Új Ifjúság, 1973 (22. évfolyam, 1-52. szám)

1973-04-10 / 15. szám

12 p • • # • • # KINEK A SAPKA - KINEK A KALAP Az 1973-as divatirányzat az év minden szaká­ban nagy jelentőséget tulajdonít az öltözködési kiegészítőknek, így többek között a sapkának és a kalapnak is. A csinos fejrevaló a fiatalok öltö­zékének is egyik célszerű darabja. Napjaink sap­kadivatjának legnépszerűbb és legdivatosabb formája az ellenzős sapka, amely készülhet csí­kos, kockás vagy egyszínű anyagból. Ha a sapkát magunk varrjuk, az anyagot — a bélést is — áztassuk langyos vízbe, szárítsuk meg, vasaljuk ki és csak ezután készítsük el be­lőle a sapkát, így nem érhet bennünket a későb­bi tisztítása során olyan meglepetés, hogy a sap­ka „összeugrik“, s nem tudjuk viselni. Két csinos kalapmodellt is bemutatunk felvé­teleinken az idei tavaszi kollekcióból. A körben lehajtott karimájú kalap fejrészének mindkét ol­dalán két-két korona nagyságú lyuk praktikus­ságát, azt hiszem, nem kell külön hangsúlyozni. Tűző napsütésben a kalap karimája árnyat nyújt és a lyukakon szellőzik a fej. A másik, elöl felhajtott karimájú kalapmodell fejrésze és karimája is sűrűn tűzött. Akinek job­ban illik, a karimát körül felhajtva is viselheti. A szövetkalap egyénivé teszi az öltözködést, mert anyaga kabátunk, kosztümünk vagy ruhánk anyagával azonos lehet. EGY CSÉSZE FEKETE KÁVÉ Egy arab közmondás azt tartja, hogyha két haragos embert frissen főtt kávé mellé ültetünk, hamarosan baráti csevegésbe kezdenek. Kávét kb. 50 országban termesztenek, főként Latin- Amerikában és Afrikában. Európában a 17. század elején kezdték fogyasztani. A kávézás ma már az egész világon el­terjedt, és elmondhatjuk róla, hogy a legkedveltebb italok közé tartozik jó íze és serkentő hatása miatt. Ugyanúgy fogyasztják munkahelyen, mint baráti körben. Kis mennyiség­ben üdítő ital. Ha azonban mértéktelenül fogyasztjuk, ká­rosan hat a szervezetünkre. A mértékletes fogyasztás a fia­talokra még inkább vonatkozik, mivel fiatal szervezetük. Idegrendszerük még inkább megsínyli káros hatásai, és sok­szor előfordul, hogy még elég fiatalon álmatlanságban szen­vednek. Különféle készítési módja van. Majdnem minden nemzet másképpen készíti el. Elég megtudni, milyen kávét iszik va­laki, s megállapíthatjuk, milyen nemzetből való emberrel ta­lálkoztunk. Különleges kávéreceptek:­­Osztrák kávé Tetszés szerint vegyítsünk frissen főzött feketekávét és forró­ (de nem forralt) tejet csészékbe, majd tegyünk a tetejére jó adag tejszínhabot Olasz módon készült kávé Készítsünk erős kávét (3/4 rész víz, két lapos evőkanál közepesre őrölt kévé) és tegyünk hozzá forró csokoládét, öntsük csészékbe, a tetejére édes tejszínhabot rakjunk és­­ ezt díszítsük cukrozott narancshéjjal. I Brazil kávé Személyenként egy-egy deci vizet forraljunk fel, szórjunk adagonként két lapos evőkanál, sötétre pörkölt, finomra őrölt, kávét egy finom textilből készült szitán át a kávés­­ kannába, majd ezen a szűrőn át öntsük a forró vizet a ká­véra. Cukorral édesítve csészékben szolgáljuk fel. KOKTÉLOK : banánkoktél. 