Udvarhelyi Híradó, 2016. szeptember (27. évfolyam, 169-190. szám)
2016-09-21 / 183. szám
FONTOS!__________________________________SZERKESZTŐSÉG FIZESSEN ELŐ MOST! 25 lej 70 lej 140 lej І 280 lej І UDVARHELYI Híradó Megjelenik munkanapokon. Kiadó: Udvarhelyi Híradó Kft. ISSN: 1844-430 X BRAT Lapunk eladási statisztikáit a Romániai Példányszám-auditáló Hivatal(BRAT) hitelesíti. Főszerkesztő: Szőke László Főszerkesztő-helyettes: Székely István Ügyvezető: Székely Róbert Szerkesztőségi tagok: Dávid Anna Júlia, Dósa Ildikó, Fülöp-Székely Botond, Jánosi András, Pál Gábor, Veres Réka (aktuális) Zátyi Tibor (sport) Molnár Melinda (hitvallás) Barabás Ákos, Pál Árpád (fotó) Sólyom Erika (olvasószerkesztő) Tördelőszerkesztők: Csáki Ferenc, Szász Éva Lapmunkatárs: Oláh István Műsormelléklet: Gráf Botond Apróhirdetés: Bálint Erika Reklám: Barabás Alpár, Bodó Barna Az (X) szignóval ellátott szövegek fizetett reklámok, közlemények. A megjelent írások nem feltétlenül a szerkesztőség véleményét tükrözik! Szerkesztőségünk fenntartja a jogot, hogy a beérkezett levelek és másféle írások közléséről döntsön. Kéziratokat nem őrzünk meg, és nem küldünk vissza. нШешмтАіб ELOFIZETÉSEKÉRT HÍVJANAK! lapkihordóinknál és a szerkesztőségben. Ha a szerkesztőség telefonszámát, a 0266-218361-et tárcsázza, és bemondja pontos címét, lapkihordóink felkeresik Önt otthonában, náluk megrendelheti lapunkat. 535600, Székelyudvarhely, Szentimre u.17.sz. Telefon: 0266-218361 E-mail: uhvcudvarhelyi-hirado.ro marketing@udvarhelyi-hirado.ro hirdetes@udvarhelyi-hirado.ro terjesztes@udvarhelyi-hirado.ro Fax:0266-218340 Hirdetésfelvétel és terjesztés a fenti címen hétköznap 8-16 óra között. Honlap: www.udvarhelyi-hlrado.ro Telefonszolgálat: 0266-218361 Észrevételét, panaszait, megjegyzéseit a szerkesztők fogadják hétfőtől csütörtökig 8-20, pénteken 8-16, vasárnap 14-20 óra között. Nemzetközi gyógynövény-konferencia az Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztiválon Gyümölcsös ízkavalkád Nyolcadik alkalommal szervezik meg az Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivált Székelyudvarhelyen. A hétvégén a kulturális programok mellett nemzetközi konferenciát is tartanak, a Gyógynövények szerepe a közösségek életmódváltásában címmel. Szakmai előadá sok, műhelymunkák is várják az érdeklődőket, illetve a legfinomabb - gyógynövényekkel ízesített - lekvárokat is díjazzák. Az idei rendezvény üzenete és célja, hogy ebben a nyugatias, értékvesztett világban megmutassuk és továbbvigyük értékeinket. Úgy érezzük, hogy érték a tiszta táplálék, a közösség és a jövőbe vetett hit" - fejtette ki lapunknak Kulcsár Orsolya, a Civitas Alapítvány által szervezett gyümölcsfesztivál projektfelelőse. Mint mondta, a tavalyihoz képest kevesebben vesznek részt az eseményen, hiszen nem termett elég gyümölcs, így többen kénytelenek voltak visszamondani jelentkezésüket. Ennek ellenére igazi különlegességekre számíthatnak a fesztiválra kilátogatók, ugyanis a gazdaszszonyok vadgyümölcsökkel pótolták a hiányt, illetve gyógynövényekkel ízesítették az eladásra vagy kiállításra szánt lekvárokat, szörpöket. A készítményeket meg is lehet kóstolni. A programkínálatról A gyógynövények szerepe a közösségek életmódváltásában című nemzetközi konferenciát a rendezvény első napján, pénteken tartják a Városháza Szent István Termében - mondta el Szabó Attila kommunikációs felelős. A vasárnapig tartó fesztiválon fontos szerepet kap az oktatás is, hiszen lesznek szakmai előadások a gyümölcsfák oltásáról, gyümölcskert kialakításáról, valamint bemutatják a Civitas Alapítvány különböző projektjeit. A színpad sem marad üres: néptáncosok, népzenészek, népdalkórusok, citerások, furulyások, szólóénekesek lépnek fel, de lesz bábszínház és filharmónia is. A gyerekeknek kézműves-foglalkozásokat tartanak, ahol nemcsak kreativitásukat fejleszthetik, hanem régi mesterségeket tanulhatnak, illetve a gyógynövényekkel kapcsolatos ismereteiket bővíthetik. Pénzmentes övezeteket is kialakítanak, ezek az Időbank és a Cserebere placc lesznek. A rendezvény helyszíne az udvarhelyi minifocipálya. FÜLÖP-SZÉKELY