Udvarhelyi Híradó, 2016. szeptember (27. évfolyam, 169-190. szám)

2016-09-21 / 183. szám

FONTOS!__________________________________SZERKESZTŐSÉG FIZESSEN ELŐ MOST! 25 lej 70 lej 140 lej І 280 lej І UDVARHELYI­ Híradó Megjelenik munkanapokon. Kiadó: Udvarhelyi Híradó Kft. ISSN: 1844-430 X BRAT Lapunk eladási statisztikáit a Romániai Példányszám-auditáló Hivatal(BRAT) hitelesíti. Főszerkesztő: Szőke László Főszerkesztő-helyettes: Szék­ely István Ügyvezető: Székely Róbert Szerkesztőségi tagok: Dávid Anna Júlia, Dósa Ildikó, Fülöp-Székely Botond, Jánosi András, Pál Gábor, Veres Réka (aktuális) Zátyi Tibor (sport) Molnár Melinda (hit­vallás) Barabás Ákos, Pál Árpád (fotó) Sólyom Erika (olvasószerkesztő) Tördelőszerkesztők: Csáki Ferenc, Szász Éva Lapmunkatárs: Oláh István Műsormelléklet: Gráf Botond Apróhirdetés: Bálint Erika Reklám: Barabás Alpár, Bodó Barna Az (X) szignóval ellátott szövegek fizetett reklámok, közlemények. A megjelent írások nem feltétlenül a szerkesztőség véleményét tükrözik! Szerkesztőségünk fenntartja a jogot, hogy a beérkezett levelek és másféle írások közléséről döntsön. Kéziratokat nem őrzünk meg, és nem küldünk vissza. нШешмтАіб ELOFIZETÉSEKÉRT HÍVJANAK! lapkihordóinknál és a szerkesztőségben. Ha a szerkesztőség telefonszámát, a 0266-218361-et tárcsázza, és bemondja pontos címét, lapkihordóink felkeresik Önt otthonában, náluk megrendelheti lapunkat. 535600, Székelyudvarhely, Szentimre u.17.sz. Telefon: 0266-218­361 E-mail: uh­vcudvarhelyi-hirado.ro marketing@udvarhelyi-hirado.ro hirdetes@udvarhelyi-hirado.ro terjesztes@udvarhelyi-hirado.ro Fax:0266-218340 Hirdetésfelvétel és terjesztés a fenti címen hétköznap 8-16 óra között. Honlap: www.udvarhelyi-hlrado.ro Telefonszolgálat: 0266-218361 Észrevételét, panaszait, megjegyzéseit a szerkesztők fogadják hétfőtől csütörtökig 8-20, pénteken 8-16, vasárnap 14-20 óra között. Nemzetközi gyógynövény-konferencia az Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztiválon Gyümölcsös ízkavalkád Nyolcadik alkalom­mal szervezik meg az Udvarhelyszéki Gyü­mölcsfesztivált Szé­kelyudvarhelyen. A hétvégén a kulturá­lis programok mel­lett nemzetközi kon­ferenciát is tartanak, a Gyógynövények szere­pe a közösségek élet­módváltásában cím­mel. Szakmai előadá­­ sok, műhelymunkák is várják az érdeklődőket, illetve a legfinomabb - gyógynövényekkel íze­sített - lekvárokat is díjazzák. A­z idei rendezvény üze­nete és célja, hogy eb­ben a nyugatias, érték­­vesztett világban megmutassuk és továbbvigyük értékeinket. Úgy érezzük, hogy érték a tiszta táplálék, a közösség és a jövőbe vetett hit" - fejtette ki lapunk­nak Kulcsár Orsolya, a Civitas Alapítvány által szervezett gyü­­mölcsfesztivál projektfelelőse. Mint mondta, a tavalyihoz ké­pest kevesebben vesznek részt az eseményen, hiszen nem ter­mett elég gyümölcs, így többen kénytelenek voltak visszamon­dani jelentkezésüket. Ennek el­lenére igazi különlegességekre számíthatnak a fesztiválra ki­látogatók, ugyanis a gazdasz­­szonyok vadgyümölcsökkel pó­tolták a hiányt, illetve gyógynö­vényekkel ízesítették az eladás­ra vagy kiállításra szánt lekvá­rokat, szörpöket. A készítmé­nyeket meg is lehet kóstolni. A programkínálatról A gyógynövények szerepe a közösségek életmódváltásában című nemzetközi konferenciát a rendezvény első napján, pén­teken tartják a Városháza Szent István Termében - mondta el Szabó Attila kommunikációs fe­lelős. A vasárnapig tartó feszti­válon fontos szerepet kap az ok­tatás is, hiszen lesznek szak­mai előadások a gyümölcsfák oltásáról, gyümölcskert kiala­kításáról, valamint bemutatják a Civitas Alapítvány különböző projektjeit. A színpad sem ma­rad üres: néptáncosok, népze­nészek, népdalkórusok, citerá­­sok, furulyások, szólóénekesek lépnek fel, de lesz bábszínház és filharmónia is. A gyerekek­nek kézműves-foglalkozásokat tartanak, ahol nemcsak kreati­vitásukat fejleszthetik, hanem régi mesterségeket tanulhat­nak, illetve a gyógynövényekkel kapcsolatos ismereteiket bővít­hetik. Pénzmentes övezeteket is kialakítanak, ezek az Időbank és a Cserebere placc lesznek. A rendezvény helyszíne az udvar­helyi minifocipálya. FÜLÖP-SZÉKELY BOTOND ARCHÍV