Tolnai Napló, 1953. november (10. évfolyam, 257-280. szám)
1953-11-01 / 257. szám
ms NOVEMBER 1 fl Ä FE 9 A Szovjetunió Minisztertanácsának és a Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottságának határozata w Az élemi**érek termelésének kibővítéséről és minőségének javításáról Moszkva (TASZSZ): A Szovjetunió Minisztertanácsa és a Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottsága megállapította, hogy az utóbbi években az élelmiszerek termelése jelentékenyen emelkedett. A Szovjetunió élelmiszeripari minisztériumának adatai szerint a főbb élelmiszerek termelése az 1940. évi termelést száz százaléknak véve, az idén a következőképpen alakult: hús 162 százalék; hal (fogás) 172 százalék; tölteléki s húskészítmények — 158 százalék; állati zsiradék — közel kétszeres; sajt — kétszeres; növényi zsír — 153 százalék; margarin — közel háromszoros; cukor — 168 százalék; konzervek — két és félszeres; édesipari készítmények — 172 százalék; száraztészták — 2,2- szeres; dara 124 százalék; sör — 152 százalék; — szőlőbor — 184 százalék. 1953-ban az élelmiszerek termelése az 1950-es évhez képest több, mint 41 százalékkal emelkedik. 1953 első felében az állami ipar 9,7 százalékkal több élelmiszert állított elő, mint 1952 első felében. Számos fontosabb élelmiszer, hús, állati zsiradék, tejtermékek, édesipari készítmények termelése azonban 1953 első félévében 1952 első félévéhez viszonyítva csak jelentéktelen mértékben növekedett. A Szovjetunió Minisztertanácsa és az SZKP Központi Bizottsága úgy véli, hogy az élelmiszertermelés növekedésének mérete és jelenlegi üteme nem biztosítja a szovjet nép anyagi és kulturális életszínvonalának gyorsabb emelésével kapcsolatos feladatok teljesítését. A nehézipar fejlesztésében elért sikerek, a mezőgazdaság fejlődése és a mezőgazdaság további fellendítését szolgáló intézkedések biztosítják a L az 1954—1956. években többek között erősen fokozni kell az élelmiszerek gyártását, javítani kell az élelmiszerek minőségét, választékát, előrecsomagolását, valamint csomagolását és jóval határidő előtt teljesíteni kell az ötéves tervben az élelmiszertermeléssel kapcsolatban 1955-re kitűzött feladatokat. Ezért a fő élelmiszerfajták gyártásának fokozásá 1* a következő mértékben kell megszabni: Hús és hústermékek jelentős mértékben növelni kell a hús, a húskonzervek, a vagdalthús, töltelékes áruk és más húsipari termékek gyártását és e cikkek termelését többi között a következő méretekben kell emelni: Hús 1954-ben kétmiliószáznyolcvan ezer tonna, 1955-ben kétmillió ötszázötven ezer tonna. A húsfélék közül a baromfihús 1954-ben 75 ezer tonna, 1955-ben 105 ezer tonna. A hústermelés volumene 1954-ben az 1950. évit száz százaléknak véve, 174 százalék, 1955-ben az 1950. évinek kétszerese. Az állami ipar 1956-ban emelte a hústermelést körülbelül hárommillió tonnára, vagyis az 1950. évinek 2.4- szeresére, a töltelék-készítmények gyártását egymillió tonnára, vagyis az 1950. évinek 2.2-szeresére, a baromfihús termelését pedig 4.7-szeresére. 1954—1956-ban 144 húsfeldolgozó vállalatot kell üzembe helyezni. 1958 végére az 1950. évihez képest a következő arányban kell növelni a termelési kapacitást: A hústermelésben másfélszeresére, baromfihústermelésben 2,7-szeresére, töltelék és húskészítmények gyártásában 1,7-szereséire, húskonzervek gyártásában 1,0-szeresére, vagdalthúskészítésben hétszeresére, húsosderelve előállításban ötszörösére, zsírolvasztásnál pedig 17-szeresére. Hal és halkészítmények Erősen növelni kell a halak és tengeri vadak fogását, mégpedig a többi között a következő arányban: hal és tengeri vad — 1954-ben 27,15 millió mázsára, 1955-ben pedig 31,9 millió mázsára. Az 1950. évivel szemben 1954-ben 56 százalékkal, 1955-ben pedig 83 százalékkal több halat és tengeri vadat kell fogni. A Szovjetunió élelmiszeripari cikkeinek minisztériuma 1955-ben emelte a forgalombahozatalra gyártott halkészítményeit mennyiségét