2 darab banánt karikára vágunk, majd a mixerbe tesszük. 9 Hozzáadunk 3 dl tejet, mellyel jól elkeverjük. Cukorral ízlés 1 szenlh­t ízesítjük, majd vaníliás cukrot is adunk hozzá. Le­­­hűtve tálaljuk. 1 CSO KOI: A Illik OKTEL 2.dl hideg tejben mixeljünk össze 2 tojássárgáját, 4,5 ka- I­nál kristálycukrot, 2 szelet reszelt csokoládét. Azonnal fogyaszt­­■ hatjuk. ANANASZKOKTEL­­ 6 dkg ananászhúst, 2 dkg hámozott citrommal, 3 dkg cu­­­­korral és 1,5 dl tejjel a mixerben jól kikeverjük. Vaníliás I cukorral ízesítjük. 1 MANDULAKOKTÉL B 2 dkg édes mandulát, 1/2 szem keserűmandulát, 2 1/2 dkg I cukrot 1,7 forró tejjel leforrázzuk, fél órát állal hagyjuk majd , lehűtjük és leszűrjük. Utána a mixerben jól kikeverjük., AL­MAKOKTÉL 1/4 I tejet, 2 dl citromszörpöt, 1 dl almalevet vagy 8 dkg I reszelt almát a mixerben jól kikeverjük. Vaníliával ízesítjük, l Lehűtve tálaljuk. FÉLEK A FOG­ORVOSTÓL Boszniában történt, hogy egyszer egy török ember sétált a városka utcáján és egy sírő-rivó gyerekkel találkozott. Meg­kérdezte tőle, hogy miért sír. „Megmart egy kígyó“ — telel­te zokogva a kisgyermek. „Az semmi — mondta neki a tö­rök —, már azt hittem, hogy a fogad fáj.“ Ez a kis történet is azt igyekszik bizonyítani, hogy milyen „rangja“ volt, és — tegyük hozzá — van ma is a fogfájásnak. Mert a fogbetegségek nemcsak régebben, hanem ma is igen sokszor tűrhetetlen fájdalmat okoznak. A kezelés azonban egyszerű, sokkal egyszerűbb, mint annak idején volt. Ezt gyakorlatból, szüleink, nagyszüleink elbeszéléséből is tudjuk.­ a Valami azonban megmaradt. A félelem. Tudjuk, hogy kitűnő érzéstelenítőszerek, nagy fordulatszámú fúrógépek állnak a fogászok rendelkezésére, a kezelés is egyre jobban fejlődik, tökéletesedik — ennek ellenére nehezen tudjuk a fogkezelés­sel kapcsolatos rettegést leküzdeni. Ez az egyik oka annak, hogy sokan elhanyagolják a fo­gaikat és csak akkor mennek el kezelésre, amikor a fogat már nem lehet megmenteni. Nem kell, hogy eljussunk idáig, ha rendszeresen ápoljuk fogainkat. Közhelyként hangzik már, mégis ismételni beszél­ni kell róla, mennyire fontos, hogy minden étkezés után, de legalább naponta kétszer fogkefével, fogkrémmel alaposan megtisztítsuk fogainkat a rárakódott ételmaradéktól, így meg­akadályozhatjuk a fog idő előtti szuvasodását. A másik fontos dolog, hogy elővigyázatosságból, évente egyszer kétszer vizsgáltassuk meg fogsorunkat a fogásszal, mert a kis lyukat sokkal könnyebben orvosolni lehet, mint a nagyobbat. És végül: öblögessük ki szájunkat naponta többször is jó minőségű szájvízzel, hogy leheletünk mindig üde, illatos legyen. MODERN TERÍTŐ Mérete: 50x125 cm. Hozzávalók: fekete, fehér, mustársárga és piros, vé­kony műszál fonal kettős szála, valamint 3-as horgolótű. A térítőt 14 db 11x11 cm-es színes csillagból állítjuk össze, ezt keresztezzük kb. 10 cm széles szegéllyel. A minta takaró és falvédő készítéséhez is alkalmas. A CSILLAG LEÍRÁSA: 1. sor (piros): 10 láncszemből gyűrűt kapcsolunk össze. 