Tolna Megyei Népújság, 1985. január (35. évfolyam, 1-25. szám)

1985-01-16 / 12. szám

1985. január 16. Iskolakóstolgató „A kulturált borfogyasztás - az étkezés koronája” A két fiú ellentéte egy­másnak. Mást-mást monda­nak a borról. Pontosabban szólva nem is a borról, ha­nem a készítéséről. Szász­ Endre negyedikes szakközép­­iskolás, a gépesítés mellett szavaz. Az édesapja is bo­rász, itt tanult a budafoki élelmiszeripari szakközép­­iskolában és szakmunkás­­képzőben. Kuthy Tibor előtérbe he­lyezi a régi mesterek tudo­mányát. Ez annak is köszön­hető, hogy nagyapja Villány­ban tanította a szakmát. Ti­bor is az ő hatására került szakmunkásképzőbe, ide Bu­dafokra. Azt mondják mindketten — egyöntetűen, — hogy a kul­turált borfogyasztás az étke­zés koronája. És nem az al­koholtartalom a lényeg, ha­nem az íz és a zamat és sok egyéb más ... Azt is tudomásomra hoz­zák, hogy a bor meghálálja a vele való foglalkozást, és olyan eredményt mutat, amit mindenki szívesen fogad. Természetesen azzal, hogy egyikőjük szakmunkás lesz, a másik pedig a kecskeméti főiskolára készül, még nem lehet különbséget tenni. Szá­momra a harmadikos szak­munkásjelölt sokkal embe­ribben beszél szakmájáról, mint a másik fiú. Természe­tesen ennek is megvan az oka. Szászi Endre édesapja, a Badacsony Vidéki Pincegaz­daság borásza. Modern gé­pekkel dolgozik, és mivel a fiú — „pincében nőttem fel” —, ezt látta, így ő is arra es­küszik, Kuthy Tibor pedig Mohácsról jött, gyerekkora óta saját pincéhez és nem nagygazdasághoz van szokva. A keresztkérdés nem ma­radhat el. Érdekes, hogy mi­től függ: a borásztól-e vagy a szőlőtőkétől a bor minő­sége? A beugratás nem sike­rül, mert azt felelik, hogy a tőke még mindig fontos, de bor csak akkor lesz az íz­letes gyümölcsből, ha azt a borász veszi kezelésbe. Szá­szi Endre védelmébe veszi a mai technológiát. Szerinte a gépek és a technológiai sor csak meggyorsítja a borké­szítést, a minőséget nem ront­ják. Azt is hozzáteszi, hogy csak akkor, ha jó szakembe­rek dolgoznak abban a pin­cészetben. Mivel ebben az iskolában a tanulóknak is kötelező a bor­­fogyasztás — természetesen csak kóstolási szinten —, azt is megérdeklődöm, hogy mi­lyen italt szeretnek. Szászi Endre szerint a tokaji aszú a borok királya és a királyok bora. Kuthy Ti­bor pedig a Cabernetre eskü­szik ... H. J. — G. K. Szászi Endre Kuthy Tibor Ifjúsági parlamentek A mostani ifjúsági parla­mentek egyik figyelemre mél­tó tapasztalata a fiatalok nyílt, őszinte vélemény-nyil­vánítása. A hozzászólások, vélemények mutatják, hogy a fiatalok többsége ismeri a társadalom, a népgazdaság és közvetlen munkahelyének helyzetét, elfogadja és cse­lekvően támogatja pártunk politikáját. Ezt kiinduló pont­nak kell tekintenünk akkor, amikor a fiatalok véleményét elemezzük. Mit is mondtak a szekszárdi fiatalok? Mindenekelőtt őszintén beszéltek helyzetük­ről, gondjaikról, javaslatokat tettek és szenvedélyesen szól­tak a környezetükben tapasz­talható hiányosságokról, vis­­­szásságokról is. Ugyanis a fiatalok részéről az eredmé­nyek elismerése mellett jócs­kán hangzottak el kritikai észrevételek is. Úgy is