kétmillió tízezer tonnára. A nyílt tengeri halfogás növelése, valamint a halnak közvetlenül a halászat helyszínén történt mielőbbi átvétele és feldolgozása céljából 1954—56-ban jelentősen ki kell egészíteni a barátaiÉUknát, az átvevőszilárd nyersanyagbázist ahhoz, hogy rohamosan növeljék az élelmiszertermelést és az élelmiszerek forgalombahozatalát. A legsürgősebb feladat, hogy a legközelebbi két-három esztendőben gyorsan fokozzák a lakosságnak hússal, hústermékekkel, hallal, haltermékekkel, zsiradékkal, cukorral, édesipari készítményekkel, konzervekkel és egyéb termékekkel való ellátását. A határozat ezután rámutat az élelmiszeripar munkájának néhány fogyatékosságára, hangsúlyozva, hogy több élelmiszer gyártása tekintetében a mezőgazdasági nyersanyag feldolgozó kapacitás nem kielégítő, különösen elégtelen az állatfeldolgozás kapacitása az Észak-Kaukázus, a Donyec-medence és az Ural térségében, továbbá a tejfeldolgozás kapacitása az Ukrán SzSzK és az OSzSzSzK több központi területén, a cukorrépa feldolgozás kapacitása a Moldva SzSzK-ban és az Ukrán SzSzK nyugati területein, a gyapotmagvak feldolgozásának kapacitása Közép-Ázsia területeiben és a szójabab feldolgozásának kapacitása a Távol-Keleten. Az élelmiszeripar munkájában az az egyik komoly hiányosság — hangzik a továbbiakban —, hogy nem harcolnak eléggé a nyersanyag és a készáruveszteség, valamint az önköltség csökkentéséért, ami pedig a közszükségleti cikkek kiskereskedelmi ára további csökkentésének fő forrása. A Szovjetunió Minisztertanácsa és a Szovjetunió Kommunista Pártjának Központi Bizottsága az élelmiszergyártás gyors fellendítése, valamint az élelmiszerek minőségének és választékának gyors megjavítása érdekében elhatározta a szállító, a hűtőberendezéssel ellátott és a kiszolgáló hajók állományát. Javítani kell a konzervgyárak, hűtőházak, halfeldolgozó, hordókészítő, hajógyártó és hajójavító vállalatok termelő kapacitásának kihasználását. Vaj, sajt, sűrített tej és egyéb tejtermék A Szovjetunió élelmiszeripari minisztériuma az 1954—55. években emelte a vaj, a sajt, a tejkonzervek és egyéb tejtermék gyártását a többi között a következő méretekben: a vajgyártást 1954-ben 478 ezer tonnára, 1955-ben 560 ezer tonnára, a sajtgyártást a fenti éveknek megfelelően 97 ezer tonnára, illetve 135 ezer tonnára. 1956 végéig az 1950. évihez képest — új vállalatok építésével, a Szovjetunió élelmiszeripari minisztériumának kezelésében működő vállalatok újjászervezésével és technikai felszereltségének fokozásával — a vajgyártás kapacitását emeljék másfélszeresére, a sajtgyártás kapacitását pedig két és félszeresére. Építsenek és helyezzenek üzembe az 1954—56. években 720 vajgyárat, sajtgyárat és elsődleges tejfeldolgozó üzemet, száz városi tejüzemet, tizenhat tejkonzervgyárat, valamint vaj, sajt és egyéb tejtermék befogadására, illetve tárolására alkalmas hűtőberendezésekkel ellátott 80 telepet. Növényi olajok és szappanok A Szovjetunió élelmiszeripari minisztériuma emelte az 1954—1955. években a növényi olaj és a szappan gyártását a többi között a következő arányokban: a növényi olajgyártást 1954-ben egymillió háromszázezer tonnára, 1955-ben egymillió ötszázezer tonnára, a szappangyártást (negyven százalék zsírsavtartalmú szappanban számítva) a fenti éveknek megfelelően egymillió tonnára, illetve egymilliókétszázezer tonnára, a növényi olajgyártás volumenét 1954-ben az 1950. évihez képest 187 százalékra, 1955-ben 192 százalékra. Fokozzák a finomított növényi olaj gyártását, a többi között együttesen napi 510 tonna olaj teljesítőképességű húsz olajfinomító üzem építésével. Az olajos magvak jobb tárolása és romlástól való megóvása érdekében az 1954 55. évben építsenek együttesen 300 ezer tonna befogadóképességű, gépesített nyersanyagtáróló raktárakat az olajgyárakban. A margarintermelés Az 1954—1955. években a margaringyártást növelték a többi között a következő arányokban: A margaringyártást 1934-ben 390 ezer tonnára, 1955-ben 450 ezer tonnára. Jelentős mértékben növelni kell a majonéz gyártásét, amely nagy keresletnek örvend a fogyasztóközönség körében. 