Új Ember, 2002 (58. évfolyam, 1/2788-52/2839. szám)

2002-01-13 / 2. (2789.) szám

16. Krisztus keresztelése Firenzei festő, XVI. század utolsó harmada. Krisztus keresztelése (Esztergom, Keresztény Múzeum) Miért keresztelheti meg a csak ember, Keresztelő János, az örök Istent? Először, mert ma­ga Jézus mondja — János men­tegetőzésére — „hagyjuk ezt", tedd, amit mondok. Másod­szor: Jézusnak volt elképzelése a szentségről anélkül, hogy a szentség szót mint az üdvösség eszközét egyszer is kimondta volna. Tudta, hogy majd meg­nyílik az ég. A tűz, a Szentlélek lesz fontos a vízzel való lemo­sáskor. János keresztsége nem adhatott bűnbocsánatot. A jánosi keresztség és a Szentlé­lek igen. Azóta minden keresz­telésnél megnyílik az ég. Ahogy az olajjal való felke­nés „profán" valami, a kenyér és a bor is ugyanaz. A bűn elis­merése nem okvetlenül vallá­sos tett. Megtörténik az a bíró­ság előtt is. Krisztus ragadja meg ezeket az anyagokat, gesz­tusokat, és köti hozzájuk az ő kegyelmét. A vízzel történő le­mosás, ha Jézusra hivatkozva történik, összeköt vele, az Isten Fiával. Ezt ő maga akarta így: „ezt cselekedjétek!... menjetek, kereszteljétek meg őket!..." Fel­szólításából élünk mi, kereszté­nyek kétezer év óta. Cséfalvay Pál Gyertyagyúj­tás országszerte Országszerte gyertyagyújtásokkal emlékeznek meg a hősi emlékműveknél, az 1943 januárjában a Don-kanyarban elesett közel 150 ezer magyar katonáról. Sz. S. * ■ Mozaik 2002. január 13. A tél örömei... Áldjátok az Urat, dér és hármat áldjátok az Urat, fagy és nagy hideg! Áldjátok az Urat jég és hóesés... (Dán 3,68-69) Minorita szerzetesek hócsatája a Bükkben... Szabó Sándor felvétele Egzotikus gyümölcsök Avokádókörte Nehéz eldönteni, hogy az avokádó gyümölcs-e vagy zöldségféle. Nem édes, nem savanykás, semmilyen hazai terméshez sem hasonlítható. Héja kemény, rücskös, majdnem páncélos. Ha ket­tévágják, fűzöld gyümölcs­hús tűnik elő, amelybe egy hatalmas, barna mag ágya­zódik. Az avokádó (Persea americana) Közép- és Dél- Amerikából származik, ahol már az aztékok is termesz­tették. Neve az indián 'ahuacate' szóra vezethető vissza. A babérfélék család­jába tartozik, akárcsak a kám­for- és a fahéjfa. Nagy terme­tű, örökzöld fa, kifejlett pél­dányai elérik a 18 métert. Rücskös héja miatt alligátor­körtének is nevezik. Apró, hímnős virágai fakó­zöldek, és bugákban nyílnak milliós számban. Leveleiből a Karib-tenger népei forrázatot készítenek, és magas vérnyo­más csökkentésére, illetve fej­fájás enyhítésére fogyasztják. Nem reménytelen vállal­kozás idehaza, dézsában avokádót nevelni. Már hatal­mas, erőtől duzzadó magja is arra csábítja az embert, hogy elvesse. Még a kezdő kertészkedő is gyors sikerélményre tehet szert, mert az avokádó magja könnyen és gyorsan csírázik, és egy év alatt méteresre is megnő. A magonc termésére öt-hét évig kell várni, addig edényes dísznövényként ne­veljük. A fa fényes, babérhoz hasonló levelei szépen díszí­tik az erkélyt és a lakást. A növény nevelése: az avokádó magját homokkal kevert tápdús földbe kell fek­tetni, és csupán kevés földdel fedni. A vetőláda ke­rüljön