Tükör, 1975. október-december (12. évfolyam, 40-52. szám)
1975-10-14 / 41. szám
VÁLOGASSON [iífji] BOLTUNKSilpj GAZDAG VÁLASZTÉKÁBÓL! Címünk: Művelt Nép Könyvterjesztő Vállalat Móra Könyvesbolt 6701 Szeged, Kárász u. 5. A könyvek megrendelhetők a kivágott és kitöltött hirdetési szelvényen, vagy postai levelezőlapon. Készpénzfizetés esetén 200 Ft felett a szállítás költségmentes, részletvásárlásnál a postaköltséget, továbbá a 3° kezelési költséget felszámítjuk. Részletfizetési kedvezményeink: 200 Ft felett 4 havi, 500 Ft felett 6 havi törlesztés. Alulírott megrendelem postai szállításra az alábbi műveket: -( részletfizetéssel )ub készpénzfizetéssel (utánvétellel) (a nem kívánt rész törlendő) pld. M. Mauriac: REGÉNYEK .......................................... 18. Ft pld. Jorge Amado: ARANY GYÜMÖLCSFÁK FÖLDJE 17,50 Ft pld. R. Friedenthal: LEONARDO ................................. 45.- Ft pld. Victor Hugo: A NEVETŐ EMBER ......................... 52.- Ft pld. Thomas Mann: A BUDDENBROOK HÁZ ............. 45.- Ft pld. Karel Capek: HARC A SZALAMANDRÁKKAL ... 25.- Ft pld. Zsigray Julianna: A SUGÁR ÚTI PALOTA ............. 57.- Ft pld. Gál György Sándor: KÁNKÁN ............................. 60.- Ft pld. Kovár Lőrinc: HALHATATLANOK HEGYÉN ......... 52.- Ft pld. Déry Tibor: THEOKRITOSZ ÚJPESTEN 1-2. kötet 60.- Ft pld. PETŐFI SÁNDOR ÖSSZES KÖLTEMÉNYEI ......... 57.- Ft pld. Fekete István: BALLAGÓ IDŐ .............................. 38.- Ft pld. Dickens: TWIST OLIVÉR .......................................... 37.- Ft pld. MUNCHHAUSEN VIDÁM KALANDJAI ................. 42.- Ft pld. Szabó Lőrinc: LÓCI ÓRIÁS LESZ ......................... 33.- Ft pld. Alfred Körner: BORI .............................................. 15.- Ft pld. Arany János: ESTE VAN, ESTE VAN (leporelló) ... 22 - Ft pld. Bárdos-Dr. Katona: TELEFONDOKTOR ............. 17.- Ft pld. Kun Miklós: A SZÍNES FÉNYKÉPEZÉS ABC-JE ... 17.50 Ft pld. Szemerédy: FOTÓBARKÁCS .................................. 19.- Ft pld. Magny: IDEGEN NEVEK KIEJTÉSI SZÓTÁRA ... 95.- Ft pld. E. Preusch: ÍGY GONDOZD A TRABANTODAT 25,50 Ft pld. KULCS A SZÁMÍTÓGÉPHEZ (elektromos adatfeldolgozás) ................................. 80.- Ft pld. URANIA ÁLLATVILÁG: ROVAROK ....................... 147,- Ft pld. Reményi—Gyenes István: GRANADÁTÓL SEGOVIÁIG .............................................................. 78,- Ft pld. Wellner István: VELENCÉTŐL RÓMÁIG ............. 29,50 Ft pld. SZOVJETUNIÓ (Panoráma útikönyvek sorozat) 120,- Ft a megrendelő aláírása A megrendelő neve: .............................. Címe (irányítószámmal): ................... Csak részletfizetés esetén töltendő ki: Születési év, hely: .................................. Anyja neve: ........................................... Szem. ig. száma: ................................... 