1954—1956-ban Sztálingrádban, Ta Lában, Ufában, Karagandában, Krasznojarszikban, Alma-Atáiban, Jakutszkban, Omszkban, Kemerovóban, Kazányban, Barnaultan és Vologdában 142 ezer tonna évi együttes teljesítőképességű 12 új margaringyárat kell építeni. A cukor " A kristálycukor és a cukorfinomítvány gyártását és csomagolását a többi között a következő színvonalra kell emelni: Kristálycukor 1954-ben négymillió háromszázezer tonna, 1955-ben négymillió nyolcszázezer tonna, cukorfinomítvány egymillió hárdmefcezázötvenezer tonna, illetve egymillió ötszázötvenezer tonna. A kristálycukorgyártás volumenét emelték 1954-ben 170 százalékra, 1955-ben pedig 190 százalékra 1950-hez viszonyítva A cukorrépa idejében való feldolgozására és hosszas szállításának csökkentésére 1954 és 1956 között fel kell építeni és üzembe kell helyezni: huszonöt kristály cukorgyárat, elsősorban Ukrajna és a Moldva SzSzK nyugati területein, ahol kicsi a cukorrépa feldolgozó kapacitás; kilenc cukorfimomítványgyárat és üzemet, cukorraktárakat összesen egymilliószázezer tonna befogadóképességgel, ezen belül 1954-ben több, összesen háromszázezer tonna befogadóképességű raktárat. Édesipari készítmények és tea Az édesipari készítmények gyártását 1954-ben egymillióötszázhetvenkilencezer tonnára, 1955-ben pedig egymilliónyolcszázhuszonötezer tonnára kell növelni az 1950 évi kilencszázkilencvennégyezer tormával, illetve 1953 évi egymillióháromszáznyolcvanhétezer tonnával szemben. Jelentősen növelni kell a népélelmezési cikké vált fagylalt forgalombahozatalát, a tea minőségének, aromájának, választékának és csomagolásának megjavítása céljából: növelni kell a többi között a 25 grammos csomagolású fekete tea előállítását az 1953 évihez viszonyítva 1954-ben 1.3-szeresére, 1955-ben pedig kétszeresére. Az 1953 évihez viszonyítva a bádog és üveg tartályokban forgalomba hozott fekete tea gyártását 1954- ben 2.5-szeresére és 1955-ben ötszörösére kell emelni. Kenyér, péksütemény, tésztakészítmények, élesztő Növelni kell az alacsonyabb kiőrlési fokú rozs- és búzalisztből, valaminit a minőségi lisztből előállított cipók készítését, különösen a feljavított cipófélék készítését a többi között a következő arányban: alacsony kiőrlési fokú rozs- és búzalisztből előállított pékkészítmények összmennyiségén belül 1934- ben 20, 1935-ben 30 százalékra, a növekedés 1955-ben az 1950 évihez viszonyítva 5,9-szeres: a tésztafélék gyártását 1954—55- ben a többi között a következő arányben kell emelni: tésztakészítmények (ezer tonnában) 1954-ben 872, 1955-ben 1030; az emelkedés 1954-ben az 1950 évihez viszonyítva kétszeres, 1953-ben pedig az 1950 évihez viszonyítva 2,3-szeres. Nagy arányokban kell építeni kenyérgyárakat és a már meglévőket pedig át kell alakítani, fel kell szerelni új gépekkel. Liszt és dara 1954-ben a minőségi liszt és dara termelését az 1950. évihez viszonyítva többi között a következőképpen kell növelni: a legjobb minőségű liszt termelését 2.8-szeresére, az elsőrendű liszt termelését 2.1 -szeresére, egyéb lisztfajták termelését 1.6- szeresére. 1956 végére az 1950. évihez viszonyítva a következőképpen kell megnövelni a darakészítő ipari vállalatok teljesítőképességét: malmok hántolóüzemek építése, valamint a Glavmuka"Malomipari Igazgatósági vállalatainak átszervezése és technikai felszerelésének kibővítése útján: a lisztőrlés terén 1,4-szeresére, a darahántolás terén 1,2-szeresére. A malom és hántolóipar teljesítőképességének további növekedését azzal kell biztosítani, hogy 1955-ben nekikezdik huszonöt malomkombinát tizenegy hántolóüzem és hántolóműhely építését. Az állami gabona minőségi őrlését végző vállalatai: kapacitásának növelése és az állam* mezőgazdasági lisztőrlő vállalatoknál gabonát őröltető kolhozok