Udvarhelyi Híradó, 2015. január (26. évfolyam, 1-20. szám)
2015-01-14 / 8. szám
1 hónap 20 lej 3 hónap 55 lej 6 hónap 110 lej 42 hónap 220 lej UDVARHELYi Híradó Megjelenik munkanapokon. Kiadó: Udvarhelyi Híradó Kft. ISSN: 1844-430 X BRAT . Lapunk eladási statisztikáit a Romániai Példányszám-auditáló Hivatal(BRAT) hitelesíti. Ügyvezető: Székely Róbert Tartalmiigazgató: Szuszer-Nagy Róbert Főszerkesztő: Bálint István Főszerkesztő-helyettes: Kovács Eszter Szerkesztőségi tagok: Bálint Kinga Katalin, Fülöp-Székely Botond, Jánosi András, Pál Gábor, Székely István, Veres Réka (aktuális) Zátyi Tibor (sport) Molnár Melinda (hitvallás) Thomas Campean, Lukácsi Lehel (fotó) Sólyom Erika (olvasószerkesztő) Oláh István (korrektúra) Tördelőszerkesztők: Csáki Ferenc, Mihály Róbert, Szász Éva Apróhirdetés: Bálint Erika Reklám: Kovács Dénes I Az (X) szipóval ellátott szövegek fizetett reklámok, közlemények. IA megjelent írások nem feltétlenül a szerkesztőség véleményét tükrözik! I Szerkesztőségünk fenntartja a jogot, hogy a beérkezett levelek és másféle írások közléséről döntsön. I Kéziratokat nem érzünk meg, és nem küldünk vissza. © SSmutMDuU.« ELOFIZETESEKERT HÍVJANAK! Az Udvarhelyi Híradóra előfizethet lapkihordóinkfiát és a szerkesztőségben. Ha a szerkesztőség telefonszámát, a 0266-218361-et tárcsázza, és bemondja pontos címét, lapkihordóink felkeresik Önt otthonában, 535600, Székelyudvarhely, Szentimre u.Ua. Telefon: 0266-218361 E-mail: uh9udvarhelyi-hirado.ro marketing9udvarhelyi-hirado.ro hirdetesiudvarhelyi-hirado.ro terjesztes9udvarhelyi-hirado.ro Fax:0266-218340 Hirdetésfelvétel és terjesztés a fenti címen hétköznap 8-16 óra között. Honlap: www.udvarhelyi-hirado.ro Telefonszolgálat: 0266-218361 a szerkesztők fogadják hétfőtől csütörtökig 8-20, pénteken 8-16, vasárnap 14-20 óra között. Udvarhelyi Híradó , szerda, január 14. Új gyár építésén gondolkodnak Csíkszentsimonban Elkapkodják az új sört a boltból FOTÓ: KRISTÓ RÓBERT Szó szerint elkapkodják a csíkszentsimoni sörgyár termékeit a boltokból: akadtak olyan üzletek is a megyében, ahol listára iratkoztak a vásárlók, hogy a sörhöz jussanak. A Csíki Sör Manufaktúra nem tud eleget tenni ekkora keresletnek, a minőség megőrzésének érdekében ugyanis nem emelik a gyár kapacitását. Fontolgatják, hogy egy-két éven belül új gyárat épí tenek a meglévő mellé. BARABÁS HAJNAL Hamar elfogy az Igazi Csíki Sör, nagy rá a kereslet" - jellemzi a helyzetet az egyik boltos. Ugyanakkor nemcsak az üveges, hanem a csíkszentsimoni sörgyár Székely sör nevű, műanyag palackos terméke is igen népszerű, ugyanis akadtak olyan boltok, főleg a csíkszéki falvakban, ahol listára iratkoztak az emberek, hogy megvehessék az Alcsíkon gyártott söröket. Nem tudják növelni a kapacitást Lénárd András, a Csíki Sör Manufaktúra többségi tulajdonosa a téma kapcsán úgy nyilatkozott, indulásból kis sörgyárat akartak, a székelyföldi sörfogyasztás öt százalékára tervezték a manufaktúrát, így a nagy keresletre való tekintettel sem tudják egyelőre növelni a csíkszentsimoni létesítmény kapacitását. Több kereskedelmi egységgel kötöttek szerződést, de csak a felét tudták ellátni áruval. Nemcsak Székelyföldön nagy a kereslet, hanem a többi magyarlakta vidéken is, Brassótól egészen Nagyváradig, Temesvárig, illetve Magyarországról is megkeresték azzal, hogy rendelnének a termékből - tudtuk meg. Jelenleg havonta négyszázezer liter sör termelésére képesek, nagyrészt üveges sört gyártanak. Lénárd: az ízéért népszerű Arra a kérdésünkre, hogy mit gondol arról, miszerint egyes vélemények szerint megváltozott a sör íze, a tulajdonos azt mondta, nem változott meg, de elismerte, nem teljesen automatizált sörgyártási folyamatokról lévén szó, előfordulhattak apró eltérések. „Nem egy nagyipari technológiával dolgozunk, ahol minden automatikusan működik, mint a multinacionális sörgyártás esetében, a kézműves sörgyártásban ugyanis nem minden automatizált. A recept, az összetevők ugyan nem változnak, de ritkán előfordulhat, hogy egyik főzet például kicsit szénsavasabb lesz, mint a másik, apróbb eltérések lehetnek. Ez személy- és ízlésfüggő is." Új gyár építését tervezik Ahhoz, hogy megnövelhessék a termelést, bővítésre van szükség, ennek lehetőségét pedig jelenleg mérlegelik. „Megnéztük, hogy ezzel a gyáregységgel a piac hogyan reagál a