FELVÉTEL: BARABÁS ÁKOS Tavalyi pillanatkép a fesztiválról. Idén a gyógynövényeké és a vadgyümölcsöké lesz a főszerep P. BUZOGÁNY ÁRPÁD A kerti tolvaj balladája Négy-öt paradicsom, paprika, pár szál marok. A tarisznyába még fér te­jes törökbúza. Máskor egy-két tányér napraforgó, búzán érő almából is, meg ahogy öregedett augusztus, a krump­liföldek váltak céltáblákká. A mező iga­zán gazdag, csak tudni kell, mi hol rej­tezik. Kukoricaföldek közepén leskelő­­dik, amíg megtalálja a veteményt: pap­rikát, paradicsomot, miegymást. Barátja a hajnal és az alkonyat. Alig pitymallik, még ki sem világosodott egészen, és ő már megjárta magát. A tarisznya úgy gömbölyödik oldalán, mint hízott malacka, amely jóllakot­­tan szundikál. Kertek alatt, bokrok kö­zött jár, ahol még kutya sincs, hogy el ne árulja hollétét. Aztán otthon, a biz­tonságos csöndben hozzá lehet látni a zsákmány feldolgozásához. Megfőzni a tejes kukoricát, és még a csutikát is úgy eldobni, hogy senki meg ne láthas­sa. A zöldségből leves készül, kerül be­le zöldpaszuly, aprócska krumplik, jó­kora murkákat aprít a fazékba. Zöld­hagyma is kell, zsenge szárú. Nyári al­mából ecetet lehet készíteni. Jól meg kell mosni, darabokra vágva kinyesni a magházat, aztán kiszorítani a levét. Jó lesz az később, amikor használni lehet. A gyümölcs folyamatosan érik, a ko­rai almákkal kezdve. A lekaszált réten nyom sem látszik, szinte naponta fel lehet szedni a hullást. Egy-egy körtefa úgy húzódik meg a kaszálók sarkában, mintha rejtőzne. Előre azonban nem le­het, ő már tavasszal számba veszi, hol lesz jobb termés, és melyik fákon nem terem majdnem semmi abban az év­ben. Következnek a vackorok, körték. Majd ősszel, amint érni kezd az alma, hajnalban meg alkonyatkor is megéri egyet-egyet térni a tarisznyával. A tele tarisznyával természetesen. Külön kis tarisznya kell a kényesebb holminak, egresnek, ribizlinek, paradi­csomnak, azt nyakba vetni, hogy meg ne nyomódjon. Uborka érdes levelét, szárát tapogatni a félhomályban, és csak a nagyobb darabokat válogatni. Nyár közepén hatalmasra nőtt ká­poszták csábítják a kertészkedőket. Súlyos terhet kell cipelni, mellénnyel vagy inggel letakarva vinni, meg ne lát­hassa senki. A falutól távolabbi földeken amint a krumpli elvirágzott, ki lehet ásni a na­gyobb gumókat. A többi maradjon,, nőjön még. Szem kell hozzá, hogy a krumpliszárat le ne döntse az ember, érzésből kapargatni a földben, amíg annyi nem gyűl, hogy érdemes legyen hazavinni. Nyár vége felé, amikor kez­dik már kiszedni, nyakló nélkül lehet a máséból hordani. Főleg ha egyet­len nap alatt nem végeznek a munká­val. Elemlámpával osonni, kis­kapával húzni a földet és az apróbbakat is be­leszedni a zsákocskába, nyoma se ma­radjon lehetőleg, hogy illetéktelenek jártak ott. Ősszel a mező távoli részein tart szemlét az ügyeskedő. Almát, szilvát szinte bárhol találni. Hordja, egy-egy éjjel többször is fordulva, mert csak otthon látni, mit ér a sötétben kitapo­gatott gyümölcs. Még a friss sarjúból is jut bőven. Az sem megvetendő. Ingyen van úgy­mond, nem kell vele dolgozni. Azaz kell­ hamar zsákba gyúrni, kerülve osonni vele hazafelé. Abba lehet rejteni a ke­ményebb körtéket, almát, amíg puhul­­ni kezdenek. Szeptemberben jön el a szilva és szőlő ideje, majd a dióé. Har­matos fűben fényesen csillannak meg a burokból frissen kihullt diók, azt majd szárítani kell, akár a nyár végi hagymát. A lopakodónak mindenki ellensé­ge. Rigó füttyint, szajkó rikolt. Kutyák ugatják messziről. Lába nyomát figye­lik a puha földön, hogy elkaphassák, rábizonyíthassák, még ha nem is ő a tettes. Mégis viszi a vére, újra meg új­ra: megkaparintani más elől, amit csak lehet. r—r­oo­m­r—­ I­I­I Díjazzák a lekvárokat A szervezők szakmai zsűri segítségével díjazzák a kiállító közös­ségek gyógynövénnyel ízesített legfinomabb lekvárját, a legötle­tesebb töklámpást, a legszebb kiállítóstandot és viseletét, vala­mint a látogatók által behozott legízletesebb gyümölcsös kosár­kát, követelmény, hogy székely vagy erdei gyümölccsel ízesítsék. A faluközösségek idén közös teakészítéssel jelentkeznek. A gyere­kek a gyógynövények felismerésében bizonyíthatják tudásukat.

Next