meleg, 20-25 fok körüli helyre. Amikor a növény már 4-5 levelet fejlesz­tett, csípjük le a felső le­vélhajtást, hogy elágaz­zék, és szép, szabályos koronát fejlesszen. Má­jus végén, mielőtt kike­rülne a kertbe vagy az erkélyre, fokozatosan szoktassuk a közvetlen napsütéshez, különben a nap leégeti a téli fény­hez szokott leveleket. Az ősz beálltával vilá­gos verandán, 5-15 fok közötti hőmérsékleten nevel­jük. Az avokádó első kóstolásra kissé szappanízű, de dióra is emlékeztet. Fűszerek (fok­hagyma, bors, vöröshagyma, só, citromlé) hozzáadásával ki­teljesedik az íze, és sokféle mó­don fogyasztható. Az avokádó akkor tekinthető érettnek, ha húsa vajpuha, majdnem ken­hető állagú­ Nagy mennyiség­ben található benne értékes avokádóolaj, amelyet a kozme­tikai ipar is hasznosít. Lovas Katalin A szerző felvétele Bombariadó a pesti bazilikában Nem a Szent István téren lé­vő mélyépítéshez kellett hívni január 5-én a tűzszerészeket, egy világháborús bomba ha­tástalanításához, hanem az Is­ten házába, a budapesti Szent István-bazilikába. Szabó Mi­hálynak, a templom gondnoká­nak elmondása szerint délelőtt 11 órakor a templom egyik őre, a megtévesztésig bombára ha­sonlító szerkezetet talált egy nejlonszatyorban. A padok kö­zött hagyott csomagot hala­déktalanul az épületen kívülre vitték, és értesítették a rendőr­séget. Ebben az időpontban csak néhány hívő tartózkodott a templomban. Néhány perc­cel később egy ismeretlen férfi­hang a rendőrség segélyhívó számára betelefonálva közölte, hogy robbanószerkezetet he­lyezett el a bazilikában. Egy másik telefonhívással, amely a templomba érkezett, azt az in­formációt adta a telefonáló, hogy az egyik budapesti tele­fonfülkében hagyta az indíté­kairól szóló levelet, melyet a rendőrség a jelzett helyen meg is talált. (Ennek tartalmáról a nyomozati szerv nem ad felvi­lágosítást.) A helyszínre nagy erőkkel vonult ki a rendőrség, a tűz­szerészek megállapították, hogy a gyanús tárgy nem va­lódi bomba, robbantásra alkal­matlan. A feltételezett elköve­tő ellen a Budapesti Rendőr­főkapitányság Nyomozó Fő­osztályának Szervezett Bűnö­zés Elleni Osztálya közve­széllyel való fenyegetés alapos gyanúja miatt eljárást indított. A terrorizmus fenyegette vi­lágban az eset ijesztő. Informá­ciók híján egyelőre csak talál­gatni lehet, milyen indítékkal helyezte el az ismeretlen tettes a templomban a robbanószer­kezet-imitációt. Nem tudni, hogy bomlott elméjű személy magányos akciójáról van-e szó, melynek célja nem a templom volt, hanem figyelemfelkeltés, vagy komolyabb, esetleg az egyház ellen irányuló tett. Templomaink csaknem védtelenek, hiszen mindenki előtt nyitva kell állniuk. Ol­tárfosztogatásokról, rongálá­sokról rendszeresen hallani, sőt papok vagy éppen idős házvezetőnőik ellen elköve­tett támadásokról is. Robban­tás is történt, néhány éve a budavári Mátyás-templom keleti részét érte a támadás. Samu Attila, a BRFK kom­munikációs osztályvezetője az Új Ember kérdésére elmondta, hogy a Dohány utcai zsinagó­gához hasonló rendőri jelenlé­tet a bazilikánál a rendőrség nem lát szükségesnek. Kép és szöveg: Bugnyár

Next