín további útja már a tej­színérlelő bárkából a köpülőbe ve­zet. Géppel végzik a tejszín kö­­pülését. Képzeljünk el egy hatalmas hordót, amelyben több mázsa tej­szín van és az vízszintes helyzet­ben forgómozgást végez. Ez azért szükséges, h­ogy a tejszín, illetve a vaj kiváljon az ivó közül. 20—30 percig, de van amikor tovább is el­tart egy-egy hordó­ tartalmának kö­­pülése. Ez azért szükséges, hogy minél kevesebb víz maradjon a vaj­ban. És mikor letelt a köpülési idő, akkor az irót leeresztik a hordó­ból és a gépet átállítják dagasztás­­ra. Gyúrja félórákon keresztül a vajat ez a gép, a vizet préseli ki belőle és mikor ezt is elvégezte, akkor megkezdik a vaj adagolását 10 dekás csomagokba, ezt is gép végzi. Gyorsan megy az adagolás és minden csomag pontosan 10 deka Ilyen útja van a tejnek, amíg vajat készítenek belőle. Azonban nem elég csak a gépek munkáját figyelembe venni, elsősorban az em­ber az, akinek munkájától függ, hogy milyen minőségben készül az áru, és a Marosi Vajüzem dolgozói példás munkát, végeznek, lelkiisme­retesen teljesítik feladataikat.­­ Augusztusban a vajtermelési ter­vet 156 százalékra teljesítették, és ennek mindössze 2,5 százaléka volt másodosztályú. A dolgozók is kima­gasló eredményeket értek el. Páz­mány József köpülő már 6 éve dol­gozik a vajüzemben, 6 év óta ké­szíti az ízletes csemegevajat és mindig jobb minőségben, ezt már ő mondja el. Elmondja azt is, hogy miért fontos, hogy kiváló minősé­gű árut termeljenek, a kormány programmját valósítják meg. Tud­ja minden dolgozó, hogy milyen fontos feladatot teljesítenek és ez a tudat tapasztalható a termelési szá­zalékaidban .Hónapok óta nincs 100 százalékon alul teljesítő. * Ilyen útja van a tejnek, ilyen munkafolyamatokon keresztül megy át, és az itt dóig mált munkája eredményez mind jobb minőségű va­­jat sokszázezer fogyasztónak. biztos alap 5 A kormányprogramm a megvalósul­ás útján Szekszárdon a Bartina utca 2 sz. alatt már tatarozzák az egyik lakó­házat. Ebben az évben még 9 helyen kezdenek Szekszárdon a lakóházak tatarozásához. A házat a kormány 100 millió forintos programmja ke­retében a 73/2 Építőipari Vállalat tatarozza. Javítják Szekszárdon a Károlyi Mihály és a Mátyás király utcát. Tabi János bogyiszlói paraszt hurutos, tüdőgyulladásos lovát vizsgálja dr. Éber Géza, a szekszárdi állatorvos ambulancia vezető orvosa. A kormányprogramm megjelenése előtt a vizsgálat esetenként 20 forintba került, s legalább négyszer kellett vizsgálni a lovat. Ez most 80 forint megtakarítást jelent Tabi Jánosnak. A HÉTEN HALLOTTUK... ...hogy a Tolnanémedi Kender_ gyárban annak ellenére, hogy az üzem az elmúlt évben új kultúrter­met kapott még mindig egy szűk és piszkos helyiségben folyik a dolgo­zók étkeztetése. Ideje lenne már, ha illetékesek megfelelő helyiséget biztosítanának, ahol a dolgozók ebédjüket jó étvággyal tudnák el­fogyasztani. ... hogy a Tolnai Napló bírálata nyomán a Dunántúli Rostkikészítő Vállalat a Furkópusztai Kender­gyárban megkezdte a hibák kijaví­­tását. Intézkedéseket tettek a mun­kafeltételek megjavítására és a tervteljesítés biztosítására. * .. .hogy a Marosi Vasüzemben olyan rossz minőségű szénnel kell a kazánfűtőnek tüzelnie, amivel nem tudja biztosítani a megfelelő gőznyomás tartását. Ez kihatással van az üzem termelésére is. Bizto­sítsanak megfelelő minőségű szenet, mert csak így tudják teljesíteni nagyszerű feladataikat a vasüzem dolgozói.« ... hogy a Paksi Téglagyárban már rendszeressé, megszokottá vált az, hogy naponta áramszünetek for­dulnak elő. Pénteken is 7 órától volt áramszünet. Az Áramszolgál­tató Vállalat úgy jelentette be, hogy bizonytalan ideig nem lesz áram. Még 9 órakor sem volt áram és nem tudtak addig termelni a téglagyárban. De nem egyedülálló eset ez. Itt az ideje, hogy találja­nak valamilyen helyes megoldást az áramszünetek megszüntetésére a Déldunántúli Áramszolgáltató Vál­lalat illetékes dolgozói.

Next