Tükör, 1975. október-december (12. évfolyam, 40-52. szám)

1975-10-14 / 41. szám

VÁLOGASSON [iífji] BOLTUNK­­Silpj GAZDAG VÁLASZTÉKÁBÓL! Címünk: Művelt Nép Könyvterjesztő Vállalat Móra Könyvesbolt 6701 Szeged, Kárász u. 5. A könyvek megrendelhetők a kivágott és kitöltött hirdetési szelvényen, vagy postai levelezőlapon. Készpénzfizetés esetén 200 Ft felett a szállítás költségmentes, részlet­­vásárlásnál a postaköltséget, továbbá a 3°­ kezelési költséget felszá­mítjuk. Részletfizetési kedvezményeink: 200 Ft felett 4 havi, 500 Ft felett 6 havi törlesztés. Alulírott megrendelem postai szállításra az alábbi műveket: -(­ részletfizetéssel )ub készpénzfizetéssel (utánvétellel) (a nem kívánt rész törlendő) pld. M. Mauriac: REGÉNYEK .......................................... 18.­ Ft pld. Jorge Amado: ARANY GYÜMÖLCSFÁK FÖLDJE 17,50 Ft pld. R. Friedenthal: LEONARDO ................................. 45.- Ft pld. Victor Hugo: A NEVETŐ EMBER ......................... 52.- Ft pld. Thomas Mann: A BUDDENBROOK HÁZ ............. 45.- Ft pld. Karel Capek: HARC A SZALAMANDRÁKKAL ... 25.- Ft pld. Zsigray Julianna: A SUGÁR ÚTI PALOTA ............. 57.- Ft pld. Gál György Sándor: KÁNKÁN ............................. 60.- Ft pld. Kovár Lőrinc: HALHATATLANOK HEGYÉN ......... 52.- Ft pld. Déry Tibor: THEOKRITOSZ ÚJPESTEN 1-2. kötet 60.- Ft pld. PETŐFI SÁNDOR ÖSSZES KÖLTEMÉNYEI ......... 57.- Ft pld. Fekete István: BALLAGÓ IDŐ .............................. 38.- Ft pld. Dickens: TWIST OLIVÉR .......................................... 37.- Ft pld. MUNCHHAUSEN VIDÁM KALANDJAI ................. 42.- Ft pld. Szabó Lőrinc: LÓCI ÓRIÁS LESZ ......................... 33.- Ft pld. Alfred Körner: BORI .............................................. 15.- Ft pld. Arany János: ESTE VAN, ESTE VAN (leporelló) ... 22 - Ft pld. Bárdos-Dr. Katona: TELEFONDOKTOR ............. 17.- Ft pld. Kun Miklós: A SZÍNES FÉNYKÉPEZÉS ABC-JE ... 17.50 Ft pld. Szemerédy: FOTÓBARKÁCS .................................. 19.- Ft pld. Magny: IDEGEN NEVEK KIEJTÉSI SZÓTÁRA ... 95.- Ft pld. E. Preusch: ÍGY GONDOZD A TRABANTODAT 25,50 Ft pld. KULCS A SZÁMÍTÓGÉPHEZ (elektromos adatfeldolgozás) ................................. 80.- Ft pld. URANIA ÁLLATVILÁG: ROVAROK ....................... 147,- Ft pld. Reményi—Gyenes István: GRANADÁTÓL SEGOVIÁIG .............................................................. 78,- Ft pld. Wellner István: VELENCÉTŐL RÓMÁIG ............. 29,50 Ft pld. SZOVJETUNIÓ (Panoráma útikönyvek sorozat) 120,- Ft a megrendelő aláírása A megrendelő neve: .............................. Címe (irányítószámmal): ................... Cs­ak részletfizetés esetén töltendő ki: Születési év, hely: .................................. Anyja neve: ........................................... Szem. ig. száma: ................................... 