Udvarhelyi Híradó, 2015. január (26. évfolyam, 1-20. szám)

2015-01-14 / 8. szám

1 hónap 20 lej 3 hónap 55 lej 6 hónap 110 lej 42 hónap 220 lej UDVARHELYi Híradó Megjelenik munkanapokon. Kiadó: Udvarhelyi Híradó Kft. ISSN: 1844-430 X BRAT . Lapunk eladási statisztikáit a Romániai Példányszám-auditáló Hivatal(BRAT) hitelesíti. Ügyvezető: Székely Róbert Tartalmiigazgató: Szuszer-Nagy Róbert Főszerkesztő: Bálint István Főszerkesztő-helyettes: Kovács Eszter Szerkesztőségi tagok: Bálint Kinga Katalin, Fü­löp-Székely Botond, Jánosi András, Pál Gábor, Szék­ely István, Veres Réka (aktuális) Zátyi Tibor (sport) Molnár Melinda (hit­vallás) Thomas Campean, Lukácsi Lehel (fotó) Sólyom Erika (olvasószerkesztő) Oláh István (korrektúra) Tördelőszerkesztők: Csáki Ferenc, Mihály Róbert, Szász Éva Apróhirdetés: Bálint Erika Reklám: Kovács Dénes I Az (X) szipóval ellátott szövegek fizetett reklámok, közlemények. IA megjelent írások nem feltétlenül a szerkesztőség véleményét tükrözik! I Szerkesztőségünk fenntartja a jogot, hogy a beérkezett levelek és másféle írások közléséről döntsön. I Kéziratokat nem érzünk meg, és nem küldünk vissza. © SSmutMDuU.« ELOFIZETESEKERT HÍVJANAK! Az Udvar­helyi Híradóra előfizethet lapkihordóinkfiát és a szerkesztőségben. Ha a szerkesztőség telefonszámát, a 0266-218361-et tárcsázza, és bemondja pontos címét, lapkihordóink felkeresik Önt otthonában, 535600, Székelyudvarhely, Szentimre u.Ua. Telefon: 0266-218­361 E-mail: uh9udvarhelyi-hirado.ro marketing9udvarhelyi-hirado.ro hirdetesiudvarhelyi-hirado.ro terjesztes9udvarhelyi-hirado.ro Fax:0266-218340 Hirdetésfelvétel és terjesztés a fenti címen hétköznap 8-16 óra között. Honlap: www.udvarhelyi-hirado.ro Telefonszolgálat: 0266-218361 a szerkesztők fogadják hétfőtől csütörtökig 8-20, pénteken 8-16, vasárnap 14-20 óra között. Udvarhelyi Híradó , szerda, január 14. Új gyár építésén gondolkodnak Csíkszentsimonban Elkapkodják az új sört a boltból FOTÓ: KRISTÓ RÓBERT Szó szerint elkapkodják a csík­­szentsimoni sörgyár terméke­it a boltokból: akadtak olyan üz­letek is a megyében, ahol listá­ra iratkoztak a vásárlók, hogy a sörhöz jussanak. A Csíki Sör Manufaktúra nem tud eleget tenni ekkora keresletnek, a mi­nőség megőrzésének érdeké­ben ugyanis nem emelik a gyár kapacitását. Fontolgatják, hogy egy-két éven belül új gyárat épí­­ tenek a meglévő mellé. BARABÁS HAJNAL H­amar elfogy az Igazi Csíki Sör, nagy rá a kereslet" - jellemzi a helyzetet az egyik boltos. Ugyanakkor nem­csak az üveges, hanem a csíkszentsimoni sörgyár Székely sör nevű, műanyag palac­kos terméke is igen népszerű, ugyanis akad­tak olyan boltok, főleg a csíkszéki falvakban, ahol listára iratkoztak az emberek, hogy megvehessék az Alcsíkon gyártott söröket. Nem tudják növelni a kapacitást Lénárd András, a Csíki Sör Manufaktú­ra többségi tulajdonosa a téma kapcsán úgy nyilatkozott, indulásból kis sörgyárat akar­tak, a székelyföldi sörfogyasztás öt szá­zalékára tervezték a manufaktúrát, így a nagy keresletre való tekintettel sem tudják egyelőre növelni a csíkszentsimoni létesít­mény kapacitását. Több kereskedelmi egy­séggel kötöttek szerződést, de csak a felét tudták ellátni áruval. Nemcsak Székelyföl­dön nagy a kereslet, hanem a többi magyar­lakta vidéken is, Brassótól egészen Nagy­váradig, Temesvárig, illetve Magyarország­ról is megkeresték azzal, hogy rendelnének a termékből - tudtuk meg. Jelenleg havon­ta négyszázezer liter sör termelésére képe­sek, nagyrészt üveges sört gyártanak. Lénárd: az ízéért népszerű Arra a kérdésünkre, hogy mit gondol ar­ról, miszerint egyes vélemények szerint megváltozott a sör íze, a tulajdonos azt mondta, nem változott meg, de elismerte, nem teljesen automatizált sörgyártási fo­lyamatokról lévén szó, előfordulhattak ap­ró eltérések. „Nem egy nagyipari technoló­giával dolgozunk, ahol minden automatiku­san működik, mint a multinacionális sör­gyártás esetében, a kézműves sörgyártás­ban ugyanis nem minden automatizált. A recept, az összetevők ugyan nem változ­nak, de ritkán előfordulhat, hogy egyik fő­zet például kicsit szénsavasabb lesz, mint a másik, apróbb eltérések lehetnek. Ez sze­mély- és ízlésfüggő is." Új gyár építését tervezik Ahhoz, hogy megnövelhessék a terme­lést, bővítésre van szükség, ennek lehetősé­gét pedig jelenleg mérlegelik. „Megnéztük, hogy ezzel a gyáregységgel a piac hogyan reagál a termékre. Valószínű, hogy