és knhoznzi—r-t^if jobb kiszolgálása érd^ke(-»»r: köi °*«zzék a szövetséges köztársasági mi^—tii Innál in iliul a többi között arai, hogy irányozzák elő az 1954— IMA, évekre szóló tervekben az ál- M készlet gabonát feldolgozó malmok mellett raktárak építését harminc napra elegendő gabonakészlet és tizenöt napi készárukészlet tárolására. A hengermalmokkal nem rendelkező vidékeken javítsák meg a gabonának lisztre való becserélésével foglalkozó kirendeltségek meglévő hálózatának munkáját. Élelmiszersűrítmények A zöldség-, paradicsom-, gyümölcs konzervek gyártását emelték 1956- ban mintegy 2.500.000.000 dobozra, vagyis növeljék az 1950. évinek 2,7- scoeresére, az összes konzervfajták (hús-, hal-, tej-, zöldség-, paradicsom- és gyümölcskonzervek) gyártását pedig növeljék 4 150.000.000 dobozra, vagyis az 1950. évinek 2,9- szeresére. Rohamosan növelni kell a gyorsfagyasztott főzelékfélék, gyümölcsök és bogyósgyümölcsök készítését. Jelentősen fokozni kell a gyermekeik számára készülő konzervek gyártását. 1954-ben meg kell szervezni a csecsemőtápszereik tömeggyártását. A meglévő üzemek kapacitásának növelése mellett 1954—1955-ben hozzá kell fogni élelmiszersűrítményeket. zab- és kukoricapelyhet, készételeket, mártásokat, körítéseket és különleges gyermekélelmiszereket gyártó új üzemek építéseihez, hogy fokozni lehessen a kész- és félkész élelmiszerek gyártását. Sör, gyümölcsszörpök és üdítőitalok 1954—1955-ben jelentősen növelni kell a sör, a gyümölcsszörpök és ásványvizek és a rozsból készült üdítőital termelését. Ezeknek az italoknak a gyártását a többi között a következő arányban kell emelni: sör 1954-ben kétezerszáz millió, 1955- ben 2320 millió liter, tehát 1954-ben az 1950. évihez képest hatvanhárom százalékos, 1955-ben pedig 81 százalékos emelkedést érjen el. 1956 végére a Szovjetunió élelmiszeripari minisztériuma az 1950. évihez képest 2.2-szereséire emelte a kvaszelőállító üzemek kapacitását, 3.7-szeresére az ásványvizeik, 4.1- szeresére az alkoholmentes italokat gyártó üzemek kapacitását. Bor, pezsgőfélék, konyakok, likőrök 1954—1955-ben növelni kell a borés konyakgyártást többi között a következő arányban: bor (tízezer literben) 1954-ben 30.370, 1955-ben 34.480, 1954-ben (százalékban) az 1950. évihez viszonyítva. 2,1-szeresére; 1955-ben (százalékban) 1950-hez viszonyítva 2.4-szeresére. Új borászati üzemek építése és a meglévő üzemek átalakítása és kibővítése révén 1956. végére 1950- hez viszonyítva meg kell növelni a jelentősen növeliiként a nagyteljesítményű gépek és automaták termelését az élelmiszeripari cikkek termelésével kapcsolatos folyamatos gyors gépesítésének és automatizálásának biztosítása céljából. Kötelezni kell a gépipari minisztériumot, hogy 1954-ben ötszázharminc millió, 1955-ben pedig nyolcszáz millió rubel értékű technológiai felszerelést gyártson és szállítson a Szovjetunió élelmiszeripari minisztériumának és 1956 elejére az élelmiszeripari gépgyártó üzemek kapacitását az élelmiszeripar számára szükséges felszerelések gyártása terén 11 milliárd rubelre emelje. Hogy biztosítva legyen azoknak az intézkedéseknek végrehajtása, amelyek az élelmiszerek minőségének és választékának javítására, a jó és széles csomagolásban forgalomba hozott élelmiszerek mennyiségének jelentős növelésére, valamint a kereskedelem kultúrájának emelésére irányulnak, a többi között jelentős mértékben fokozni kell a különleges papír- és kartonfélék gyártását. A termékkapacitások növelésének biztosítása céljából az élelmiszeripari minisztérium számára a beruházások összegét 1954-ben 8,5 milliárd rubelben kell megállapítani , beleértve a hántoló- és malomipar, Valamint a takarmánykeverék- előállító ipart) az 1953. évi előrelátható 4,8 milliárd rubel beruházással szemben. Jelentősen emelni kell az élelmiszeripari vállalatokkal kapcsolatos pit.kezesi munkák volumenét azoknak a szervezeteknek erejéből, amőborászati ipar kapacitását 