2. sor (piros): A gyűrűbe 4x egymás után: 1 egyráhaj­­tásos, 1 kétráhajtásos, 3 háromráhajtásos, 1 kétráhajtásos, 1 egyráhajtásos pálcát, utána 1 láncszemet horgolunk. 3. sor (fekete): Az egyláncszemes ívbe: 5 háromráhajtá­sos pálcát, 3 láncszemet és ismét 5 háromráhajtásos pál­cát horgolunk. A következő ívbe 2 láncszemmel lépünk át. 4. sor (sárga): A kétláncszemes ívbe (a piros szirom csúcsánál) 5 kétráhajtásos pálcát öltünk; a sarokívbe kétráhajtásos pálcát, 3 láncszemet és ismét 5 kétráhajtá­­­sos pálcát teszünk. 5. sor (fehér): Hasonlóan dolgozunk, mint a 4. sorban, a csillag oldalvonalán azonban két pálcacsoportot horgo­lunk. A csillagokat az utolsó (fehér) sor horgolása közben kapcsoljuk össze úgy, hogy közben 1-1 rövidpálcával a másik csillag megfelelő pálcájába beleöltünk. A szegély horgolása. 1-4. sor (fekete): Minden pálcába 1 egyráhajtásos pál­cát teszünk; a sarokívbe: 2 egyráhajtásos pálcát, 2 lánc­szemet és ismét 2 egyráhajtásos pálcát készítünk. 5. sor (fehér): Azonos az előző sorral. 6-11. sor (sárga, fekete, piros, fekete, sárga, fekete): Félpálcákkal dolgozunk úgy, mint az előző sorokban. 12. sor (fekete): Megerősítjük a terítő szélét a követke­zőképpen: a tűvel — ráhajtás nélkül — az előző sor pál­cáinak tövéhez szúrunk (tulajdonképpen a 10. sor pálcái közé), és olyan magas hurkot húzunk fel a fonálból, hogy az befogja a 11. sor pálcáját, majd a tűn lévő 2 fyurkon áthúzunk egy ráhajtást. Ezt ismételjük végig a soron. A saroknál az eddigiek szerint szaporítunk. „MARIKA“: A szürke szövetből a szoknya négy részből van szab­va 15 cm széles derékrésszel, e­­löl magasan bas vonalakat felsliccelve. A sza­dísztüzés hangsú­lyozza. A rozsdabarna szövetből a mellény alul elkerekítve, elöl halpánttal készüljön; a szok­nyát elöl-hátul 3 részben szab­ja. A kasmíranyaghoz ejtett vál­­lú modellt terveztünk, amely húzott testrészben folytatódik. Zöld bőrövvel viselte, és mivel az anyag sötét, szép lenne hoz­zá egy zöld gallér is. A világos­kék brokátruha felsőrésze spicc­be van szabva, az elöl-hátul 3-3 részbe szabott szoknyarészt alul két helyen mély hasítás díszíti. A spicces szabásvonalat és slicceket fehér vagy kék díszzsl­­a nin övezi. „TAVASZ“: A törökmintás a­­nyag nagyon vékony, lenge, csak egyszerű fazonra alkalmas. A kivágás zöld selyem szegélye­zi, és zöld az öv is. „BALLAG MAR A VÉN DIÁK“: A fekete anyaghoz kérésére uj­­jatlan ruh­a-kiskabát modellt ter­veztünk. A szoknya alja­­ nagyon magasan­ sűrűn be van pántoz­va fehérrel, a fehér csíkokon pe­dig felváltva piros és fekete zsi­­nórdíszítés váltakozik. Hasonlóan díszített a kabátka divatos gal­lérja is.

Next