mond­hatjuk, hogy a felvetések többsége inkább a problémá­kat érintette, amiben az ifjú­ságot érintő kérdések éppúgy megtalálhatók voltak — a pályakezdés nehézségei, la­kásgondok stb. — mint a munkaterületeken észlelt kü­lönböző hiányosságok. Ez tulajdonképpen nem is baj, hiszen ez is azt mutatja, hogy fiataljaink nyitott szem­mel járnak a világban, észre­veszik és szóvá teszik a prob­lémákat. Nem szólva most az általá­nos tapasztalatokról, szüksé­gesnek látszik beszélni a fia­talok kritikai megnyilatkozá­sairól, ezek indíttatásairól. Ez azért sem felesleges, mert nagyon fontos, hogyan kezel­jük az ifjúság véleményét, kritikai felvetéseit a parla­mentek után. Nem mindegy — elsősorban a további mun­ka szempontjából —, hogy elutasítjuk ezeket, mereven elzárkózunk még a jogos bí­rálat elől is, vagy pedig el­fogadjuk és törekedünk a hi­bák kijavítására. A fiatalok elégedetlensége mögött nem a rossz szándékot kell keresni. Kritikájuk mö­gött is tettvágy, tenni akarás, jobbító szándék sűrűsödik, amely pozitív hozzáállással és bátorítással hasznos munkává, alkotó kedvvé érlelhető Amikor a fiatalok a tényle­ges hibákat, elentmondáso­­kat, mulasztásokat tükröző jelenségeket tesznek szóvá, olyanokat, amelyek ellen maga a párt is küzd, akkor kritikájuknak utat kell en­gedni. Az ifjúság kritikai megnyil­vánulásaiban azonban sok minden keveredik, esetenként elfogadhatatlan nézetek is felszínre kerülnek. Tegyük hozzá azonban, a parlamente­ken nem ez volt a jellemző. A fiatalok felszólalásaikban nem öncélúan pellengérezték ki a nekik nem tetsző jelen­ségeket, hanem előremutató, segítő szándékkal. Ezek dön­tően valós problémák voltak, amelyeket a gyakorlatból vet­tek. Életkori sajátoságaikat fi­gyelembe véve, érthető, ha a fiatalok kritikusan lépnek fel — sokszor kritikusabban, mint a felnőttek — a fogya­tékosságokkal szemben. A cé­lokat tekintve összhangban vagyunk a jobbra törekvő fia­talokkal. Kritikájuk elfoga­dása ugyanakkor nem azt je­lenti, hogy helytelen fellépé­sekre, örökös hibakeresésre buzdítsuk őket. Azt kell ve­lük megértetni, hogy a hibák csakis szívós, kitartó munká­val szüntethetők meg, és eb­ben a munkában a fiatalokra is számítunk. Említést érdemel az is, hogy a jelzések és kritikai észrevé­telek egy része olyan jellegű volt, amelyek megszívlelése és hasznosítása kézzelfogható gazdasági eredményeket is hozhat az üzemeknek. Olyan gondokról is említést tettek, amelyeket a vállalati vezetés is a megoldandó feladatok között tart számon. Oda kell tehát figyelni a fiatalok szen­vedélyes, olykor tekintélytisz­telet nélkül megfogalmazott kritikáira is, mert ezeknek a nevelési és politikai hasznán kívül sokszor gazdasági elő­­nyük is lehet. Mindezek azt is mutatják, hogy még inkább szükséges építeni a fiatalok véleményé­re, tenni akarásra. Az előt­tünk álló feladatok sikeres végrehajtása az ifjúság cse­lekvő részvételét is igényli. Ehhez adhat jelentős segítsé­get a parlamenteken elhang­zott vélemények és javaslatok reális értékelése, hasznosí­tása. SÁG­I LÁSZLÓ a szekszárd városi pb. politikai munkatársa NÉPÚJSÁG 3 Kádár János látogatása a