2.7-szeresére, a pezsgők készítésének kapacitását 2.5-szeresére, a konyakgyártás kapacitását pedig 4.6-szeresre. A hűtőtechnika megjavítása az élelmiszeriparban Az élelmiszerek minőségének megjavítása céljából, a hús-, hal-, az állati zsiradékfélék és az egyéb élelmiszerek hűtőházi kezelési technikájának megjavítása céljából, valamint ezen árucikkek megfelelő tárolásának biztosítása céljából jelentős mértékben meg kell növelni a hűtőházak befogadóképességét és a fagyasztóberendezések teljesítőképességét. A Szovjetunió élelmiszeripari minisztériumának kötelességévé kell tenni, hogy új hűtőházak építésével, a meglévő hűtőházak átalakításával és technikai felszerelésük kibővítésével 1954— 1956 folyamán kétszáz ötezer tonna befogadóképességű tárolótérrel növelje meg a hűtőházak kapacitását és 1956 végére ezt a befogadóképességet emelje hétszázkilencezer tonnára, szemben az 1953. év elején rendelkezésre álló négyszázhatvanezer tonna befogadóképességgel. 1954—1956. között a hűtőházakban napi tízezer tonnával növelje a fagyasztó berendezések teljesítőképességét hús-, italfélék és egyéb élelmiszerek fagyasztása céljából. Dohányáruk, illatszerek és kozmetikai cikkek A cigaretta- és szopókás cigarettagyártást 1954-ben kétszázmilliárd darabra, vagyis 1950-hez képest 1,6- szeresére, 1955-ben pedig kétszáztizenöt milliárd darabra, vagyis 1950 hez képest egy egész héttizedszeresére kell emelni. Új dohányipari vállalatok építésével és a már működők újjáalakításával, valamint műszaki berendezésének kibővítésével a dohányipari vállalatok és a dohányfermentáló üzemek teljesítőképességét a cigaretta- és szopókás cigarettagyártás terén 1956 végére 1950-hez képest 1.6-szeresére, a dohányferimentálás terén 1.4-szeresére kell emelni. Biztosítani kell 1954-ben a lakosság mosdószappan szükségletének teljes kielégítését a kellő választékban, különös figyelmet fordítva a mosdószappan minőségének, illatának és kifutásának megjavítására. Biztosítani kell a lakosság körében fokozott keresletnek örvendő kiváló minőségi parfümök és kölnik termelésének a következő arányú növelését: 1953-hoz képest 1954-ben kétszereséire és 1955-ben 2,5-szeresére. Meg kell javítani a mosdószappanok, az illatszerek és kozmetikai cikkek kiállítását. ízléses bronz- és aluminiumlemezből készült új címkéket kell bevezetni. Ízek a tervbe vett építkezések körzetében vannak. A Szovjetunió Minisztertanácsa és az SZKP Központi Bizottsága úgy véli, hogy az élelmiszertermelés erős fellendülésének biztosítása az összes szovjet, párt és szakszervezeti szervek egyik legfontosabb feladata. Ezért a Szovjetunió Minisztertanácsa és az SZKP Központi Bizottsága kötelezi a minisztereket, a hivatalok vezetőit, a szövetséges köztársaságok minisztertanácsainak elnökeit, —1 kommunista pártijai központi bizottságainak titkárait, a határterületi és területi végrehajtó bizottságok elnökeit, a határterületi és területi pártbizottságok titkárait, nyújtsanak minden vonalon segítséget az élelmiszeripar előtt álló, a lakosság élelmiszerellátásának erős fokozására és az ország élelmiszerbőségének megteremtésére irányuló feladatok teljesítésében, az 1954—1955—1956. évi gazdasági tervek keretében írjanak elő konkrét intézkedéseket ennek a határozatnak a feltétlen végrehajtására. Az élelmiszeripari vállalatok és szervezetek minden dolgozójának kötelessége, hogy megszüntessék az élelmiszeripar munkájában mutatkozó hiányosságokat, minden erejükkel törekedjenek a jelen rendeletben az élelmiszertermelés jelentős növelésével, az élelmiszerek minőségének javításával és termelési kultúrájának emelésével kapcsolatban kitűzött feladatok teljesítésére és túlteljesítésére és ezzel biztosítsák, hogy a legközelebbi években országunkban létrejöjjön a kitűnő minőségű élelmiszerek bősége. Az éleliiszerek gyártásának fokozásáról és minőségének megjavításáról Az élelmiszeripar anyagi- műszaki ellátásáról és az élelmiszeripari beruházásokról