30 □ JÓ ÉTEL A MARHAHÚS Sok olyan háziasszony van, aki el sem tudja képzelni, hogy a vagdalt húst, a töltött paprikát fele részben marhahúsból készítse. És nemcsak ezekből az ételekből felejtjük ki a marhahúst, hanem általában kevésféle ételt főzünk belőle. Pedig egy jó marhapörköltnek vagy marhasültnek még az illata sem megvetendő, hát még az íze! Mindenki siet, mindenkinek kevés az ideje, és valahogy félve gondolunk arra, hogy marhahúst főzzünk. Valószínűleg a sietés miatt fosztjuk meg családunkat és magunkat a marhahús finom ízeitől. Többször kellene a kuktafazekat használni marhahúsfőzésre, hiszen abban gyorsan fő. És többféle, darált marhahúsból készíthető étel receptjét kellene ismernünk, no meg azokat az egyszerű érlelési eljárásokat, amelyek révén például a marhacomb is porhanyóssá, gyorsan süthetővé válik. A húsboltokban — a Belkereskedelmi Minisztérium utasítása szerint — kérésünkre a marhahúst is megdarálják, akár kétszer, háromszor is. Nem kell tehát otthon fáradozni ezzel sem. S a darált hús nagyon gyorsan puhul. Marhahúsból igen sokféle étel készíthető. Finom a marhahúsleves, de miért ne ehetnénk sülteket, párolt, mártásos húsokat, darált húsból készült, újszerű ételeket is marhahúsból. A jól elkészített marhahús igazán változatossá teheti étkezésünket. Érdemes megjegyezni, hogy a marha egyes részei milyen ételekhez valók. Ha frissen sültet akarunk, vásárolhatunk hátszínt, rostélyost, vagy combot, ha egybesütve, szeletekre sütve, párolva vagy darálva akarjuk a húst elkészíteni, akkor vásároljunk rostélyost, tarját, combot, lapockát, vagy vastag szegyét. Pörkölthöz, gulyásleveshez, darált húshoz: tarját, lábszárt, lapockát, vagy pacsnit (lebernyeg) vegyünk. Leveshez pedig fartőt, szegyét, tarját, lapockát vagy lábszárt. Most két, marhahúsból készíthető étel receptjét ajánljuk az olvasóknak. Hagymás marhaszelet A kivert, besózott marhahússzeleteket 3—4 evőkanál olajon a kuktában megforgatjuk. Zöldjével együtt 5—6 darab nagyobb újhagymát, vagy 2 nagy fej vöröshagymát vékony szeletekre vágunk, ráhalmozunk a húsra, felöntjük másfél deci vízzel, aláteszszük a kukta főzőlapját és lefedjük az edényt. Körülbelül 30—35 perc múlva a fedőt levesszük, az ételt átkeverjük, hogy a hagyma egy kicsit megpirulhasson, és a fölösleges víz elpárologhasson. Egy mokkáskanál cukrot egy kávéskanál liszttel megpirítunk, a húslével, vagy egy kis tejjel felengedjük, és azzal még egyszer felforraljuk a húst. Csúsztatott húsos palacsinta Először a palacsinta töltelékét készítsük el. 50 deka, kétszer-háromszor átdarált marhahúst 2 evőkanál olajon puhára párolunk. Sóval, borsikával ízesítjük, s ha kész, egészen kevés liszttel beszórjuk, hogy kenhető legyen. Kellemes ízt ad, ha egy marék összevagdalt szilvát, almát vagy más nem túl édes gyümölcsöt is teszünk bele. Most keverjük ki a palacsintatésztát, annyit, hogy elég legyen 8—10 darab, a hagyományosnál vastagabb palacsintára. A palacsintáknak csak az egyik oldalát fogjuk kisütni. Az első palacsintát a kizsírozott tortaformába, vagy lapos tűzálló tálba csúsztatjuk, sütetlen részével felfelé. Kenjünk rá egy réteget a húsmasszából. Folytassuk így a palacsintasütést és a rétegezést, s végül az utolsó palacsinta sült oldalával felfelé kerül a húsra. Kenjük meg a tetejét tejföllel, és pár percre tegyük a sütőbe. Tálalás előtt legalább tíz percig hagyjuk állni, akkor szép, tortaformájú szeleteket vághatunk. (X) JÓ ÉTVÁGYAT!