egy-két éven belül tudunk kapacitást növelni, úgy, hogy új gyárat építünk Csíkszentsimonban, a meglévő mellé. De továbbra is kicsi manu­faktúraként szeretnénk működni, nem aka­runk nagy multinacionális technológiát be­vezetni" - szögezte le Lénárd. Közel két hónapja kapható a boltokban A Csíki Sör Manufaktúra söreit elő­ször tavaly, november közepén kóstolhat­ta meg a nagyközönség a létesítmény meg­nyitójának ünnepségén. Akkor a sörgyár­tás rejtelmeibe Simonffy Árpád sörfőző mester vezette be az érdeklődőket. A lé­tesítményt egyébként a valamikori szesz- és keményítőgyár helyén hozták létre Csíkszentsimonban. ■ Hatalmas a kereslet az Igazi Csíki Sörre. Gyárbővítéssel növelnék a termelést P. BUZOGÁNY­I ÁRPÁD ! Januári lakoma Vencel, miután taxit hívott, zsebtele­fonját forgatta ujjai között. Azt hallotta nemrég, a készülékeket eleve úgy ter­vezik meg, hogy kétévente kelljen ki­cserélni. Micsoda pazarlás­­ húzta el a száját. A járdán csoportnyi nő közele­dett, félrehúzódott az úttest irányába. Különben az is pazarlás, amire most készül. Disznótoros vacsora, január­ban! Ebben a hónapban mindenki ar­ra panaszkodik, hogy kevés pénz forog, pang minden, ő meg kidobja legalább kétnapi bérét... Vagy háromnapit - ha kissé bőkezűbb lesz maga felé. De hát mire spóroljon az ember, ha magától is megvonja? Fürkészőn nézett jobbra meg balra. Azért jöhetne már a taxi. Na igen, a ta­xi árát még nem is számította hozzá. Ha esetleg hamarabb indulhatott vol­na, mehetett volna gyalog, de hazafelé úgyis taxival kell jönnie, nagyon messze van a vendéglő. A telefon gombjait nyomogatta, hogy megnézze, mennyi az idő. Mindjárt fél hat. Majd iszik egy kávét, hátha nem lesz hitvány. Valami sovány húst enne, krumplival. Meg tartármártással. Utána egy sört. Ennyi elég is lenne mára. De hát... arra is kell figyelnie, hogy kollégái ne tartsák fösvénynek. Mert ezek a hu­szonévesek olyan gyermekek még! Ha valaki többet költ, szóvá teszik, ha meg nem, akkor az lesz téma, szóval mind­egy is. De azért jó társaság, jó a hangu­lat, jobban kijön velük, mint a saját kor­osztálybeliekkel. Most is azért megy velük. Ezek a városiak csak a vendéglő­ből tudják, milyen a jó disznótoros étel! Végre a taxi! Vencel integetett, de a taxi továbbment. Szóval nem ide jött - húzta el a száját Vencel. A követke­zőnek nem intett, ám az megállt. Ér­te jött. Ahogy megmondta, merre men­ne, a fiatal sofőr elhúzta a száját, és so­­molygott: disznótoros vacsora? És csak egyedül? - nézett hátra. Vencel nem válaszolt, egész úton hallgattak. A kollégái már kipirosodva nevetgél­tek egy hosszú asztalnál. Pedig még jó­formán semmit sem ittak. Hát, ettől a hidegtől lehet is pirulni, ha az ember bejut a melegbe. De ezek úgy öltöznek, mintha nem lenne mit felvenniük. Véko­nyan. Mégis bírják... Fél deci likőr, nagy szelet ízetlen sült után Vencel azon tűnődött, mit keres ő ott. A vendéglőben füst és kellemetlen ételszag, a többi most rendeli a desz­­szertet, ugye, már semmit sem lehet magyarul mondani, mint régebben, az ajtó se ajtó, az ablak se ablak, hanem nyílászáró! Kávét kért. Hamar hozták, illatára ketten is szaglászni kezdtek az asztal túlsó felén. Bezzeg a nagy húsok mellett nem szaglásztak, hanem húz­ták az orrukat a kövérségtől. Vencelnek gyermekkori disznóvágá­sok jutottak eszébe, csikorgó fagyok, amikor a keze ráragadt a kötőláncra, amivel a disznót a tekenőben forgatták. És a perzselés! Árnyékuk erre-arra ug­rált a pajta falán, a szalmatűztől serce­­gett a levágott állat bőre. Végül gondo­san lemosták, mielőtt a mészáros fel­bontotta volna. Meg a friss májas és véres illata! Az igen... Meg hát... napokig érezte a la­kásban a zsírszagot, mert nem a nyá­ri házban olvasztották, a hidegben, mint mások. És mennyi vendéget hívtak! Itt a csoport ezért a vacsoráért itthagy egy jó fizetést, nálukfelé szomszédok, ko­mák családostól, több rendben vacso­ráztak, szép piros bort ittak utána, és énekeltek. Ej, milyen szépen énekeltek! Vencel magában dúdolgatott, köz­ben oda-odafigyelt társaira. A kávé ki­hűlt, az ételmaradékot elvitte a pincér, a többiek már bortól pirosodtak, előtte egy sör árválkodott. Egyszerre mintha a friss, feltölteni való májas édeskés il­latát érezte volna meg. Szeme előtt ott voltak a rég elment szomszédok, roko­nok, vidáman lakomáztak, és integet­tek feléje. ■ Q­r--j­oo □Q I-----­■ N­­ AKTUÁLIS

Next