BOTOND ARCHÍV FELVÉTEL: BARABÁS ÁKOS Tavalyi pillanatkép a fesztiválról. Idén a gyógynövényeké és a vadgyümölcsöké lesz a főszerep P. BUZOGÁNY ÁRPÁD A kerti tolvaj balladája Négy-öt paradicsom, paprika, pár szál marok. A tarisznyába még fér tejes törökbúza. Máskor egy-két tányér napraforgó, búzán érő almából is, meg ahogy öregedett augusztus, a krumpliföldek váltak céltáblákká. A mező igazán gazdag, csak tudni kell, mi hol rejtezik. Kukoricaföldek közepén leskelődik, amíg megtalálja a veteményt: paprikát, paradicsomot, miegymást. Barátja a hajnal és az alkonyat. Alig pitymallik, még ki sem világosodott egészen, és ő már megjárta magát. A tarisznya úgy gömbölyödik oldalán, mint hízott malacka, amely jóllakottan szundikál. Kertek alatt, bokrok között jár, ahol még kutya sincs, hogy el ne árulja hollétét. Aztán otthon, a biztonságos csöndben hozzá lehet látni a zsákmány feldolgozásához. Megfőzni a tejes kukoricát, és még a csutikát is úgy eldobni, hogy senki meg ne láthassa. A zöldségből leves készül, kerül bele zöldpaszuly, aprócska krumplik, jókora murkákat aprít a fazékba. Zöldhagyma is kell, zsenge szárú. Nyári almából ecetet lehet készíteni. Jól meg kell mosni, darabokra vágva kinyesni a magházat, aztán kiszorítani a levét. Jó lesz az később, amikor használni lehet. A gyümölcs folyamatosan érik, a korai almákkal kezdve. A lekaszált réten nyom sem látszik, szinte naponta fel lehet szedni a hullást. Egy-egy körtefa úgy húzódik meg a kaszálók sarkában, mintha rejtőzne. Előre azonban nem lehet, ő már tavasszal számba veszi, hol lesz jobb termés, és melyik fákon nem terem majdnem semmi abban az évben. Következnek a vackorok, körték. Majd ősszel, amint érni kezd az alma, hajnalban meg alkonyatkor is megéri egyet-egyet térni a tarisznyával. A tele tarisznyával természetesen. Külön kis tarisznya kell a kényesebb holminak, egresnek, ribizlinek, paradicsomnak, azt nyakba vetni, hogy meg ne nyomódjon. Uborka érdes levelét, szárát tapogatni a félhomályban, és csak a nagyobb darabokat válogatni. Nyár közepén hatalmasra nőtt káposzták csábítják a kertészkedőket. Súlyos terhet kell cipelni, mellénnyel vagy inggel letakarva vinni, meg ne láthassa senki. A falutól távolabbi földeken amint a krumpli elvirágzott, ki lehet ásni a nagyobb gumókat. A többi maradjon,, nőjön még. Szem kell hozzá, hogy a krumpliszárat le ne döntse az ember, érzésből kapargatni a földben, amíg annyi nem gyűl, hogy érdemes legyen hazavinni. Nyár vége felé, amikor kezdik már kiszedni, nyakló nélkül lehet a máséból hordani. Főleg ha egyetlen nap alatt nem végeznek a munkával. Elemlámpával osonni, kiskapával húzni a földet és az apróbbakat is beleszedni a zsákocskába, nyoma se maradjon lehetőleg, hogy illetéktelenek jártak ott. Ősszel a mező távoli részein tart szemlét az ügyeskedő. Almát, szilvát szinte bárhol találni. Hordja, egy-egy éjjel többször is fordulva, mert csak otthon látni, mit ér a sötétben kitapogatott gyümölcs. Még a friss sarjúból is jut bőven. Az sem megvetendő. Ingyen van úgymond, nem kell vele dolgozni. Azaz kell hamar zsákba gyúrni, kerülve osonni vele hazafelé. Abba lehet rejteni a keményebb körtéket, almát, amíg puhulni kezdenek. Szeptemberben jön el a szilva és szőlő ideje, majd a dióé. Harmatos fűben fényesen csillannak meg a burokból frissen kihullt diók, azt majd szárítani kell, akár a nyár végi hagymát. A lopakodónak mindenki ellensége. Rigó füttyint, szajkó rikolt. Kutyák ugatják messziről. Lába nyomát figyelik a puha földön, hogy elkaphassák, rábizonyíthassák, még ha nem is ő a tettes. Mégis viszi a vére, újra meg újra: megkaparintani más elől, amit csak lehet. r—roomr— III Díjazzák a lekvárokat A szervezők szakmai zsűri segítségével díjazzák a kiállító közösségek gyógynövénnyel ízesített legfinomabb lekvárját, a legötletesebb töklámpást, a legszebb kiállítóstandot és viseletét, valamint a látogatók által behozott legízletesebb gyümölcsös kosárkát, követelmény, hogy székely vagy erdei gyümölccsel ízesítsék. A faluközösségek idén közös teakészítéssel jelentkeznek. A gyerekek a gyógynövények felismerésében bizonyíthatják tudásukat.