Budapesti Pártbizottság székházában Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Köz­ponti Bizottságának első tit­kára kedden délután látoga­tást tett a Budapesti Pártbi­zottság székházában. A vendéget Grósz Károly, a Budapesti Pártbizottság el­ső titkára fogadta, aki tájé­koztatást adott a fővárosi pártszervezetek kongresszusi előkészületeiről és a párt­­bizottság munkájának más aktuális kérdéseiről. Kádár János elismeréssel szólt a bu­dapesti dolgozók múlt évi eredményes munkájáról a kommunisták helytállásáról. A megbeszélésen részt vettek a pártbizottság titkárai és osztályvezetői. Kongresszusi és felszabadulási munkaverseny jü | A­ Kossuth brigád vállalása Grill János, a sajtüzem­rész vezetője mondja: — Az asszonyoknak meg kellett szokniuk a gép mel­letti állandó figyelmet, hi­szen a régi sajtüzemben még nem volt szalagrend­szer. A Kossuth kiváló szo­cialista brigád tagjai elsajá­tították a munkamódszert és megtanulták a gépeket ke­zelni. Ebben az üzemrész­ben valóban van fegyelem, összeszokottá vált a gárda, itt nincs igazolatlan mulasz­tás, mert jó a kollektíva. Nem kell nekem veszeked­nem az emberekkel. A mun­ka a fontos és kész. A gazdálkodást segíteni A Tolna megyei Tejipari Vállalat új büszkeségében, a szekszárdi sajt- és tejüzem­ben nagy a forgalom. Iro­dákba és onnét kifelé — me­netlevéllel felszerelkezve — tartanak a fehér és kék csizmás dolgozók. A porta előtti sorompó egyre-másra tárul fel, kocsik indulnak árukkal megrakva. Váradi István, az üzem munkaverseny-felelőse ma­gára teríti a kabátját és már jön is, miután értesítik, hogy valaki kíváncsi a szo­cialista brigádok munkájá­ra. — Üzemünkben 18 szocia­lista brigád dolgozik — mondja —, 443 taggal. A brigádok az üzem kilenc kü­lönböző területén dolgoznak. — Lapunkban hírt adtunk arról, hogy az önök munka­helyének Kossuth szocialis­ta brigádja teljesítette első­ként az elmúlt év elején tett kongresszusi és felszabadu­lási munkaverseny-vállalá­­sát. — A brigád a sajtüzemben dolgozik és elsők voltak üze­münkben, akik megtették a vállalást. Tapasztalt tagok al­kotják a brigádot, emellett pedig, mivel üzemünk pro­filja a sajtkészítés, a plusz munkából származó nagyobb megtakarítás is nálunk ke­letkezik. A Kossuth brigád tagjai — több, mint tizenketten vol­tak —, tehát az elsők, őket, felhívásukat követte a sajtt- és tejüzem többi brigádja is. Kik a faliújságról értesül­tek a Kossuth brigád fel­ajánlásáról, kik pedig élő­szóban. — A vállalásokban — foly­tatja Váradi István — a leg­fontosabbak az anyaggazdál­kodást segítő felajánlások voltak, azaz anyagmegtaka­­rítások. A pótvállalások tar­talmazták nemcsak a Kos­suth, hanem a többi tizen­hét másik brigád gazdasági, kulturális „oldottabb” válla­lásait. Kommunista műszakban A többszörösen kitüntetett és elismert Kossuth brigád naplóját lapozgatom. Nem néhány hevenyészett sort tartalmaz ez a könyv, talá­lok benne nem is egy, ha­nem­­ több, mint egy tucat olyan vállalást, amely ma­gáért beszél. Idézek: „A segédanyagok megtakarítását éves szinten 200 ezer forinttal segítjük... Alapanyag-megtakarításban a normához viszonyítva