30 □ JÓ ÉTEL A MARHAHÚS Sok olyan háziasszony van, aki el sem tudja képzelni, hogy a vag­dalt húst, a töltött paprikát fele részben marhahúsból készítse. És nemcsak ezekből az ételekből felejtjük ki a marhahúst, hanem általában kevésféle ételt főzünk belőle. Pedig egy jó marhapör­költnek vagy marhasültnek még az illata sem megvetendő, hát még az íze! Mindenki siet, mindenkinek kevés az ideje, és vala­hogy félve gondolunk arra, hogy marhahúst főzzünk. Valószínű­leg a sietés miatt fosztjuk meg családunkat és magunkat a mar­hahús finom ízeitől. Többször kellene a kuktafazekat használni marhahúsfőzésre, hiszen abban gyorsan fő. És többféle, darált marhahúsból készíthető étel receptjét kellene ismernünk, no meg azokat az egyszerű érlelési eljárásokat, amelyek révén például a marhacomb is porhanyóssá, gyorsan süthetővé válik. A húsboltokban — a Belkereskedelmi Minisztérium utasítása sze­rint — kérésünkre a marhahúst is megdarálják, akár kétszer, há­romszor is. Nem kell tehát otthon fáradozni ezzel sem. S a darált hús nagyon gyorsan puhul. Marhahúsból igen sokféle étel készíthető. Finom a marhahúsleves, de miért ne ehetnénk sülteket, párolt, mártásos húsokat, darált húsból készült, újszerű ételeket is marhahúsból. A jól elkészített marhahús igazán változatossá teheti étkezésünket. Érdemes megjegyezni, hogy a marha egyes részei milyen ételek­hez valók. Ha frissen sültet akarunk, vásárolhatunk hátszínt, rostélyost, vagy combot, ha egybesütve, szeletekre sütve, párolva vagy darálva akarjuk a húst elkészíteni, akkor vásároljunk rostélyost, tarját, combot, lapockát, vagy vastag szegyét. Pörkölthöz, gulyásleves­hez, darált húshoz: tarját, lábszárt, lapockát, vagy pacsnit (leber­­nyeg) vegyünk. Leveshez pedig fartőt, szegyét, tarját, lapockát vagy lábszárt. Most két, marhahúsból készíthető étel receptjét ajánljuk az olva­sóknak. Hagymás marhaszelet A kivert, besózott marhahússzeleteket 3—4 evőkanál olajon a kuktában megforgatjuk. Zöldjével együtt 5—6 darab nagyobb új­hagymát, vagy 2 nagy fej vöröshagymát vékony szeletekre vá­gunk, ráhalmozunk a húsra, felöntjük másfél deci vízzel, alátesz­­szük a kukta főzőlapját és lefedjük az edényt. Körülbelül 30—35 perc múlva a fedőt levesszük, az ételt átkeverjük, hogy a hagy­ma egy kicsit megpirulhasson, és a fölösleges víz elpárologhasson. Egy mokkáskanál cukrot egy kávéskanál liszttel megpirítunk, a húslével, vagy egy kis tejjel felengedjük, és azzal még egyszer fel­forraljuk a húst. Csúsztatott húsos palacsinta Először a palacsinta töltelékét készítsük el. 50 deka, kétszer-há­­romszor átdarált marhahúst 2 evőkanál olajon puhára párolunk. Sóval, borsikával ízesítjük, s ha kész, egészen kevés liszttel be­szórjuk, hogy kenhető legyen. Kellemes ízt ad, ha egy marék összevagdalt szilvát, almát vagy más nem túl édes gyümölcsöt is teszünk bele. Most keverjük ki a palacsintatésztát, annyit, hogy elég legyen 8—10 darab, a hagyományosnál vastagabb palacsin­tára. A palacsintáknak csak az egyik oldalát fogjuk kisütni. Az első palacsintát a kizsírozott tortaformába, vagy lapos tűzálló tál­ba csúsztatjuk, sütetlen részével felfelé. Kenjünk rá egy réteget a húsmasszából. Folytassuk így a palacsintasütést és a rétegezést, s végül az utolsó palacsinta sült oldalával felfelé kerül a húsra. Kenjük meg a tetejét tejföllel, és pár percre tegyük a sütőbe. Tá­lalás előtt legalább tíz percig hagyjuk állni, akkor szép, tortafor­májú szeleteket vághatunk. (X) JÓ ÉTVÁGYAT!

Next