termékre. Valószínű, hogy egy-két éven belül tudunk kapacitást növelni, úgy, hogy új gyárat építünk Csíkszentsimonban, a meglévő mellé. De továbbra is kicsi manufaktúraként szeretnénk működni, nem akarunk nagy multinacionális technológiát bevezetni" - szögezte le Lénárd. Közel két hónapja kapható a boltokban A Csíki Sör Manufaktúra söreit először tavaly, november közepén kóstolhatta meg a nagyközönség a létesítmény megnyitójának ünnepségén. Akkor a sörgyártás rejtelmeibe Simonffy Árpád sörfőző mester vezette be az érdeklődőket. A létesítményt egyébként a valamikori szesz- és keményítőgyár helyén hozták létre Csíkszentsimonban. ■ Hatalmas a kereslet az Igazi Csíki Sörre. Gyárbővítéssel növelnék a termelést P. BUZOGÁNYI ÁRPÁD ! Januári lakoma Vencel, miután taxit hívott, zsebtelefonját forgatta ujjai között. Azt hallotta nemrég, a készülékeket eleve úgy tervezik meg, hogy kétévente kelljen kicserélni. Micsoda pazarlás húzta el a száját. A járdán csoportnyi nő közeledett, félrehúzódott az úttest irányába. Különben az is pazarlás, amire most készül. Disznótoros vacsora, januárban! Ebben a hónapban mindenki arra panaszkodik, hogy kevés pénz forog, pang minden, ő meg kidobja legalább kétnapi bérét... Vagy háromnapit - ha kissé bőkezűbb lesz maga felé. De hát mire spóroljon az ember, ha magától is megvonja? Fürkészőn nézett jobbra meg balra. Azért jöhetne már a taxi. Na igen, a taxi árát még nem is számította hozzá. Ha esetleg hamarabb indulhatott volna, mehetett volna gyalog, de hazafelé úgyis taxival kell jönnie, nagyon messze van a vendéglő. A telefon gombjait nyomogatta, hogy megnézze, mennyi az idő. Mindjárt fél hat. Majd iszik egy kávét, hátha nem lesz hitvány. Valami sovány húst enne, krumplival. Meg tartármártással. Utána egy sört. Ennyi elég is lenne mára. De hát... arra is kell figyelnie, hogy kollégái ne tartsák fösvénynek. Mert ezek a huszonévesek olyan gyermekek még! Ha valaki többet költ, szóvá teszik, ha meg nem, akkor az lesz téma, szóval mindegy is. De azért jó társaság, jó a hangulat, jobban kijön velük, mint a saját korosztálybeliekkel. Most is azért megy velük. Ezek a városiak csak a vendéglőből tudják, milyen a jó disznótoros étel! Végre a taxi! Vencel integetett, de a taxi továbbment. Szóval nem ide jött - húzta el a száját Vencel. A következőnek nem intett, ám az megállt. Érte jött. Ahogy megmondta, merre menne, a fiatal sofőr elhúzta a száját, és somolygott: disznótoros vacsora? És csak egyedül? - nézett hátra. Vencel nem válaszolt, egész úton hallgattak. A kollégái már kipirosodva nevetgéltek egy hosszú asztalnál. Pedig még jóformán semmit sem ittak. Hát, ettől a hidegtől lehet is pirulni, ha az ember bejut a melegbe. De ezek úgy öltöznek, mintha nem lenne mit felvenniük. Vékonyan. Mégis bírják... Fél deci likőr, nagy szelet ízetlen sült után Vencel azon tűnődött, mit keres ő ott. A vendéglőben füst és kellemetlen ételszag, a többi most rendeli a deszszertet, ugye, már semmit sem lehet magyarul mondani, mint régebben, az ajtó se ajtó, az ablak se ablak, hanem nyílászáró! Kávét kért. Hamar hozták, illatára ketten is szaglászni kezdtek az asztal túlsó felén. Bezzeg a nagy húsok mellett nem szaglásztak, hanem húzták az orrukat a kövérségtől. Vencelnek gyermekkori disznóvágások jutottak eszébe, csikorgó fagyok, amikor a keze ráragadt a kötőláncra, amivel a disznót a tekenőben forgatták. És a perzselés! Árnyékuk erre-arra ugrált a pajta falán, a szalmatűztől sercegett a levágott állat bőre. Végül gondosan lemosták, mielőtt a mészáros felbontotta volna. Meg a friss májas és véres illata! Az igen... Meg hát... napokig érezte a lakásban a zsírszagot, mert nem a nyári házban olvasztották, a hidegben, mint mások. És mennyi vendéget hívtak! Itt a csoport ezért a vacsoráért itthagy egy jó fizetést, nálukfelé szomszédok, komák családostól, több rendben vacsoráztak, szép piros bort ittak utána, és énekeltek. Ej, milyen szépen énekeltek! Vencel magában dúdolgatott, közben oda-odafigyelt társaira. A kávé kihűlt, az ételmaradékot elvitte a pincér, a többiek már bortól pirosodtak, előtte egy sör árválkodott. Egyszerre mintha a friss, feltölteni való májas édeskés illatát érezte volna meg. Szeme előtt ott voltak a rég elment szomszédok, rokonok, vidáman lakomáztak, és integettek feléje. ■ Qr--joo □Q I-----■ N AKTUÁLIS