zsírban 1000 kilogrammot, folyadékban 100 ezer litert takarítunk meg... A munka­körülmények javítására, il­letve a baleseti veszélyforrá­sok megszüntetésére 1984. év során két újítást tervezünk.” Ehhez a fejezethez tarto­zik, hogy a sajt- és tejüzem munkabrigádjai nemcsak a kongresszusi és felszabadu­lási vállalásaikat teljesítet­ték. Az információk szerint az elmúlt év utolsó hónap­jában valamennyien, 1984 szilveszteréig a 18 szocialista brigád 4656 óra kommunista műszakot vég­zett, kizárólag a munkaszü­neti napokon. Úgyszintén a 443 tag 2200 óra társadalmi munkában — divatos, újmó­di szavunkkal élve —, 170 ezer forint, társadalmi mun­kával létrehozott értéket ter­melt. Ennyi pénzt takarítot­tak meg társadalmi munká­jukkal Szekszárdnak például az Arany János Utcai óvodé­ban, az öregek napközi ott­honában, vagy a IV-es szá­mú bölcsődében végzett munkával. Lemle Imréné kultúraké­szítővel — a tejsavbaktéri­­um-tenyészetért felelős mun­katárssal — brigádvezető­helyettessel, Zsebe Istvánné bizalmival és Váradi István munkaverseny-felelőssel ül­jük körül a sajtüzem irdat­lan munkacsarnokából leka­­nyarított iroda kopott aszta­lát. A brigádnapló tavalyi zá­rása még nincs kész. Hiány­zik belőle a megtakarítás fo­rintban kifejezett eredmé­nye. De ez nem a Barna Jó­­zsefné vezette Kossuth bri­gád feladata. Másoké. — A brigád régen — mondja Zsebe Istvánné bi­zalmi — még 1968-ban Sza­­kályban alakult. Jó eredmé­nyeket ért el akkor is a jog­előd brigád. Miután pedig elkészült ez a nagyon mo­dern üzem, itt újra kellett szerveződnünk. Több, régi üzemrészből kovácsolódtunk eggyé. — Habár az első év, az 1983-as — egészíti ki kollé­ganője mondatát Lemle Im­réné — az ismerkedéssel telt el. Nemcsak az embereknek kellett egymással megbarát­kozniuk és ismerkedniük, hanem mindenkinek az üzemmel és az eddig isme­retlen technológiával is. — Miért tették meg vál­lalásukat? Miért érezték, hogy ez fontos? Lemle Imréné elmosolyo­dik: — Nézze, azért, mert ter­mészetesnek tartottuk. Én már a szocializmusban nőt­tem föl. Más rendszert nem ismerek. Idősebb kollégáim emlékeznek még a régi vi­lágra. Az évforduló tisztele­tére is vállaltuk, hogy pénzt hozzunk vissza a vállalatnak, az államnak. — Miért, olyan sokat vit­tek el? — Nem mi — így Lemle Imréné —, hanem ez a nagy beruházás. A sajt- és tej­üzem létesítése került sok­ba. Egy ilyen modern tech­nológiával felszerelt üzem megterhelhette a népgazda­ságot is. — Az anyag-megtakarí­tást hogyan érték el? — Nagyobb odafigyeléssel — mondja Zsebe Istvánné. — Vigyázunk, sokkal job­ban, mint eddig arra, hogy ne csöpögjön a semmibe se a tej, se a savó. Ezek az ap­ró figyelmességek a folyto­nos munka során sok száz­ezer forint megtakarítást je­lentenek. Eredmények, számokban A Kossuth szocialista bri­gád segéd- és csomagoló­anyagból 2 millió 700 ezer forintnyi értékben használt fel kevesebbet. És még — szakkifejezéssel élve — fo­lyadékanyagból 3 millió 60 ezer liternyit takarítottak meg. Ez 9 millió 239 ezer forint eredménynövelést je­lent. SZŰCS LÁSZLÓ JÁNOS Pék János brigádtag, a sajtgyártó-rendszer auto­mata vezérlője mellett

Next